Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă
Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă, rețetă culinară. Cum se fac brânzoaicele în formă de trandafir. Plăcinte din aluat dospit dulce cu brânză sau urdă.
Plăcintele astea pufoase, frumoase și parfumate nu sunt nimic altceva decât o reinterpretare a clasicelor brânzoaice românești. Cine-ar zice nu, la micul dejun, unei brânzoaice pufoase, cu umplutura dulce și subtil aromată? Eu zic că e de nerefuzat, și la fel de tentantă rămâne aceasta plăcințică pufoasă cu brânză și ca desert, după un prânz ușor, pentru că ea în sine e destul de consistentă. Ei bine, când îi mai dai clasicei brânzoaice și-o formă placută, de trandafiraș îmbobocit, parcă ceaiul, cafeaua și chiar ziua devin mai aromate și mai frumoase. Aici rețeta clasică a brânzoaicelor poale-n brâu, click pe link pentru rețeta video.
Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă, ingrediente
- 500 de grame de făină
- 200 de grame de zahăr
- 3 gălbenușuri + 1 ou întreg
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 180 de ml. de lapte
- 20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
- 1 praf de sare
- 100 de grame de unt
- 300 de grame brânză de vaci bine stoarsă de zer (sau urdă dulce de vacă)
- 75 de grame de migdale zdrobite (dacă nu aveți migdale sau nu vă plac, puteți pune stafide sau alte fructe uscate)
- coaja rasă de la 1 lămâie si 1 portocală
- 1 linguriță de apă de flori de portocal (opțional)
- 1 lingură fulgi de migdale pentru presărat (opțional)
- zahăr pudră pentru presărat
Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă, prepararea aluatului:
1. Într-un castron se freacă drojdia cu 1 lingură de zahar (din cantitatea totală).
2. Pâna când se activează drojdia, se încălzește laptele (ca pentru pâine, la 37-38 de grade), se topește untul (să fie lichid, dar nu fierbinte) și galbenusurile se bat cu sarea, se adaugă 80 de grame de zahăr, 1 linguriță extract de vanilie și apoi și laptele. Coaja rasă de lămâie se amestecă bine cu faină.
3. Se omogenizează laptele amestecat cu gălbenușuri cu drojdia activată și se toarnă peste făină într-un castron încăpător, frământând energic cu mâna sau cu mixerul. După ce aluatul se leagă, se adaugă și untul topit, puțin câte puțin, până la încorporarea totală. Se frământă până la obținerea unui aluat neted, deloc lipicios (cel puțin 15 minute manual și 7-8 minute cu mixerul).
4. Se așază aluatul într-un castron uns cu o peliculă fină de ulei și se acoperă cu folie alimentară, așezându-se într-un loc călduț ca să crească până își dublează volumul.
Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă – prepararea umpluturii
5. Până aluatul crește, se pregătește umplutura: într-un castron se pune brânza de vaci sau urda, ambele trebuind să fie proaspete și bine scurse de zer, coaja rasă de portocale, migdalele sfărâmate (dacă folosiți), 100 de grame de zahăr, 1 linguriță de apă de flori de portocal (opțional) si extractul de vanilie (1 linguriță). Separat, oul întreg se bate bine cu furculița. Referitor la migdale, mie mi-a plăcut foarte mult textura pe care au dat-o umpluturii, dar se poate la fel de bine renunța la ele.
Pentru rețeta de Brânză de vaci făcută în casă, inclusiv în varianta video, click pe poza de mai jos
6. Se adaugă câte puțin din oul bătut (linguriță cu linguriță) în timp ce se amestecă bine. Se va adăuga doar atât ou de cât e nevoie să se formeze o umplutură destul de consistentă. Restul de ou bătut (cam 1/2) se păstrează pentru uns plăcintele pe suprafață.
Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă – modelare
7. După ce aluatul a crescut, se răstoarnă pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei și se împarte în 12 bucăți egale.
8. Pe rând, fiecare bucată se aplatizează cu palma sau sucitorul, formând un disc pe cât posibil de apropiat de forma unui cerc cu diametrul de 15-16 cm., cu marginile frumoase și netede, se crestează apoi în formă de cruce, pornind de la margini către centrul discului, fără a desprinde bucățile complet.
9. Se așază la mijloc o „bilă” de umplutură, cam de dimensiunea unei nuci, apoi se apucă una dintre „petalele” de aluat și se trage peste umplutură, colțurile presându-le dedesubt.
10. Se continuă cu „petala” imediat urmatoare (indiferent dacă mergeți în contra sau în sensul acelor de ceasornic, dacă ați pornit într-o directie, păstrați-o până la capăt, nu alternați petalele în cruce).
11. In final, se obtine un trandafiraș drăguț care se așază în tava acoperită cu hârtie de copt.
Brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă proaspătă – coacere și servire
12. Se lasă plăcintele să crească în tavă, acoperite cu un șervet umed, călduț, cam 1/2 de oră.
Între timp, se încinge cuptorul pâna la 190 de grade Celsius. Înainte de a da plăcintele la cuptor, se ung cu oul bătut diluat cu 1-2 lingurițe de apă și eventual se presară cu fulgi de migdale.
13. Se coc brânzoaicele tradanfir în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius vreme de 20-25 de minute, timp în care trandafirii noștri umpluți cu brânză proaspătă de vaci sau cu urdă vor crește și se vor rumeni frumos.
Se presara brânzoaicele călduțe, cu multa generozitate, cu o ploaie de zahăr pudră.
Se servesc călduțe sau complet reci și sunt nemaipomenit de bune, de pufoase și de aromate. Sunt sigură că vă veți îndrăgosti de ele! Spor la treabă și poftă bună!
Sursa din care m-am inspirat pentru ideea de asamblare a placințelelor.
Lasă un răspuns