Cautare in site
x inchide
Advertising
Cozonac de post

Cozonac de post

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.03.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Numai ce s-a stins polemica iscată referitor de puținătatea ouălor din cozonacul meu împletit, că am decis să merg chiar mai departe cu blasfemia, făcând un cozonac… fără niciun ou! Fără ouă, fără unt, fără lapte… ce mai, cozonac de post, cu pretenția de a ieși la fel de pufos și de gustos că unul făcut cu toate bunătățile. Iată rezultatul:

cozonac de post gata copt reteta cozonac de post pufos reteta

Și o secțiune, că să vedeți, înainte de a va apuca și voi de frământat, că n-a fost glumă când am spus că acest cozonac de post e la fel de pufos ca unul de dulce:

cozonac de post sectiune

Ingrediente cozonac de post

toate ingredientele la temperatura bucătăriei

  • 500 de grame de făină 000 – eu am folosit 440 de grame de făină 000 și 60 de grame de făină tip 400 (de grâu dur), dacă folosiți doar cea 000, probabil va trebui să micșorați puțin aportul de lichid
  • 40 de grame de drojdie de bere proaspătă
  • 250-270 ml. de apă minerală carbogazoasă sau suc carbogazos, de culoare galbenă ( dacă folosiți apă minerală e bine să adăugați câteva fire de șofran pentru a da culoare aluatului)
  • 80 de ml. de ulei
  • 100 de grame de zahăr dacă folosiți apă minerală, respectiv 60 de grame de zahăr dacă folosiți suc (are zahăr și sucul, nu e nevoie de mai mult)
  • 1 lingură de esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
  • coaja rasă de 1 lămâie (doar partea galbenă, de la suprafață)
  • 1 praf de sare
  • umpluturi la alegere, eu am folosit rahat și paiete de ciocolată neagră (tot de post)

Mod de preparare cozonac de post

aluatul

1. Se cerne făina într-un bol. Se face loc la mijloc, în golul format. Se pune drojdia, jumătate din zahăr și câte puțin suc  sau apă minerală la temperatura camerei (3-4 linguri), amestecând continuu până drojdia se dizolvă:

preparare maia cozonac

2. Se așteaptă să crească maiaua, într-un loc ferit de curent, până ce se umflă bine și se umple de bășici (aproximativ 10-15 minute).

Advertising

maia crescuta

3. În acest moment, eu am deșertat conținutul bolului în mașina de pâine. Am adăugat restul de suc, uleiul, zahărul, sarea, vanilia și coajă de lămâie. Am selectat programul de frământare de 15 minute și am lăsat mașina să facă treaba cea mai grea în locul meu. Evident, aluatul de cozonac de post se poate frământă și cu mâna sau cu ajutorul unui mixer planetar. Trebuie să se obțină un aluat nelipicios dar mai degrabă molcuț decât tare, care începe deja să formeze bășicuțe de aer în interior. Am uns un bol cu ulei iar aluatul frământat l-am așezat înăuntru, întorcându-l pe toate părțile să se acopere cu o peliculă fină de ulei.

aluat cozonac pus la crescut

4. Am înfoliat bine bolul și l-am pus într-un loc călduț. Am așteptat să crească aluatul pentru cozonac de post, până și-a dublat volumul. Țineți cont de faptul că e posibil să fie creșterea mai lentă decât în cazul unui aluat obișnuit de cozonac. Nu vă descurajați, e important să fie ținut la căldură, care va accelera creșterea, și să fie bine înfoliat, ca să nu se usuce. Dacă drojdia a făcut bășici (vezi punctul 2), e imposibil să nu crească aluatul, chiar dacă durează mai mult.

aluat de cozonac de post crescut

Umplerea și modelarea

5. Am răsturnat aluatul de cozonac de post pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei. Dacă dați click pe poză pentru a o mări puteți observa cât de aerat este aluatul.

aluat de cozonac pe planul de lucru

6. Am împărțit aluatul în două părți egale. Pe fiecare am aplatizat-o cu palma în forma unui dreptunghi. Pe una din părți am presărat paietele de ciocolată neagră.

