Macaroane cu brânză și broccoli
Macaroane cu brânză și broccoli – rețetă simplă pentru un prânz sau o cină gustoasă, în familie. Rețetă detaliată de paste simple, macaroane cu brânză și broccoli, timp de gătire, ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Cunosc mulți părinți care duc o interminabilă luptă să-și convingă odraslele să mănânce legume și în mod special broccoli. Tuturor, le-aș recomanda această rețetă de macaroane cu brânză – mac and cheese – care strecoară ingenios broccoli pe lista de ingrediente. Ies super gustoase, conțin multă brânză, ceea ce le face adorate de copiii mari și mici. Aceste paste ies mai ușoare, din punct de vedere caloric, față de varianta clasică de mac and cheese. Sunt extrem de ușor de preparat, ceea ce le face un prânz sau o cină de familie perfectă. Rețeta clasică de mac and cheese o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de macaroane cu brânză și broccoli, pe care v-o propun azi, mai are un avantaj: este gătită în întregime pe plită. Broccoli se adaugă în apa pentru paste în ultimul minut. Evident, dacă veți dori neapărat o crustă crocantă pe deasupra, există și posibilitatea de a gratina un pic pastele, veți găsi explicații la finalul rețetei. Rețineți, însă, că nu e obligatoriu. Vor fi deja foarte gustoase imediat după ce sunt amestecate cu sosul iar firele lungi și apetisante de brânză topită le vor stârni pofta chiar și celor mai mofturoși.
În linii mari, am urmat o rețetă de la The Spruce Eats, de la care m-am mai abătut, pe ici pe colea, atât cât să o fac mai accesibilă și mai ușor de urmat.
Ingrediente macaroane cu brânză și broccoli
- 250 de grame de paste scurte din grâu dur
- 300 de grame de broccoli proaspăt sau congelat, tocat din cuțit în buchețele mici
- 40 de grame de unt
- 40 de grame de făină
- 550 – 600 de mililitri de lapte gras (3,5% grăsime)
- 1 lingură bună de muștar Dijon
- 350 de grame de brânză cheddar, ras pe răzătoarea cu găuri mari
- ¼ de linguriță de nucșoară rasă
- sare și piper după gust
Mod de preparare macaroane cu brânză și broccoli
1. Am folosit broccoli congelat, pe care l-am lăsat să se decongeleze, apoi l-am mărunțit în bucățele nu mai mari de 3 cm (ușor de luat în furculiță). Broccoli congelat e deja opărit (blanșat). Dacă folosiți broccoli proaspăt, recomandarea mea este să-l opăriți în apă clocotită timp de 1-2 minute, apoi să-l scoateți cu o spumieră și să opriți gătirea transferându-l imediat într-un vas cu apă foarte rece.
2. Am pus pe foc o oală cu 4 litri de apă. Când apa a clocotit, am adăugat o lingură cu vârf de sare.
3. Pentru rețeta de macaroane cu brânză și broccoli se pot folosi diferite paste scurte, penne, cornetti rigati, chiar și farfale etc. Important este să se consulte cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și să nu fie fierte pastele mai multe decât scrie pe ambalaj.
Eu am folosit cornetti rigati din grâu dur, cu timpul de gătire de 10 minute. Am adăugat pastele în apa clocotită și sărată, pe toate deodată și le-am fiert descoperite. Am ținut cont de minutul la care le-am pus la fiert.
4. Cu 1-2 minute înainte ca macaroanele să fie gata, am adăugat în oală și broccoli tocat din cuțit.
În momentul în care au trecut cele 10 minute recomandate pentru fierberea pastelor, am oprit focul imediat. Fără să pierd timpul, am scurs totul printr-o sită, macaroane și broccoli.
Pregătirea sosului
Sosul pentru aceste macaroane cu brânză și broccoli este, de fapt, un sos mornay simplificat (fără gălbenuș), adică un derivat din rețeta de sos bechamel.
5. Imediat ce am pus macaroanele la fiert, am început prepararea sosului. Într-o cratiță, am topit, pentru început, untul.
6. Când untul s-a topit, am adăugat făina și am amestecat rapid cu o lingură de lemn, până ce grăsimea încinsă a fost absorbită de făină. Făina NU trebuie să se rumenească, doar să absoarbă bine grăsimea.
7. Imediat după ce făina a fost bine încorporată în untul fierbinte, am adăugat laptele fierbinte. La început, am pus 500 de mililitri de lapte, turnat treptat, în timp ce am amestecat în continuu. Pentru că mi s-a părut sosul destul de grosuț, am mai completat cu un pic de lapte. Am lăsat sosul să fiarbă la foc mic, amestecând energic din când în când. Imediat după ce am scurs pastele, am oprit focul și sub cratița cu sosul și l-am asezonat cu sare, piper negru măcinat și nucșoară rasă. În total, fierberea sosului a durat 7-8 minute, la foc mic.
8. Din timp, am pregătit brânza cheddar, pe care am ras-o pe răzătoarea mare.
Observație: dacă vă întrebați, cumva, dacă se pot folosi și alte tipuri de brânză pentru această rețetă, răspunsul este categoric da. Eu le-aș evita pe cele cu gust prea pregnant (brânza de burduf, de exemplu), fiind destul de sceptică asupra modului în care aceasta se combină cu broccoli. Un cașcaval, un Schweizer, brânza Gouda – sau o combinație de brânzeturi care se topesc frumos – vor merge perfect.
9. Imediat după ce am oprit focul sub cratița cu sosul, am luat-o deoparte de pe foc și am adăugat în sos muștarul Dijon și brânza rasă.
Sosul fiind fierbinte, brânza a început să se topească imediat. Am amestecat în continuu până când s-a topit complet și am obținut un sos cremos, fin și lucios. Am gustat sosul să verific dacă mai era nevoie de sare – după gustul meu, nu mai era necesară – și imediat m-am apucat de asamblarea pastelor.
Asamblare macaroane cu brânză și broccoli
10. Am adăugat imediat macaroanele și broccoli scurse de apă peste sosul din cratiță.
Am amestecat, cu grijă să nu rup macaroanele dar suficient de insistent pentru a se combina bine. Sunt gata când macaroanele și broccoli sunt complet îmbrăcate în sosul lucios de brânză.
Servirea
Imediat, am montat aceste macaroane cu brânză și broccoli în boluri pentru paste și le-am savurat calde, chiar încă fierbinți, cu o mare plăcere.
O variantă practică este și să fierbeți pastele și broccoli în avans, poate în seara precedentă. Odată scurse de apă și bine răcite, acestea se pot pune într-o caserolă, la frigider. A doua zi, porniți cuptorul și setați-l la 180°C. Între timp, pregătiți sosul și amestecați pastele și broccoli cu acesta. Turnați amestecul într-o tavă unsă cu unt, eventual presărați un pic de pesmet amestecat cu brânză pe deasupra și coaceți totul timp de 25-30 de minute, până se rumenește frumos.
MAI MULTE REȚETE DE PASTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns