Cozonac de post
Numai ce s-a stins polemica iscată referitor de puținătatea ouălor din cozonacul meu împletit, că am decis să merg chiar mai departe cu blasfemia, făcând un cozonac… fără niciun ou! Fără ouă, fără unt, fără lapte… ce mai, cozonac de post, cu pretenția de a ieși la fel de pufos și de gustos că unul făcut cu toate bunătățile. Iată rezultatul:
Și o secțiune, că să vedeți, înainte de a va apuca și voi de frământat, că n-a fost glumă când am spus că acest cozonac de post e la fel de pufos ca unul de dulce:
Ingrediente cozonac de post
toate ingredientele la temperatura bucătăriei
- 500 de grame de făină 000 – eu am folosit 440 de grame de făină 000 și 60 de grame de făină tip 400 (de grâu dur), dacă folosiți doar cea 000, probabil va trebui să micșorați puțin aportul de lichid
- 40 de grame de drojdie de bere proaspătă
- 250-270 ml. de apă minerală carbogazoasă sau suc carbogazos, de culoare galbenă ( dacă folosiți apă minerală e bine să adăugați câteva fire de șofran pentru a da culoare aluatului)
- 80 de ml. de ulei
- 100 de grame de zahăr dacă folosiți apă minerală, respectiv 60 de grame de zahăr dacă folosiți suc (are zahăr și sucul, nu e nevoie de mai mult)
- 1 lingură de esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
- coaja rasă de 1 lămâie (doar partea galbenă, de la suprafață)
- 1 praf de sare
- umpluturi la alegere, eu am folosit rahat și paiete de ciocolată neagră (tot de post)
Mod de preparare cozonac de post
aluatul
1. Se cerne făina într-un bol. Se face loc la mijloc, în golul format. Se pune drojdia, jumătate din zahăr și câte puțin suc sau apă minerală la temperatura camerei (3-4 linguri), amestecând continuu până drojdia se dizolvă:
2. Se așteaptă să crească maiaua, într-un loc ferit de curent, până ce se umflă bine și se umple de bășici (aproximativ 10-15 minute).
3. În acest moment, eu am deșertat conținutul bolului în mașina de pâine. Am adăugat restul de suc, uleiul, zahărul, sarea, vanilia și coajă de lămâie. Am selectat programul de frământare de 15 minute și am lăsat mașina să facă treaba cea mai grea în locul meu. Evident, aluatul de cozonac de post se poate frământă și cu mâna sau cu ajutorul unui mixer planetar. Trebuie să se obțină un aluat nelipicios dar mai degrabă molcuț decât tare, care începe deja să formeze bășicuțe de aer în interior. Am uns un bol cu ulei iar aluatul frământat l-am așezat înăuntru, întorcându-l pe toate părțile să se acopere cu o peliculă fină de ulei.
4. Am înfoliat bine bolul și l-am pus într-un loc călduț. Am așteptat să crească aluatul pentru cozonac de post, până și-a dublat volumul. Țineți cont de faptul că e posibil să fie creșterea mai lentă decât în cazul unui aluat obișnuit de cozonac. Nu vă descurajați, e important să fie ținut la căldură, care va accelera creșterea, și să fie bine înfoliat, ca să nu se usuce. Dacă drojdia a făcut bășici (vezi punctul 2), e imposibil să nu crească aluatul, chiar dacă durează mai mult.
Umplerea și modelarea
5. Am răsturnat aluatul de cozonac de post pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei. Dacă dați click pe poză pentru a o mări puteți observa cât de aerat este aluatul.
6. Am împărțit aluatul în două părți egale. Pe fiecare am aplatizat-o cu palma în forma unui dreptunghi. Pe una din părți am presărat paietele de ciocolată neagră.
… pe cealaltă cubulețe de rahat.
7. Am rulat strâns fiecare parte, obținând doi cilindri lungi. Am răsucit cele două părți între ele, împletindu-le în doi. Am așezat cozonacul astfel format într-o formă de 36*12*8 cm, căptușită cu hârtie de copt. Dacă preferați, forma în care veți coace acest cozonac de post se poate unge bine cu ulei și tapeta cu făină.
8. Am acoperit forma cu un prosop de bucătărie împăturit în două și stropit cu puțină apă călduță, apoi bine stors. Am așezat forma într-un loc ferit de curenți de aer, călduț, timp de o ora încheiată. În final, al nostru cozonac de post trebuie să fi crescut încât să depășească aproximativ cu 1 cm marginea superioară a formei. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 200°C.
Coacerea
9. Am stropit suprafața cozonacului cu puțin suc (din cel folosit și la frământat). Am dat cozonacul la cuptorul preîncins la 200°C, la o înălțime medie. După 10 minute am redus focul la 180°C și am continuat coacerea încă 30 de minute. În momentul în care mi s-a părut destul de rumen, l-am acoperit cu o coală de hârtie de copt umezită. În total, am copt acest cozonac de post timp de 40 de minute. L-am testat dacă e destul de copt înțepându-l cu un cuțitaș, înfipt pe pliuri unei împletituri, ca să nu las urme inestetice. Așa arată în final cozonacul copt. L-am lăsat 5 minute în formă, apoi l-am scos ajutându-mă de marginile hârtiei de copt. Am lăsat cozonacul să se răcească pe un grătar pentru prăjituri. Din când în când, l-am mai întors de pe o parte pe cealaltă, ca să nu se taseze și încruzească.
Abia am așteptat să se răcească, l-am pudrat cu puțin zahăr și l-am tăiat felii.
A două zi (adică azi) a fost la fel de bun, la cafeluță de dimineață. Spor la frământat și copt și poftă mare!
ALTE REȚETE DE COZONACI PUFOȘI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE ORICARE LINK DE MAI JOS
- Rețetă simplă și economică de cozonac pufos cu rahat
- Cozonac pufos cu nucă – rețetă video
- Cozonac împletit – rețetă super simplă!
- Rețeta de cozonac marmorat cu ciocolată
- Rețeta simplă de cozonac cu mac
- Rețeta de cozonac îmbătat cu vinars
Lasă un răspuns