Rață la cuptor cu cartofi și varză roșie călită, rețetă video
Mă tot întreb, ce inimă poate să aibă cel care ar refuza o asemenea friptură de rață la cuptor cu cartofi și varză roșie călită!? Puține fripturi pot aduce atâta bucurie unei mese în familie, totul are gust, texturi minunate, ce mai, o masă perfectă de împărțit cu cei dragi!
De altfel, am o adevărată slăbiciune pentru carnea de rață, îmi place atât pieptul de rață – click pe link pentru o rețetă pas cu pas, pe care, atunci când îl gătesc separat de restul păsării, îmi place să-l las rozaliu și suculent, cât și pulpele dar și rața întreagă, mai ales când povestea întreagă implică și varza, o combinație clasică și atât de gustoasă, încât nu ai cum să dai greș. Aici aveți și o rețetă de piept de rață cu portocale roșii.
Poate singurul lucru care ar putea descuraja pe unii să se apuce de o astfel de friptură ar fi faptul că, trebuind gătită timp vreo două ceasuri și mai bine la cuptor și fiind o pasăre grasă – și de aceea atât de gustoasă! – rața asta friptă va produce, pe lângă satisfacția garantată a mesenilor, și o tavă plină de grăsime arsă și ceva urme deloc plăcute vederii prin cuptor.
Ei bine, pentru asta există Sano, prietenii mei buni cu care m-am cunoscut mai bine abia acum, în ultimul timp, dar care de ani buni au fost prezenți în casa mea prin produsele lor de curățenie, toate de o calitate excelentă. Sano sunt în România de cincisprezece ani, și datorită unor produse foarte eficiente, cum este Sano Forte Plus, au ajuns să fie supranumiți ”Campionii îndepărtării grăsimii arse”, și asta pe bune dreptate, așa cum veți constata și urmărind rețeta video, pe care o veți găsi imediat după lista ingredientelor.
Rață la cuptor cu cartofi și varză roșie călită, ingrediente
pentru friptura de rață cu cartofi:
- 1 rață tânără, de 2-2,5 kg.
- 2 mere
- 1 portocală
- 2 căței de usturoi
- 2 ramuri de rozmarin
- 1 linguriță de ulei de măsline
- sare și piper
- 2 lingurițe de miere de albine
- 1 linguriță cu vârf de muștar de Dijon
- 1 kilogram de cartofi de mărime medie (cât mai egali)
pentru garnitura de varză roșie:
- 1 varză roșie de 1,2 kg (aproximativ)
- 1 ceapă roșie
- 2 linguri de untură de rață sau 4 linguri de ulei
- 1 măr
- 150 ml. vin roșu sec
- 2-3 linguri de oțet de coacăze sau oțet balsamic
- 1 lingură cu vârf de zahăr
- 1 baton de scorțișoară
- sare și piper
Rață la cuptor cu cartofi și varză roșie călită, rețetă video
Rață la cuptor cu cartofi și varză roșie călită, rețeta în format text (printabil):
1. Se toaletează rața cu grijă, îndepărtând prin pârlire eventualele urme de pene, apoi se șterge cu șervete de hârtie absorbantă, inclusiv în interior.
2. Se taie cele două mere în sferturi iar portocala în 5-6 felii (cu tot cu coajă). Se curăță cățeii de usturoi și se desprind frunzele de pe una din crenguțele de rozmarin, tocându-se fin.
3. Se unge rața cu ulei pe toată pielea și se condimentează cu sare, piper și rozmarin tocat, atât pe piele cât și în interior. Se lasă la temperatura camerei cam 1/2 de oră-1 oră, pentru a se aclimatiza, cunoscut fiind că nu e cazul să începem să prelucrăm termic carne foarte rece. Între timp, se pornește cuptorul și se încinge la 210 grade Celsius.
Gătire
4. Se umple rața cu felii de măr, cățeii de usturoi și felii de portocală iar ramura de rozmarin rămasă se înfige în cavitatea păsării. Se fixează picioarele raței la un loc cu ață de bucătărie și se pune rața într-o tavă potrivită pentru cuptor, aranjând pe lângă ea bucățile de măr și de portocală care nu au încăput în interior. Se acoperă tava cu un capac potrivit sau cu folie de aluminiu și se dă la cuptor la 210 grade Celsius timp de 15 minute, apoi se reduce focul la 190 de grade și se continuă coacerea încă 1:45 ore.
Garnitura de varză roșie
5. Cât timp rața este la cuptor, ne ocupăm de garnitura de varză roșie: se toacă ceapa roșie peștișori, varza fideluță iar mărul se decojește și se taie în cuburi. Se călește ceapa în cele două linguri de untură de rață, se adaugă varza toată deodată, se presară cu sare și se călește pe foc potrivit până scade la jumătate. Se adaugă zahărul, mărul tăiat cubulețe, vinul roșu, oțetul de coacăze sau cel balsamic dar și batonul de scorțișoară. Se acoperă cu un capac și se gătește la foc mic timp de 1 oră-1 oră și jumătate, până ce varza e foarte fragedă. La final, se asezonează cu sare și piper după gust. Rețeta detaliată aici.
Cartofii copți
6. Între timp, se curăță cartofii, se spală bine și se fierb în apă sărată doar cât să se frăgezească, fără să se înmoaie prea tare.
Rumenirea raței
7. După ce au trecut cele două ore, se amestecă mierea cu muștarul, se descoperă rața și se unge cu 1/3 din muștarul cu miere pe partea expusă (piept și partea superioară a pulpelor). Se dă la cuptor câteva minute, fără a mai acoperi tava, până se rumenește, apoi se întoarce rața cu pieptul în jos și se unge cu 1/3 din muștarul cu miere. Se dă la cuptor din nou, iar după ce s-a rumenit, se întoarce și se distribuie pe piept toată glazura de muștar rămasă, dându-se la cuptor pentru ultima rumenire.
8. După ce e rumenă, rața se scoate din cuptor și se așează pe un platou, cu bucățile de măr și portocală de pe lângă ea. Va avea nevoie de 15-20 de minute să se odihnească, devenind cu atât mai fragedă.
Finalizarea garniturii și servirea
9. Între timp, cartofii fierți se pun în tava în care s-a fript rața. Se ung bine cu grăsimea de rață rămasă în tavă. Se dă tava cu cartofii la cuptor pentru aproximativ 15 minute, până se rumenesc cartofii.
10. Se servește rața friptă alături de cartofi, măr copt și garnitura de varză roșie călită. Poftă mare!
Lasă un răspuns