
Boeuf Stroganoff





Orice as gati, se pare ca acest fel de mancare clasic, boeuf stroganoff, ramane preferatul fetei mele :). Si cum ultimele zile au fost racoroase, parca neapartinand de luna lui cuptor, m-am gandit sa ii fac odraslei mele o bucurie si sa o rasfat cu un bouef stroganoff ca la carte. Cate ceva despre acest fel de mancare clasic: se pare ca boeuf stroganoff este reteta care a castigat un concurs culinar in 1890, in Rusia, iar cel care a prezentat-o a fost bucatarul personal al contelui Pavel Stroganoff, numele caruia s-a legat de acest preparat pentru totdeauna.
Circula in paralel tot felul de variante ale retetei de boeuf stroganoff, si cum din 1890 si pana azi a trecut vreme multa, nu se prea mai stie care anume e cea originala: cu sau fara mustar, cu sau fara castraveti acri, cu sau fara pasta de rosii, cu vin sau cu coniac, insa toate variantele sunt de acord asupra continutului de fileu de vita, ciuperci si smantana.
Ingrediente Boeuf Stroganoff
- 500 de grame de muschi de vitel
- 1 lingura de faina
- 1 lingura de sos worcestershire
- 60 de ml. de coniac
- 300 de ml. de supa de vita sau de pasare
- 1 ceapa mare, tocata fin
- 1 catel de usturoi, zdrobit
- 200 de grame de ciuperci proaspete sau uscate, rehidratate in prealabil
- 70 de grame de unt
- 1 lingura de ulei de masline
- 250 de grame de smantana cu cel putin 25% grasime
- 1 lingura de mustar
- 1 lingura rasa de pasta de rosii
- 1 lingurita de paprika dulce
- sare, piper
Preparare Boeuf Stroganoff
Pentru ca am folosit hribi deshidratati, dupa parerea mea, cea mai gustoasa ciuperca pe care o poti gasi de cumparat, am inceput prepararea mancarii prin a rehidrata ciupercile, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Carnea se curata de pielite si se taie, perpendicular pe fibre, in fasii subtiri:
Se sareaza si se pipereaza, se adauga si sosul worcestershire:
Carnea astfel condimentata se imbraca in faina:
Intr-o cratita incapatoare, se adauga uleiul de masline si apoi 2/3 din unt. Cand se incinge grasimea, se adauga pe rand fasiile de carne si se soteaza, pana se rumenesc usor:
Dupa ce s-au rumenit toate fasiile de carne, se adauga inapoi in tigaie, se toarna coniacul si se lasa sa se evapore alcoolul; optional, se poate flamba, pentru o aroma mai pregnanta, caz in care trebuie neaparat sa opriti hota inainte de a aprinde vaporii de alcool!
Imediat ce se stinge flacara, se scoate carnea din cratita, se adauga untul ramas, ceapa si usturoiul. Se caleste, amestecand continuu, pana ce ceapa se inmoaie si se adauga ciupercile:
Se calesc 3-4 minute si se adauga carnea. Se stinge totul cu supa, se amesteca energic, insistand pe fundul cratitei, apoi se lasa sa fiarba in clocote foarte mici timp de 10-15 minute (pana ce carnea e frageda):
Smantana se omogenizeaza cu paprika, pasta de rosii si mustarul, se dilueaza cu 2-3 linguri de sos fierbinte si se adauga in cratita:
Aveti grija sa folositi o smantana de buna calitate (cel putin 25% grasime), altfel se va taia!
Se aduce la fierbere si se fierbe pe foc mic inca 2-3 minute, dupa care mancarea este gata de servit:
Boeuf Stroganoff se serveste fierbinte, cu paste, orez sau cartofi natur. Eu am optat pentru gnocchi cu branza de vaci ca si garnitura si a fost o alegere foarte inspirata:
Pofta buna si sa va fie de folos!
Lasă un răspuns