Cornuri branzoase
Reteta pas cu pas de cornuri cu branza, cornuri branzoase. Cornuri aperitiv cu branza. Cornuri cu branza sarata pentru aperitiv sau pachet.
Mi s-a facut dor, zilele trecute, de un aperitiv cu branza, ceva branzos… gustos… ba si pufos, pe de-asupra! M-am apucat sa improvizez cu ingredientele care nu-mi lipsesc niciodata, fiind dintre cele mai obisnuite: faina, drojdia, untul, branza. Rezultatul improvizatiei a constat in 12 cornuri cu branza, bine crescute, adevarate grasune. Au intrunit aceste cornuri toate caracteristicile enumerate – branzoase, pufoase, gustoase, fara exagerare chiar delicioase! – dar, in plus, cu un mare defect: nu au avut o viata prea lunga, n-au rezistat nici doua ceasuri si au pierit de parca nu ar fi fost niciodata!
Ingrediente Cornuri Branzoase:
Aluat:
- 400 de grame de faina
- 20 grame de drojdie proaspata
- 60 de grame de unt topit
- 180-200 ml de lapte
- 2 galbenusuri
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura de zahar
Umplutura:
- 100 de grame de branza de vaci, proaspata, nesarata
- 100 de grame de telemea
- 100 de grame de unt
In plus:
- ulei pt. uns
- galbenus de ou sau ou batut pentru finisat
Preparare Cornuri Branzoase
Aluatul
Drojdia se freaca impreuna cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 50 de ml. de lapte caldut si 2 linguri de faina. Se amesteca si se asteapta ~ 10 minute sa faca bulbuci. Galbenusurile se freaca cu sarea si se dilueaza cu restul de lapte caldut. Din faina, laptele cu galbenusuri si maiaua deja crescuta se framanta un aluat neted si nelipicios, adaugand si untul topit (dar nu fierbinte). La nevoie, se mai adauga 1-2 linguri de faina, daca aluatul e prea moale, sau dimpotriva, 10-20 ml. de lapte cald, daca e prea tare. Aluatul se infoliaza si se lasa la un loc ferit de curent sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Umplutura
Intre timp, se prepara umplutura, omogenizand foarte bine toate ingredientele:
Impachetarea aluatului
Aluatul crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei:
Cu ajutorul sucitorului, se intinde aluatul intr-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm.:
Se distribuie toata umplutura deasupra aluatului:
Aluatul se ruleaza incepand dinspre latura cea mai scurta:
Se acopera cu un prosop si se lasa, la temperatura bucatariei, se se odihneasca ~ 15-20 de minute.
Dupa trecerea acestui timp, aluatul se ia din nou la maltratat cu sucitorul:
Se intinde aluatul de cornuri cu branza intr-un dreptunghi aproximativ identic cu cel initial si se ruleaza la fel ca prima data:
Se acopera cu prosopul ruloul de aluat din care vom forma cornurile si se lasa sa se odihneasca, din nou, 15-20 de minute.
Se verifica sa fie suficient de unse planul de lucru si sucitorul, apoi se intinde aluatul, pentru ultima data.
Formarea cornurilor
(In cazul in care mai plesneste pe alocuri, lasand umplutura la iveala, nu e nici o nenorocire.) Se decupeaza in triunghiuri din care vom forma cornurile.
Se ruleaza, incepand de la baza tringhiurilor sprea varf, si se formeaza cornurile, care se aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt:
Se aseaza tava intr-un loc cladut si se lasa cornurile sa creasca aproximativ 20 de minute, dupa care se ung cu galbenus sau cu ou batut:
Coacerea
Se da tava cu cornuri in cuptorul preincalzit la 190°C, pentru primele 10 minute, dupa care temperatura se reduce la 180°C. Se continua coacerea inca 10-15 minute. Cornurile gata sunt crescute si frumos rumenite, cu un parfum foarte imbietor:
O sectiune pufoasa a cornurilor, plina de branza:
Lasă un răspuns