Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciolan de porc cu bere la cuptor

Ciolan de porc cu bere la cuptor

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.02.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

O reteta nemaipomenita, acest ciolan de porc cu bere la cuptor! Cel de la care am aflat-o, Peter, un virtual prieten culinar pe care il admir foarte mult pentru maiestria culinara, pentru talentul de povestitor si pentru arta fotografica, a castigat recunostinta vesnica a barbatului meu cu ciolanul asta.

O alta interpretare a retetei gasiti aici.

Peter (pitt4 pe „formul culinar”) a postat aici reteta pe care am prestat-o eu azi cu descrierea „si o halba de bere in mana – zici ca esti la Oktoberfest!”. Cu toate ca e februarie, reteta a fost foarte apreciata la mine acasa. Fata de reteta lui Peter, am inlocuit garnitura, varza acra calita in loc de salata de cartofi. Foarte bun!

Ingrediente Ciolan de porc cu bere la cuptor:

  • 1 (sau dupa cat de mare va e pofta si cati meseni asteptati, mai multe) ciolan de porc
  • sare, piper, chimen, 2-3 catei de usturoi
  • 1 – 2 sticle de bere (in raport cu numarul ciolanelor)

Mod de preparare – pregatire ciolan

1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 220°C. Se pune pe foc o oala mare cu apă. Se da apa in clocot si se adauga ciolanul (ciolanele). Le lasam la fiert ¼ de ora, timp in care nu se vor gati in interior, dar va ajuta sa aiba un soric mai subtire la final. Dupa ¼ de ceas, scoatem ciolanul din apa si il lasam sa se racoreasca.

ciolan oparit la racorit

2. Crestam ciolanul pe soric, nu mai profund de atat. Se poate cresta in crucis si curmezis sau crestaturi paralele, cum vreti. Daca nu-l crestati, e foarte probabil ca soricul ACESTUI ciolan de porc cu bere sa crape in toate partile cat se gateste la cuptor.

ciolanul de porc crestat

Condimentare ciolan

3. Pentru condimentarea acestui ciolan de porc cu bere vom folosi un amestec de condimente pentru care sarea, usturoiul, piperul si chimenul se dau la blender. Se freaca bine ciolanul pe toata suprafata cu acest amestec.

Ultima rețetă publicată

Gatire ciolan – coacere in cuptor

4. Se asaza ciolanul de porc pe gratarul cuptorului preincins la 220 de grade, cu o tava dedesubt. Temperatura cuptorului se lasa la 220 de grade timp de 20 de minute, apoi se reduce la 180 de grade. Pentru un ciolan de porc cu bere de 1,5-2 kg se iau in calcul 2-2,¼ ore timp de coacere.

ciolan de porc la cuptor

Pe toata durata prepararii se stropeste ciolanul cu sosul format in tava si se toarna pe el bere. Eu am folosit acest sortiment, din poza de mai jos. Producatorii sustin ca ar fi „probabil cea mai buna bere din lume” iar eu am mai gustat cate putin, doar ca sa imi formez o parare. Hm…mai ca imi vine sa ii cred!


bere

Evident, chiar nu conteaza sortimentul de bere, sa fie din cea pe care o aveti la indemana sau care va place cel mai mult! Important este sa nu uitam ca la fiecare 15-20 de minute sa stropim copios ciolanul cu bere si, din cand in cand, si cu sosul care se aduna in tava asezata dedesubt.

ciolan de porc cu bere coacere la cuptor

Servire ciolan de porc cu bere

Cand aceste ciolan de porc cu bere la cuptor este gata, carnea se desprinde cu usurinta de pe os, este moale, matasoasa  si frageda. L-am servit cu cartofi copti imbogatiti cu un sos de iaurt cu usturoi si verdeturi si cu varza calita alaturi.

portie de ciolan cu bere la cuptor reteta pas cu pas

Mie mi-a placut. Mult. Dar barbatu-meu a fost de-a dreptul vrajit.

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 comentarii la Ciolan de porc cu bere la cuptor

  1. felicia spune:

    E la cuptor asa ca sper sa iasa super pt ca il fac pt miine si am musafiri care vin de departe ca sa manince ciolanul meu afumat ! Mulțumesc pentru reteta !

  2. Mirabela spune:

    Arata super acest ciolan, asa ca maine o sa ii fac o surpriza sotului meu care acum 1 luna dintrun exces de pofta mi-a cumparat 2 ciolane de porc neafumate, iar eu mai aveam putin si dadeam cu ele dupa el pentru ca erau si neafumate si scumpe dar am inghitit in sec, am zambit si i-am explicat ca atunci nu am timp de preparat ciolane. :D Asa ca maine o sa aibe o surpriza :)

  3. Cristina Stan spune:

    Asta este una dintre primele retete ale tale pe care le’am incercat. A iesit minunata, acum cand ma uit la poza imi lasa gura apa, aducandu’mi aminte. Numai ca, desi am fiert mult ciolanul inainte, aveam impresi ca nu se patrunde suficient. Si pana la urma, l’am dezosat si l’am pus impreuna cu varza la cuptor (dupa ce am terminat de aruncat bere pe el si la mine pe gat :) )
    Ma intrebam care a fost problema lui…

  4. laura laurentiu spune:

    Sa va fie de bine, e minunat ciolanul preparat astfel dar… mai rarut care are la calorii… ca tot ce-i bun, de altfel :)) !

  5. Lale spune:

    Draga Laura,

    O reteta minunata tocmai am terminat de preparat aceasta bunatate,sotul meu o sa fie placut surprins ptr.ca am vrut sa fie o surpriza.Noi servim cartofi picanti cu varza acra.
    Multumesc inca o data.

  6. laura laurentiu spune:

    Daca ciolanul este sarat sau afumat, nu se mai pune nici un pic de sare. Daca nu, pui vreo lingurita buna, 1/2 de piper si chimen… incgeneral sarea si piperul sunt cam dupa gust.

  7. Lale spune:

    Poti sa imi spui ceva mai concret cita sare,piper si chimen se pune ..adica o lingurita?jumatate de lingurita?sau ceva masurabil…

    Cu respect Lale

  8. laura laurentiu spune:

    Exact! Chiar se topeste in gura si e aromat! Mmmmm!

  9. Anonymous spune:

    doamne ca imi lasa gura apa vazind ciolanul asta ,cred ca se topeste in gura

  10. Danelutza spune:

    Ce bine arata si ce gustos trebuie sa fie… Yamiii, ca-mi ploua in gura.
    In alta ordine de idei, te asteapta o leapsa pe blogul meu.

  11. laura laurentiu spune:

    Cu placere :) . Faza cea mai tare e ca dupa ce i-am simtit mirosul innebunitor timp de doua ore si mai bine, eu am mancat aproximativ 20 de grame de carnita (o felie 3/3 cm, transparenta), atat cat sa imi dau seama ca se topeste in gura si e minunat aromata, iar cu ditamai ciolanul s-a delectat sotul meu. Cu tot! Mai sa iti vina sa diortezi, nu? Asa de bine miroaseaaaa!

  12. Anonymous spune:

    Sa-l mananci cu ochi si ne mai intrebam dece luam proportii.Cnd va fi perioada postului am dori si astfel de retete,pana atunci multumim.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE