
Gnocchi cu branza de vaci





Una dintre cele mai gustoase paste proapete sunt acesti gnocchi, minunati alaturi de o mancarica cu sos. Cel mai raspandit aluat pentru gnocchi e cel pe baza de cartofi, insa cel pe care vi-l propun azi, cu branza de vaci, e cel putin la fel de gustos, dar (mie mi se pare) mai usor de facut, mai rapid.
Ingrediente gnocchi cu branza de vaci
- 500 de grame de branza proaspata de vaci
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 ou mare
- 130 de grame de gris
- 3-4 linguri de faina (in functie de cat de bine stoarsa de zer este branza folosita)
- faina in plus pentru presarat planul de lucru
- 1 oala de cel putin 4 litri cu apa clocotita pentru fiert
- 1 lingura de sare
- unt topit (sau ulei de masline) pentru stropit gnocchi fierti
Preparare gnocchi cu branza de vaci:
1. Branza de vaci, 1 lingurita rasa de sare, oul, grisul si faina se pun intr-un bol:
2. Se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios. Se da aluatul la rece pentru 30 de minute. Intre timp, 4 litri de apa se pun la fiert, intr-o oala mare. Cand fierbe se adauga sarea.
3. Dupa trecerea acestui timp, planul de lucru se presara cu faina, se rup bucati din aluat care se modeleaza in suluri de aproximativ 1,5 cm. diametru, din care se taie felii de ~ 1 cm. grosime.
4. Fiecare bucatica de aluat taiata se trece peste dintii unei furculite intoarsa invers, obtinandu-se modelul caracteristic gnocchi-lor.
5. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, toti deodata, amestecand de 2-3 ori in oala imediat dupa ce s-au adaugat gnocchi. Optional, in apa se poate pune si 1 lingura de ulei. Gnocchi vor fi gata foarte repede, practic in momentul in care se ridica la suprafata sunt deja fierti.
6. Se scurg de apa si se stropesc cu 2-3 linguri de unt topit (sau ulei de masline), pastrandu-se fierbinti pana in momentul servirii, asta daca ii veti servi ca garnitura langa o mancare cu sos. Daca ii serviti ca atare, gnocchi se dau intr-un clocot intr-un sos, cum ar fi sosul de rosii pentru paste, apoi se pun pe farfurii si se presara cu parmezan.
7. Sunt absolut deliciosi, eu cu greu ma abtin sa nu ii mananc goi :P ! Astazi i-am servit alaturi de boeuf stroganoff. Si da, langa o mancare cu sos, acesti gnocchi sunt cu adevarat pusi in valoare.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns