
Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine





Spaghete cu chifteluțe rețeta de spaghetti con le polpettine sau ”spaghetti with meatballs” exact ca-n Lady and the Tramp. Cum să faci acasă celebrele spaghete cu chiftele, fel de mâncare italo-american.
Cred că fiecare dintre noi își amintește celebra scenă din filmul de desene animate Doamna și Vagabondul (Lady and the Tramp, Disney, 1955) în care cele două personaje principale, aparținând regnului canin, dar însuflețite de talentata echipă Disney cu cele mai omenești însușiri, împart într-un mod romantic o farfurie plină cu spaghete cu chiftele, sub un cer înstelat. Bucătarul italian Luigi le-a servit celor doi îndrăgostiți farfuria plină cu spaghete. Tot el le-a cântat încântătoarea melodie ”Bella notte”. Și-atunci, sunt sau nu aceste spaghetti con le polpettine un preparat italian? Hai să ne amintim scena :).
Originea preparatului
Ei bine, să știți că eu, înainte de a posta o rețetă aparținând unei culturi culinare străine, obișnuiesc să fac un pic de muncă de documentare. Spre deosebire de acei autori care s-au născut gata învățați și cu toate rețetele de pe suprafața mapamondului transmise nu se știe cum, pe cale genetică, eu am nevoie de asta. Și-am aflat de la italianca Sonia Peronaci că ea însăși a descoperit pentru prima dată aceste spaghete cu chiftele într-o călătorie la New York! Acolo, acestea sunt o mâncare atât de populară, încât o găsești ambalată pe rafturile tuturor supermarketurilor, gata de încălzit și de mâncat.
Cei de la Smithsonian au explicat pe larg originea acestui fel de mâncare, în articolul Is Spaghetti and Meatballs Italian? Aflăm din articol că faimoasele paste sunt creația imigranților italieni provenind din zonele sărace din sudul peninsulei. Aceștia, după ce au ajuns în Statele Unite la finalul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, dintr-o dată au constatat că-și permit mult mai multe lucruri. De exemplu, mai multă carne. Așa că le polpette s-au întâlnit sub o zodie fericită cu spaghetti alla marinara. A rezultat acest preparat care, iată, 100 de ani mai târziu este o importantă parte a culturii italo-americane.
Dacă am explicat deja cum au apărut aceste spaghete în America, la noi cred că le-a adus filmul. Încântătorul și întotdeauna proaspătul film Lady and the Tramp! Drept să vă spun l-aș revedea oricând cu bucurie, chiar dacă l-am mai văzut de vreo douăzeci de ori. Și-aș suspina din nou la scena sărutului din fața farfuriei cu spaghetti, aș zâmbi gândindu-mă câtă magie au pus cei de la Disney într-un desen animat care chiar îți face pielea de găină și… mi s-ar face poftă de o farfurie bună de spaghetti con le polpettine. Așa că vă invit să le facem împreună, fredonând prin bucătărie ”Bella Notte”.
Ingrediente Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine
- 400 de grame de spaghete
- 150 de grame de carne tocată de vită sau de porc (în rețeta Soniei este indicat porcul, eu am folosit vită)
- 150 de grame de carne din cârnat proaspăt – în lipsă, folosiți tot carne tocată
- 60 de grame de parmezan răzuit (sau grana, sau pecorrino)
- 60 de grame de miez de pâine
- 1 legătură de pătrunjel, tocat fin
- 1 ou
- 25 ml. ulei de măsline
- 3 căței de usturoi, zdobiți
- 1 ceapă mică (50-60 de grame), tocată fin
- 700 de grame de passata de roșii, eu am folosit passata cu legume de la Mutti
- câteva frunze de busuioc
- 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă
- sare și piper după gust
- opțional, parmezan pentru răzuit la servire
Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine – preparare sos
1. Ingredientele sunt simple, nu cred să aibă cineva vreo dificultate să le găsească pe toate. În imaginea de mai jos se pot observa cele două tipuri de carne pe care le-am folosit. Carnea de vită, pe care am tocat-o acasă, și carnea de cârnați, condimentată, pe care am mai trecut-o o dată prin mașina de tocat. Dacă nu avem carnea de cârnați, folosim tot carne tocată (adică 300 de grame în total), suplimentând puțin asezonarea.
2. Vom începe cu sosul, care, deși e foarte simplu, are o perioadă mai lungă de preparare. Într-o tigaie largă și adâncă se încinge pe foc mediu uleiul de măsline. Se adaugă ceapa și 2 căței zdrobiți de usturoi, se presară un praf de sare și se călesc, amestecând frecvent, până ceapa se înmoaie. Se adaugă imediat passata de roșii.
3. Se adaugă și câteva frunze de busuioc, se acoperă tigaia cu capacul și se reduce focul la minimum. Se lasă sosul să fiarbă la foc mic, sub capac, timp de 30 de minute.
Spaghete cu chifteluțe – rețeta de spaghetti con le polpettine – preparare chifteluțe
4. În timp ce sosul clocotește molcom, amestecăm într-un castron cele două tipuri de carne (sau doar unul, după caz), parmezanul răzuit pe răzătoarea mică, 1 cățel de usturoi zdrobit, pâinea dată prin mașina de tocat, 1 ou întreg și pătrunjelul.
5. Asezonăm amestecul cu sare și piper după gust, ținând cont că și carnea de cârnați cât și parmezanul sunt deja sărate. Adăugăm și un vârf de cuțit de nucșoară și omogenizăm bine compoziția.
6. Cu mâinile umede, formăm mici bile din această compoziție și le modelăm rotunde. Biluțele trebuie să cântărească în jur de zece grame, dacă le cântăriți pe primele două-trei, pe următoarele le puteți face aproximând încât să fie ca acestea. Se așează chifteluțele formate pe o suprafață plană, se înfoliază și se dau la frigider pentru 15-20 de minute, adică exact până când e gata sosul.
Gătirea chifteluțelor și a spaghetelor
8. După ce au trecut cele 30 de minute de când sosul clocotește molcom sub capac, se adaugă chifteluțele în acesta, toate deodată. Se întețește puțin focul, doar până când începe sosul să clocotească din nou, apoi se reduce din nou la minimum și se acoperă tigaia cu capacul. Se gătesc chifteluțele în sos timp de 20 de minute.
9. Între timp, se fierb spaghetele în multă apă sărată, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Încercați să sincronizați operațiile așa încât spaghetele să fie fierte al dente exact în momentul în care vor trece cele 20 de minute necesare gătirii chifteluțelor. Dar nu-i niciun bai dacă acestea se vor găti puțin mai mult, important e ca spaghetele să fie al dente.
10. Între timp, iată, și chifteluțele sunt gata, iar sosul arată și miroase nemaipomenit. Se asezonează sosul cu sare și piper după gust.
Eu am scos cu o lingură câteva chifteluțe pe care le-am păstrat deoparte, iar spaghetele le-am scos cu un clește din apa în care au fiert și le-am plonjat direct în tigaia cu sos și chiftele. Le-am amestecat cu două linguri, cât să se îmbrace bine cu sosul, apoi le-am răsturnat imediat într-un castron mare, pentru că aceste spaghete cu chifteluțe sunt o mâncare de împărțit cu cei dragi. Chifteluțele păstrate deoparte le-am pus pe deasupra, am mai adăugat și-un pic de busuioc și… poftiți la masă!
Sper că v-am inspirat să gătiți și voi ceva bun :).
Alte rețete delicioase de spaghetti:
- Rețeta de spaghetti all Amatriciana
- Rețeta de spaghetti alla puttanesca
- Rețeta de spaghetti cu broccoli
- Rețeta de spaghetti alla carbonara
- Rețeta de spaghete cu fructe de mare
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns