Macaroane cu brânză la cuptor (sărate)
Macaroane cu brânză la cuptor rețeta clasică de mac and cheese. Macaroane cu brânză sărată la cuptor, cu un sos catifelat și crustă crocantă și rumenă, lista de ingrediente și ghid detaliat de preparare.
Macaroanele cu brânză la cuptor au fost pentru mine, dintotdeauna, un fel de mâncare, nu un desert. Știu că, prin multe case, s-au făcut aceste macaroane cu brânză și în varianta lor dulce, cu stafide. La noi acasă, de când eram copil, desertul a fost budinca de tăiței cu brânză și stafide, făcută musai cu tăiței de casă și cu ouă, pentru o textură mai aerată. Din macaroane s-a făcut întotdeauna un gratin servit ca fel principal, în compoziția căruia intra musai brânza sărată, uneori și smântâna. Îmi amintesc că Buna mea amesteca macaroanele cu telemea și rădea pe deasupra un pic de cașcaval.
De mac and cheese am aflat mult mai târziu. Tot macaroane cu brânză la cuptor, dar mai cremoase și cu o lungă, foarte lungă istorie în spate. Ne-am obișnuit să credem că toate pastele aparțin Italiei, dar acestea pare-se că ar fi fost menționate prima dată în Anglia, tocmai în secolul al XIV-lea. Tot cam pe-atunci, apărea o variantă și în Italia, în una dintre cele mai vechi cărți medievale de bucate, Liber de Coquina. Până să devină ceea ce sunt azi, aceste macaroane cu brânză la cuptor au cucerit, mai întâi, America. Practic, în zilele noastre, mac and cheese este unul dintre cele mai populare preparate din Statele Unite, unde se pare că a ajuns prin grija președintelui Thomas Jefferson.
Mărturisesc că am renunțat la macaroanele cu brânză ale bunicii în favoarea acestui preparat mai recent descoperit. Cremozitatea sosului, faptul că au un sos, până la urmă, și o crustă așa de plăcută sunt argumentele care m-au convins. Mai jos, rețeta pas cu pas.
Ingrediente Macaroane cu brânză la cuptor (sărate)
- 500 de grame de paste scurte (maccheroni, cornetti sau penne, de preferință)
- 60 de grame de unt cu 82% grăsime
- 2 linguri de ulei de măsline
- 50 de grame de făină
- 500 ml. lapte gras
- sare și piper alb
- 300 de grame de brânzeturi (de un singur tip sau în amestec) care se topesc frumos, eu am folosit 150 de grame de cheddar ras și 150 de grame de mozzarella maturată (baton)
- opțional: 1 ceapă mică, 1 lingură cu vârf de muștar de Dijon, un strop de nucșoară, pesmet, bacon etc
Mod de preparare Macaroane cu brânză la cuptor (sărate)
Fierberea pastelor
1. Pornim cuptorul și-l fixăm la 180°C. Pregătim o formă termorezistentă, cu volumul de 1,75-2 litri, ungând-o bine cu 10 grame de unt.
Punem pe foc o oală cu 4-5 litri de apă. Când apa fierbe, adăugăm 1 lingură cu vârf de sare. Lăsăm să dea din nou în clocot și să se dizolve sarea apoi adăugăm pastele. Amestecăm o dată, să ne asigurăm că niciuna nu aderă de fund. Fierbem pastele cu 2 minute mai puțin decât recomandarea de pe ambalaj. Pastele pe care le-am avut eu aveau 7 minute de fierbere indicate pe ambalaj, le-am fiert doar 5 minute, pentru că ele vor continua să se gătească în cuptor și e sigur că nimeni nu-și dorește niște paste terciuite.
2. După ce au trecut cele 5 minute (în cazul meu, voi, repet, verificați ce scrie pe ambalajul pastelor pe care le veți folosi), pastele se scurg bine de apă.
3. Se transferă pastele într-un castron și se stropesc cu 1 lingură de ulei de măsline. Amestecăm puțin și le lăsăm deoparte până pregătim sosul.
Prepararea sosului
4. Cât timp pastele au fiert, am profitat de cele 5 minute libere ca să dau pe răzătoarea mare brânzeturile. Evident, puteți face propria combinație de brânzeturi pentru aceste macaroane cu brânză la cuptor. Să țineți cont să fie dintre cele care se topesc frumos și formează fire lungi și apetisante. Eu am folosit cheddar și mozzarella maturată, merg bine gruyere, gouda dar și cașcavalul nostru, în diferite combinații.
5. În cea mai simplă formă a sa, sosul pentru aceste macaroane cu brânză la cuptor este un bechamel clasic. Rețeta pas cu pas a acestui sos o găsiți cu un click pe link (textul scris cu albastru). Există variante, în special cele americane, în care sosul conține și ceapă călită, muștar și/sau paprika. Eu voi povesti cum am procedat eu.
Am pus într-o cratiță, pe foc mediu, 1 lingură de ulei de măsline și untul. Când untul s-a topit complet și a început să bulbucească, am adăugat făina și am amestecat până s-a impregnat bine. Am călit făina 1 minut și am turnat treptat laptele (la temperatura camerei), în timp ce-am amestecat continuu cu telul. În sos nu au ce să caute cocoloașele, se insistă, deci, cu amestecarea. Am fiert sosul 2-3 minute, până s-a îngroșat bine. Am oprit focul și am asezonat cu sare și piper alb (după gust) și 1 strop de nucșoară (opțional).
6. Două treimi din brânza rasă o turnăm în sosul bechamel fierbinte. Amestecăm insistent, până când toată brânza e topită.
Asamblarea și gratinarea
7. Sosul bechamel cu brânză se toarnă imediat peste macaroanele fierte. Folosim o spatulă flexibilă, ca să luăm tot sosul care ar putea adera de cratiță.
8. Amestecăm bine macaroanele cu sosul, să ne asigurăm că sunt bine îmbrăcate toate.
9. Turnăm macaroanele amestecate cu sos în forma pregătită la punctul 1. Folosim din nou o spatulă flexibilă pentru a transfera în formă tot sosul care ar putea rămâne în castron. Nivelăm bine macaroanele în formă și presărăm pe deasupra toată brânza rămasă.
Observație: eu am folosit un topping simplu, de brânză, dar există variante care recomandă să se presare pe deasupra acestor macaroane cu brânză la cuptor un amestec de pesmet mai mare (panko) umezit cu unt (ca pentru crumble). Alte variante includ bucățele de bacon crocant etc. Puteți face o crustă după gustul vostru.
10. Dăm imediat forma cu ale noastre macaroane cu brânză la cuptor, care trebuie să fie preîncins la 180°C. Le așezăm la o înălțime medie, pentru 15 minute. După trecerea acestor 15 minute, temperatura se poate ridica la 230°C, pe funcția grill, pentru 3-4 minute, ca să obținem o crustă rumenă și crocantă.
Servirea
După coacere, lăsăm ale noastre macaroane cu brânză la cuptor să se răcorească vreo 10 minute. De altfel, vor fi incredibil de fierbinți, imediat după gratinare. După aceea le porționăm și le servim, calde fiind. E un fel de mâncare sățios, chiar dacă nu conține carne. Dar e și gustos și apetisant! În plus, orice rest rămas se păstrează perfect două zile, la frigider, putându-se încălzi la cuptor.
Poftă mare!
Lasă un răspuns