Ciolan de porc cu bere la cuptor
O reteta nemaipomenita, acest ciolan de porc cu bere la cuptor! Cel de la care am aflat-o, Peter, un virtual prieten culinar pe care il admir foarte mult pentru maiestria culinara, pentru talentul de povestitor si pentru arta fotografica, a castigat recunostinta vesnica a barbatului meu cu ciolanul asta.
O alta interpretare a retetei gasiti aici.
Peter (pitt4 pe „formul culinar”) a postat aici reteta pe care am prestat-o eu azi cu descrierea „si o halba de bere in mana – zici ca esti la Oktoberfest!”. Cu toate ca e februarie, reteta a fost foarte apreciata la mine acasa. Fata de reteta lui Peter, am inlocuit garnitura, varza acra calita in loc de salata de cartofi. Foarte bun!
Ingrediente Ciolan de porc cu bere la cuptor:
- 1 (sau dupa cat de mare va e pofta si cati meseni asteptati, mai multe) ciolan de porc
- sare, piper, chimen, 2-3 catei de usturoi
- 1 – 2 sticle de bere (in raport cu numarul ciolanelor)
Mod de preparare – pregatire ciolan
1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 220°C. Se pune pe foc o oala mare cu apă. Se da apa in clocot si se adauga ciolanul (ciolanele). Le lasam la fiert ¼ de ora, timp in care nu se vor gati in interior, dar va ajuta sa aiba un soric mai subtire la final. Dupa ¼ de ceas, scoatem ciolanul din apa si il lasam sa se racoreasca.
2. Crestam ciolanul pe soric, nu mai profund de atat. Se poate cresta in crucis si curmezis sau crestaturi paralele, cum vreti.
Daca nu-l crestati, e foarte probabil ca soricul ACESTUI ciolan de porc cu bere sa crape in toate partile cat se gateste la cuptor.
Condimentare ciolan
3. Pentru condimentarea acestui ciolan de porc cu bere vom folosi un amestec de condimente pentru care sarea, usturoiul, piperul si chimenul se dau la blender. Se freaca bine ciolanul pe toata suprafata cu acest amestec.
Gatire ciolan – coacere in cuptor
4. Se asaza ciolanul de porc pe gratarul cuptorului preincins la 220 de grade, cu o tava dedesubt.
Temperatura cuptorului se lasa la 220 de grade timp de 20 de minute, apoi se reduce la 180 de grade. Pentru un ciolan de porc cu bere de 1,5-2 kg se iau in calcul 2-2,¼ ore timp de coacere.
Pe toata durata prepararii se stropeste ciolanul cu sosul format in tava si se toarna pe el bere.
Eu am folosit acest sortiment, din poza de mai jos. Producatorii sustin ca ar fi „probabil cea mai buna bere din lume” iar eu am mai gustat cate putin, doar ca sa imi formez o parare. Hm…mai ca imi vine sa ii cred!
Evident, chiar nu conteaza sortimentul de bere, sa fie din cea pe care o aveti la indemana sau care va place cel mai mult! Important este sa nu uitam ca la fiecare 15-20 de minute sa stropim copios ciolanul cu bere si, din cand in cand, si cu sosul care se aduna in tava asezata dedesubt.
Servire ciolan de porc cu bere
Cand aceste ciolan de porc cu bere la cuptor este gata, carnea se desprinde cu usurinta de pe os, este moale, matasoasa si frageda. L-am servit cu cartofi copti imbogatiti cu un sos de iaurt cu usturoi si verdeturi si cu varza calita alaturi.
Mie mi-a placut. Mult. Dar barbatu-meu a fost de-a dreptul vrajit.
Lasă un răspuns