Cotlet de porc cu sos de roșii – rețetă rapidă și gustoasă
Cotlet de porc cu sos de roșii – rețetă rapidă și gustoasă. Cum să faci o mâncare rapidă cotlet de porc în sos de roșii, rețeta cu lista de ingrediente și modul de preparare detaliat, ilustrat cu poze pas cu pas.
Acest cotlet de porc cu sos de roșii este unul dintre acele feluri de mâncare ce te salvează în zilele aglomerate, când n-ai prea mult timp de petrecut în bucătărie. Totul se întâmplă într-o sigură tigaie, în care vom avea la final atât carnea cât și sosul și e un preparat foarte gustos, care se califică cu brio în categoria comfort food. Dacă avem timp de garnitură, e bine, dacă nu ne vom descurca perfect cu niște pâine de bună calitate, cu coaja faină, cu care să ștergem și ultima picătură de sos delicios. Aș zice că acest cotlet de porc cu sos de roșii e îndeaproape înrudit cu escalopul de porc cu ciuperci, de care diferă doar prin aromă.
Nu e nevoie de carne special tranșată pentru acest cotlet de porc cu sos de roșii. De altfel, am hotărât să-l gătesc într-o zi în care îi cerusem lui Vukomir niște cotlete groase cu os, pentru rețeta de cotlet de porc la tigaie. Evident, nu a avut el să caute prea mult, așa că s-a prezentat acasă cu un produs pe care-l găsești pe raftul oricărui supermarket, o caserolă cu felii subțiri de cotlet dezosat. Și n-a făcut o greșeală prea mare, pentru că deznodământul poveștii a fost unul absolut delicios. Descoperiți rețeta în cele ce urmează.
Ingrediente cotlet de porc cu sos de roșii – rețetă rapidă și gustoasă
- 4 felii de cotlet de porc dezosat, a câte 80-100 de grame/bucată
- 20 de grame de făină
- 30 de ml. de ulei
- 1 ceapă mică (cam 50 de grame), tocată
- 2-3 căței de usturoi
- 250 ml. de passata de roșii sau roșii în bulion zdrobite fin
- 250 ml. de supă de pui sau legume (sau apă fierbinte)
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat fin
- sare și piper
- opțional, 1 linguriță de zahăr
Mod de preparare cotlet de porc cu sos de roșii
PREGĂTIREA CĂRNII
1. Feliile de cotlet de porc, cu o grosime cam de 1 cm, nu este nevoie să fie bătute cu ciocanul, se vor pătrunde foarte bine și așa. Le condimentăm bine cu sare și piper.
2. Odată condimentate, presărăm feliile de cotlet de porc cu făina, pe ambele părți. Eu am cernut făina deasupra cărnii printr-o sită fină, astfel nu a fost nevoie să contaminez o cantitate mai mare de făină.
3. Încingem uleiul într-o tigaie largă și adâncă și rumenim rapid feliile de cotlet de porc la foc mediu-iute, pe ambele părți. Toată operația ar trebui să dureze maximum 4 minute, apoi feliile de cotlet se scot într-o farfurie, se acoperă lejer și se păstrează deoparte.
PREGĂTIREA SOSULUI
4. Imediat ce-am scos carnea din tigaie, adăugăm ceapa și presărăm un praf de sare. Amestecăm și reducem focul la mic. Călim ceapa timp de 8-10 minute, până se înmoaie bine, adăugând din când în când câte 1 lingură cu apă fierbinte și amestecând frecvent.
5. Deîndată ce ceapa este gata, adăugăm în tigaie 250 ml. de passata de roșii sau 250 de grame de roșii în bulion (roșiile împreună cu sucul de roșii) date la blender. Amestecăm bine și așteptăm să înceapă să fiarbă.
6. Adăugăm peste sosul de roșii ~250 ml. de supă de pui sau de legume sau, în lipsa acestora, de apă fierbinte. Nu punem tot lichidul de la început, doar atât cât e nevoie să se formeze sosul. Mai completăm cu lichid după ce adăugăm și carnea. Tot acum punem și usturoiul (cățeii întregi). Putem pune și usturoiul zdrobit, dar va avea o aromă mai puternică.
Gătirea cărnii în sos
7. Imediat după usturoi, în tigaie ajung din nou feliile de cotlet de porc, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat în farfurie. Dacă e nevoie, acum mai completăm cu lichid (apă sau supă fierbinte) atât cât să fie suficient sos în tigaie. Acoperim tigaia cu capacul, ne asigurăm că focul este setat la mic și gătim feliile de cotlet de porc timp de 25-30 de minute, întorcându-le o dată la 8-10 minute de pe o parte pe cealaltă și completând cu lichid, dacă va fi nevoie.
8. În final, dacă am pus cățeii de usturoi întregi, îi căutăm și în zdrobim cu furculița. Vor fi moi și cremoși, cu o aromă subtilă. Asezonăm sosul cu sare și piper și, opțional, putem echilibra aciditatea sosului de roșii adăugând și 1 linguriță de zahăr. Presărăm cu pătrunjelul verde tocat și al nostru cotlet de porc cu sos de roșii este gata de servire.
Servirea și o propunere de garnitură
Acest cotlet de porc cu sos de roșii se servește cald, ca fel principal, potrivindu-se cu garnituri diferite. Merge perfect cu piureul de cartofi sau cel de păstârnac, dar la fel de bine ar merge și cu niște cartofi natur. Merge și cu orez, risotto sau pur și simplu un orez fiert. Eu am avut o altă idee, inspirația fiindu-mi stimulată de un rest de piure de cartofi care rămăsese în frigider din ziua precedentă. Și, pentru a combate risipa de alimente, dar și pentru că am fost sigură că vor merge perfect cu am meu cotlet de porc cu sos de roșii, am făcut rapid niște gnocchi.
Am pus o oală cu apă la fiert. Am adăugat peste piure 1 ou mic, sare, piper și un strop de nucșoară și am amestecat bine. Am adăgat treptat făină, până la obținerea unui aluat molcuț. Nici măcar nu am mai modelat gnocchi așa cum am făcut la servirea involtini-lor de pui, ci i-am pus cu lingurița în apa care fierbea, ca pe găluște. I-am lăsat să fiarbă vreo 3-4 minute și i-am scurs bine. Am scos bucățile de cotlet de porc din sosul lor și le-am păstrat deoparte, pe o farfurie caldă. Gnocchi fierți au ajuns în sosul de roșii fierbinte, unde au mai clocotit 1-2 minute și gata, au fost gata de servire lângă feliile de cotlet.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns