Lasagna
Lasagna (in italiana pronuntat lazania) este un fel de mancare italienesc, care contine paste speciale pentru acest fel, straturi de sos ragu alternand cu sos bechamel, apoi, branza pentru gratinat. Este intalnit si termenul lasagne al forno, insemnand „lasagna la cuptor”, specific acestui preparat fiind pregatirea la cuptor.
Ingrediente lasagna
- 5 foi de lasagna proaspete (ale mele au fost crude, in dimensiune de 20/30 de cm., dar puteti folosi si foi de lasagna uscate)
- 700 de ml. de sos bechamel
- 800 de ml. de sos ragu
- unt pentru uns tava
- branza, de preferinta cam 100 de grame de parmezan, plus 80-100 de grame de mozzarella pentru gratinat
Preparare lasagna
Cititi cu atentie instructiunile de pe pachet, exista foi prefierte pentru care nu mai e nevoie de acest pas. Se pot folosi atat foi de casa pentru lasagna cat si foi din comert.
Asamblare lasagna in tava
1. Tava se unge cu unt din abundenta, apoi se toarna un strat din sosul bechamel, atat cat sa acopere fundul tavii. Deasupra acestui prim strat de sos bechamel se aranjeaza un strat de foi de lasagna.
2. Deasupra de stratul de foaie se pune din nou un strat subtire de sos bechamel. Se continua cu un strat generos de sos ragu – click pentru reteta.
3. Se respecta aceeasi succesiune in cotinuare: foaie de lasagna + sos bechamel + sos ragu. Sosul ragu trebuie complet distribuit in cele trei 4 straturi, din sosul bechamel se pastreaza o rezerva. Optional, intre straturi se pot adauga si bucatele de mozzarella, care se vor topi placut, dar vor ridica si mai mult cantitatea de calorii a unui preparat deja consistent.
4. Se aseaza in tava ultimul strat de foi. Se acopera ultima strat de paste cu sosul bechamel pastrat.
Coacere la cuptor lasagna
5. Tava se infoliaza cu o folie de aluminiu in care se fac cateva perforatii si se da la cuptorul preincins la 180°C, pentru 30 de minute. Daca aveti o tava prevazuta cu capac, cu atat mai bine, il folositi pe acela. Dupa trecerea acestui timp, se indeparteaza folia de aluminiu/capacul si se distribuie pe deasupra un strat generos de parmezan razuit sau de branza gratinabila (cu mozarella veti obtine un strat care se va intinde in fire subtiri).
Se mai da la cuptor pana ce branza se topeste si se rumeneste usor. Se serveste calda, portionata… dupa posibilitatile degustatorilor :))! Oricum, e putin probabil sa mai ramana pe a doua zi. Oricum, e de retinut ca se portioneaza mai frumos dupa ce e rece, sau aproape rece. Dar cui ii pasa de estetica atunci cand o mancare miroase atat de bine?
Lasă un răspuns