
Spaghete a la norma





Spaghete a la norma, sau, pe limba lor de baștină – evident, italiana – spaghetti alla norma. Sună destul de exotic denumirea acestor paste! De fapt, sunt foarte simple, cu ingrediente la îndemâna oricui. Pastele a la Norma conțin vinete, roșii, ceapă, usturoi și ceva brânză. Acest tip de paste își are originea în Sicilia și încă o dată mi-am spus, azi, în timp de ce le degustam, că dacă cineva face cu adevărat mâncare vegetariană (lacto-ovo-vegetariană, mai exact) delicioasă, aceia sunt italienii!
De fapt, mi-am propus chiar să încep de azi o consemnare a celor mai cunoscute varietăți de paste, publicând pe rand rețetele lor. Voi ce ziceți, vi se pare interesant? În fine, vă pot asigura că porția mea de paste de azi a fost nemaipomenit de gustoasa și cât se poate de interesantă.
Ingrediente Spaghete a la Norma
- 200 de grame de spaghete
- 1 vanata de dimensiune potrivita
- 30 de grame de ceapa (1 ceapa mica de tot)
- 160 de grame rosii in bulion (atat rosiile, cat si sucul lor)
- 1 catel de usturoi
- 1 ardei chilli (optional)
- 80 de grame de ricotta sarata sau mozzarella (eu am folosit un amestec din cele doua tipuri de branzeturi)
- frunze de busuioc
- 40 de ml. de ulei de masline
- sare si piper
Mod de preparare spaghete a la Norma
Câteva precizări, înainte de a ne apuca efectiv de treabă.
Această rețetă originară din Sicilia recomandă că brânza folosită să fie ricotta sărată de oaie. Acuma, ricotta e urdă și așa ceva aveam pe stoc. Am făcut bine și am sărat-o, am presat-o într-o formă, i-am presărat și crusta cu sare și am lăsat-o să se matureze 4-5 zile (probabil trebuie mult mai mult). Am obținut o brânză interesantă, foarte diferită de urda dulce cu care suntem obișnuiți, dar parca nu aș fi asociat neapărat acest tip de brânză cu pastele. Am cercetat și am găsit destule surse care recomandau să se folosească mozzarella, ba chiar restaurante din Italia care fac acest tip de paste cu mozzarella.
Până la urmă, m-am decis eu să folosesc un amestec din cele două. În final, însă, pot spune că ricotta sărată se armonizează perfect cu sosul picant al acestor paste, dar și mozarella are un efect încântător, topindu-se în fire lungi, delicate.
Pregătirea vinetelor
1. Vânata se taie în felii groase cam de 1 cm. care se presară cu sare și se lasă se elimine lichidul amar pe care îl conține cel puțin 1 oră.
2. Se clătesc vinetele cu apă rece, se zvântă bine de tot cu șervete de hârtie absorbantă și se taie în fâșii sau cubulețe, după preferință. Se încinge uleiul într-o tigaie și se rumenesc vinetele, apoi se scurg de ulei și se scot pe hârtie absorbantă.
Sosul pentru paste
3. În uleiul rămas în tigaie se călește ceapa tocată și usturoiul zdrobit. După preferință, se adaugă și ardei chili tocat. După ce ceapa se înmoaie, se adaugă roșiile mărunțite și sucul lor. Se fierbe totul pe foc mediu până când sosul scade, apoi se trage deoparte și se condimentează cu sare și piper după gust.
Brânzeturile folosite
4. În imaginea de mai jos puteți vedea ricotta mea sărată. Am tăiat cubulețe atât ricotta cât și mozarella, cam de mărimea cubulețelor de vânătă.
Spaghete a la norma – fierberea și finalizarea
5. Se pune pe foc o oală de aproximativ 3-4 litri cu apă și când dă în clocot, se adaugă o lingură de sare, abia apoi se adaugă spaghetele la fiert. Se fierb spaghetele în apa sărată timp de 7 minute. Între timp, sosul se înfierbântă bine, până începe să fiarbă. După 7 minute, spaghetele se scot din apă cu un clește special și se transferă în sos, adăugând și câteva linguri din apa în care au fiert pastele. Se scutură bine tigaia să se omogenizeze și se mai gătesc pastele 1 minut. Chiar la final, se adaugă vinetele prăjite, cubulețele de brânză și frunze tocate de busuioc.
Eu nu socotesc niciodată mai mult de 100 de grame de paste/porție, e arhisuficient, iar în situațiile în care servesc pastele la o masa cu mai multe feluri, scad cantitatea de paste până la 70-80 de grame.
Aceste spaghete a la Norma se servesc imediat, cât sunt fierbinți. Sunt foarte gustoase și surprinzător de sățioase.
Poftă mare!
Lasă un răspuns