Gratin de dovlecei cu brânză – rețetă detaliată
Pregatire
00:35 ore
Gatire
00:55 ore
Timp total
01:30 ore
Portii
8
Grad dificultate
usor
Gratin de dovlecei cu brânză – rețetă detaliată, lista de ingrediente cu gramaje exacte, timp de preparare, temperatura de coacere și sugestii de servire. Cum se face un gratin de dovlecei în formă de spirală.
După succesul nesperat al dovleceilor mei crocanti, am devenit mai deschisă față de preparatele cu dovlecei. Recent, am încercat ca, din aproape aceleași ingrediente ale rețetei de dovlecei crocanți, să fac un gratin cu brânză și dovlecei. A ieșit nemaipomenit, gustos, aspectuos, nu se putea să nu împărtășesc cu voi rețeta!

Practic, ceea ce am făcut a fost să aranjez dovleceii, pregătiți ca la rețeta anterior publicată, într-o formă de spirală. Le-am făcut o crustă de pesmet, crocantă și cu multă brânză, și am copt acest gratin până s-a rumenit bine. Sunt uluită de rezultat, e foarte, foarte gustos!

O altă rețetă de dovlecei gratinați – cu sos de roșii – găsești cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente Gratin de dovlecei
- 1,2 kilograme de dovlecei (atât au cântărit cei 5, micuți, pe care i-am folosit eu)
- 350 ml. de iaurt cu 3,5% grăsime
- 1 ou de mărime medie
- 200 de grame de brânză telemea
- 2 căței de usturoi
- 30 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- 250 de grame de pesmet
- 50 de grame de cașcaval ras
- puțin unt pentru uns forma
- sare, piper
Mod de Preparare Gratin de Dovlecei
1. Dovleceii se pot curăța sau nu de coajă. Eu am folosit unii foarte tineri, așa că m-am mulțumit să îi spăl bine, să îi zvânt și le-am tăiat doar capetele. Dovleceii se taie în felii de aproximativ 5 mm grosime, pe lungime.

Odată feliați, feliile se presară cu puțină sare și se lasă să „transpire” aproximativ 15 minute (sarea extrage apa în exces, pe care dovleceii o conțin).

2. Se rade brânza telemea. Se adaugă brânza rasă în pesmet, alături de un cățel de usturoi, zdrobit bine.

Cu un tel în formă de pară (sau alt instrument de amestecare) se omogenizează bine aceste ingrediente.
3. Iaurtul se bate cu puțină sare, piper, oul întreg, 20 de ml. de ulei de măsline extravirgin și 1 cățel de usturoi zdrobit sau tocat fin.

4. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius, căldură de jos și sus, fără ventilație. Se unge bine cu un unt o formă gratinabila ( a mea a fost una ovală, cu diametrul de 22 de cm. respectiv 26 cm.).
5. Feliile de dovlecei se zvântă bine cu hârtie absorbantă de lichidul în exces apoi se plonjează în iaurt. Se tăvălesc feliile de dovlecei pe ambele părți și se scutură de excesul de iaurt. La final, trebuie să mai rămână un pic de iaurt, de care e nevoie pentru finalizarea gratinului, așa că nu trebuie încărcate feliile.

Imediat, feliile de dovlecei se tăvălesc în pesmetul omogenizat cu brânza telemea, așa încât să fie îmbrăcate pe toate părțile. Feliile se scutură de pesmetul în exces, care se colectează înapoi în castron. Pesmetul cu telemea rămas urmează să fie folosit pentru crusta gratinului, așa că o cantitate trebuie să rămână, după îmbrăcarea feliilor.

Asamblarea în formă
6. Pe rând, feliile de dovlecel îmbrăcate în pesmetul cu brânză se aranjează în forma unsă cu unt, începând dinspre margine către centru, în formă de spirală.
Se continuă până când toate feliile de dovlecei sunt aranjate în formă și spirala e completă.

7. Pentru a completa, în formă, acest gratin de dovlecei, se distribuie pe deasupra iaurtul bătut cu usturoi rămas și se stropește cu restul de ulei de măsline.

8. Se adaugă în pesmetul cu telemea, rămas de la îmbrăcarea feliilor de dovlecei, cașcavalul ras. Se omogenizează bine.

Amestecul de pesmet cu telemea și cașcaval se toarnă deasupra dovleceilor aranjați în formă și se nivelează. În acest moment, asamblarea acestui gratin de dovlecei e gata și se poate da la cuptor.

Coacerea
9. Imediat după asamblare, forma cu gratin de dovlecei se dă la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius, cu căldură de jos și de sus, fără ventilație. Coacerea durează 50-55 de minute, până când dovleceii sunt bine gătiți și gratinul e frumos rumenit.

Gratin de dovlecei – Servirea
După ce e scos din cuptor, se lasă gratinul să se răcească, în formă. Se servește când e călduț sau complet rece, direct din forma în care s-a copt. După răcire, se porționează frumos, în felii apetisante. Se poate presăra cu ierburi aromatice, înainte de servire.

Acest gratin de dovlecei este delicios cu un sos de iaurt cu usturoi, dar și simplu. E un preparat vegetarian cu gust bun, care merge bine ca aperitiv dar e suficient de sățios să fie servit și ca fel principal.

Poftă bună!











Lasă un răspuns