Advertising

umplere cozonac cu ciocolata

… pe cealaltă cubulețe de rahat.

rahat presarat pe aluat

7. Am rulat strâns fiecare parte, obținând doi cilindri lungi. Am răsucit cele două părți între ele, împletindu-le în doi. Am așezat cozonacul astfel format într-o formă de 36*12*8 cm,  căptușită cu hârtie de copt. Dacă preferați, forma în care veți coace acest cozonac de post se poate unge bine cu ulei și tapeta cu făină.

cozonac impletit in doua asezat in forma

8. Am acoperit forma cu un prosop de bucătărie împăturit în două și stropit cu puțină apă călduță, apoi bine stors. Am așezat forma într-un loc ferit de curenți de aer, călduț, timp de o ora încheiată. În final, al nostru cozonac de post trebuie să fi crescut încât să depășească aproximativ cu 1 cm marginea superioară a formei. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 200°C.

cozonac crescut gata de bagat in cuptor

Advertising

Coacerea

9. Am stropit suprafața cozonacului cu puțin suc (din cel folosit și la frământat). Am dat cozonacul la cuptorul preîncins la 200°C, la o înălțime medie. După 10 minute am redus focul la 180°C și am continuat coacerea încă 30 de minute. În momentul în care mi s-a părut destul de rumen, l-am acoperit cu o coală de hârtie de copt umezită. În total, am copt acest cozonac de post timp de 40 de minute.  L-am testat dacă e destul de copt înțepându-l cu un cuțitaș, înfipt pe pliuri unei împletituri, ca să nu las urme inestetice. Așa arată în final cozonacul copt. L-am lăsat 5 minute în formă, apoi l-am scos ajutându-mă de marginile hârtiei de copt. Am lăsat cozonacul să se răcească pe un grătar pentru prăjituri. Din când în când, l-am mai întors de pe o parte pe cealaltă, ca să nu se taseze și încruzească.

cozonac de post copt cozonac de post reteta originala

Abia am așteptat să se răcească, l-am pudrat cu puțin zahăr și l-am tăiat felii.

farfurie cu felii de cozonac de post reteta de cozonac de post pas cu pas

A două zi (adică azi) a fost la fel de bun, la cafeluță de dimineață. Spor la frământat și copt și poftă mare!

ALTE REȚETE DE COZONACI PUFOȘI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE ORICARE LINK DE MAI JOS

 

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

84 comentarii la Cozonac de post

  1. Ivan spune:

    Bună ziua!Aceasta rețetă este nemaipomenita.Am incercat-o si o voi repeta si de Craciun(deoarece copilul meu are intoleranta la proteina din lapte).Mulțumim pt rețetele minunate!

  2. Misha spune:

    Arata fabulos! Cu siguranta o sa-l incerc. Eu am o reteta asemănătoare, dar folosesc suc proaspăt stors de portocală in loc de apa minerală.

  3. Andreea Leahu spune:

    fffff bun si pufos! multumim pentru reteta!!a iesit un cozonac baban de 1kg!!

  4. cxvxc spune:

    uleiul nu face parte din mancarea de post, doar in zilele cu dezlegare la ulei.

  5. mabu76roma spune:

    Am si eu doua intrebari legate de cantitatea de drojdie. In reteta asta apare pentru 500 gr faina 40 drojdie proaspata . De obicei la 500 gr faina sunt obisnuita sa nu depasesc 25 gr drojdie, adica un cubulet. In reteta de crenvursti in aluat la 500 gr faina apare drojdie mai putina, adica 15 gr proaspata. Deci la 500 gr faina avem drojdie 40 gr la cozonac si 15gr la crenvursti in aluat. E corect? As vrea sa le incerc retele si nu vreau sa ma trezesc ca am gresit ceva. Multumesc pentru tot si mai ales pentru site-ul acesta unde in orice moment gasesti o reteta de experimentat…

    • lauralaurentiu spune:

      E corect. Reteta asta e una de post, fara lapte sau alte adausuri care sa stimuleze dospirea, de aceea contine o cantitate marita de drojdie. La un aluat obisnuit ( cum ar fi cel de la crenvursti in aluat) se poate reduce cantitatea de drojdie chiar la jumatate fata de proportia 25 gr./500 gr. faina, pur si simplu se prelungeste putin timpul de dospire si rezultatele sunt foarte bune.
      În data de 20.07.2013 01:19, „Disqus” a scris:

  6. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  7. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  8. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  9. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  10. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  11. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  12. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  13. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  14. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  15. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  16. alina. spune:

    arata foarte bine am sa incerc…chiar maine

  17. felicia(mangalia) spune:

    Sarut mana pentru reteta! Eu am facut cornuri cu dulceata de capsuni din acest aluat de cozonac au iesit bune,bune,foarte bune.Multi pupici………………….!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • lauralaurentiu spune:

       Felicia, e un aluat foarte bun si rezultatul nemaipomenit de pufos. Sa vafie debine, ma bucur ca a iesit pe placul vostru.

  18. miremirc spune:

    L-am executat si eu ! :) Este foarte pufos si foarte bun ! Este o reteta nemaipomenita care merita pastrata ! :P  http://miremirc.blogspot.com/2012/03/cozonac-cu-rahat.html

  19. Clody2308 spune:

    ce reteta minunata!!!!!demult ma gandeam sa fac un cozonac de post…si iata reteta!multumesc mult!!!!!

  20. Bortatatiana spune:

    se poate adauga bostan turcesc pt a colora,e superb

  21. Cristiana spune:

    Buna ziua!Acum am in cuptor cozonacul care a crescut la fel de mult ca si cel facut cu lapte si oua.In mare parte este meritul masinii de paine care framanta foarte bine.Abia astept sa-l gust dar sunt sigura ca va fi bun.L-am facut cu umplutura de nuca, zahar si cacao cum face bunica.Felicitari pentru retete care sunt foarte gustoase si bine explicate.Multumesc si toate cele bune!Cristiana

  22. rrrrrrrrrrr spune:

    suneti-mi va rog se poate folosi altfel de drojdie?

  23. Raluca D. spune:

    Minunat acest cozonac de post. Tocmai l-am facut la masina de paine, cu faina obisnuita, 250 ml lichid(apa minerala +suc proaspat de portocale) si drojdie uscata. umplutura a fost zahar amestecat cu cacao neagra si nuca maruntita cu un pic de esenta de rom. La mine s-a mancat de la mic la mare, unii cu lapte, altii cu ceai. multumim, Laura.

  24. Raluca_bozintan spune:

    Buna ziua doamna Laura,imi plac foarte mult cozonacii in genaral si am sa fac aceasta reteta dar eu abia acum mi-am dat seama ca io nu framant ca lumea,adica am facut paine impletita in 6 dupa reteta dumneavoastra si eu asa framant si aluatul de cozonac ca si cel de paine…si stiu ca nu e bine desi nu pot sa zic ca cei pe care i-am facut pana acuma nu au fost buni la gust…dar daca puteti sa imi explicati exact cum se framanta aluatul de cozonac si de ce nu e bine sa fie framantat ca si cel de paine v-am multumi enorm.

  25. Jecu_dana spune:

    am facut astazi reteta de cozonac, e super nici nu zici ca e de post, e foarte gustos multumiri pentru reteta Alexandra Tulcea

  26. Camelia spune:

    laura de unde ai cumparat faina de grau dur?

  27. cami timisoara spune:

    foarte bun si gustos nici nu-ti dai seama ca este de post am facut de 2 ori ca unul singur nu era de ajuns. Inca odata mii de multumiri pentru retete.

  28. Claudia spune:

    Imi permit sa iti raspund, desi nu sunt maestra ca dna Laura:
    – fiind vorba de 500 g de faina am folosit 1 plic de drojdie uscata (asa e indicat pe plic), se amesteca cu faina iar apoi de inglobeaza restul ingredientelor
    – la acest cozonac am facut o umplutura de post din nuca 200 g, cacao 3 lg, pesmet 1-2 lg si cateva lg de apa cat sa se poata intinde crema usor pe aluat (pesmetul va absorbi excesul de apa, iar coca nu se va incruda)

  29. Claudia spune:

    L-am prestat, l-am gustat, confirm: EXCELENT!
    daca n-as fi stiut ce contine nici nu mi-as fi inchipuit ca e de post!
    va felicit pt reteta si va multumesc alaturi de sotul meu care e fff incantat!

    • Anonim spune:

      Claudia, ma bucur mult ca ai incercat reteta si ca a afost un succes! Sa va
      fie de bine! Mie atat de mult imi place cum iese cozonacul asta, mai ca as
      zice ca e mai bun decat cel cu oua si unt :))!

  30. lauralaurentiu spune:

    lauralaurentiu spunea…

    Ionela, cred ca ar iesi, de ce nu? Eu fac transformarea de la drojdie proaspata la drojdie uscata ghidandu-ma dupa acest raport: 25 de grame de drojdie proaspata = 7 grame de drojdie uscata. Cred ca la 40 de grame de drojdie proaspata, cat e necesar pentru acest cozonac, ar trebui vreo 11-12 grame de drojdie uscata, dar nici 14 grame nu cred ca o sa ii dauneze :). Pentru umplutura, amesteca nuca cu putin gem de exemplu. Succes, e un cozonac bun si dulce, mie imi place mai mult decat cele cu oua si unt! :))

  31. Ionela spune:

    Laura,oare ar iesi si cu drojdie uscata? 14 g drojdie uscata ajung? Sau mai bine sa fac rost de drojdie proaspata? Si daca as vrea o umplutura de nuca de post, ce idee imi dai, cum s-o fac?

  32. Anonymous spune:

    buna laura draga , am facut si eu reteta ta si vreau sa-ti spun ca este cea mai buna reteta de post pe care am facut-o
    iti multumsc mult de tot pentru reteta – lidia liana – bucuresti

  33. lauralaurentiu spune:

    Forum – daca in privinta painii sunt de acord, pe gustul meu si al familiei e painea cu coaja crocanta si miezul consistent, fara a fi greu si umed, in privinta cozonacului, insa, sunt de o alta parere: acesta trebuie sa fie usor ca pana, pufos de nu se poate, altfel ar fi doar o paine dulce :) . Daca sotiei dv. i-a iesit pufos, inseamna ca a a facut un cozonac foarte reusit :).

  34. lauralaurentiu spune:

    @Gospodina de Criza – scuze ca raspund atat de tarziu! Stiu ca tu esti cat se poate de reala :P ! Sa iti fie de bine tortul si orice ai mai bucatarit.

    @violette – multumesc frumos

    @Andrei – imi cer scuze, Andrei, ca raspunsul meu vine atat de tarziu. Eu cumpar faina de grau dur din Serbia (tip 400, psenicno brasno).

    @Gabriela – Iti multumesc mult, draga mea!

    @Antzu' – multumesc mult, te pup!

    @vdaiana – iti multumesc mult ca te-ai gandit la mine! :)

    @Antzu' – ma bucur din suflet, sa iti fie de bine!

  35. Forum spune:

    a afcut sotia un cozonac dupa reteta d eaici dar miezul nu pare sa fie la fel ca cel in poza era parca mai pufos, eu unul nu suport paine apufoasa doar cea de casa si cam aplic regula si la cozonaci, stiu ca oricums unt un pic mai pufosi, oricum arata foarte bine.

  36. Antzu' spune:

    am facut laura!sub forma de placinte, a iesit super aluatul imi place si se va face sigur si sub forma de cozonac, multumesc

  37. vdaiana spune:

    Esti o minunata sursa de inspiratie pentru mine! Multumesc!
    Pe blogul meu te asteapta un mic premiu de Florii.

  38. Antzu' spune:

    ce fain arata…mieezul parca e pannetone:D..super

  39. Gabriela spune:

    LAURA,arata senzational! nici nu zici ca e de post.Mi-ai facut o pofta de cozonac ca nici nu-ti imaginezi.Felicitarile mele!

  40. Andrei spune:

    Ce bine arata! Nu am mai vazut cozonac de post atat de pufos! De mult timp caut faina de grau dur, se gaseste in Timisoara? Multumesc!

  41. violette spune:

    Foarte bine arata cozonaculMerita toate laudele! Felicitari!

  42. Gospodina de Criza spune:

    Vaaai, nu ma pot abtine! Am ras cu lacrimi! GDC chiar exista!

    P.S. Apreciez, doamna Laura Laurentiu, faptul ca nu ati pus mac in aceasta compozitie!
    Si, 2. Eu am facut tortul Frankfurter Krone! Parca asa suna!

  43. Ersilia spune:

    Laura ,nu ma pricep sa fac poze pt.mail,habar n-am cum se face. Am camera web. Am si telefon cu camera. spune-mi ,te rog ,tu, cum sa fac si eu fac.!!!!! Ok?

  44. Gospodina de Criza spune:

    I-am vazut de ieri, nu mi-au scapat, dar am revenit, cu "ochii torturati"! Imi place cum suna! Cat am putut rade la comentariul tau!

  45. laura laurentiu spune:

    Ersilia draga, ma bucur nespus ca ti-au reusit si placut! Sunt curioasa de nu mai pot sa ti-i vad, nu-mi trimiti o poza pe mail? Te rog :) .

  46. laura laurentiu spune:

    Lissa draga, multumesc, esti draguta ca de obicei! Sa stii ca si pe mine m-a amuzat doamna respectiva, atata tzafna n-am intalnit decat la… Caragiale! :))

  47. laura laurentiu spune:

    Miha, sunt sigura ca ti-ar place, imi pare rau ca nu am cum sa te servesc cu una!

  48. Ersilia spune:

    Draga Laura,am fost nerabdatoare sa fac cozonacul(cozonacii,ca mi-au iesit 2),asa ca m-am trezit de dimineata si am pus M.P. la lucru, acum trebuie sa-ti spun ca numai tie iti datorez reusita,am urmat toti pasii "de la tine" si mi-au reusit extraordinar,pacat ca tu esti la Timisoara si eu la Arad,ca as veni fuguta la tine sa ma laud,dar….nu se stie niciodata…nu? te astept cu urmatoarele retete !!!

  49. Lissa's Cakes spune:

    Laura draga….cozonacul de post e de nota 10!!!!sincer spun ca nu citisem pana acum comentariile de la celalalt cozonac ,dar chiar m-am amuzat teribil,as mai zice ceva dar trebuie sa ma abtin ca sunt sigura ,dar sigura ca d-na cozonacilor citeste si nu m-am mira sa apara cu un comentariu si la mine despre cum sa fac un tort''bine crescut''…te pup cu drag!

  50. Miha spune:

    Felicitari Laura! Arata super! Desi nu prea mananc cozonac, de la tine as manca macar o feliuta. :))

  51. laura laurentiu spune:

    Ersilia, iti multumesc mult de felicitari si astept cu multa nerabdare impresiile tale legat de aceasta reteta! Stiu ca tu ai incercat mai tot ce am postat pe-aici :) .

  52. ERSILIA spune:

    ESTI TOTALA, A IESIT COZONACUL TAU SUPER.MULTUMESC PENTRU IDEE, MAINE AM SA- L INCERC,DAR STIU SIGUR CA VA FI BUUUUN ,PENTRU CA TOT CE AM"COPIAT" DE LA TINE A IESIT BINE. TE PUP SI TE ROG ,TU, SA TII CONT DOAR DE "NOI" CELE CARE TE VIZITEAZA SI CARE STIU SA APRECIEZE MUNCA CELOR CARE FAC INTR-ADEVAR "CEVA" CU FOLOS.ASTEPT URMATOAREA RETETA CU MARE, MARE INTERES.!!!!!!!

  53. laura laurentiu spune:

    m.t. – multumesc de felicitari!

  54. laura laurentiu spune:

    alison – asa-i? :P Sa stii ca nu doar arata, chiar e foarte bun!

  55. laura laurentiu spune:

    Olgutza, a fost atat de bun si de gustos, se rupea fasii-fasiutze, intr-adevar nu pare de post, cand il mananci! :P

  56. laura laurentiu spune:

    Carmen, te rog si te astept cu impresii!

  57. laura laurentiu spune:

    Niko, multumesc, l-am mancat =)) !

  58. laura laurentiu spune:

    Daniela, ma bucur ca iti place :) . Nu am nimic impotriva, doar sa mentionezi sursa.

  59. m.t. spune:

    Super tare!!! Felicitari pentru incercare si reusita;;)!!!

  60. alison spune:

    arata exact cum ar fi cu de toate -n el,laura,asa blasfemie mai zic si eu!

  61. Olgutza spune:

    Laura, daca n-as citi titlul si reteta, nici n-as zice ca-i de post… Arata suuuuper :)
    Mi-ai facut pofta :P

  62. Carmen spune:

    Wow,felicitari arata grozav!Sa sti ca am sa-l incerc si eu!xxx

  63. Niko spune:

    Felicitari! Chiar arata traznet. Sa-l mancati cu placere!

  64. Daniela spune:

    Arata fuarte bine!
    O copiez si eu, bineanteles cu permisul tau!
    Pe curand!

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE