Cannelloni cu carne
Zilele trecute am primit un cadou de la libris.ro, o carte cu titlul „Retete italienesti”, dintr-o colectie careia ii spune „Repede si simplu”. Rasfoind aceasta carte, am dat si peste o reteta de cannelloni, destul de diferita de ceea ce va propun eu azi. De fapt, reteta mea de cannelloni cu carne (cea clasica, zic eu) si cea din cartea cu pricina au in comun doar pastele in forma de tuburi largi :P. O alta varianta clasica ar mai fi cannelloni umpluti cu ricotta si spanac, dar, desigur, este loc si pentru variante inovatoare ca cea propusa de autorii carticelei. Fapt este ca mi s-a facut pofta de cannelloni si in cateva zile, m-am mobilizat sa-mi procur pastele cu pricina si sa-mi fac pofta.
Ingrediente Cannelloni cu carne:
(pentru 4 persoane sau pentru 3 mai flamande, asa cum am fost noi :P)
- 12 paste cannelloni
- 300 de grame de carne de vita tocata
- 1 catel de usturoi
- 1 ceapa
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 20 de grame de unt
- sare, piper, frunze de busuioc proaspat (sau uscat, sau ambele, cum am folosit eu)
- 100 de grame de parmiggiano proaspat razuit
- 1 litru de sos bechamel preparat din: 50 de grame de unt, 4 linguri bune de faina alba, aproximativ 900 de ml. de lapte, sare, piper alb si nucsoara proaspat razuita
- optional, aproximativ 150-200 de ml. de sos de rosii proaspete sau din conserva, condimentata cu sare, piper si busuioc
Preparare Cannelloni cu carne:
1. Din ingredientele specificate, se prepara un sos bechamel (click pe link pentru indicatii amanuntite de preparare a sosului).
2. In poza de mai jos sunt pastele cannelloni crude, carora le-am facut o „proba” in tava pentru cuptor. Nu a fost un lucru rau ca am facut asta, pentru ca asa am putut alege forma potrivita.
3. Intr-o oala incapatoare, se pun la fiert aproximativ 4 litri de apa. Cand da apa in clocot se adauga 1 lingura de sare si pastele cannelloni, care se fierb exact 4 minute (in niciun caz mai mult), apoi se scurg si se pastreaza acoperite cu un servet de bucatarie curat, umed, ca sa nu se usuce.
4. Carnea se toaca prin masina (e indicat sa se foloseasca numai carne de vita slaba, curatata bine de pielite, ca sa nu pluteasca grasimea deasupra pastelor, in final).
5. Cele 2 linguri de ulei de masline se pun intr-o tigaie si se incing, apoi se adauga si cele 20 de grame de unt.
6. Se adauga ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit, calindu-se in untul amestecat cu ulei de masline.
7. Se adauga carnea tocata si se calesc impreuna, amestecand continuu pentru a desface eventualii „bulgarasi” in care carnea are tendinta sa se adune, pana ce sucurile se evapora si carnea se rumeneste usor.
8. Dupa ce e gata carnea, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se adauga 4 linguri de sos bechamel, jumatate din parmezanul razuit, deasemenea frunze tocate de busuioc. Se amesteca bine totul si cu aceasta compozitie se vor umple cannelloni.
9. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade Celsius.
Asamblare cannelloni cu carne la cuptor
10. Intr-o tava adanca, potrivita ca dimensiuni (si potrivita pentru cuptor), se toarna jumatate din sosul bechamel. Se umplu cannelloni cu carnea preparata la punctul 8 si se aseaza deasupra.
11. Se acopera cu restul de sos bechamel si deasupra se pune rosiile zdrobite si condimentate cu sare, piper si busuioc (se poate si fara, dar eu insami nu pot, sunt innebunita dupa rosii).
12. Deasupra se presara parmezanul ramas. Se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 25 de minute.
13. In final va avea suprafata gratinata si rumena:
O portie pentru voi:
Lasă un răspuns