Sarmale cu frunze de gulii în sos de roșii
Sarmale cu frunze de gulii în sos de roșii, rețetă pas cu pas. Cum se pregătesc niște sărmăluțe în foi de gulii fierte în sos de roșii. Pregătire frunze de gulii pentru sarmale, compoziție, listă de ingrediente și mod de preparare.
Aceste sarmale cu frunze de gulii nu sunt printre cele mai frecvent abordate. Eu însămi le fac pentru prima dată, dar îmi amintesc că Buna mea făcea cu mare bucurie sarmale în tot felul de frunze, și de gulii, și de ștevie și chiar de lobodă roșie. Asta pe lângă variantele mult mai populare cu frunze de varză murată sau dulce sau în foi de viță. Abia apuca să mai apară prin grădină niște frunze în care să poate împături compoziția gustoasă și bine condimentată de sarmale!
Cum mi-am amintit de aceste sarmale în frunze de gulii? Eram la cumpărături într-un supermarket și-am observat guliile proaspete, cu tot cu frunze. M-am gândit să iau și eu două bucăți, pentru o supă. În galantar, am găsit o grămadă de frunze, probabil că oamenii cumpăraseră gulii și se gândiseră că nu au la ce folosi frunzele, așa că le lăsaseră acolo. Pe lângă cele două gulii, am mai luat și un mănunchi bun de frunze, gândindu-mă să redescopăr un fel de mâncare pe care nu l-am mai gustat din copilărie.
După gustul nostru, au ieșit mai bune decât cele cu varză și categoric și decât cele în foi de viță. Sunt fine, au o savoare aparte iar frunzele nu sunt la fel de aspre ca cele de viță de vie. Categoric o să le refac, neapărat și în varianta de post, cu păsat sau cu ciuperci.
Ingrediente sarmale cu frunze de gulii în sos de roșii
- 20 de frunze de gulie, mari
- 500 de grame de carne tocată de porc sau în amestec (eu am folosit spată de porc, pe care am tocat-o acasă)
- 200 de grame de ceapă tocată (2 cepe de mărime medie)
- 2 linguri de ulei
- 50 de grame de orez cu bobul rotund, spălat în sită cu apă rece și zvântat
- 300 de grame de bulion de roșii concentrat (eu am folosit 300 de grame de roșii în bulion, cântărite cu tot cu suc, pe care le-am mărunțit bine)
- 1 legătură de mărar tocat mărunt (opțional)
- 1 lingură de cimbru uscat (opțional)
- 1 linguriță de paprika dulce (opțional)
- sare și piper negru
Pregătirea compoziției pentru sarmale cu frunze de gulii în sos de roșii
1. Într-o tigaie încăpătoare, se încinge pe foc mediu uleiul, apoi se adaugă ceapa tocată și un praf de sare. Se amestecă, se reduce focul și se călește ceapa timp de 7-8 minute, până începe să devină translucidă, semn că s-a înmuiat. Se adaugă orezul, se amestecă bine și se mai călește totul cam 2 minute.
2. Se adaugă în tigaie 2-3 linguri din cantitatea totală de bulion de roșii și, opțional, 1 linguriță de paprika dulce. Se amestecă totul rapid, până se omogenizează, apoi se oprește focul și se trage deoparte, să se răcorească.
3. După ce compoziția călită s-a răcorit bine, se adaugă carnea tocată, mărarul tocat fin, cimbrul, 1 linguriță de sare și piper după gust. Verdețurile le puteți înlocui cu altele, în funcție de ce arome vă plac. Se amestecă totul bine și compoziția este gata.
Mod de preparare sarmale cu frunze de gulii în sos de roșii – pregătirea frunzelor
4. Cât timp ceapa se călește pe foc mic (vezi punctul 1), se pune pe foc o oală cu 4-5 litri de apă. Se pregătește alături un castron încăpător cu apă rece. Până ce apa din oală fierbe, se spală bine frunzele de gulie, care trebuie alese mari și frumoase. Cotoarele lungi se îndepărtează.
5. Când apa din oală clocotește, se adaugă 1 lingură de sare. Se amestecă, apoi se adaugă frunzele de gulii, toate deodată. Se apasă cu o spumieră, ca să intre toate frunzele în apa fiartă. Se țin pe foc 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, se scurg și se pun în castronul cu apă rece.
6. Se scot frunzele din castronul cu apă rece și se întind pe șervete curate de bucătărie, să se zvânte. Acum putem trece la asamblarea sarmalelor.
Împăturire/modelare sarmale cu frunze de gulii în sos de roșii
7. Nu e nicio diferență între modul de asamblare al acestor sărmăluțe în frunze de gulii și al altor sarmale. Se împăturesc exact la fel. În cazul în care nu ați mai făcut niciodată sarmale, mai jos aveți imagini pas cu pas, care vă arată cum să procedați. Se pune pe tocător (sau în palmă, dacă sunteți mai experimentați) o frunză de gulie căreia i s-au îndepărtat cotorul și nervurile mai groase. Toate bucățile de cotoare cât și frunzele mai mici se păstrează deoparte.
Frunza are o formă aproximativ triunghiulară. La baza acestui aproximativ triunghi, se așează o ”gălușcă” de umplutură. Ca să obțineți sarmale egale, e util să știți că greutatea de umplutură din fiecare sarma este în jurul a 42-45 de grame.
8. Aduceți una dintre laturile frunzei peste umplutură. Astfel, unul dintre capetele sărmăluței e deja închis.
9. Se rulează frunza din partea cu umplutura spre partea opusă, obținând un cilindru.
10. Unul dintre capete este deja închis, rămâne doar să înfundăm, cu vârful degetelor, marginile rămase libere ale frunzei în interiorul sărmăluței.
11. Chiar dacă nu ați mai făcut niciodată sarmale, treaba merge repede și bine, în scurt timp veți obține o grămăjoară frumoasă de sărmăluțe verzi. Din păcate, această culoare vibrantă va dispărea după gătire, rămânând, însă, gustul delicios.
Sarmalute in frunze de gulii – gătire în sos de roșii
12. Într-o oală de dimensiune potrivită, dar fiind că nu avem foarte multe sarmale, se așterne un strat uniform din cotoarele și frunzele mai mici de gulii, tocate mărunt. Deasupra acestora se aranjează sarmalele. Se adaugă tot bulionul de roșii concentrat și se completează cu apă fierbinte, atât cât să acopere sarmalele cam de 4 degete.
13. Deasupra sarmalelor am așezat o farfurioară curată, care să le împiedice să se ridice din lichid în timpul fierberii. La fel am procedat și la rețeta de sarmale de post mănăstirești și, de fapt, la toate felurile de sarmale pe care le-am făcut. Le-am fiert cu capacul așezat pe o parte, la foc mic, timp de 2 ore. În prima oră, am verificat de vreo două ori, să nu scadă lichidul, competând cu apă fierbinte. În a doua oră, am permis lichidului să scadă până a ajuns la nivelul sarmalelor. După trecerea timpului de gătire, am oprit focul și am lăsat sarmalele sub capac 30 de minute, apoi le-am servit. La masă, lângă aceste sarmalute in frunze de gulii, am oferit pâine și smântână. Au fost pur și simplu delicioase.
Am adăugat în farfurie și sosul de roșii gustos care s-a format în oală și ne-am bucurat de o aromă delicioasă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns