
Ghiveci de dovlecei cu pui și gălbiori





Ghiveci de dovlecei cu pui și gălbiori, rețetă culinară. Cum să faci o mâncare rapidă cu dovlecei, carne de pui și ciuperci. Ghiveci de legume și ciuperci cu pui.
Iată, în mai puțin de două săptămâni, am ajuns la a treia rețetă cu dovlecei și a doua cu gălbiori. Mi se pare firesc, atunci când oferta sezonului dictează ce să punem pe masa familiei. De fapt, așa ar trebui să procedăm întotdeauna, profitând de sezonul de vârf al fiecărui ingredient, pentru că niciodată nu le vom avea nici mai gustoase, nici mai bogate în nutrienți decât atunci, chiar la vremea lor.
Acest ghiveci de dovlecei cu pui și gălbiori e o mâncare gustoasă și rapidă, să știți că am setat cu foarte multă larghețe timpul de preparare la 30 de minute, la fel și cel de gătire. În fine, de la spălatul dovleceilor și până la mâncarea în farfurie va dura maximum o oră, timp din care doar jumătate va presupune un aragaz aprins.
Eu am servit ghiveciul de dovlecei cu pui și gălbiori alături de orez fiert simplu, dar la fel de bine merge cu orice fel de garnitură vă e mai pe plac, chiar și cu paste și chiar și cu nimic altceva decât, eventual, un colțișor de pâine proaspătă. Să ne apucăm de treabă!
Ingrediente Ghiveci de dovlecei cu pui și gălbiori
- 700 de grame de dovlecei proaspeți și cruzi
- 1 ceapă mare
- 200 de grame de gălbiori (sau alte ciuperci proaspete)
- 150 de grame de ardei gras (eu am folosit roșu și verde, pentru mai multă culoare)
- 300-400 de grame de pulpe de pui dezosate, tăiate în bucățele
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 200 ml. roșii pasate (passata)
- 1 linguriță de cimbru proaspăt sau uscat (opțional)
- pătrunjel verde tocat (dacă doriți, se poate pune și/sau mărar proaspăt)
- sare și piper
Preparare Ghiveci de dovlecei cu pui și gălbiori:
1. La început, recomand să se pregătească dovleceii: se spală bine (nedecojiți, dar puteți să îndepărtați coaja, dacă așa preferați), se zvântă și se taie apoi în cuburi de aproximativ 3 cm. Eu am folosit un dovlecel de-al nostru, autohton, cu coaja alb-verzuie și un zucchini cu coaja aproape neagră.
2. Cuburile de dovlecei se pun într-o sită mare și se presară cu sare. Le vom lăsa 10-15 minute să ”transpire” acolo, eliminând din apa pe care o conțin.
3. Cât timp dovleceii elimină din apa conținută, ne ocupăm de pregătirea preliminară a tuturor celorlalte ingredientele: se sărează și se piperează bucățelele de pulpe de pui și se lasă deoparte; se curăță și se spală ardeiul și ceapa, care se toacă mărunt; se zdrobește usturoiul; se taie ardeii bucăți mai mari – eu așa am procedat, pentru impactul vizual pe care îl aduc mâncării; se curăță cu atenție gălbiorii și se rup în fâșii.
După ce dovleceii au ”transpirat” bine, se presează ușor în sită, apoi se zvântă cuburile bine, într-un prosop de bucătărie curat.
4. Într-o tigaie (cratiță) încăpătoare, se încinge uleiul pe foc mediu-iute și se rumenesc rapid, pe toate părțile, bucățile de pulpe de pui condimentate dinainte, nu mai mult de 3-4 minute, apoi se scot pe o farfurie și se păstrează deoparte.
5. În grăsimea rămasă în tigaie se adaugă ceapa tocată și usturoiul zdrobit. Se adaugă și un praf de sare, se reduce focul și se călește ceapa până începe să se înmoaie.
6. Se adaugă peste ceapa călită bucățile de ardei și se călește totul la foc mic, adăugând din cînd în când câte 1 lingură de apă fierbinte, dacă legumele par să rămână pe uscat, până când ardeii încep să se înmoaie (cam 7-8 minute).
7. Se adaugă peste ceapă și ardei cuburile de dovlecei, se întețește puțin focul (să fie mediu-iute) și se călesc dovleceii, amestecând frecvent, cam 8-10 minute, până când muchiile cuburilor nu mai sunt la fel de ferme, încep să se rontunjească abia observabil, pe la colțuri.
8. Se adaugă acum fâșiile de gălbiori și se amestecă bine. Adăugăm trei linguri de apă fierbinte, punem capacul și înăbușim totul timp de 3-4 minute, la foc mediu.
9. Adăugăm înapoi în tigaie bucățelele de pui, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat în farfurie și tot acum adăugăm și passata de roșii.
10. Lăsăm mâncarea să fiarbă la foc mediu timp de 10 minute, apoi oprim focul, ajustăm gustul cu sare și piper, opțional, adăugăm și cimbru și presărăm totul cu verdeață tocată. Mâncarea e gata de servire.
Acest ghiveci de dovlecei cu gălbiori are o aromă minunată: dulceagă, de la dovlecei și legume, intens parfumată, de la gălbiori. Mâncarea a fost minunată caldă, dar la fel de bună și rece. Poftă mare!
Lasă un răspuns