Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Twilight cake

Twilight cake

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
De ziua fiicei mele am primit o comanda speciala: un tort care sa contina crema de sampanie de la torta Guerrini (merita sa o incercati, de cand am facut-o la ziua sotului meu mi-a fost insistent ceruta de nu stiu cate ori), dar nota dominanta, ca sa zic asa, sa fie ciocolata, iar in privinta aspectului – nici un compromis – trebuia sa fie un tort cu tema Twilight – caci pare-se ca de cand eu tot bucataresc linistita in cuina mea, fiica mea a devenit mare fan Stephenie Meyer. Asadar:

twilight cake

Nu am poze pas cu pas ale realizarii, dar o sa dezvalui lista ingredientelor:blat:

  • 10 oua
  • 10 linguri de apa
  • 20 de linguri de zahar
  • 15 linguri de faina
  • 5 linguri de cacao

crema de sampanie:

  • 400 ml. de sampanie
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 6 linguri cu varf de zahar
  • 500 de grame de frisca batuta tare
  • 1 lingura rasa de gelatina
  • 1 varf de cutit de nucsoara macinata

crema de ciocolata

  • 200 de grame de ciocolata amaruie cu 80% continut de cacao
  • 300 de ml de lapte
  • 1 budinca de vanilie
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingura rasa de gelatina
  • 500 de grame de frisca batuta tare

in plus:

  • pentru insiropat blatul am folosit lichior Bailey’s.
  • intre tort si finisajul de pasta de zahar am distribuit un strat subtire de crema de unt: 200 de grame de unt si 100 de grame de zahar praf

Pasta de zahar – a carei reteta am dat-o si la figurina pentru ornat tort in forma de bebelas – este reteta Adrianei Nicoleta, binecunoscuta „doamna Culinar”:

  • 30 ml apa
  • 5 grame de gelatina
  • 50 de grame de miere sau energizant
  • 400 de grame de zahar praf, cu continut de amidon (cel cumparat)

facultativ:

  • arome (vanilie, migdale)
  • coloranti alimentari

Se hidrateaza gelatina in apa. Se incalzeste mierea sau energizantul si cand e fierbinte bine, fara a fierbe, se dizolva in miere gelatina hidratata. Se toarna in zaharul praf, amestecand atat cat e posibil, apoi se framanta bine. Daca e prea moale, se mai adauga zahar praf, daca e prea tare, cateva picaturi de apa. Daca folositi coloranti lichizi va fi nevoie, probabil, sa adaugati inca putin zahar praf si sa framantati bine. Pasta e maleabila atata timp cat e calduta, dupa ce se raceste se intareste dar prin framantare devine plastica din nou.

Pentru acoperirea tortului Twilight, pornind de la reteta de baza a pastei de zahar, am folosit urmatoarele:

1,2 kg. de zahar pudra
15 grame de gelatina
150 de grame de miere naturala (de salcam)
50 de ml. de apa
200 de grame de ciocolata topita.

Am hidratat gelatina in apa si am dizolvat-o direct in ciocolata topita, apoi am incorporat mierea in acest amestec. Am turnat peste zaharul praf si… la framantat! Am mai adaugat 2 linguri de apa, pentru ca era cam tare, si am framantat pana la obtinerea consistentei dorite, ceva mai ferma decat plastelina. Figurinele le-am modelat in martipan (cumparat).

Blatul: o reteta de o mare simplitate, dar cu rezultate grozave, pe care o am de la Lissa – se separa ouale, albusurile se pun intr-un vas incapator si peste ele se pun cele 10 linguri de apa rece. Se bat bat, se adauga zaharul putin cate putin, batand in continuare, pana se dizolva complet. Se incorporeaza galbenusurile si faina cernuta, sau, in cazul in care se doreste un blat de cacao, faina si cacaua, amestecate si cernute. Se pune in tava captusita cu hartie de copt si se coace la 180 de grade pana la proba scobitorii. E un blat care va creste inalt si va fi foarte aerat.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Cremele:

Am batut toata frisca, in total 1 kilogram (din smantana naturala pentru frisca) si am lasat-o la rece.

Am pus la hidratat gelatina pentru ambele creme, separat: cea pentru crema de sampanie, impreuna cu 2-3 linguri de sampanie, cea pentru crema de ciocolata in 2-3 linguri de lapte.

