Laște cu varză – rețetă de post de tăiței cu varză călită
Laște cu varză – rețetă de post de tăiței cu varză călită, după specificul local din Ardeal și Banat. Taițeii se fac piperați și sunt super savuroși. Ce fel de paste se recomandă pentru rețeta de laște cu varză? Lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tăiței cu varză.
Aceste paste de casă cu varză călită sunt specifice perioadei de post, la noi, în Banat. Îmi amintesc că Buna pregătea acest fel de mâncare miercurea sau vinerea și niciodată nu simțeam lipsa cărnii, pentru că îmi plăcea foarte mult. E o rețetă foarte simplă, se poate face atât cu paste de casă, așa cum am procedat eu, dar și cu paste din comerț. Dacă folosiți paste din comerț, este important să verificați lista de ingrediente, să nu conțină ou. Firește, asta contează doar dacă vă interesează ca rețeta să rămână una de post.
Eu am folosit, cum vă spuneam mai sus, pastele de casă din aluat cu cartofi. Sunt niște tăiței lați, grosuți și molcuți, după fierbere. Se gătesc rapid și se potrivesc minunat pentru rețeta de laște cu varză.
Ingrediente laște cu varză – rețetă de post de tăiței cu varză călită
- 600 – 650 de grame de varză (albă, crudă)
- 1 ceapă de mărime medie (50-60 de grame)
- 600 de grame de tăiței lați, de casă sau cumpărați, din care aveți la îndemână
- 3 linguri de ulei
- sare și piper proaspăt râșnit, din belșug
- verdeață tocată pentru presărat (opțional)
Mod de preparare laște cu varză – rețetă de post de tăiței cu varză călită
Varza călită
1. Am tocat varza cu un cuțit lung, ca pentru varza călită obișnuită.
2. Am pus varza într-un castron și am cântărit-o. Castronul nu e prea mare, am exact 600 de grame de varză în el. Am presărat varza cu 1 linguriță de sare și am frământat-o puțin, să mai piardă din volum.
3. Am tocat ceapa julienne. Am încins uleiul într-o cratiță și am călit ceapa, presărată de la început cu un strop de sare, să mai lase din apă.
4. Când ceapa s-a înmuiat bine, am adăugat varza, în trei tranșe. Am amestecat bine și am așteptat câte un minut-două, să mai scadă, apoi am adăugat și restul de varză. Am călit varza, amestecând frecvent, timp de 4-5 minute, apoi am acoperit cratița cu capacul și am lăsat-o la înăbușit, timp de încă 10 minute.
Nu am pierdut cratița din ochi, nu cumva să se prindă și să se ardă varza! Dacă nu mai are lichid deloc, se adaugă câte 1 lingură de apă fierbinte. În final, varza trebuie să fie fragedă dar nu terciuită. Am condimentat-o cu mult piper negru și am lăsat-o deoparte, la cald.
Și mai simplu, urmați rețeta de garnitură de varză călită, foarte simplă și foarte gustoasă – click pe poza ce urmează ca să o citiți. Ca alternativă, puteți urma pașii de mai sus.
Fierberea tăițeilor
În cazul în care folosiți paste făcute în casă.
5. Urmați rețeta de tăiței de post cu cartofi, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
6. Din ingredientele folosite la rețeta de tăiței de post cu cartofi, mi-au rezultat 600 de grame de aluat, așa că am folosit aceeași cantitate de varză. În cazul în care folosiți paste proaspete, acestea trebuie să fie în cantitate egală cu varza.
7. Am pus pe foc o oală de 4 litri, plină cu apă. În momentul în care apa a fiert, am adăugat tăițeii. Dacă, pentru rețeta de laște cu varză, folosiți tăiței proaspeți, de casă, aceștia vor fierbe în 2-3 minute. Practic, din momentul în care se ridică la suprafață, mai trebuie dați doar într-un clocot. Imediat ce au fost gata, am scurs tăițeii de apă, printr-o sită.
În cazul în care folosiți paste cumpărate, țineți cont că cele uscate pierd din greutate. Recomand să folosiți, în acest caz, 400 de grame de paste uscate. Dacă sunt tăiței proaspeți, atunci cantitățile vor corespunde. Citiți pe ambalaj timpul de gătire recomandat.
Asamblarea preparatului și servirea
8. Odată ce am terminat de călit varza și de fiert tăițeii, mă mai despart doar 2 – 3 minute de o masă super bună. Am înfierbântat bine varza călită, am adăugat tăițeii și am amestecat totul cu o spatulă lată, timp de 2 minute, pe foc. În final, după ce verific de gust, întotdeauna simt nevoia să adaug și mai mult piper, rețeta de laște cu varză pur și simplu cere piperul. Verdeața, după cum am menționat, e opțională, dar mie îmi place să văd un pic de culoare în farfurie.
Servim laștele fierbinți și ne bucurăm de ele, mirându-ne cum de un preparat atât de simplu reușește să fie, în același timp, atât de gustos.
MAI MULTE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns