Rasol de vită la cuptor, cu legume și vin roșu
Rasol de vită la cuptor, cu legume și vin roșu, rețetă pas cu pas. În acest articol înveți cum să pregătești un rasol de vită la cuptor, gătit pe îndelete și foarte aromat.
Nu-i deloc greșit să spun că prânzul nostru de azi, niște fragede, delicioase felii de rasol de vită la cuptor, cu un sos incredibil de gustos, a fost un fel de osso buco. Ingredientele sunt aproape identice, cu diferența că, de această dată, am fost mai bogată cu niște hribi, pe care i-am adăugat în sos și care au transformat totul într-o nebunie. Diferit este și felul în care am gătit acest rasol de vită: la cuptor, la o temperatură mică, pe îndelete. Și știm cu toții ce se întâmplă cu bucățile astea cu musculatură tare și mult țesut conjunctiv, atunci când sunt gătite lent: se transformă în deliciu pur, dând expresiei ”a se topi în gură” adevăratul său înțeles. Întreaga poveste vă invit să o descoperiți în rețeta ce urmează.
Ingrediente rasol de vită la cuptor, cu legume și vin roșu
- 6 felii de rasol de mânzat (tăuraș) sau vită matură, doar să nu depășească greutatea de câte 300-350 gr./bucată
- 2 linguri de făină
- sare și piper proaspăt râșnit după gust
- 50 ml. ulei de măsline + 1 lingură pentru ciuperci
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă de mărime medie (80-100 de grame)
- 2 morcovi (cam 100 de grame)
- 1 tijă de țelină apio
- 250 de grame pulpă de roșii în cuburi (proaspătă sau din conservă)
- 300 ml. vin roșu
- 1 litrude supă concentrată de pui sau de vită
- 2 frunze de dafin
- 2 ramuri de rozmarin (opțional)
- 600 de grame de ciuperci proaspete (eu am folosit hribi dar merg bine și champinion)
- opțional: 6 felii de bacon crocant
Mod de preparare rasol de vită la cuptor, cu legume și vin roșu
Pregătirea ingredientelor
1. Scoatem feliile de rasol de vită din frigider și le ștergem cu șervete de hârtie de bucătărie. Nu e mare diferență între a folosi rasol de mânzat (care e un vițel mai mare) și de vită. Diferența va consta în timpul de gătire, mai lung pentru vita matură, dar și în gustul mai intens pe care aceasta îl poate avea. Lăsăm carnea să revină la temperatura bucătăriei. Între timp, curățăm și spălăm ceapa, țelina și morcovii legumele și le tocăm în cubulețe. Usturoiul îl zdrobim. Ne pregătim la îndemână vinul roșu (alegem un vin sec de calitate, să ne placă să-l și bem, nu doar să-l mâncăm) și supa, care trebuie să fie caldă. Pornim cuptorul și-l fixăm la 165°C (static).
Ce se întâmplă pe plită?
2. Condimentăm feliile de rasol de vită cu sare și piper proaspăt râșnit. Punem făina într-o sită și le presărăm și pe o parte și pe cealaltă, apoi le scuturăm pe fiecare în parte, să elimine făina în exces. Va intra mult mai puțină făină decât dacă am tăvăli carnea în aceasta. Încingem pe foc mediu-iute o tigaie cu fund gros (de fontă, preferabil). Adăugăm ¹⁄3 din uleiul de măsline și rumenim rapid feliile de rasol de vită pe ambele părți. Cam 1 minut pe o parte, doar cât să se sigileze și să prindă și culoare pe ici-colea, nu urmărim să le gătim complet în această fază. Vă amintiți, am mai povestit despre reacția Maillard și v-am mai spus că rumenirea este esențială pentru un gust bun.
3. Dacă e nevoie, mai adăugăm ulei de măsline în tigaie și continuăm până când toate feliile de rasol de vită sunt rumenite. Pe măsură ce sunt gata, scoatem feliile într-o tavă potrivită pentru cuptor.
