Cautare in site
x inchide
Taitei de casa de post din aluat cu cartofi

Taitei de casa de post din aluat cu cartofi

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.11.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Va propun azi o reteta de paste de casa foarte simple dar foarte gustoase, niste taitei de post cu cartofi. Pe cei pe care ii veti vedea in imaginile ce urmeaza, eu i-am servit cu varza calita. Sunt la fel de buni cu o tocanita de ciuperci, de exemplu, sau chiar si dulci, cu mac sau cu nuca si zahar. In fine, acea combinatie, in care i-am servit eu, poarta pe la noi denumirea de laste cu varza iar reteta acestei specialitati o gasiti cu un click pe poza de mai jos.

taitei de post cu varza reteta de laste cu varza calita

De obicei, nu masor nimic cand fac acesti taitei. Acum am cantarit totul, pentru a va pune la dispozitie o reteta cat mai exacta. Ingredientele folosite le gasiti in lista de mai jos.

Ingrediente taitei de casa de post din aluat cu cartofi

(pentru 4 portii sanatoase )

  • 340 de grame de cartofi fierti in coaja, apoi curatati
  • 264 de grame de faina, recomand sa folositi ½ faina de grau dur si ½ faina obisnuita, daca folositi numai faina obisnuita o sa va intre mai multa, probabil in jur de 300 de grame
  • 1 lingurita rasa de sare

Preparare taitei de casa de post – aluatul

1. Cartofii se fierb in coaja, se las asa se raceasca si se decojesc apoi se cantaresc. In imaginea de mai jos sunt 4 cartofi cantarind peste 500 de grame, mi s-a parut cam mult, pentru intentiile mele, asa ca  am renuntat sa mai folosesc unul din ei, ramanand 340 de grame.

cantarire cartofi

2. Cartofii se zdrobesc fin. Pe planul de lucru se pun faina si sarea, apoi cartofii zdrobiti. Faina cu textura mai grunjoasa, asemanatoare grisului si cu o culoare galbuie, este cea de grau dur. Am amestecat bine ambele tipuri de faina inainte sa ma apuc de framantat. Acesti taitei de post cu cartofi se pot face si doar cu faina obisnuita, la 340 de grame de cartofi vor intra 300-350 de grame de faina.

Advertising

prepararea aluatului

3. Am framantat aluatul, ingloband faina in cartofii zdrobiti pana cand am obtinut un aluat ferm, elastic si nelipicios. Aluatul meu, la final, cantareste 604 grame. Asta inseamna ca la cele 340 de grame de cartofi folositi, am avut nevoie de 264 de grame de faina, care a fost combinata, de grau dur si obisnuita.

aluatul framantat pentru taitei de post cu cartofi

Atentie, aluatul cu cartofi nu trebuie sa stea la odihnit dupa framantare, pentru ca va deveni tot mai moale! Imediat dupa ce l-am framantat, intindem, taiem si fierbem taiteii!

Modelarea si fierberea taiteilor

4. Am pus la fiert o oala marisoara (4L) cu apa. Taiteii si orice fel de paste au nevoie de multa apa pentru a fierbe. Daca puneti sarea de la inceput, apa va fierbe mai greu, punctul de fierbere al apei sarate depaseste 100 de grade Celsius. Eu adaug, deci, sarea dupa ce apa da in clocot.

5. Pana ce a fiert apa, pe planul de lucru presarat cu faina, am intins imediat aluatul, intr-o foaie de grosimea de 3-4 mm.

Advertising

aluatul de taitei de post intins in foaie groasa

6. Imediat, se taie taiteii dupa plac, cu o rola pentru paste (si taietorul de pizza e foarte bun). Eu ii tai lati cam de 1 cm si lungi de maximum 20 de centimetri.

taitei de post din aluat cu cartofi

7. Cand apa a fiert, am adaugat in apa toti taiteii, deodata.

taitei de post la fierbere

8. Acesti taitei de post cu cartofi, proaspeti fiind, vor fierbe foarte repede. Dupa ce se ridica la suprafata, se mai dau doar intr-un clocot.

taitei de post gata fierti

Se scurg de apa si se mananca fierbinti, cu ce garnitura va e pe plac. Eu i-am amestecat cu varza calita in ulei, bine piperata. Deliciosi!

taitei de post din aluat cu cartofi reteta simpla de post

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 comentarii la Taitei de casa de post din aluat cu cartofi

  1. lauralaurentiu spune:

    Ionela draga, sa va fie de bine! Ti-am spus ca nu sunt sigura ce consistenta vor avea taiteii de post cu faina obisnuita, dar ca trebuie sa reuseasca :). Ma bucur mult ca a fost un succes si ai fost apreciata.

