
Ghiveci de legume cu orez – rețetă simplă de vară





Ghiveci de legume cu orez – rețetă de mâncare simplă, de vară, ingrediente cu gramaje și mod de preparare detaliat, explicat pas cu pas. Ce fel de orez folosim pentru un ghiveci de legume cu orez și cât timp se gătește.
Nu e nimic mai simplu și parcă nici mai apetisant decât o mâncare de legume, gătită din ingredientele de sezon, disponibile la piață sau, și mai bine, în grădina proprie. Așa e și acest ghiveci de legume cu orez, un preparat ieftin și totuși atât de gustos și hrănitor, care e bun și cald dar parcă și mai bun e rece, pe vreme călduroasă.
Știu că o bună parte dintre cititorii mei și-au făcut obiceiul de a sări peste introducerea articolelor. Îmi pare rău pentru ei, pentru că nu vor afla niște detalii importante:
- Primul e că am gătit acest ghiveci de legume cu orez folosind vinete, mai precis o vânătă de 450 de grame. Aceasta se poate substitui cu dovlecel sau se poate folosi atât vânătă cât și dovlecel. E o mâncare rustică, rețeta nu e bătută în cuie, puteți adapta/completa cu legumele pe care le aveți la dispoziție.
- În spiritul celor deja consemnate mai sus, vă spun că puteți adăuga și alte legume, de exemplu o mână de ciuperci, niște păstăi de fasole verde, niște conopidă ruptă în buchețele mici etc.
- Eu am folosit orez pentru risotto, îmi place textura cremoasă pe care o dă acestui ghiveci de legume. Puteți folosi orice fel de orez doriți însă aș recomanda mai degrabă soiurile cu bobul rotund.
- Simțiți-vă liberi să improvizați, în ceea ce privește aromele. Cimbru, mărar, leuștean sau diverse condimente abia așteaptă să dea gust chiar și acestui ghiveci de legume cu orez.
Ingrediente Ghiveci de legume cu orez
- 1 vânătă de mărime medie (450 de grame)
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 50 de mililitri de ulei de floarea soarelui
- 1 morcov mediu (40 de grame)
- 3 cepe medii (200 de grame în total)
- 4 ardei kapia
- 3 roșii bine coapte, măricele (240 de grame, în total)
- 100 de grame de orez (eu am folosit Arborio, orez pentru risotto)
- 1 linguriță de zahăr (opțional)
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- pătrunjel proaspăt, tocat fin
Mod de preparare Ghiveci de legume cu orez
Pregătirea legumelor
1. Pentru început, cu un peeler pentru legume, am decojit vânăta parțial, lăsând dungi acoperite de coajă, pe lungime, așa cum am procedat și la rețeta İmam bayıldı. Am tăiat apoi vânăta în felii și ulterior în cubulețe cam de 1-1,5 cm, așa cum puteți vedea în imaginea următoare.
2. Am pus cubulețele de vinete într-un castron, le-am presărat cu 1 linguriță de sare și le-am stropit cu zeama de lămâie. Am lăsat vinetele să stea deoparte cât timp am pregătit restul legumelor. În acest răsimp, sarea a extras din vinete lichidul amar-astringent iar zeama de lămâie nu le-a permis să se oxideze.
3. Am curățat de cotor și semințe ardeiul și l-am tăiat cubulețe. Ceapa am curățat-o și am tăiat-o julienne. Morcovul, curățat de coajă cu un peeler și bine spălat, l-am ras pe răzătoarea mare. În sfârșit, am tăiat roșiile în bucăți iar toate legumele gata pregătite le puteți vedea în imaginea de mai jos.
4. M-am întors la vinete, pe care le-am stors de lichidul pe care l-au lăsat (în pumni) și le-am pus într-o sită. Am clătit rapid vinetele sub jet de apă rece, le-am presat bine, în sită, să se usuce, apoi le-am zvântat pe hârtie absorbantă.
Gătirea ghiveciului
5. Am încins pe foc mediu-iute o cratiță încăpătoare, în care am adăugat uleiul de floarea soarelui și vinetele bine zvântate. Am prăjit vinetele în ulei timp de 4 minute, agitând cratița din când în când. După 4 minute, am scos vinetele din cratiță cu o spumieră și le-am păstrat într-un castronel.
6. În uleiul rămas în cratiță, am adăugat ceapa tăiată julienne. Am presărat și 1 linguriță rasă de sare și am redus imediat focul la mic. Am amestecat bine în cratiță, apoi am acoperit-o cu capacul. Din când în când, am verificat și, când mi s-a părut necesar, am adăugat câte 1-2 linguri de apă fierbinte.
VEZI ȘI REȚETA DE GHIVECI GĂLUGĂRESC (LA CUPTOR) – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Am continuat călirea timp de 8 minute, până când ceapa a fost foarte moale. Un alt reper este acela că, atunci când e călită suficient, ceapa capătă un aspect ușor translucid.
Înăbușirea legumelor
7. Odată ce ceapa s-a înmuiat bine, am adăugat în cratiță ardeiul și morcovul ras. Am amestecat bine și am acoperit cratița cu capacul. Am gătit totul sub capac timp de 20 de minute, verificând din când în când și completând lichidul cu apă fierbinte, atât cât să nu rămână legumele pe uscat și să se prindă. În tot acest timp, focul a rămas mic.
8. După ce ardeiul și morcovul ras s-au frăgezit, am adăugat înapoi în cratiță cubulețele de vinete (vezi pasul 5). Am amestecat bine.
9. Imediat, am adăugat în cratiță roșiile, 100-150 de mililitri de apă fierbinte (sau mai mult, să nu fie uscat ghiveciul) și am asezonat bine cu sare, piper negru proaspăt măcinat și 1 linguriță de zahăr. Nouă, bănățeni fiind, ne plac mâncărurile mai dulci. Dacă nu e și cazul vostru, nu îl puneți, de aceea e și menționat mai sus, în listă, ca opțional.
După ce ghiveciul a reînceput să clocotească, am amestecat viguros în cratiță și am gustat încă o dată. E momentul să fie asezonat, așa încât gustul să fie perfect balansat între acrișor (de la roșii), sărat și picant.
Adăugarea orezului
10. După asezonare, am adăugat în ghiveciul de legume și orezul. Eu am folosit Arborio, așa cum am menționat deja în lista de ingrediente. L-am ales pentru o textură mai cremoasă, asemănătoare risotto-ului, dar nu-i musai, puteți folosi orice orez doriți sau aveți la îndemână.
11. Cratița cu ghiveci de legume cu orez trebuie să mai rămână pe foc cam 12 minute, sau cât are nevoie orezul să fie potrivit de gătit. În acest timp, trebuie supravegheată cu atenție și completat lichidul, să nu se prindă cumva ghiveciul. Când orezul este suficient de fiert, ghiveciul este gata. Se trage de pe foc chiar dacă mai are lichid, acesta va fi absorbit de orez dacă se lasă să se odihnească un pic, sub capac.
Înainte de servire, eu l-am presărat cu pătrunjel proaspăt tocat, se poate folosi mărar sau se poate și fără ierburi aromatice, dacă așa preferați.
Servirea
Pentru servire… luați cu pâine! O pâine de casă, cu coaja crocantă, e tot ce mai lipsește pentru o masă foarte gustoasă, asta dacă veți servi acest ghiveci de legume cu orez ca fel principal vegan. Pentru că merge foarte bine și ca garnitură, alături de pui fript, frigărui etc. Merge excelent și cu un ou cu gălbenușul moale, fie fript, fie poșat.
În orice caz, eu m-am bucurat de el așa, simplu, și mi-a picat nemaipomenit de bine, atât cald cât și rece.
MAI MULTE REȚETE DE MÂNCARE DE LEGUME GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns