Pateuri cu brânză sărată – rețetă video pas cu pas
Pateuri cu brânză sărată – rețetă video pas cu pas, cu multe detalii folositoare ca să îți reușească niște pateuri rumene, bine coapte și foarte gustoase. Pateuri cu brânză sărată făcute în casă, un aperitiv sau o gustare excelentă.
Așteptând instalarea reală a toamnei, la mine acasă s-a deschis cu adevărat sezonul plăcintelor. Familia mea e mare amatoare de tot felul de plăcinte, și dulci, dar mai ales sărate, cu brânză sărată! Până la urmă, ai mei chiar n-au gusturi rele! Ce poate fi mai bun decât o merdenea, o plăcintă cu brânză și foi subțiri făcute în casă sau niște pateuri cu brânză rumene și crocante alături de un pahar de sana sau de chefir?
Ei bine, aceste pateuri cu brânză sunt foarte, foarte ușor de făcut. Totul e să ai foietajul! Eu folosesc foietaj făcut în casă, cu unt cu 82% grăsime. Nu e chiar un lucru ușor să faci un foietaj. V-am arătat, însă, mai demult, procedeul pas cu pas, într-un tutorial video cu multe, multe detalii pe care-l găsiți cu un click aici. Eu obișnuiesc să pregătesc porție dublă sau triplă din această rețetă și păstrez aluatul la congelator. Îl am la îndemână când ni se face poftă de câte ceva. Poate niște pateuri cu brânză, poate chiar un beef wellington! Ideea e că foietajul e un semipreparat pe care e util să-l ai la îndemână. Evident, dacă nu aveți nicidecum timp să pregătiți foietajul în casă, aceste pateuri se pot face foarte ușor din foietaj cumpărat. De fapt, mult mai ușor. Căutați, pe cât posibil, unul de calitate cât mai bună.
ALTE REȚETE DE PATISERIE
Pateurile cu brânză sunt excelente ca aperitiv, sunt minunate la pachet sau gustare și nici nu vă mai zic ce mic dejun delicios și copios pot fi câteva pateuri alături de un pahar de chefir de la Albalact! Partenerii mei pentru realizarea rețetei au fost aceiași vechi prieteni ai mei de la Albalact, alături de care v-am oferit și rețeta covrigilor brașoveni. Pe site-ul lor se desfășoară în prezent un concurs, nu uitați să treceți pe-acolo!
Pentru ca rețeta asta deja foarte ușoară să fie și mai ușor de pus în practică, am realizat pentru voi un tutorial video pe care-l puteți descoperi imediat după lista de ingrediente. Mai jos, găsiți rețeta în format text, printabil. Spor la treabă!
Ingrediente pateuri cu brânză sărată – rețetă video pas cu pas
- 350 de grame de aluat foietaj cu unt, preferabil făcut în casă, dacă e imposibil, e bun și cel cumpărat
- 300 de grame de brânză grasă de vaci, bine scursă de zer
- 150 de grame telemea/feta sau brânză de burduf, pentru o variantă mai picantă
- 2 ouă mari
- 1 lingură de semințe pentru presărat (cele pe care le preferați), eu am folosit negrilica, merg la fel de bine cele de susan, mac etc.
- puțină făină pentru presărat planul de lucru
Mod de preparare pateuri cu brânză sărată – rețetă video pas cu pas
Mod de preparare pas cu pas – text, printabil
1. Se pornește cuptorul și se setează la 200°C (static, sau 190°C ventilat).
2. Pentru umplutură, amestecați într-un castron brânza de vaci cu telemeaua și 1 ou întreg. Opțional, se poate adăuga ceva verdeață tocată (ceapă verde, mărar etc). Eu le-am lăsat simple, pentru că familia mea preferă aceste pateuri cu brânză simple. E foarte important ca umplutura să fie fermă, destul de consistentă, ca să nu curgă din pateuri în timpul coacerii.
3. Se separă al doilea ou, colectând separat albușul de gălbenuș.
4. Pe planul de lucru presărat cu puțină făină, se întinde aluatul foietaj rece, de la frigider, până la o grosime de 2-3 mm. Dreptunghiul obținut va avea ~32-33 cm * ~50 cm. E important să întindem aluatul subțire, astfel ne vom asigura că pateurile se vor coace bine. Puține lucruri sunt mai neplăcute ca un foietaj crud!
5. Începând din una dintre laturile mai scurte ale dreptunghiului de aluat, se umezește cu albu, crud, o pensulă de patiserie, o porțiune cam de 3 cm. Deasupra acesteia, se așează longitudinal ¼ din umplutura de brânză pe care am pregătit-o pentru ale noastre pateuri cu brânză sărată. Rulăm foietajul așa încât să acopere brânza și imediat alături, umezim din nou o porțiune de 3-4 cm cu albuș. Rulăm foietajul încă o dată, ca să ajungă deasupra porțiunii cu albuș, și presăm ușor pe toată lungimea, să se sigileze. Tăiem longitudinal, chiar pe lângă ruloul format, cu un cuțit sau un decupator de patiserie. Formăm 4 rulouri identice, pe care le porționăm pe fiecare în 4 bucăți egale, obținând în final 16 pateuri cu brânză.
6. Transferăm pateurile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Batem gălbenușul cu 2 linguri de apă. Finisăm, cu o pensulă înmuiată în gălbenușul diluat, suprafața pateurilor cu brânză. Presărăm pateurile cu semințe și le dăm imediat la copt în cuptorul preîncins la 200°C, timp de 30 de minute, până se rumenesc. Le lăsăm să se răcorească și le servim alături de un iaurt/sana/chefir sau… pur și simplu!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns