
Paste cu dovlecei și mentă – rețetă de bucatini cu dovlecei





Paste cu dovlecei și mentă – rețetă de bucatini cu dovlecei, explicată pas cu pas, cu poze. Rețetă simplă de paste, conține explicații detaliate despre modul de gătire pentru dovlecei și asezonarea cu ierburi aromatice și parmezan.
Într-una dintre bunele zile ale săptămânii trecute, țineam în mână un dovlecel frumos și proaspăt și mă gândeam că, el, în sine, e prea puțin ca să pregătesc ceva pentru toată familia. Doar ce făcusem, cu o zi înainte, niște fabuloși dovlecei gratinați, a căror rețetă o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
În fine, acest unic dovlecel îmi rămăsese. Ce să fac cu el? M-am gândit să fac niște paste. Am început să scormonesc internetul de limbă italiană și am dat peste tot felul de idei: paste carbonara cu dovlecei – interesante, dar nu ceea ce-mi doream. Altă variantă, cu dovlecei, mentă și provolone – am reținut ideea cu menta dar provolone nu aveam. Altele, paste cu dovlecei, mentă și ricotta… ei hai, nici ricotta nu aveam!
Am găsit și ceva mai apropiat de ceea ce aveam eu prin frigider, aici. Totuși, am hotărât să merg pe mâna mea, integrând în rețeta mea de paste cu dovlecei ideea cu menta, folosită cu parcimonie. Asta pentru că nu știam cum aveau s-o primească ai mei, în combinație cu pastele! Au ieșit niște paste excelente, simple și gustoase, cu arome bine definite. Vi le recomand cu bucurie!
Ingrediente pentru paste cu dovlecei și mentă
- 320 de grame de paste (am folosit bucatini, merg și spaghetti dar și penne, dacă preferați pastele scurte)
- 40 de ml. de ulei de măsline extravirgin + încă vreo câteva picături, pentru final
- 1 cățel mare de usturoi (sau 2 mai mici)
- 400 de grame de dovlecel (1 bucată, de mărime medie)
- 1 ardei iute verde (opțional dar recomandat cu multă convingere)
- 80 de grame de parmezan răzuit
- 10 frunze de busuioc proaspăt și 3 rămurele de mentă proaspătă (puteți să le folosiți în combinație sau să optați doar pentru una dintre cele două ierburi aromatice)
- sare și piper proaspăt măcinat
Mod de preparare paste cu dovlecei și mentă – rețetă de bucatini cu dovlecei
Alegerea sortimentului de paste este liberă. Pentru pastele scurte, recomand să tăiați dovleceii rondele, pentru cele lungi, parcă merg mai bine tăiați bastonașe. Se pot folosi paste proaspete sau uscate. Citiți cu atenție indicațiile de gătire de pe ambalaj, sunt foarte importante.
1. Pentru rețeta de paste cu dovlecei și mentă, eu am folosit niște bucatini. Sunt niște paste lungi, cu puțin mai groase decât spaghetele, de forma unor tuburi (au gaură la mijloc).
Pregătirea dovlecelului și a celorlaltor ingrediente
2. Am spălat dovlecelul, l-am zvântat și l-am decojit cu un peeler pentru legume. Decojirea e opțională, voi decideți dacă păstrați sau nu coaja. Mie mi se pare că dovleceii de culoare verde pal au coaja ușor amăruie, de aceea prefer să o îndepărtez. Apoi, am feliat dovlecelul în felii cam de 3-4 mm grosime. Când am avut 6-7 felii, le-am suprapus și le-am tăiat bastonașe, așa cum se văd în castronelul de mai jos.
3. Am tăiat ardeiul iute în jumătate, pe lungime, apoi, cu lama cuțitului, am îndepărtat semințele și nervurile din interior. Acestea sunt foarte iuți, pulpa de ardei iute rămasă e doar ușor picantă și foarte aromată. Am menționat că ardeiul iute este opțional dar îl recomand cu convingere. Asta pentru că, fără aroma lui, aceste paste cu dovlecei nu ar mai fi fost chiar la fel de gustoase. Dacă decideți să folosiți ardeiul iute, după eliminarea semințelor și nervurilor, tăiați-l cât mai fin (brunoise).
Gătirea la tigaie
4. Am curățat usturoiul și l-am zdrobit ușor cu latul cuțitului. Într-o tigaie mare și adâncă, am pus uleiul de măsline și usturoiul (în uleiul rece). Am pus tigaia pe foc mic-mediu, încălzind-o treptat, așa încât uleiul să se aromatizeze cu usturoiul. Imediat ce a început să sfârâie, am întors usturoiul pe partea opusă. Acesta trebuie să își elibereze aroma, dar să nu se ardă, caz în care ar da un gust neplăcut preparatului.
5. Imediat ce usturoiul a devenit auriu-roșcat pe ambele părți, l-am îndepărtat din tigaie și am adăugat ardeiul iute fin tocat. Usturoiul l-am aruncat, căci și-a îndeplinit menirea. Ardeiul iute l-am călit în uleiul de măsline aromatizat cu usturoi timp de 1 minut.
6. Am adăugat dovleceii, toți deodată, și am presărat 1 linguriță de sare. Am amestecat rapid și am ridicat temperatura plitei la mediu. I-am gătit astfel 3 minute, timp în care dovleceii au lăsat multă zeamă.
7. După primele 3 minute, am acoperit tigaia cu capacul și am redus focul la mic. Am gătit în continuare dovleceii, amestecând din când în când, până când au devenit fragezi, bine păstrunși, dar încă au avut puțină textură. În cazul meu, a durat 15 minute de gătire sub capac să se întâmple asta.
Atenție, verificați din când în când tigaia, nu cumva să se prindă dovleceii de fund! Dacă rămân cumva pe uscat, reduceți focul și mai mult și adăugați câte puțină apă fierbinte (2-3 linguri).
Apa pentru paste
8. În timpul în care dovleceii s-au gătit sub capac, am pus pe foc o oală mare (5 litri) cu apă, pentru fierberea pastelor. Am acoperit oala cu capacul, ca să fiarbă mai repede. Nu uitați că apa pentru paste trebuie să fie bine, bine sărată! Va fi nevoie de 1 lingură plină cu sare pentru apa în care fierb pastele. Sarea se poate adăuga după ce apa clocotește sau de la început, dacă vă temeți să nu uitați.
9. Tot în acest timp, m-am ocupat de ierburile aromatice. Am folosit un amestec de 10 frunze de mentă și tot atâtea frunze de busuioc. Am rupt frunzele de pe tulpini, apoi le-am tocat fin, cu cuțitul. Puteți folosi și alte plante aromatice (de exemplu cimbru, care cred că s-ar potrivi perfect) sau o combinație, pe gustul vostru.
10. Tot în acest răstimp, am răzuit și parmezanul. Pentru gustul italian, e cam mult parmezan pentru pastele pe care le-am folosit, dar noi… suntem români și ne plac mâncărurile mai bogate.
11. După exact 18 minute – primele 3 fără capac și încă 15 acoperiți – dovleceii au fost perfect gătiți, după gustul meu. Am oprit focul, am adăugat plantele aromatice tocate, din care am păstrat puțin deoparte, pentru servire. Am amestecat bine și am asezonat și cu sare și mult piper proaspăt râșnit.
Fierberea pastelor
12. Indiferent ce tip de paste alegeți să folosiți pentru aceste paste cu dovlecei, acestea vor trebui fierte în multă apă sărată. Pastele nesărate nu au niciun gust, sunt fade, neplăcute. Citiți cu atenție timpul de gătire recomandat pe ambalaj iar când apa fierbe, adăugați pastele. Acestea se vor fierbe în apă cu 1 minut mai puțin decât indicațiile producătorului, urmând să fie imediat scurse și finalizate în tigaie, împreună cu dovleceii. Neapărat, înainte de a scurge pastele, puneți deoparte cam 50-60 de ml (poate 100 ml) din apa în care au fiert pastele.
Pastele bucatini no.9, pe care le-am folosit eu, au timpul de gătire recomandat de 8 minute. Le-am fiert, așadar, timp de 7 minute în oala cu apă sărată. Am scos rapid 1 ceașcă de apă din oală și am pus-o deoparte, apoi am scurs pastele prin sită. Atenție, nu cumva să vă ardeți!
Finalizarea pastelor în sosul cu dovlecei
13. Am pornit imediat un foc iute sub tigaia cu dovleceii (vezi punctul 11). Deîndată ce a început să sfârâie, am adăugat imediat cam 60 de ml. din apa în care au fiert pastele. Aceasta este bogată în amidon și va forma un sos. Am pus în tigaie toate pastele scurse de apă și le-am amestecat ușor, fără să le rup, cu dovleceii și lichidul din tigaie.
14. În total, am gătit astfel pastele timp de 1 minut. Dacă adun minutul acesta cu cele 7, pe care le-au petrecut în oala cu apă fiartă, iată, ies exact cele 8 minute recomandate de producător. După asta, am oprit focul și am adăugat aproape tot parmezanul, am păstrat doar un pic pentru presărat la final. Am amestecat bine și am privit cum parmezanul care se topește, împreună cu lichidul din tigaie, formează un fel de sos care aderă de pastele fierbinți.
Servire
Am montat imediat pastele în farfurii adânci, asigurându-mă că adaug, în fiecare porție, și o cantitate proporțională de dovlecei. Am stropit pastele cu câteva picături de ulei de măsline extravirgin. Le-am presărat cu parmezan ras și un pic din amestecul de ierburi aromatice și am servit imediat, fierbinți, aceste paste cu dovlecei, cu mentă, cu busuioc și cu parmezan din belșug. Au fost minunate, aromate în mod plăcut, bucatini gătiți exact cât trebuie, la fel și dovleceii.
Să vă fie de folos!
MAI MULTE REȚETE DE PASTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Lasă un răspuns