
Ghiveci călugăresc – rețetă de post sănătoasă, plină de arome






Ghiveci călugăresc – rețetă de post sănătoasă, plină de arome – gramaje și indicații de preparare detaliate. Care e diferența dintre rețeta de ghiveci călugăresc și cea obișnuită? Rețetă de mâncare de post din legume diverse.
Până la urmă, care-i diferența între un ghiveci călugăresc și unul ”mirean”? În ambele situații, este vorba despre o mâncare vegană, destul de complexă, prin conținutul de legume diverse, care contribuie la obținerea unui preparat bogat din punct de vedere nutrițional, gustos și sățios. Personal, am găsit mai multe lucruri în comun decât diferențe, între diferitele rețete de ghiveci.
Încercând cu tot dinadinsul să găsesc o logică, înclin să cred că, în trecut, nu multe gospodării țărănești dețineau un cuptor. Cuptoarele erau adesea publice, în comunitățile rurale sau situate într-o gospodărie mai răsărită, care permitea accesul celor din comunitate să-și coacă pâinea. În schimb, mănăstirile erau înstărite, cu siguranță aveau bucătării mai bine utilate, din care nu lipseau cuptoarele. Iată de ce un ghiveci mănăstiresc, copt pe îndelete, la cuptor, ar fi putut avea un gust diferit de cel preparat de gospodine în bucătăriile proprii. A rămas până azi ideea că ghiveciul călugăresc sau mănăstiresc e cel început pe plită dar terminat la cuptor.
Prima dată am aflat despre acest ghiveci călugăresc citind cartea lui Radu Anton Roman, Bucate, vinuri și obiceiuri românești. Am reținut mai degrabă principiul – modul de preparare la cuptor – decât să fi respectat neapărat ingredientele. De altfel, să știți că rețeta e destul de permisivă. Multe variante conțin rădăcinoase (morcov, țelină) și crucifere (conopidă și varză), ceea ce eu nu am folosit. Asta nu înseamnă că voi, dacă doriți, nu le puteți adăuga. În treacăt fie spus, ar mai merge și o mână de ciuperci, la toată această sfântă lucrare, pentru că gustul chiar te transportă în rai. Mai jos, am consemnat varianta mea, explicată pas cu pas.
Ingrediente Ghiveci Călugăresc
- 1 vânătă (350-450 de grame)
- 1 dovlecel (350-450 de grame)
- 1-2 ardei grași colorați
- 2 cepe de mărime medie (250 de grame)
- 1 kilogram de roșii bine coapte sau 1 conservă de roșii în suc propriu
- 350-400 de grame de cartofi ceruiți, din cei care nu se sfărâmă
- 3-4 căței de usturoi, zdrobiți
- 80-100 de mililitri de ulei
- 1 legătură de cimbru proaspăt sau 1 linguriță cu vârf din cel uscat
- sare, după gust
- piper negru măcinat, după gust
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
Mod de preparare Ghiveci Călugăresc
Pregătirea ingredientelor
1. Am decojit vânăta, lăsând porțiuni de coajă, din loc în loc, model ”zebră” (ca la rețeta Imam bayildi). Am spălat-o cu apă rece, am zvântat-o și am tăiat-o cuburi cam de 3-4 cm.
Am presărat cuburile de vânătă cu sare și le-am lăsat deoparte, într-o sită așezată deasupra unui castron, să se scurgă de lichid. Între timp, m-am ocupat de celelalte legume.
2. Dovlecelul, la fel, l-am spălat bine sub jet de apă rece, l-am zvântat și l-am decojit, pe lungime, cu un peeler, lăsând dungi de coajă verde. Eu am folosit un dovlecel cu coaja verde închis, care are o textură mai fermă. După decojire, l-am tăiat cuburi de 3-4 cm, identice celor de vânătă.
3. Ceapa am curățat-o de coajă, am spălat-o și am tăiat-o julienne. Ca o observație, se poate folosi ceapă roșie sau ceapă de apă, care e mai dulceagă.
4. Am curățat ardeii de semințe, i-am spălat bine sub jet de apă și i-am tăiat în cuburi. La fel de bine îi puteți tăia în fâșii sau bucăți mai mari, dacă preferați. După cum puteți observa mai jos, am folosit un ardei roșu și unul galben. La fel de bine puteți folosi doar de o culoare (oricare ar fi).
5. Dacă folosiți roșii proaspete, evident că și acestea vor trebui spălate, zvântate și tăiate bucăți de mărime apropiată de cuburile de legume deja pregătite. Pe timp de iarnă, însă, conservele de roșii în suc propriu sunt o soluție excelentă pentru rețeta de ghiveci călugăresc.
6. Ultimul lucru, am curățat cartofii de coajă, i-am spălat bine și i-am tăiat și pe ei în cuburi de mărime apropiată de cele de vinete și dovlecel. I-am lăsat ultimii pentru a preîntâpina oxidarea acestora. Din acest moment, am fost gata să încep să gătesc preparatul gustos cunoscut ca ghiveci călugăresc.
Gătirea pe plită
7. În primul rând, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație (foc mediu pentru cuptoarele cu gaz).
Imediat, am pus pe foc mediu o cratiță încăpătoare, care se potrivește și pentru cuptor. Eu am ales una de fontă, minunată și pentru plită cât și pentru coacere. Am pus în cratiță uleiul și l-am lăsat să se încingă. Am adăugat ceapa și am presărat 1 linguriță rasă sare și am amestecat bine cu o lingură de lemn. Imediat, am redus focul la mic.
Am călit ceapa timp de 5-6 minute, amestecând constant, nepermițându-i să se ardă. La nevoie, am adăugat câte 1 lingură de apă fierbinte. În final, ceapa trebuie să aibă un aspect ușor sticlos, fără urme de rumenire.
8. Am adăugat în cratiță cuburile de cartof crud și le-am călit la foc mic, împreună cu ceapa, încă 7-8 minute, timp în care am amestecat constant. Am păstrat permanent aproape o crăticioară cu apă fierbinte, din care am tot adăugat câte o lingură, din când în când. Nu am permis cepei sau cartofilor să se prindă de cratiță și nici să se ardă.
Ghiveci călugăresc – gătirea la cuptor
9. După ce ceapa și cartofii s-au călit cam 14-15 minute, în total, am tras cratița de pe foc și am adăugat toate legumele rămase. Am pus în cratiță ardeiul gras, dovlecelul și cuburile de vânătă pe care, în prealabil, le-am zvântat cu prosoape de hârtie. Am adăugat usturoiul zdrobit, roșiile, frunzulițe de cimbru proaspăt, usturoiul sare și piper după gust.
10. Am amestecat cu răbdare, până am omogenizat ingredientele din cratiță apoi am turnat 250 de mililitri (o cană) apă fierbinte.
11. Cuptorul era deja preîncins la 180°C, așa că imediat am acoperit cratița cu capacul și am dat-o la cuptor, la o înălțime medie. Vă reamintesc setările cuptorului: 180°C fără ventilație, căldură de jos și de sus.
12. După 40 de minute la cuptor, am îndepărtat capacul cratiței. După cum puteți vedea în imaginea de mai jos, legumele deja își lăsaseră lichidul.
13. Am lăsat în continuare cratița cu ghiveci călugăresc la cuptor. Din acest moment, scopul este să scadă ghiveciul și să se rumenească puțin la suprafață. Eu l-am mai lăsat să se coacă încă 20 de minute, fără să schimb setările cuptorului. Dacă preferați să aibă o crustă, puteți să setați, în ultimele minute de coacere, funcția grill a cuptorului. După ce l-am scos din cuptor, am presărat pe deasupra pătrunjel verde tocat.
Servirea
Un ghiveci călugăresc este o mâncare de post excepțională, plină de arome, hrănitoare și sățioasă. Noi îl servim, de obicei, cu pâine proaspătă, cu coaja crocantă, cu care adunăm din blide tot sosul delicios. Merge bine, însă, și ca garnitură, poate cu niște cotlete de miel dar și cu pui fript etc.
MAI MULTE REȚETE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns