Raviolli facuti in casa
Am primit in dar de la nasa mea Jenica o masina de facut paste italieneasca, unul dintre cele mai dragi mie cadouri din cate am primit vreodata. Am probat-o deindata, am apucat sa fac cu ea lasagna (care se fac in joaca), tagliatelle, fidellini si azi mi-am spus sa incerc si niste paste umplute, cel mai simplu de facut fiind raviolli, la astia m-am oprit. :)
Nu ca nu m-as fi incumetat eu si inainte de a detine minunatia sa fac asa ceva, doar din sucitor, dovada este aceasta reteta culinara, cu o manopera foarte asemanatoare, dar cu ajutorul masinii de paste am facut raviolli, din stadiul de aluat si pana la servire, cu sos cu tot, in maximum o ora. Categoric, masina de paste e o unealta foarte utila in bucatarie, va permite sa gatiti un pranz usor si foarte sanatos (paste proaspete, facute in casa, aveti controlul absolut al ingredientelor), foarte ieftin, dar delicios, cu mare usurinta si rapiditate.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
aluatul pentru paste:
- 3 oua marisoare
- 1 lingurita de sare
- 150 de grame de faina obisnuita, de panificatie (650 sau 550)
- 150 de grame de faina de grau dur (se poate folosi doar faina simpla, daca nu aveti de grau dur, dar probabil ca va intra ceva mai multa decat 100 de grame /1 ou)
umplutura:
- 250 de grame de branza proaspata de vaca
- 1 lingura de albus de ou crud
- 1 lingurita de sare
- verdeturi fin tocate – patrunjel, marar si frunze de arpagic
Se poate folosi orice umplutura preferati, cu carne, cu ciuperci, ficatei etc.
sosul:
- 1/2 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de busuioc proaspat fin tocat
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 250 de grame de rosii din conserva
- sare
- piper
in plus:
- 1 albus
- faina pentru presarat
pentru servit:
- parmezan proaspat razuit
Mod de preparare raviolli facuti in casa
Mai intai, cer permisiunea sa ma laud putin cu masina de paste.
…si din unghiul opus:
Asa, deci toate ingredientele pentru aluatul de paste le-am pus in masina de paine, programand-o pe programul de framantare de 15 minute. Se pot framanta cu mana sau cu orice robot. Ideea e sa se obtina un aluat elastic, care nu e deloc lipicios si e destul de dur, aluatul moale nu e e potrivit pentru paste. Am supravegheat ce se petrece in timpul framantarii, e posibil sa mai fie nevoie sa se adauge cate 1 lingurita de ou batut, daca aluatul e prea uscat, sau cate 1 lingura de faina (simpla) daca aluatul e prea moale.
Am impartit aluatul in 4 felii groase pe care le-am presarat cu faina. Le-am acoperit cu un servet de bucatarie dublu si le-am lasat sa se odihneasca 30 de minute.
Dupa ce s-a odihnit, fiecare bucata de aluat se trece prin dispozitivul de intindere al masinii, fixat la grosimea cea mai mare (9, in cazul meu):
Dupa ce s-au intins toate cele 4 bucati, se fixeaza dispozitivul de intindere al masinii de paste la pozitia cea mai mica:
…si se trec din nou foile de aluat prin dispozitivul de intindere, de doua ori la rand, obtinand 4 foi lungi si subtiri.
Se indreapta capetele cu un cutit iar aluatul decupat se framanta rapid, apoi se pastreaza intr-o punga, ca sa nu se usuce (se poate folosi). Se marcheaza pe foile de aluat cu un cutit, dar fara a taia coplet, linii care vor delimita raviolli.
Eu am impartit in patrate mici de aproximativ 3 x 3cm, par mici, dar mai cresc la fiert, cred ca e chiar dimensiunea potrivita.
Am amestecat ingredientele pentru umplutura (la robot) si am turnat cu posul cate o catitate mica in fiecare patrat.
De jur imprejurul fiecarui patrat am trecut cu o pensula inmuiata in albus, apoi am acoperit foaia de aluat cu umplutura cu o alta foaie. Am presat de-a lungul liniilor dintre patrate, mai intai pe laturile scurte, apoi pe lungime, abia apoi pe margini (pentru a elimina pe cat posibil aerul din jurul umpluturii). Odata lipiti, raviolli se desprind unii de ceilalti, taind cu un cutit sau cu rola de patiserie in lungul liniilor de lipitura.
Se pune la fiert o oala mare cu apa (4-5 litri).
Pana ce apa fierbe, se prepara un sos la alegere, se pot servi cu sos de rosii, de smantana, un sos de vin alb cu smantana etc. Eu am procedat astfel: am calit ceapa fin tocata si usturoiul in uleiul de masline. Cand ceapa s-a inmuiat am adaugat rosiile zdrobite, am fiert totul aproximativ 5 minute, apoi am tras craticioara de pe foc si am adaugat sare si piper dupa gust si busuiocul maruntit. Eu am pasat sosul la blender pentru o textura mai fina, se poate renunta la acest pas.
Cand apa fierbe, se adauga o lingura de sare si imediat dupa aceea toti raviolli deodata. Se fierb 3-4 minute, fiind paste proaspete nu e nevoie de mai mult.
Se scurg bine de apa si se servesc imediat, cu sos si parmezan proaspat razuit:
Lasă un răspuns