Crema de sampanie: am pus pe foc 350 ml de sampanie si zaharul. Am amestecat 1 plic de budinca de vanilie cu 50 de ml. de sampanie si am adaugat peste sampania de pe foc. Am lasat-o pe foc, amestecand continuu, pana s-a ingrosat bine. Am tas deoparte si am adaugat nucsoara rasa si gelatina hidratata, amestecand pana la dizolvare. Cand s-a racit pana la temperatura camerei am omogenizat aceasta compozitie cu 500 de grame din frisca batuta.

Crema de ciocolata: am rupt ciocolata in bucatele si am pus-o, impreuna cu zaharul, in 250 ml de lapte, pe foc mic (sau bain-marie, e cel mai sigur procedeu). Am amestecat 1 plic de budinca de vanilie cu 50 de ml. de lapte. Cand ciocolata s-a topit, am adaugat amestecul de budinca. Am lasat pe foc pana s-a ingrosat bine, apoi am tras vasul deoparte si am incorporat gelatina hidratata. Cand crema fiarta s-a racit pana la temperatura camerei, am incorporat 500 de grame de frisca batuta.

Asamblare:

Am taiat blatul in doua, pe orizontala. Am captusit cu folie alimentara tava (adanca) in care am copt blatul, apoi am asezat una dintre jumatati, pe care am stropit-o cu Bailey’s.

Am turnat crema de sampanie si am introdus tava la congelator pentru 15 minute (crema e destul de fluida in aceasta faza, la congelator va gelifica gelatina rapid, permitand adaugarea cremei celeilalte fara pericolul de a se amesteca).

Dupa 15 minute, am turnat deasupra crema de ciocolata, am asezat al si doilea blat deasupra(pe care l-am stropit usor cu lichior) si am introdus tava la frigider pentru 3 ore.

Inainte de a trece la finisare, am mixat 200 de grame de unt moale cu 100 de grame de zahar praf si o lingurita de aroma de vanilie.

Am rasturnat tortul pe platoul de pe care l-am servit si am indepartat folia. Cu crema de unt, am uns tortul peste tot, acoperind fiecare coltisor cu un start subtire si netezind foarte bine suprafetele. Am dat din nou la frigider tortul, pana cand mi-am intins o foaie de dimensiuni generoase din pasta de zahar cu ciocolata.

Am aplicat pasta de zahar deasupra tortului, am netezit bine si am decupat ceea ce era in plus. Am asezat figurinele – simboluri „Twilight”:

Marul si panglica rupta

twilight cake apple and ribbon

Laleaua si sahul

twilight cake tulip

Si dupa numai o ora, timp in care a stat la rece, tortul a fost servit unor adolescenti incantati, carora le-a fost mila sa-l taie:

twilight cake 1

Dar care l-au savurat cu mare pofta dupa ce l-au gustat:

Ultima rețetă publicată

twilight cake sectiunea

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

29 comentarii la Twilight cake

  1. Agnestoma spune:

    Am facut acest tort si este excelent! Sa va marturisesc ca mi=a fost putin frica de pasta de zahar, care credeam ca va face tortul prea dulce, dar nu a fost asa. Este o combinatie perfecta!

  2. Georgy spune:

    Buna !….Super tortul  cred ca e si foarte delicios….  Am o intrebare: daca nu vreau sa folosesc pasta de zahar deasupra ce ma sfatuiesti sa  folosesc pentru ornare sa nu fie nici gretzos …. Ca e ziua mea maine si as vrea sa il fac:D  nu prea am timp sa mai fac si pasta de zahar vroiam ceva mai rapid.Multzumesc!!!

  3. Anonymous spune:

    Pe 18 dec am facut si eu tortul acesta copilului meu, toti invitatii au fost super incantati.De revelion o sa incerc tortul cu mouse de ciocolata alba, dar ma gandesc sa pun zmeura in loc de visine.Un an nou fericit! Felicitari pentru blogul minunat!Gabriela

  4. Anonymous spune:

    Buna,din pacate nu am mai facut tortul ,era pt baietelul unor prieteni si ar fi vrut sa-l duca la scoala,dar ii trebuia certificat de garantie a calitatii,asa ca a luat de la cofetarie.Dar o sa-l fac pt noi de Craciun si o sa-ti zic atunci cum a iesit.
    Ramona

  5. lauralaurentiu spune:

    Ramona, iti multumesc mult :). Nu conteaza de care e sampania, indulcesti crema dupa gustul tau. Eu nu am folosit cu fructe. Mult succes, sa revii sa imi comunici cum a iesit!

  6. Anonymous spune:

    scuze,ca te deranjez din nou,dar am uitat sa intreb ceva,sampania conteaza de care e:dulce ,demisec,fructe.Mersi, esti o draguta ca mi-ai raspuns asa repede vreau sa fac tortul maine dimineata si sper sa-mi iasa.Ieri a fost ziua sotului meu si am facut tortul Arlechin care a vut f mare succes,toate fetele mi-au cerut reteta,le-am indreptat spre blogul tau.Mersi din nou,imi esti tare draga chiar daca nu te cunosc personal!
    Ramona

  7. lauralaurentiu spune:

    Ramona, tava in care am copt blatul a avut 28/42 cm. Nu stiu cate kilograme a avut, eventual iti sugerez sa insumezi masa ingredientelor. Spor!

  8. Anonymous spune:

    buna,as vrea sa fac si eu acest tort de ziua unui prieten si te-as ruga daca poti sa-mi zici ce dimensiune are tava si daca ai idee cam cate kg are,fara pasta de zahar.mersi!
    Ramona

  9. rochii de mireasa spune:

    Arata senzational! Vreau sa incerc si eu sa il prepar, dar nu stiu cum o sa ma descurc la lalea si la piesele de sah.

  10. Laura spune:

    Buna Laura, tortul tau e absolut genial!!! Esti o mama deosebita ca faci asa ceva pentru fiica ta, eu nu stiu daca as fi in stare. Sper ca fiica mea sa se multumeasca cu faptul ca eu am tradus seria Amurg de Stephenie Meyer, ca bunatati ca astea n-am rabdarea sa migalesc. Te rog sa imi spui daca esti de acord sa scriu pe blog de tortul tau (e prea grozav sa nu afle toti fanii de twilight de el) si daca, da, imi dai si o poza? Multumesc!

  11. anaiordan spune:

    Da..nu stiu ce sa zic…per ansamblu nu pare tare greu, cum ai spus si tu e d emigalit daca vreau un decor mai aparte..poate mi s-a parut mie atunci ca a fost prima data…dar acum sa vedem ce-o iesi :d

  12. laura laurentiu spune:

    Sa stii ca nu, Ana. La cel de botez, etajat, bleu, am migalit de numa'. Asta nu mi-a luat mai mult de doua ore – bineinteles, blatul l-am copt cu o seara inainte.

  13. anaiordan spune:

    Cred ca a ieist super delicios…sigur il incerc si eu de ziua sotului pe 15 noiembrie…dar am senzatia ca dureaza o groaza pana il faci…adica e destul de intortochiat…data trecuta cand am facut un tort era dezastru in bucataria mea…

  14. laura laurentiu spune:

    Andrea@WellnessNotes – thank you so much!

  15. laura laurentiu spune:

    Alison – multumesc foarte mult!

  16. laura laurentiu spune:

    Just me – daca te hotarasti si il faci, sa vii sa ne impartasesti impresiile tale!

  17. laura laurentiu spune:

    Lissa – iti multumesc mult, esti nespus de draguta! Te pup!

  18. laura laurentiu spune:

    Ala, multumesc mult, o sa ii transmit fiicei mele urarrile tale. Crema e foarte buna, intr-adevar!

  19. laura laurentiu spune:

    Vertange – multumesc mult!

  20. laura laurentiu spune:

    Anncoo, thank you so much fo the visit and for yout appreciation!

  21. Andrea@WellnessNotes spune:

    What a beautiful cake!

  22. alison spune:

    multi ani sarbatoritei si tot ce-i mai bun sa-i iasa in cale!eu te astept cu niste premii de toamna!

  23. Just me spune:

    uite caut o reteta de tort..sa fie delicos, sa nu mai fac iar diplomat..asta mi se pare tare gustos…si se preteaza si la tot felu de decoratii….hmmmm cred ca am sa-l fac luna viitoare pt ziua sotului meu! multumesc…..

  24. Lissa's Cakes spune:

    La multi ani fericiti si plini de realizari pentru sarbatorita!
    Un tort excelent ai facut Laura,atat aspectul cat si gustul sunt desavarsite.
    Ciocolata pusa in pasta va trebui sa incerc si eu ,ma incanta ideea si vad ca iasa si inchisa la culoare.
    Felicitari!

  25. Ala Oancea spune:

    Minunat tortul ! Si crema aia de sampanie pare delicioasa, trebuie sa o incerc si eu ! La multi ani fericiti fiicei tale ;)

  26. VertAnge spune:

    Superb!
    La multi ani sarbatoritei!

  27. Anncoo spune:

    Hello Laura,
    This chocolate cake is so pretty and cute. Wish that I can get a bite..yum..yum..

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE