Varza rosie in stil nemtesc
Garnitura de varza rosie calita cu mere si vin rosu este una clasica in bucataria germana (blaukraut sau rotkohl).
Varza rosie pregatita asa este nemaipomenit de gustoasa, acompaniind cu un succes inegalabil fripturile de porc, de miel sau de rata, dar mie una, imi place si goala, cu un coltuc de paine, e atat de gustoasa incat nu simt nevoia de niciun fel de carneturi pe langa.
Nu e prima data cand pregatesc aceasta garnitura, dar, uite ca abia acum ajung sa public reteta pe blog. Asta se intampla pentru ca nu demult am avut placerea sa primesc in casa mea doi oameni pe care ii stiam doar virtual si a caror personalitate mi-a dovedit ca nu m-am inselat atunci cand i-am placut, iar cum simpaticul cuplu vizita „Mica Viena” pentru prima data, m-am gandit sa ii primesc cu niste bucate care sa le aminteasca de Viena cea mare: coaste de porc glazurate, la gratar, rotkohl si strudel cu mere si inghetata de vanilie.
Iar daca nu v-ati dat seama cine au fost oaspetii nostri, e vorba despre Catalina si Juha de la Kiss the cook, da, Catalina care face cele mai frumoase fotografii. Dupa cum vedeti, toate retetele pe care le-am gatit cu aceasta ocazie sunt deja pe blog, lipseste doar cea a garniturii de varza rosie de care ar fi bine sa ne apucam deindata, zic eu.
Ingrediente Varza rosie in stil nemtesc:
- 1 capatana de varza rosie de 1,5 – 2 kg.
- 1 ceapa rosie
- 4 linguri de ulei sau 2 linguri bune de untura (untura de porc sau de gasca, rata etc.)
- 2 mere acrisoare, rosii, de dimensiune medie
- 2 linguri cu varf de zahar
- 250 – 300 de ml. de vin rosu
- 1 foaie de dafin
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- 1 lingurita de chimen macinat
- 1 lingurita de piper negru macinat
- optional: 3-4 cuisoare, eu nu am pus de asta data
- 1-2 linguri de otet balsamic de buna calitate
- sare dupa gust
- apa fierbinte sau supa
Preparare Varza rosie in stil nemtesc:
Varza rosie se curata de foile exterioare ofilite, se indeparteaza cotorul (care e tare la gatit, dar nemaipomenit de gustos de rontait crud) si se toaca dupa priceperea fiecaruia, ca pentru varza calita sau salata. Priceperea mea e limitata la acest aspect, niciodata nu am avut rabdare sa tai varza prea fin, dar nu cred ca a stirbit cu ceva gustul final al preparatului.
Ceapa rosie se curata si se taie pestisori. Intr-o cratita incapatoare, cu fundul gros, se incinge pe foc mediu uleiul (sau untura) si se adauga ceapa impreuna cu 1 lingurita de sare (poza 1). Ceapa se caleste amestecand des, sa se inmoaie fara sa se arda. Dupa ce se inmoaie ceapa, se adauga zaharul si se mai caleste impreuna cu ceapa 2-3 minute, sa se caramelizeze usor, apoi se adauga imediat varza rosie tocata si otetul balsamic (poza 2).
Imediat se adauga in cratita si vinul, apoi mirodeniile si frunza de dafin (poza 1). Se adauga apa fierbinte sau supa de carne atat cat va fi nevoie pentru ca varza rosie calita sa aiba lichid, fara sa fie acoperita de acesta. Se amesteca frecvent, insistand pe fundul cratitei si adaugandu-se cate putina supa sau apa fierbinte daca mai este nevoie.
ALTE RETETE DELICIOASE CU VARZA CALITA
Varza se gateste pe foc mediu spre mic, acoperita cu capacul. Cand varza este moale, se adauga merele curatate de casuta semintelor si taiate cubulete (daca doriti, se pot curata si de coaja) si se mai gateste totul impreuna cateva minute, fara capac, pana cand mancarea este suficient de scazuta pentru gustul bucatarului (poza 2).
Se potriveste gustul cu sare si piper si este gata de servit. Gustul acestei garnituri trebuie sa fie perfect balansat intre dulceag, acrisor, sarat si picant. Asa ca puteti adauga dupa plac, la final, sare, zahar sau miere de albine, un strop de balsamic etc. Ceea ce simtiti ca trebuie pentru a armoniza perfect aromele in aceasta mancare foarte gustoasa. Daca garnitura de varza nu se serveste imediat, ci se mai pastreaza sub capac, mie mi se pare ca devine usor mai albastruie la culoare. Aceasta nu e nicio problema, ori rosie, ori albastra, varza asta e la fel de gustoasa.
Servire
Am servit-o alaturi de coastele fripte si a fost o nebunie. Aceasta varza rosie calita merge exceptional si cu un ciolan de porc la cuptor, cu carnea moale si soricul crocant. Sincera sa fiu, mie imi place asa de mult ca as manca-o si simplă.
Garnitura de varza rosie e desavarsita si cu rață la cuptor, asa cum am aratat la aceasta reteta (click pe link).
Vezi și rețeta de garnitură de varză dulce călită, foarte simplă și foarte gustoasă – click pe poza ce urmează ca să o citiți.
Pofta buna, ca noi am avut si pofta, si buna dispozitie :).
Lasă un răspuns