  2. Nicoleta spune:

    Multumesc pentru raspuns Laura. Sa inteleg ca si tu te aprovizionezi cu faina din afara si ca nu ai identificat in RO astfel de faina? :-):-)

  3. Ionela spune:

    Laura,am facut azi taiteii acestia! Asteptam musafiri si pana nu au intrat pe usa nu le-am dat drumul in apa clocotita pentru ca spuneai ca se servesc fierbinti. M-am chinuit putin la taiat pt. ca aluatul nu prea se dadea taiat. Am facut si varza calita si i-am amestecat repede. Fierbinti nu mi s-au parut cine stie ce, insa cat au stat cu varza pana s-a servit supa, s-u facut minunati! Eu am apucat sa-i mananc reci si erau cu totul deosebiti.Am primit laude si am recomandat cu toata inima blog-ul tau! Inca o data iti multumesc din suflet!

  4. Ionela spune:

    Multumesc mult, o sa incerc si eu taiteii!

  5. lauralaurentiu spune:

    Ionela, faina de grau dur e cea mai potrivita pentru paste, de aia pe alea italiene scrie "grano durro", ca italienii, care sunt experti in taitei si macaroane, stiu ce e bun! :) E o faina cu capacitate mult mai mare de absorbtie a umezelii. Poti sa ii faci si cu faina obisnuita, dar probabil va intra mai multa si concistenta lor nu va fi chiar aceeasi. Dar tot buni vor fi!

  6. lauralaurentiu spune:

    me and you, multumesc mult, daca ii incerci te astept cu impresii!

  7. lauralaurentiu spune:

    Mia, iti multumesc mult si te mai astept cu drag!

  8. lauralaurentiu spune:

    pansy, sunt buni, dar barbatu-meu nu s-a saturat:))

  9. lauralaurentiu spune:

    Nicoleta, faina de grau dur e tip 400. O gasesti in Serbia, la fel si in Ungaria. In Italia e "grano durro", probabil stii mai bine decat mine :)

  10. Nicoleta spune:

    Draga Laura, imi poti spune te rog ce indicativ numeric are faina din grau "dur"? Sau denumirea unui producator de astfel de faina?
    In magazinele din Italia de exemplu, gasesti cu mare usurinta tipuri de faina potrivite realizarii de paste fainoase in casa, insa in Romania, nu am gasit pe pachetele de faina sa scrie care sunt potrivite pentru acest lucru, sau, pentru pizza de exemplu…
    Multumesc mult!

    • Victoria spune:

      Si pe mine m-ar interesa ce inseamna faina din griu „dur” in germania ?

      Multumesc foarte mult!

      • lauralaurentiu spune:

        Victoria draga, o fi ceva gen… Hartweizen, poate? In italiana este grano durro, dacaai vreun magazin italienesc prin apropeire poate gasesti acolo.

  11. Ionela spune:

    Ma tenteaza reteta aceasta de taietii cred ca-s foarte delicioasi! In loc de faina de garu dur nu as putea pune gris? Sau nu se intampla nimic daca pun faina obisnuita? Care e secretul fainii de grau dur la taitei? Ai facut varza calita din varza murata? Cred ca e de vis! Multumesc!

  12. me and you spune:

    tare bine arata!si pentru k e post o sa i incerc si eu!!multumesc pentru reteta.cred k s tare buni!la cat mai multe retete!pupici

  13. mia spune:

    draga laura te citesc zilnic sa vad ce ai mai bucatarit ios din timisoara si ami esti tare draga esti o artista desavarsita si o bucatareasa faina

  14. pansy spune:

    interesanta reteta de taitei.ador taieteii cu varza !

Advertising