
Macaroane cu brânză sărată la cuptor – rețetă simplă pentru o cină gustoasă





Macaroane cu brânză sărată la cuptor – rețetă simplă pentru o cină gustoasă, de împărțit cu familia. Rețetă de paste cu brânză sărată la cuptor, cu ingrediente la gram și mod de preparare detaliat, pe pași.
Măcar o dată, în fiecare lună, fac rețeta asta de macaroane cu brânză sărată la cuptor! Ne place să le savurăm la cină și, dacă ne rămân câteva, le păstrăm la frigider și le înfierbântăm în cuptor, dimineața următoare, oferindu-ne un mic dejun sățios și gustos. Sigur că nu e un fel de mâncare sofisticat. Nu, e doar bun, încărcat de nostalgie, cu un gust care nu ne-a cucerit de ieri, de azi, ci încă din copilărie.
Mărturisesc că ne place mai mult această variantă de macaroane cu brânză sărată la cuptor decât mult mai populara budincă de macaroane cu brânză dulce și stafide. E gustoasă și aceea însă preferințele mele se îndreaptă spre deserturi mai lejere. Dacă voi o agreeați pe aceea, puteți accesa rețeta cu un click pe poza de mai jos.
O altă variantă de paste cu brânză la cuptor care e sus, în topul preferințelor noastre, este Mac&Cheese, cu paste învăluite într-un sos bogat, cu multă brânză care se topește superb. Rețeta o puteți accesa cu un click pe imaginea de mai jos.
Rețeta de azi e mult mai simplă însă pe deplin aducătoare de satisfacții. Are mai puține calorii decât Mac&Cheese iar gust are din belșug, cu singura condiție să alegem niște paste de calitate și, mai ales, o brânză bună.
Ingrediente macaroane cu brânză sărată la cuptor
- 500 de grame de macaroane sau alt tip de paste scurte, din grâu dur
- 400 de grame de brânză sărată de oaie sau de vacă
- 4 ouă de mărime medie
- 200 de grame de smântână cu 20% grăsime
- 100 de grame de unt cu 80% grăsime
- 3 linguri de pesmet
- piper negru măcinat, după gust
- sare după gust
Mod de preparare macaroane cu brânză sărată la cuptor
1. Pentru rețeta de macaroane cu brânză la cuptor am ales pastele maccheroni, din grâu dur. Acestea nu conțin ouă, culoarea galbenă pe care o au se datorează coloritului natural al grâului dur. Pentru început, am pus pe foc o oală cu 4 litri de apă. Până apa a fiert, am ras pe răzătoarea mare brânza. Eu am folosit o telemea de oaie nu foarte uscată dar destul de sărată.
2. Până să clocotească apa, am avut timp să pregătesc și tava în care urma să asamblez preparatul. Am folosit o formă din ceramică termorezistentă, cu dimensiunile 30 x 20 centimetri, pe care am uns-o cu unt și am tapetat-o cu pesmet. Am folosit cu ceva peste jumătate din totalul cantității de pesmet și excesul l-am scuturat peste cel rămas.
3. Când apa din oală a dat în clocot, am adăugat 1 lingură de sare, care e esențială pentru paste. Pastele fără sare au un gust odios! Am verificat timpul de fierbere indicat pe ambalaj – era de 9 minute – și m-am uitat la ceas în momentul în care le-am adăugat în oală, pe toate deodată. Am fiert pastele cu 2 minute mai puțin decât timpul menționat pe ambalaj, ele urmând să fie gătite și la cuptor.
După exact 7 minute de fierbere, am scurs pastele de apă, printr-o sită.
Asamblarea în formă
4. Imediat după ce am pus pastele la fiert, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație (190ºC în modul de gătire fără ventilație). Între timp, am pus într-un castron smântâna și am adăugat ouăle întregi.
Am bătut bine ouăle cu smântâna, până s-au omogenizat bine și au format un fel de sos. Dacă brânza pe care o folosiți nu este tocmai sărată, puteți adăuga puțină sare în acest sos de ouă și smântână. Deja v-am spus, însă, că telemeaua pe care am folosit-o eu a fost cam sărată, așa că nu am mai pus sare. E important să țineți cont de acest aspect și să echilibrați gustul preparatului dozând sarea în mod corect.
5. În tava unsă cu unt și tapetată cu pesmet, am răsturnat jumătate din macaroane, deja bine scurse de apă.
6. Deasupra acestui prim strat de macaroane, am presărat jumătate din brânza rasă și am distribuit jumătate din unt, tăiat în bucățele.
7. Evident, următorul pas a fost să adăug în formă restul de paste fierte, pe care le-am distribuit într-un strat uniform. După cum puteți observa, în poza de mai jos, dimensiunea formei pe care am ales-o e chiar cea adecvată. Într-o formă mai largă aș fi obținut o budincă de paste cu brânză care nu ar fi avut înălțime iar într-una mai mică, nu ar fi încăput ingredientele.
8. Am presărat brânza rasă rămasă deasupra ultimelor paste adăugate în formă. Imediat, am turnat sosul de ouă cu smântână, pe toată suprafața formei. Am înclinat ușor forma în toate părțile, apoi am lovit-o de câteva ori de planul de lucru (cu blândețe), să se distribuie sosul uniform.
9. Imediat, am distribuit restul de unt, în bucățele mici, deasupra de macaroanele cu brânză deja asamblate în formă.
Ultimul pas a fost să presar suprafața acestor macaroane cu brânză sărată, deja pregătite de cuptor, cu pesmetul rămas. Eu am folosit pesmet panko, pentru a obține o crustă cât mai crocantă. Opțional, se poate măcina și un pic de piper negru, pe deasupra. Repet, dacă e opțional, nu e musai.
Macaroane cu brânză sărată la cuptor – gratinarea și servirea
10. Am dat forma cu macaroane cu brânză sărată la cuptor, așezând-o pe raftul situat la o înălțime medie. Cuptorul, vă reamintesc, era deja preîncins – l-am pornit imediat ce am pus pastele la fiert – la temperatura de 180ºC, căldură de jos și de sus, modul de gătire cu ventilație. Am lăsat tava în cuptor timp de 30 de minute, până când suprafața a devenit aurie și s-a rumenit din loc în loc.
Dacă vi se pare că suprafața pastelor nu se rumenește suficient, recomand ca după primele 20 de minute de gătire să treceți cuptorul pe funcția grill, pentru ultimele 10 minute de gătire.
Ale mele au arătat tocmai bine, după gustul nostru, așa că am scos tava din cuptor și am lăsat macaroanele să se răcească timp de 20 de minute, înainte de a le porționa și servi. Forma din ceramică le-a păstrat destul de calde, totuși le-am putut porționa foarte frumos, cu ajutorul unei spatule late.
A fost o cină pe cât de simplă, pe atât de aducătoare de satisfacții, mai ales că gustul ei ne-a transportat în copilărie!
MAI MULTE REȚETE DE PASTE LA CUPTOR GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns