Paste – taitei – de casa de post
Am convingerea ca o reteta, sau mai degraba un procedeu detaliat care sa duca la obtinerea unor paste de casa de post perfecte, la fel de bune ca cele realizate cu oua, va interesa pe multi din cei care ma citesc. Mai ales ca suntem in Postul Pastelui, mai ales ca e vineri :). Pastele de post facute dupa aceasta reteta nu sunt lipicioase. Nu au un aspect si un gust fainos, gelatinos, ce mai, paste fine si perfecte fara niciun ou.
Aceste paste se pot taia sub forma de taitei sau tagliatelle. Pot fi adaugate in supe, se pot face cu ele raviolli cu umpluturi vegetariene. Se poate face chiar si o delicioasa lasagna de post, pe care promit sa o pun in practica si sa va ofer reteta foarte curand. Pana una-alta, hai sa incepem cu reteta de paste de casa de post, printr-o imagine care astesta pe deplin cat de bine mi-au reusit:
Ingrediente taitei de casa de post
- 75 de grame de faina de grau dur
- 75 de grame de faina obisnuita
- 1 praf de sare
- 65 de ml. de apa
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin
Preparare taitei de casa de post
Din ingredientele de mai sus rezulta doar 3 portii de paste, in cazul in care doriti sa le serviti cu un sos. Am pregatit atata aluat pentru ca noi suntem doar trei la masa. Pentru o supa, probabil ca vor fi suficienti 1/3-1/2 din taiteii obtinuti din cantitatea de ingrediente de mai sus. Daca doriti sa pregatiti paste cu sos pentru mai multe persoane, dublati cantitatile.
Nu recomand sa incercati sa faceti aceste paste doar din faina obisnuita. Fara faina de grau dur, nu va vor reusi. Pur si simplu, se vor dezintegra la fierbere si va reusi mai degraba un fel de ciulama. Eventual, ati putea sa adaugati in faina obisnuita un pic de praf de gluten (cred ca se gaseste pe la magazinele naturiste).
Faina de grau dur are mai multa proteina care va lega pastele asa cum faina obisnuita nu poate sa o faca. In plus, faina de grau dur are in mod natural o culoare galbuie, va da o culoare frumoasa aluatului de paste.
1. Pentru inceput, se cantaresc cele doua tipuri de faina care se pun intr-un castron impreuna cu sarea si uleiul de masline extravirgin.2. Fainurile, sarea si uleiul se amesteca bine de tot cu degetele.3. Se adauga apa la temperatura camerei putin cate putin. Mie mi-au intrat exact 65 de ml. de apa. Se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, destul de tare.4. Aluatul se framanta in continuare timp de 15 minute, pana devine elastic si da impresia ca „transpira” la atingere. In acest moment, se acopera cu un bol de sticla.5. Aluatul va ramane acoperit cu bolul pana cand acesta se va aburi bine (25-30 de minute). Nu recomand sa se omita aceasta perioada de asteptare. Pastele nu se vor putea intinde si taia imediat dupa framantare pentru ca glutenul inca nu a avut timp sa se relaxeze si sa faca aluatul suficient de elastic.
Intinderea aluatului si taierea pastelor pentru taitei de casa de post
6. Dupa ce bolul s-a aburit bine, aluatul se poate intinde cu sucitorul, pe o suprafata presarata cu faina. Se procedeaza identic cum am aratat la taiteii de casa facuti mai demult. Dar acum, ca m-am modernizat, ii intind cu masina de paste. Daca aveti una, procedati la fel.7. Se taie taiteii mai lati sau mai subtiri, dupa cum se doreste.8. Taiteii se lasa sa se zvante 220-25 de minute inainte de a se fierbe. Pentru zvantare, i lasam fie imprastiati pe o suprafata acoperita cu o panza curata, fie atarnati pe vergele de lemn.9. Dupa ce s-au zvantat, taiteii se fierb in multa apa sarata clocotita (4 litri de apa cu 1 lingura rasa de sare) pana cand se ridica la suprafata.10. Nu se fierb mai mult de atat (eventual se probeaza unul) apoi se scurg si se servesc dupa plac.11. Puneti deasupra ce va place… de exemplu nuca si zahar, sos de legume, orice. Va asigur ca merita efortul, sunt foarte buni. In plus, aveti controlul deplin al ingredientelor, nu trebuie sa ii credeti „pe cuvant” pe fabricanti ca pastele sunt de post.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns