Ciolan de porc la cuptor cu sorici crocant
Acest delicios ciolan la cuptor se potrivește la fel de bine lângă o fasole sau într-un mic Oktoberfest la domiciliu. Doar să țineți cont ca acest ciolan de porc la cuptor cu sorici crocant si carnea moale si suculenta e mai bun și aduce mai multă satisfacție chiar decât berea rece! Eu l-am servit alaturi de varza rosie in stil nemtesc si niste minunate semmelknodel, celebrele galuste bavareze.
ALTE RETETE DELICIOASE CU CIOLAN DE PORC
Cat am fotografiat ciolanul, toata familia ofta in jurul meu de pofta, s-a lasat cu un memorabil festin in care plescaiturile si gemetele de placere alternau cu exclamatii de uimire despre cat de incredibil de moale e carnea si ce consistenta fin crocanta, ca de pufuleti, poate avea soriciul care pur si simplu s-a expandat. De fapt, ca sa obtii rezultatul asta nu e nevoie de niciun fel de aptitudini speciale, doar de un cuptor si de ceva rabdare.
Ingrediente ciolan de porc cu sorici crocant
ciolan:
- 2 bucati de rasol de porc crud, neafumat
- 1 litru de bere
- 3 catei de usturoi
- 2 ramurele de rozmarin
- sare grunjoasa
- piper macinat
semmelknodel:
- 200 de grame de cubulete din paine alba mai veche
- 120 ml. lapte caldut
- ½ legatura de patrunjel
- 50 de grame de ceapa tocata foarte fin
- 1 catel de usturoi
- 90 de grame de unt
- 1-2 linguri de faina
- 2 linguri de pesmet
- 2 oua
- sare, piper si nucsoara rasa
Preparare ciolan de porc cu sorici crocant – pregatirea ciolanelor
1. Se curata bine soriciul ciolanelor crude, daca mai are urme de par se parlesc bine la flacara de la aragaz. Se pune la fiert o oala mare cu apa in carese adauga un pumn de sare. Cand da in clocot, se adauga ciolanele si se reduce focul la minim. Se lasa sa fiarba cam 45 de minute – o ora fara niciun clocot (timpul se adapteaza in functie de marimea ciolanelor, daca au sub sau doar putin peste 1 kg., 45 de minute vor fi suficiente).
2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 170°C Se scot ciolanele din apa si se scurg bine. Se lasa sa se racoreasca putin apoi soriciul se cresteaza in patrate cu un cutit bine ascutit, cu multa grija, sa nu se ajunga cu taietura in carne, doar in grasimea de sub piele. Se toaca fin frunzulitele de rozmarin, se amesteca cu usturoiul zdrobit, 1 lingura buna de sare grunjoasa si 1 lingurita de piper. Se freaca bine ciolanele cu acest amestec, insistand asupra crestaturilor.
Ciolan de porc la cuptor – coacerea
3. Ciolanele se aseaza pe un gratar, deasupra unei tavi cu apa fierbinte, si se dau la cuptor.
4. Dupa fiecare 25 de minute, ciolanele se stropesc cu bere. Se coc ciolanele la 170 de grade, stropind cu bere la intervalul de timp specificat, timp de 2 ore – 2 ore jumatate, pana cand carnea este atat de frageda incat poate fi strapunsa cu o scobitoare fara sa opuna nicio rezistenta iar soriciul este moale.
5. Dupa ce carnea acestui ciolan de porc la cuptor s-a inmuiat bine de tot, se ridica temperatura la 240 de grade si se mai tin ciolanele in cuptor pana ce soriciul se caramelizeaza superb si pur si simplu se expandeaza, aparand la suprafata multe basicute fine, cu invelis crocant.
Servire
Acest ciolan de porc la cuptor trebuie sa se odihneasca timp de 20 de minute inainte de servire, asa ca intre timp ne putem ocupa de salate si garnituri. Desigur, ciolanul se poate servi cu multe garnituri. Daca doriti sa faceti ca mine, la urmatorul link gasiti reteta de varza rosie calita cu mirodenii iar pentru galustele bavareze semmelknodel, toate explicatiile le gasiti aici.
Se serveste ciolanul cald, alaturi de garniturile preferate, dar la fel de buna este si carnea rece, daca apuca sa ramana vreo farama.
Lasă un răspuns