Taitei de casa de post din aluat cu cartofi
Va propun azi o reteta de paste de casa foarte simple dar foarte gustoase, niste taitei de post cu cartofi. Pe cei pe care ii veti vedea in imaginile ce urmeaza, eu i-am servit cu varza calita. Sunt la fel de buni cu o tocanita de ciuperci, de exemplu, sau chiar si dulci, cu mac sau cu nuca si zahar. In fine, acea combinatie, in care i-am servit eu, poarta pe la noi denumirea de laste cu varza iar reteta acestei specialitati o gasiti cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente taitei de casa de post din aluat cu cartofi
(pentru 4 portii sanatoase )
- 340 de grame de cartofi fierti in coaja, apoi curatati
- 264 de grame de faina, recomand sa folositi ½ faina de grau dur si ½ faina obisnuita, daca folositi numai faina obisnuita o sa va intre mai multa, probabil in jur de 300 de grame
- 1 lingurita rasa de sare
Preparare taitei de casa de post – aluatul
1. Cartofii se fierb in coaja, se las asa se raceasca si se decojesc apoi se cantaresc. In imaginea de mai jos sunt 4 cartofi cantarind peste 500 de grame, mi s-a parut cam mult, pentru intentiile mele, asa ca am renuntat sa mai folosesc unul din ei, ramanand 340 de grame.
2. Cartofii se zdrobesc fin. Pe planul de lucru se pun faina si sarea, apoi cartofii zdrobiti. Faina cu textura mai grunjoasa, asemanatoare grisului si cu o culoare galbuie, este cea de grau dur. Am amestecat bine ambele tipuri de faina inainte sa ma apuc de framantat. Acesti taitei de post cu cartofi se pot face si doar cu faina obisnuita, la 340 de grame de cartofi vor intra 300-350 de grame de faina.
3. Am framantat aluatul, ingloband faina in cartofii zdrobiti pana cand am obtinut un aluat ferm, elastic si nelipicios. Aluatul meu, la final, cantareste 604 grame. Asta inseamna ca la cele 340 de grame de cartofi folositi, am avut nevoie de 264 de grame de faina, care a fost combinata, de grau dur si obisnuita.
Atentie, aluatul cu cartofi nu trebuie sa stea la odihnit dupa framantare, pentru ca va deveni tot mai moale! Imediat dupa ce l-am framantat, intindem, taiem si fierbem taiteii!
Modelarea si fierberea taiteilor
4. Am pus la fiert o oala marisoara (4L) cu apa. Taiteii si orice fel de paste au nevoie de multa apa pentru a fierbe. Daca puneti sarea de la inceput, apa va fierbe mai greu, punctul de fierbere al apei sarate depaseste 100 de grade Celsius. Eu adaug, deci, sarea dupa ce apa da in clocot.
5. Pana ce a fiert apa, pe planul de lucru presarat cu faina, am intins imediat aluatul, intr-o foaie de grosimea de 3-4 mm.
6. Imediat, se taie taiteii dupa plac, cu o rola pentru paste (si taietorul de pizza e foarte bun). Eu ii tai lati cam de 1 cm si lungi de maximum 20 de centimetri.
7. Cand apa a fiert, am adaugat in apa toti taiteii, deodata.
8. Acesti taitei de post cu cartofi, proaspeti fiind, vor fierbe foarte repede. Dupa ce se ridica la suprafata, se mai dau doar intr-un clocot.
Se scurg de apa si se mananca fierbinti, cu ce garnitura va e pe plac. Eu i-am amestecat cu varza calita in ulei, bine piperata. Deliciosi!
Lasă un răspuns