Varză dulce călită – rețetă de mâncare de post sau de garnitură simplă
Varză dulce călită – rețetă de mâncare de post sau de garnitură simplă și gustoasă, cu ingrediente puține și accesibile. Cum se toacă varza pentru călit? Cum se gătește varza calită și cât timp? Află rețeta cu gramaje exacte și modul de preparare descris în cel mai mic detaliu.
E una dintre garniturile mele preferate, elementul multor rețete deja publicate pe blog și totuși, până azi nu m-am gândit să public rețeta de varză dulce călită! Probabil am considerat că e prea simplă și nu ar interesa pe nimeni? Cred mai degrabă că mi-a scăpat. Eroarea de a subestima rețetele simple nu o mai comit demult timp, de când am crezut că nu vor interesa pe nimeni clătitele și totuși, rețeta lor a devenit una dintre cele mai de succes din câte am publicat vreodată! Așadar, azi vă prezint cea mai simplă rețetă de varză călită. E o rețetă de post, în bună măsură inspirată de Silvia Jurcovan.
V-am spus deja că am publicat multe rețete care conțin deja varza călită. Poate cea mai cunoscută (și îndrăgită) este cea de rață pe varză, la cuptor. Pentru rețetă, click pe link sau pe poza de mai jos.
Pentru rața pe varză, însă, se pretează foarte bine și varza acră călită. Rețeta pentru aceasta o găsiți cu un click pe următoarea imagine.
O altă rețetă, care conține varza dulce călită ca ingredient principal, este cea de laște cu varză. Un preparat tipic din vestul României, foarte gustos și sățios, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe următoarea poză.
La finalul articolului veți găsi și alte rețete care conțin varză călită, pe lângă alte ingrediente. Acum vă voi arăta cum fac eu garnitura de varză dulce călită, care, în zilele de post, e un minunat fel principal, alături de niște mămăliguță sau pâine proaspătă.
Ingrediente varză dulce călită – rețetă de mâncare de post sau de garnitură simplă
- 1 varză albă nu prea mare, de 1,3 kilograme (atât a cântărit a mea)
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame)
- 40 de ml. de ulei
- sare
- piper negru măcinat
- 1 lingură cu vârf de pastă de tomate (triplu concentrat de tomate)
- opțional, 1 lingură de mărar tocat și/sau cimbru mărunțit, după gust
Mod de preparare varză dulce călită
Pregătirea verzei
1. Am ales o varză nu prea mare, am menționat deja că a avut 1,3 kilograme. I-am curățat foile exterioare, apoi am tăiat-o în două. Înainte să o toc, i-am scobit bine cotorul (partea tare de la bază, de care se prind frunzele), cu ajutorul cuțitului.
2. Am tocat varza în fâșii subțiri, la fel ca pentru salata de varză obișnuită sau pentru salata coleslaw.
3. Am pus varza tocată într-un castron încăpător, pentru că e foarte voluminoasă. Am presărat-o cu 1 linguriță rasă de sare.
4. Am frământat puțin varza cu sarea, nu mai mult de două minute. Imediat, a scăzut sensibil în volum. Pentru rețeta de varză dulce călită, sărarea prealabilă a verzei e importantă, pentru că sarea extrage apa din varză și astfel fibrele se frăgezesc. Am lăsat deoparte varza sărată, în castron, timp de 20-30 de minute.
Călirea verzei
6. Am curățat ceapa și am tocat-o în peștișori subțiri. Am ales o cratiță suficient de încăpătoare ca să pot găti toată varza călită în aceasta. Am încins în cratiță uleiul, pe foc mediu, am adăugat ceapa și am presărat de la început un praf de sare (cât am prins cu trei degete). Am călit ceapa 6-7 minute, amestecând frecvent, să se înmoaie fără să se ardă.
Observație: dacă nu țineți neapărat să faceți varză dulce călită care să fie de post, puteți înlocui uleiul cu untură de porc sau de rață. Va ieși un preparat nemaipomenit de gustos. O altă abordare ar fi să topiți cam 60-100 de grame de cubulețe de slănină afumată, cât să-și lase grăsimea. Cubulețele rumenite trebuie scoase deoparte, iar ceapa se poate căli în grăsimea rămasă în cratiță.
7. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat în cratiță varza, presată în pumni, să elimine excesul de apă. La început, cratița a fost plină cu vârf.
8. În doar 3-4 minute de călire la foc potrivit spre iute, timp în care am amestecat continuu, varza a pierdut mult din volum. Imediat ce a scăzut varza, am redus focul la mic și am mai amestecat maximum 1 minut, cu o lingură de lemn.
9. Am menținut focul la mic și am acoperit cratița cu un capac. Alături, am avut la îndemână, pe plită, o crăticioară cu apă fierbinte. Tot la 5-6 minute am verificat cratița, am amestecat și am adăugat 2-3 linguri de supă cu apă fierbinte, nu cumva ca varza să se prindă. Atenție, varza călită nu trebuie nici să se ardă, dar nici să fiarbă, în mult lichid! În final, preparatul nu trebuie să conțină zeamă, doar varza fragedă, înăbușită sub capac.
Am călit varza sub capac timp de 25 de minute.
În această durată de timp, am amestecat în varza călită de patru ori, de fiecare dată adăugând și câte puțină apă. În funcție de cât de fragedă este varza, timpul de gătire al acesteia poate dura cu ceva mai mult sau mai puțin. Ideea este ca varza să fie fragedă fără să devină un terci fără formă, poate avea porțiuni rumene, dar în niciun caz nu arse.
Nu-mi place să mă repet, dar e foarte important să nu se prindă varza de cratiță! Dacă, totuși, se întâmplă, mutați-o imediat într-o altă cratiță, fără să adăugați și bucățile arse, care vor strica gustul întregului preparat.
Finalizarea preparatului
10. Odată varza frăgezită, am verificat gradul de asezonare și am mai adăugat puțină sare. Adăugați și voi, dacă gustul o cere, dacă nu, nu insistați. Important, însă, pentru varza călită, este piperul. Mi se pare că gustul acesteia nu este cvomplet fără mult piper, așa că eu pun cam 1 linguriță.
11. Chiar la final, adaug 1 lingură cu vârf de triplu concentrat (pastă) de tomate. Acesta poate fi înlocuit cu 1 ceașcă de bulion de roșii. Eu prefer să folosesc concentratul triplu de tomate pentru că acesta are un gust puternic de roșii fără să conțină multă apă. Varza călită primește un pic de aciditate, de la concentratul de roșii, de care chiar are nevoie, fără adaos mare de apă, așa că nu sunt obligată să mai gătesc varza călită minute în șir, ca să scadă.
După adăugarea pastei de roșii, amestec bine, mai gătesc 1 minut și adaug, dacă vreau, și ierburile aromatice (mărar și cimbru) tocate fin. Opțional, cratița se mai poate da la cuptorul preîncins la 210°C, cât să se rumenească puțin varza, pe deasupra. Asta eu nu prea fac, prefer să termin totul pe plită, decât să mai încing și cuptorul.
Observație: încă de la început, am menționat că rețeta mea este aproape ca cea din cartea Silviei Jurcovan. Diferența este că doamna Silvia, ardeleancă de lângă Cluj, recomanda să se adauge în varza călită câteva picături zeamă de lămâie sau oțet. Drept este că de puțină aciditate e nevoie, altfel, mâncarea pare neterminată. Recunosc, însă, că mi se pare cam ciudat să pun zeamă de lămâie sau oțet în varza călită, așa că am optat pentru pasta de tomate, care aduce aciditatea necesară și, în plus, puțină culoare.
Varză călită – servirea
Varza călită se servește caldă. În zilele de post, e un fel principal gustos și sățios, alături de niște mămăligă, paste sau cartofi fierți, stropiți cu ulei și presărați cu boia. Ca garnitură, se potrivește perfect cu o pulpă de rață – vezi rețeta cu un click pe poza de mai jos.
La fel de bine, varza călită se potrivește și cu carnea de porc. Cât de gustoasă e friptura de porc la tavă, servită cu câteva garnituri bine alese, printre care și varza dulce călită!
În final, vă mai atrag atenția asupra rețetei de varză roșie călită. Făcută după o rețetă nemțească, e nemaipomenit de gustoasă și aromată și aceasta!
Mai multe rețete care conțin și varză călită, pe lângă alte ingrediente, găsiți cu un click pe următoarea poză.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns