Gratin de dovlecei
Adorand gustul dovleceilor mei crocanti, m-am gandit sa incerc aceeasi combinatie intr-o alta forma. Si iata ce a iesit:
Ingrediente Gratin de dovlecei:
- 1,2 kilograme de dovlecei (atat au cantarit cei 5, micuti, pe care i-am folosit eu)
- 350 ml. de iaurt
- 200 de grame de branza telemea
- 3 catei mari de usturoi
- 30 de ml. de ulei de masline extravirgin
- 250 de grame de pesmet
- 50 de grame de cascaval ras
- unt pentru uns forma
- sare, piper
Preparare Gratin de dovlecei:
Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa „transpire” aproximativ 15 minute (sarea extrage apa in exces pe care o contin):
Branza telemea se rade si se incorporeaza, impreuna cu un catel de usturoi tocat, in pesmet, omogenizandu-se bine:
Iaurtul se bate cu putina sare, piper, 20 de ml. de ulei de masline extravirgin si 2 catei de usturoi tocati fin.Se pregateste o forma gratinabila ( a mea a fost una rotunda, de 24 de cm. diametru) ungandu-se bine cu unt.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Feliile de dovlecel se zvanta cu hartie absorbanta de lichidul in exces , se plonjeaza in iaurt, apoi in pesmet:
Se tavalesc feliile de dovlecel in pesmet, astfel incat sa fie imbracate pe toate partile, apoi se aseaza in forma bine unsa, perpendicular pe fundul acesteia:
Se continua pana cand s-a inghesuit strans toti dovleceii:
Deasupra se toarna iaurtul ramas si se stropeste cu restul de ulei de masline:
Se repartizeaza deasupra restul de pesmet, amestecat cu cascavalul ras:
Se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pentru 45-55 minute, pana cand gratinul este bine rumenit:
Se lasa sa se raceasca si se serveste caldut sau rece, direct din forma in care s-a copt. Este delicios cu un sos de iaurt cu usturoi, dar si simplu.
Pofta buna!
Lasă un răspuns