Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Orice as gati, se pare ca acest fel de mancare clasic, boeuf stroganoff,  ramane preferatul fetei mele :). Si cum ultimele zile au fost racoroase, parca neapartinand de luna lui cuptor, m-am gandit sa ii fac odraslei mele o bucurie si sa o rasfat cu un bouef stroganoff ca la carte. Cate ceva despre acest fel de mancare clasic: se pare ca boeuf stroganoff este reteta care a castigat un concurs culinar in 1890, in Rusia, iar cel care a prezentat-o a fost bucatarul personal al contelui Pavel Stroganoff, numele caruia s-a legat de acest preparat pentru totdeauna.

Circula in paralel tot felul de variante ale retetei de boeuf stroganoff, si cum din 1890 si pana azi a trecut vreme multa, nu se prea mai stie care anume e cea originala: cu sau fara mustar, cu sau fara castraveti acri, cu sau fara pasta de rosii, cu vin sau cu coniac, insa toate variantele sunt de acord asupra continutului de fileu de vita, ciuperci si smantana.

Iata ce va propun eu:boeuf stroganoff 10

Ingrediente Boeuf Stroganoff

  • 500 de grame de muschi de vitel
  • 1 lingura de faina
  • 1 lingura de sos worcestershire
  • 60 de ml. de coniac
  • 300 de ml. de supa de vita sau de pasare
  • 1 ceapa mare, tocata fin
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 200 de grame de ciuperci proaspete sau uscate, rehidratate in prealabil
  • 70 de grame de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 250 de grame de smantana cu cel putin 25% grasime
  • 1 lingura de mustar
  • 1 lingura rasa de pasta de rosii
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • sare, piper

Preparare Boeuf Stroganoff

Pentru ca am folosit hribi deshidratati, dupa parerea mea, cea mai gustoasa ciuperca pe care o poti gasi de cumparat, am inceput prepararea mancarii prin a rehidrata ciupercile, conform instructiunilor de pe ambalaj.

Carnea se curata de pielite si se taie, perpendicular pe fibre, in fasii subtiri:

boeuf stroganoff 1

Se sareaza si se pipereaza, se adauga si sosul worcestershire:

boeuf stroganoff 0

Carnea astfel condimentata se imbraca in faina:

boeuf stroganoff 2

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Intr-o cratita incapatoare, se adauga uleiul de masline si apoi 2/3 din unt. Cand se incinge grasimea, se adauga pe rand fasiile de carne si se soteaza, pana se rumenesc usor:boeuf stroganoff 3

Dupa ce s-au rumenit toate fasiile de carne, se adauga inapoi in tigaie, se toarna coniacul si se lasa sa se evapore alcoolul; optional, se poate flamba, pentru o aroma mai pregnanta, caz in care trebuie neaparat sa opriti hota inainte de a aprinde vaporii de alcool!

boeuf stroganoff 4

Imediat ce se stinge flacara, se scoate carnea din cratita, se adauga untul ramas, ceapa si usturoiul. Se caleste, amestecand continuu, pana ce ceapa se inmoaie si se adauga ciupercile:

boeuf stroganoff 5

Se calesc 3-4 minute si se adauga carnea. Se stinge totul cu supa, se amesteca energic, insistand pe fundul cratitei, apoi se lasa sa fiarba in clocote foarte mici timp de 10-15 minute (pana ce carnea e frageda):

boeuf stroganoff 6

Smantana se omogenizeaza cu paprika, pasta de rosii si mustarul, se dilueaza cu 2-3 linguri de sos fierbinte si se adauga in cratita:

boeuf stroganoff 7

Aveti grija sa folositi o smantana de buna calitate (cel putin 25% grasime), altfel se va taia!

Se aduce la fierbere si se fierbe pe foc mic inca 2-3 minute, dupa care mancarea este gata de servit:

boeuf stroganoff 8

Boeuf Stroganoff se serveste fierbinte, cu paste, orez sau cartofi natur. Eu am optat pentru gnocchi cu branza de vaci ca si garnitura si a fost o alegere foarte inspirata:

boeuf stroganoff 9

Ultima rețetă publicată

Pofta buna si sa va fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Boeuf Stroganoff

  1. dan spune:

    Avand in vedere ca e o reteta ruseasca coniacul poate fi inlocuit cu vodca. Iar unii mai pun si castraveti murati taiati joulienne.

  2. Cristina Stan spune:

    Ieri am pregatit toata ziua mancare. Am facut o ciorba de perisoare, dupa reteta ta, evident :) si minunatia asta. 
    Iti multumesc din inima pentru toate retetele fabuloase pe care le impartasesti cu noi!

    • lauralaurentiu spune:

      Cristina draga, ma bucur tare mult. Sa iti (va ) fie de bine si iti multumesc si eu pentru increderea acordata. :) Te mai astept.

  3. Ramona spune:

     S-ar putea face aceasta reteta cu muschiulet de porc?mai ca ma-ncumet sa fac Porc Stroganoff…

  4. Andreutza_43v3r spune:

    ce fel de sos worhester i acesta?nu cunosc:D:D nu am mai auzit?pe unde pot gasi? :D

  5. D.Ana spune:

    Draga Laura, te felicit pentru munca ta in slujba micilor si marilor gospodine si am o singura intrebare, la ce mare restaurant din tara esti tu bucatar sef ?!?

  6. Elena Mihaela spune:

    Draga Laura,
    de mult mi-am propus sa te felicit pentru toate retetele minunate pe care le impartasesti cu noi. Eu sunt studenta in Germania si neavand-o pe mama cu mine sa ma sfatuiasca in materie de gatit, mereu ma inspir de pe blogul tau cand vreau sa gatesc ceva delicios. Astazi am facut a doua oara Boeuf Str. si a iesi senzational, e o reteta cu adevarat gustoasa..De cand cu retetele tale si prietenul meu a prins drag de gatit :)) Urmeaza sa termin acum si Alba ca Zapada, sper sa fie buna, e prima oara cand incerc aceasta prajitura. Succes in continuare si numai bine tie si familiei tale!!

    • Anonim spune:

      @Elena Mihaela, mesajul tau m-a emotionat si mi-a facut mare, mare bucurie! Ma bucur nespus ca am reusit sa te ajut, cat de putin, in a-ti face viata mai placuta departe de casa. Sa va fie de bine, dragilor, orice ati incerca de pe acest blog, eu te astept in continuare cu incantare.

  7. ieri am facut si eu boeuf straganoff,Doamne cat e de bun,delicios!multumim mult!fi binecuvantata!

  8. lauralaurentiu spune:

    Ralu draga, ma bucur foarte mult ca incercarea acestei retete a fost o reusita. Sa va fie de bine si iti multumesc pentru increderea acordata.

  9. ralu spune:

    stimata doamna

    Am incercat si eu aceasta reteta si este absolut delicioasa! imi place mult tot ceea ce faceti; am "testat" si Clatitele banatene (divine!). Sincere felicitari!
    o sa mai incerc multe din bunatatile de aici, deoarece am incredere ca daca respect reteta sigur rezultatul va fi de exceptie!
    Multumesc.

  10. ANCA spune:

    ff deliscioasa :) imi pace si mie dar cu pui ca s eface mai repede :))

  11. lauralaurentiu spune:

    Omul de la munte (sat) e de obicei mai ingenios ca omu' de la oras :P !

    In fine, specific ca nu sunt catusi de putin esentiale, pentru reusita retetei, ciupercile uscate, merg foarte bine vreo 200 de gramwe de champinioane (pleurotus, galbiori etc.) proaspete. Dar hribii merita incercati! :)

  12. Poison spune:

    Da, cunosc, cum sa nu! :)
    Hribii proaspat culesi din padure, se taie bucatele mici, se insira pe o sfoara si se pun la uscat…
    Bucovinenii ii folosesc inclusiv la ciorbe, iarna… e o nebunie, zau asa! Acum am vazut si eu pentru prima data in viata hribi in stare naturala, in mediul lor natural, in padure. Chiar am gasit cativa imensi, si cand spun imensi, gandeste-te la un "piciorush" de vreo 30 de centimetri lungime si 5 – 6 centimetri grosime, iar circumferinta palariilor cat trei palme de om sanatos, fara exagerare. Problema este ca, dupa ploile alea de pana acum doua saptamani, majoritatea ciupercilor de padure ("buretzi", cum li se spune pe aici) sunt pline de viermi. Ma rog, omul de la munte a gasit si remediul: dupa ce ii curata, ii baga o noapte in apa rece cu sare, apoi ii foloseste. "Carnitza" iese la suprafata apei :)).

  13. lauralaurentiu spune:

    Poison, acum, ca mi-ai deschis tu ochii, realizez ca si eu am dat pe ei cam mult :)) ! I-am luat de la Real, pungulita de 80 de grame la 14,99, probabil alt producator. Mai, da-s buni, ce pot sa faca dintr-o mancare, e de necrezut! Un tip: daca macini hribii uscati (cu masina de cafea, de exemplu) fin, obtii o pulbere nepretuita cand e vorba de a condimenta carnea :) .

  14. Poison spune:

    Da, hribii sunt cei mai gustosi… dar in Carrefour am vazut hribi uscati la 315 RON kilogramul! Nu, nu este nici gluma, nici greseala: 3 milioane 150 de mii de lei vechi! Erau ambalati la pungute de cate 50 de grame… si asta la Carrefour Suceava, adica intr-o zona in care se presupune ca se gasesc in stare naturala.
    Bine, drept sa iti spun, eu personal am cam fost in ultima vreme la cules hribi, in padurile Bucovinei. Cam la fiecare drum am si gasit cativa, imensi… Sunt rari dar, de acord cu tine inca o data – sunt cele mai gustoase ciuperci din cate exista.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE