Iepure marinat in vin, la tava
Eu sunt o persoana lipsita patimi cinegetice. Animalele salbatice le prefer in natura, mai degraba decat in tava si cred ca vanatoarea, care in vechime era practicata pentru subzistenta, a devenit in zilele noastre un fel de sport extrem. De la unul dintre acesti „sportivi pasionati” am primit acest iepuras, pe care l-am pregatit dupa cum m-am priceput si eu mai bine.
Stie fiecare ca vanatul are o carne cu fibra puternica, ca sa ii fie infranta rezistenta nu e suficienta prelucrarea termica, se impune marinarea (sau fezandarea, in cazul vanatului cu pene).
Eu am pregatit o marinada din:
- 1 litru de vin rosu, sec
- sare, piper
- 2 cepe taiate pestisorifrunza de dafin
- 3 catei de usturoi zdrobiti
Iepurele l-am transat, l-am asezat intr-un vas incapator si am turnat marinata peste el, lasandu-l la frigider peste noapte.
A doua zi am mai curatat 2 morcovi mari, 4 cepe, 4 catei de usturoi.
Iepurasul se imprietenise de-a binelea cu vinul din marinata.
Am asezat bucatile de iepure in tava, alternand cu ceapa pestisori si morcovii rondele. Am presarat sare marina si rozmarin. Am turnat deasupra marinata si am stropit totul cu ulei de masline.
Am invelit bine tava in folie de aluminiu si am dat-o la cuptorul preincalzit la 200 de grade. Sa fi tot trecut…1 ora jumatate, poate 2? pana ce iepurele a fost facut bine. Ideea e sa se tina carnea la cuptor, acoperita, sa se faca mai mult inabusit, pana ce este moale si intra cu usurinta furculita in ea. In cazul in care sosul scade prea mult se completeaza cu apa fierbinte sau vin (carnea nu are voie sa ramana „pe uscat”).Cand este bine patrunsa, carnea se scoate pe un platou si se pastreaza la cald, acoperita.
Sosul din tava si legumele din el se paseaza, se adauga 3 linguri de smantana dulce, eventual, daca e nevoie, se mai dilueaza cu putina apa fierbinte. Sosul se da in clocot si se potriveste gustul de sare si piper.
Am servit carnea alaturi de knedle si catofi natur, stopita bine cu sos. Pentru a contrabalansa gustul intens, robust, al vanatului, i-am alaturat cateva felii de pere din compot si niste dulceata de afine.
Lasă un răspuns