Spaghete cu fructe de mare
Spaghete cu fructe de mare rețetă pas cu pas. Cum se fac acasă niște spaghete cu creveți și scoici, gătite la perfecție. Paste cu fructe de mare, rețetă cu ingrediente la gram și ghid de lucru detaliat, cu imagini.
N-am multă poveste despre aceste spaghete cu fructe de mare. E o rețetă la care dificultatea nu constă neapărat în a o găti, ci în a nu o găti prea mult. În general, pastele, dacă sunt prea fierte, devin dezgustătoare. La fel, creveții și scoicile devin tari sau cauciucate. Singurele provocări pe care le avem în față este să alegem ingrediente de foarte bună calitate și să nu le gătim mai mult decât trebuie. Credeți-mă, dacă respectați aceste două cerințe simple, rezultatul va bate la scor de neprezentare majoritatea farfuriilor de paste cu fructe de mare pe care le primiți prin cârciumi.
Ce ar însemna în cazul de față ingrediente de calitate? Paste bune, în primul rând. Puteți folosi spaghetti dar și linguine sau tagliatelle. Important e să fie paste cu conținut de grâu dur, care își păstrează bine forma și textura când sunt gătite. Pe deasupra, pastele cu grâu dur mai au o calitate: nu îngrașă! Asta cred că va convinge pe oricine că e bine să le aleagă. Dacă pastele sunt simple sau cu cerneală de sepie, așa cum au fost ale mele, chiar e lipsit de importanță. Pînă la urmă, rețeta se pregătește la fel.
În ceea ce privește fructele de mare, cred că nici nu are sens să mai insist asupra necesității de a folosi unele de bună calitate. În primul rând, să fie proaspete! Mai jos găsiți pașii de preparare, pas cu pas. Și încă ceva: eu am pregătit o șarjă mare de paste, cantitățile sunt pentru 6 porții. Reduceți-le conform nevoilor voastre și nu pregătiți mai multe decât este nevoie. E total nerecomandat să păstrăm fructele de mare și să le reîncălzim.
Ingrediente spaghete cu fructe de mare
- 500 de grame de spaghete cu grâu dur – ale mele au fost cu cerneală de sepie, deci negre, dar se pot folosi la fel de bine din cele obișnuite
- 1 kg. de scoici vii de tipul vongole (venerupis decussata) sau 500 de grame de vongole și 500 de grame de midii
- 500 de grame de creveți cruzi, curățați și devenați
- (după preferință, se pot înlocui ½ din creveți bucăți de calamar etc)
- 125 ml. de vin alb sec
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 300 de grame de roșii bine coapte, decojite de pieliță și tăiate cuburi sau roșii din conservă
- opțional, 2-3 roșii cherry/porție (15 bucăți am folosit eu), folosite pentru a garnisi preparatul
- fulgi de ardei iute după gust
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare spaghete cu fructe de mare
Pregătirea scoicilor
1. Indiferent că folosiți unul sau mai multe tipuri de scoici, asigurați-vă că acestea sunt curate, fără alge și nisip pe cochilii. Se pot freca bine cu o perie, sub jet de apă. Clătim sub jet de apă și putem trece mai departe.
Unii ar putea să prefere să țină scoicile în apă rece, timp de 20 de minute, înainte de gătire. Acestea vor filtra apa și vor elimina în acestea o parte din nisipul pe care îl conțin, dar și sarea pe care o conțin în mod natural, din apă de mare. Asta înseamnă că va trebui să se adauge sare de bucătărie la gătire. Ambele variante sunt în regulă, fiecare optează pentru cea care îl face să se simtă mai confortabil.
Gătirea scoicilor
2. Punem scoicile într-o cratiță, adăugând cam 400 ml. de apă și vinul sec. Dacă le-am ținut în apă rece, adăugăm și 1 linguriță de sare. Acoperim cratița cu capacul și gătim scoicile la foc iute.
3. Când lichidul începe să clocotească, scoicile se deschid, multe în același timp. Scuturăm cratița și gătim încă vreo 2 minute sub capac. Îndepărtăm apoi capacul și scoatem cu o spumieră scoicile deschise, punându-le într-un castron. Cele care rămân nedeschise se aruncă, erau moarte înainte să le fi gătit. În niciun caz nu gătim scoicile mai mult decât este nevoie, pentru că vor întări.
Lichidul rămas în cratiță e prețios, în niciun caz nu îl aruncăm. Îl vom folosi pe post de condiment pentru spaghetele cu fructe de mare, îl mai fierbem până scade la jumătate apoi îl filtrăm prin sită fină și îl păstrăm separat.
4. Scoicile mele au fost foarte proaspete și doar una singură, dintr-un kilogram, nu s-a deschis. Am păstrat 30 de bucăți cu tot cu cochilie, pentru garnisirea alor noastre spaghete cu fructe de mare. Din restul am extras carnea și am pus-o într-un castron separat iar cochiliile goale le-am aruncat.
Fierberea pastelor
5. Puneți pe foc o oală mare (4-5 litri) cu apă. În momentul în care apa clocotește, adăugăm 2 linguri de sare, amestecăm și adăugăm spaghetele. Citiți cu atenție pe ambalaj ce timp de gătire este indicat pentru spaghetele folosite. Ale mele au timpul de gătire recomandat de 8 minute, așa că urmează să le gătesc în apă clocotită timp de 6 minute iar ultimele 2 minute le voi finaliza în sos, de unde se vor impregna cu aromă. Reușita preparatului depinde într-o bună măsură de sincronizare, important fiind ca sosul să fie gata să primească spaghetele atunci când ele au fiert în apă cu cele 2 minute mai puțin decât timpul recomandat pe ambalaj.
Pregătirea sosului
6. Într-o tigaie largă și adâncă punem uleiul de măsline extravirgin și usturoiul, cățeii întregi, doar zdrobiți cu lama. Pornim focul și permitem usturoiului să se încălzească treptat, eliberându-și aroma în ulei. Această aromă subtilă de usturoi se va simți în ale noastre spaghete cu fructe de mare, fără a fi gustul dominant al acestora.
7. Când devine ușor auriu pe o parte, întoarcem usturoiul pe partea cealaltă. Opțional, putem adăuga acum roșiioarele cherry (dacă le folosim). Le tragem în uleiul aromatizat cu usturoi, ca să prindă gust.
8. După ce usturoiul prinde să se rumenească pe partea cu care e în contact cu tigaia, îl îndepărtăm pentru că și-a îndeplinit menirea. Dacă se arde, usturoiul poate afecta negativ gustul sosului. Adăugăm în tigaie roșiile tocate cubulețe și dăm în clocot. După 1-2 minute, scoatem roșiile cherry (dacă le folosim) și le păstrăm separat, la cald.
9. Adăugăm peste roșii, în tigaie, zeama de la scoici pe care am păstrat-o separat (vezi punctul 3). Aducem la fierbere și clocotim la foc mic cam 6 minute. Practic, momentul în care sosul de roșii cu zeamă de scoici începe să clocotească, trebuie sincronizat cu momentul în care se pun la fiert spaghetele.
Gătirea creveților
10. Între timp, vom găti în sos creveții. Aceștia nu au nevoie de mai mult de 2-3 minute de gătire, cât să devină roz, din gri cum sunt în stare crudă.
11. Așadar, adăugăm creveții în sos, îi întoarcem cu lingura, în timp ce sosul clocotește. Îi scoatem din sos când devin roz și îi păstrăm separat, la cald.
Finalizarea pastelor în sos
12. Când a trecut timpul în care spaghetele trebuie să fiarbă în apă (timpul recomandat pe ambalaj -2 minute), le scurgem rapid de apă. Gustăm sosul, care clocotește separat, în tigaia largă și adâncă, și îl asezonăm după gust, dacă mai e cazul, cu sare, piper proaspăt măcinat și fulgi de ardei iute. Adăugăm spaghetele, toate deodată, în sosul de roșii cu zeamă de scoici. Le amestecăm ca să se îmbrace bine și le clocotim 1 minute în sos.
13. Adăugăm imediat creveții, carnea de scoici și cochiliile păstrate. Amestecăm cu grijă totul și lăsăm să se gătească împreună încă 1 minut. Și… sunt gata de servire, așa cum ar și trebui, de fapt, pentru că în bucătărie miroase incredibil de ispititor!
Servire spaghete cu fructe de mare
Aceste spaghete cu fructe de mare se servesc neapărat proaspete, imediat ce am terminat să le gătim. Le porționăm frumos în farfurii, încercând să le dăm volum, și adăugăm cochilii de scoici și creveți pe deasupra. Dacă am optat să folosim și roșiile cherry, adăugăm și din acestea câteva, în momentul servirii. Presărăm cu pătrunjel verde tocat și… poftă mare!
Să vă fie de folos și aștept impresiile voastre!
Lasă un răspuns