4. După ce am terminat de rumenit carnea, adăugăm restul de ulei de măsline în aceeași tigaie, reducem focul și punem la călit ceapa, usturoiul, morcovii și țelina. Presărăm de la început un praf bun de sare și călim legumele, amestecând frecvent, cam 8 minute. În final, adăugăm vinul roșu, întețim focul și amestecăm, insistând pe fundul tigăii, să se desprindă toate bucățelele rumene care e foarte probabil că s-au prins de aceasta. În acele bucățele e mult gust și vrem ca acesta să ajungă în al nostru rasol de vită la cuptor, nu să rămână pe fundul tigăii!
Ce se întâmplă la cuptor?
5. Odată legumele călite și tigaia deglasată cu vinul, răsturnăm totul peste feliile de rasol de vită din tavă. Adăugăm supa fierbinte de pui sau de vită, roșiile cuburi, dafinul și rozmarinul. Acoperim tava cu un capac/folie și o dăm la cuptorul preîncins la 165°C (static) pentru 3 ore. După trecerea acestui timp, descoperim tava și verificăm dacă e bine gătită carnea, ar trebui să fie foarte fragedă și să intre ușor furculița în ea, fără să opună nicio rezistență. E sigur că feliile de mânzat vor fi bine gătite, e posibil să fie nevoie să prelungim timpul pentru cele de vită matură.
După ce carnea e fragedă, ridicăm temperatura la 210°C și mai ținem tava în cuptor, descoperită, până când se rumenesc frumos feliile de rasol de vită iar sosul e destul de scăzut pentru gustul nostru. Asta ar trebuie să dureze cam 15 minute.
Ciupercile
6. Curățarea și felierea/porționarea ciupercilor trebuie să fie gata înainte de a fi trecut cele 3 ore recomandate pentru gătirea la foc mic a acestui rasol de vită la cuptor. Eu am fost destul de norocoasă să-mi cadă în mână o caserolă cu hribi, absolut minunați! I-am curățat cu atenție cu o periuță moale și apoi i-am șters cu șervete de bucătărie.
7. În funcție de mărime, am tăiat hribii în jumătăți și sferturi. Exact la fel se poate proceda și cu alte ciuperci.
8. Imediat ce am îndepărtat capacul/folia de pe tava cu rasol de vită la cuptor, scoatem cam 1 polonic bun din sosul din tavă. Cu grijă, să nu ne ardem. Păstrăm sosul într-o sosieră/castron. Încingem bine o tigaie, adăugăm 1 lingură de ulei și sotăm rapid ciupercile. După ce s-au rumenit, adăugăm sosul și dăm într-un clocot bun. Adăugăm imediat ciupercile și sosul din tigaie în tava din cuptor. Ridicăm feliile de carne, să pătrundă și pe sub ele și continuăm gătirea, așa cum am explicat la punctul 5, până ce carnea e frumos rumenită (probabil cam 7-8 minute, după adăugarea ciupercilor).
Asezonarea și servirea
9. Îndepărtăm dafinul și rozmarinul. Gustăm sosul și mai asezonăm cu sare și piper, dacă e cazul. Lăsăm carnea să se odihnească, acoperită lejer, măcar 15 minute înainte de servire.
Variantă: sosul, dacă ni se pare cumva prea lichid, putem să-l mai reducem, clocotindu-l separat într-o tigaie. Nu asezonăm sosul cu sare și piper decât după ce e redus, altfel e posibil să-l facem prea sărat. În acest caz, feliile de rasol gătite și rumene se scot cu o spatulă lată și se lasă să se odihnească 15 minute pe un platou, acoperite cu folie, urmând să fie servite împreună cu sosul redus conform gustului nostru.
10. Opțional, putem pregăti felii fine de bacon crocant, pe care să le servim cu al nostru rasol de vită la cuptor. Acesta va aduce nu doar gust, ci și o notă plăcută și crocantă, într-un preparat fraged, cu sos, care are mult, mult gust, dar nu excelează prin textură. Pentru asta, etalăm feliile de bacon pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și le lăsăm în cuptorul deja încins, că doar ce am scos tava cu rasolul din el, până ce baconul se rumenește ușor.
Pentru servire, eu am ales ca garnitură o mămăliguță fiartă în jumătate apă, jumătate lapte, în care am adăugat un pic de unt și o mână de parmezan ras. Cu un vin roșu bun, a fost o minune!
Spor la treabă și poftă mare!
Mai multe rețete cu carne de vită găsești cu un click pe poza de mai jos!
Lasă un răspuns