Lasagna cu zucchini, brânzeturi și roșii cherry
Lasagna cu zucchini, brânzeturi și roșii cherry, rețetă pas cu pas. Cum să faci o lasagna delicioasă fără sos bechamel. Lasagna lejeră și primăvăratică, ușor de făcut, rețeta cu lista ingredientelor și modul de preparare detaliat.
Această lasagna cu zucchini, brânzeturi și roșii cherry este o rețetă pentru o cină gustoasă alături de familie. Mărturisesc că l-am făcut de dorul unor preparate mai primăvăratice, cu ingrediente pe care le-am găsit la supermarket. A ieșit un preparat așa de gustos, că am trecut mai ușor peste păcatul de a mă fi abătut de la principiile mele, care includ și sezonalitatea. Această lasagna cu zucchini este un preparat vegetarian care face, într-un fel delicios, o ”medie” a rețetei clasice de lasagna și a celei de parmiggiana di zucchine. O altă variantă cu gust asemănător, dar cu mai puțini carbohidrați, e acest gratin de dovlecei cu brânză. Această lasagna fără carne e mai ușor de digerat, are un gust absolut încântător și conține doar brânzeturi de calitate și legume proaspete și aromate.
Toți știm că lasagna clasică e un preparat consistent, cu multe calorii. Ei bine, această variantă cu zucchini și brânzeturi iese ceva mai lejeră ca încărcătură calorică, dar delicioasă și sățioasă. Și cred că vi se va părea practic și faptul că nu e nevoie de sos bechamel, pentru această rețetă! Aflați totul mai jos.
Ingrediente lasagna cu zucchini, brânzeturi și roșii cherry
- 500 de grame de zucchini (din cei cu coaja verde închis, care conțin mai puțină apă)
- 250 de grame paste de lasagna proaspete (sau uscate, cantitatea potrivită pentru o tavă de 20*30 cm)
- 300 de grame de mozzarella light (proaspătă), feliată sau ruptă în bucăți
- 50 de grame de parmezan răzuit
- 150 de grame de brânză de vaci proaspătă
- 100 de grame de smântână lichidă pentru gătit cu 12% grăsime
- 350 de grame de roșii cherry
- 15 grame (1 linguriță) de amidon de porumb
- 50 de ml. de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 1 vârf de cuțit de nucșoară proaspăt răzuită
- busuioc proaspăt după gust
- sare și piper
Mod de preparare lasagna cu zucchini, brânzeturi și roșii cherry
Pregătirea zucchinilor
1. Spălăm și zvântăm zucchini pe coajă, îndepărtăm capetele și îi feliem în discuri groase de 3-4 mm. Presărăm zucchini cu sare și îi lăsăm deoparte cam 10-15 minute, timp în care sarea va extrage apa în exces.
2. După 10-15 minute, zvântăm zucchini pe suprafață, cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie, de apa extrasă de sare.
Pregătirea roșiilor cherry
3. În timpul de odihnă alocat pentru zucchini, curățăm de coajă și feliem fin (sau zdrobim usturoiul). Într-o tigaie încăpătoare, punem 35 ml. de ulei de măsline. Adăugăm roșiile cherry în uleiul rece.
4. Punem tigaia pe foc mediu, o acoperim cu capacul și o agităm din când în când. Roșiile trebuie să se întoarcă pe toate părțile. Când pielițele roșiilor încep să plesnească iar roșiile se rumenesc discret, oprim focul. Asezonăm cu sare și piper. Adăugăm usturoiul și busuioc rupt în bucăți, după gust. Amestecăm, acoperim cu capacul și lăsăm deoparte.
Asamblarea preparatului
5. Mixăm brânza proaspătă de vaci cu smântâna lichidă și amidonul. Trebuie să obținem un fel de sos mai consistent, pe care îl vom folosi la asamblarea alei noastre lasagna cu zucchini și brânzeturi. Asezonăm cu sare, piper și nucșoară.
6. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C. Ungem cu uleiul rămas o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor, de 20*30 cm.
7. Eu am folosit paste pentru lasagna pe care le-am făcut în casă, după rețeta de aici.
8. Alegem un prim strat paste de lasagna, suficiente cât să acopere fundul tăvii. Ungem pastele cu un strat subțire din crema cu brânză de vaci pregătită la punctul 5 și le așezăm în tavă cu partea unsă cu brânză în jos. Ungem din nou pastele cu un strat subțire de brânză, pe partea expusă.
9. Acoperim pastele cu un strat din ⅓ din feliile de zucchini. Presărăm deasupra feliilor de zucchini ⅓ din parmezanul răzuit.
10. Aranjăm ⅓ din feliile de mozzarella deasupra feliilor de zucchini presarate cu parmezan.
11. Continuăm cu un nou strat de paste, pe care le ungem cu un strat subțire din crema de brânză. Deasupra acestui strat vom pune ½ din roșiile cherry pregătite la punctul 2, cât și ½ din sosul din tigaie.
12. Repetăm punctele 9, 10 și 11, formând încă 2 straturi de zucchini, mozzarella și roșii cherry.
13. Acoperim cu un ultim strat de paste și presăm ușor deasupra lor cu palma, pe toată suprafața.
14. Ungem pastele cu crema de brânză rămasă și aranjăm mozzarella rămasă.
15. Acoperim cu feliile de zucchini rămase, aranjate cât mai estetic.
Coacerea
Înfoliem tava sau o acoperim cu un capac și o dăm la cuptor pentru 45 de minute. Descoperim tava și presărăm deasupra de zucchini tot parmezanul răzuit rămas. Dăm din nou tava la cuptor, pentru gratinare, până se rumenește frumos. Lăsăm să se răcorească în tavă 15-20 de minute, porționăm și servim.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns