Friptura de porc cu moare de varza
Am descoperit nebunia asta de reteta de friptura de porc la cuptor pe forumul culinar.ro, postata fiind de o fata minunata pe numele ei Monica (ea semneaza pe forum foxyy). M-a intrigat, am incercat-o… of, cate regrete dupa aceea! Am regretat ca am mancat prea mult, dar si ca eram prea plina ca sa mai pot imbuca vreo halca-doua, am regretat ca sezonul verzei murate, implicit si al zemei ei, se va termina odata cu venirea primaverii, dar in niciun caz nu am putut regreta ca am facut aceasta friptura de porc minunata. Nu o data, ci de doua ori am facut-o, caci a devenit imediat preferata barbatului, care a cerut sa fie inclusa in meniul pentru sarbatorirea zilei lui de nastere. Daca as mai avea moare de varza, as relua-o si maine.
Monica mi-a spus: „Ideea ii apartine, de fapt si de drept, lu’ tata. Acu’ vreo 10 ani, el a venit cu ideea asta: sa fierbem putin carnea de porc in moare de varza si apoi s-o afumam. Acu’ eu doar am adaptat-o. Da’ afumaturile facute in acel an nu vor fi uitate niciodata! Sa spun ca au fost bestiale, super… e prea putin!”. Asadar, multumirile mele se indreapta catre tata si fiica, in acelasi timp!
Ingrediente Friptura de porc cu moare de varza:
- carne de porc – de preferat o bucata frumoasa de ceafa, in jur de 1,5 kg, dar merge si cotlet, pulpa, eu oricum am pus, pe langa ceafa, si o bucata de piept (coaste) cu os cu tot
- 1-2 litri de moare de varza placut aromata si nu sarata in exces
- usturoi – eu am folosit 3-4 catei, dar se poate si mai mult
- piper
- boia
- 1 lingura cu varf de cuisoare
Preparare Friptura de porc cu moare de varza:
Se pune carnea intr-o oala:
Se toarna deasupra moarea de varza, atat cat sa o acopere:
Se pune capacul pe oala si se pune la fiert. Se fierbe 25-30 de minute, apoi se scoate carnea si se lasa sa se raceasca putin:
Dupa ce se raceste carnea atat cat sa se poata umbla cu ea, se degreseaza decupand grasimea de la suprafata, devenita translucida, apoi se infig in carne cuisoarele:
Se condimenteaza carnea cu piper si boia pe toate partile, se aseaza intr-o tava adanca, se presara cu usturoiul tocat, apoi se toarna in tava o cantitate generoasa din moarea de varza in care a fiert carnea, fara a o acoperi (eu am turnat toata cantitatea de 2 litri de moare, dar depinde si de dimensiunea tavii):
Se acopera bine tava cu folie de aluminiu:
Se introduce friptura in cuptorul preincins la 210 de grade, pentru o ora, timp in care nu se umbla deloc la tava. Dupa trecerea acestui timp, folia se scoate:
Se reintroduce friptura in cuptor pana se rumeneste frumos (se intoarce sa se rumeneasca pe toate partile):
Se feliaza si se serveste alaturi de garnitura preferata (in cazul meu au fost cartofi cu rozmarin) si o salata sau muraturi:
Este nemaipomenit de frageda, se topeste pur si implu in gura iar despre aroma… ce sa mai zic, te propulseaza intr-o noua dimensiune a placerilor culinare! La fel de buna este si rece, cand se poate felia foarte frumos, in felii subtiri, care pot usor lua locul mezelurilor intr-un sandvis.
Pofta mare!
Lasă un răspuns