Cautare in site
x inchide

Cozonac de post

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 18.03.2010
4.8
(66)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 66

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

85 comentarii la Cozonac de post

  1. ashok spune:

    My Family Loved it. I am definitely sharing Guys, Thanks For sharing this Great Recipe. this recipe and this website with my friend. Hope they also love it. Thank you again for sharing such a great recipe.

  2. Ivan spune:

    Bună ziua!Aceasta rețetă este nemaipomenita.Am incercat-o si o voi repeta si de Craciun(deoarece copilul meu are intoleranta la proteina din lapte).Mulțumim pt rețetele minunate!

  3. Misha spune:

    Arata fabulos! Cu siguranta o sa-l incerc. Eu am o reteta asemănătoare, dar folosesc suc proaspăt stors de portocală in loc de apa minerală.

  4. Andreea Leahu spune:

    fffff bun si pufos! multumim pentru reteta!!a iesit un cozonac baban de 1kg!!

  5. Sanda spune:

    Multumesc !

  6. cxvxc spune:

    uleiul nu face parte din mancarea de post, doar in zilele cu dezlegare la ulei.

  7. mabu76roma spune:

    Am si eu doua intrebari legate de cantitatea de drojdie. In reteta asta apare pentru 500 gr faina 40 drojdie proaspata . De obicei la 500 gr faina sunt obisnuita sa nu depasesc 25 gr drojdie, adica un cubulet. In reteta de crenvursti in aluat la 500 gr faina apare drojdie mai putina, adica 15 gr proaspata. Deci la 500 gr faina avem drojdie 40 gr la cozonac si 15gr la crenvursti in aluat. E corect? As vrea sa le incerc retele si nu vreau sa ma trezesc ca am gresit ceva. Multumesc pentru tot si mai ales pentru site-ul acesta unde in orice moment gasesti o reteta de experimentat…

    • lauralaurentiu spune:

      E corect. Reteta asta e una de post, fara lapte sau alte adausuri care sa stimuleze dospirea, de aceea contine o cantitate marita de drojdie. La un aluat obisnuit ( cum ar fi cel de la crenvursti in aluat) se poate reduce cantitatea de drojdie chiar la jumatate fata de proportia 25 gr./500 gr. faina, pur si simplu se prelungeste putin timpul de dospire si rezultatele sunt foarte bune.
      În data de 20.07.2013 01:19, „Disqus” a scris:

  8. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  9. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  10. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  11. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  12. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  13. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  14. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  15. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  16. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  17. camy spune:

    foarte bun
    l am facut anul trecut in postul pastelui in fiecare saptamana ca artus !
    e mai bun decat cel de dulce

  18. alina. spune:

    arata foarte bine am sa incerc…chiar maine

  19. felicia(mangalia) spune:

    Sarut mana pentru reteta! Eu am facut cornuri cu dulceata de capsuni din acest aluat de cozonac au iesit bune,bune,foarte bune.Multi pupici………………….!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • lauralaurentiu spune:

       Felicia, e un aluat foarte bun si rezultatul nemaipomenit de pufos. Sa vafie debine, ma bucur ca a iesit pe placul vostru.

  20. miremirc spune:

    L-am executat si eu ! :) Este foarte pufos si foarte bun ! Este o reteta nemaipomenita care merita pastrata ! :P  http://miremirc.blogspot.com/2012/03/cozonac-cu-rahat.html

  21. Clody2308 spune:

    ce reteta minunata!!!!!demult ma gandeam sa fac un cozonac de post…si iata reteta!multumesc mult!!!!!

  22. Bortatatiana spune:

    se poate adauga bostan turcesc pt a colora,e superb

  23. Cristiana spune:

    Buna ziua!Acum am in cuptor cozonacul care a crescut la fel de mult ca si cel facut cu lapte si oua.In mare parte este meritul masinii de paine care framanta foarte bine.Abia astept sa-l gust dar sunt sigura ca va fi bun.L-am facut cu umplutura de nuca, zahar si cacao cum face bunica.Felicitari pentru retete care sunt foarte gustoase si bine explicate.Multumesc si toate cele bune!Cristiana

  24. rrrrrrrrrrr spune:

    suneti-mi va rog se poate folosi altfel de drojdie?

  25. Raluca D. spune:

    Minunat acest cozonac de post. Tocmai l-am facut la masina de paine, cu faina obisnuita, 250 ml lichid(apa minerala +suc proaspat de portocale) si drojdie uscata. umplutura a fost zahar amestecat cu cacao neagra si nuca maruntita cu un pic de esenta de rom. La mine s-a mancat de la mic la mare, unii cu lapte, altii cu ceai. multumim, Laura.

  26. Raluca_bozintan spune:

    Buna ziua doamna Laura,imi plac foarte mult cozonacii in genaral si am sa fac aceasta reteta dar eu abia acum mi-am dat seama ca io nu framant ca lumea,adica am facut paine impletita in 6 dupa reteta dumneavoastra si eu asa framant si aluatul de cozonac ca si cel de paine…si stiu ca nu e bine desi nu pot sa zic ca cei pe care i-am facut pana acuma nu au fost buni la gust…dar daca puteti sa imi explicati exact cum se framanta aluatul de cozonac si de ce nu e bine sa fie framantat ca si cel de paine v-am multumi enorm.

  27. Jecu_dana spune:

    am facut astazi reteta de cozonac, e super nici nu zici ca e de post, e foarte gustos multumiri pentru reteta Alexandra Tulcea

  28. Camelia spune:

    laura de unde ai cumparat faina de grau dur?

  29. cami timisoara spune:

    foarte bun si gustos nici nu-ti dai seama ca este de post am facut de 2 ori ca unul singur nu era de ajuns. Inca odata mii de multumiri pentru retete.

  30. Claudia spune:

    Imi permit sa iti raspund, desi nu sunt maestra ca dna Laura:
    – fiind vorba de 500 g de faina am folosit 1 plic de drojdie uscata (asa e indicat pe plic), se amesteca cu faina iar apoi de inglobeaza restul ingredientelor
    – la acest cozonac am facut o umplutura de post din nuca 200 g, cacao 3 lg, pesmet 1-2 lg si cateva lg de apa cat sa se poata intinde crema usor pe aluat (pesmetul va absorbi excesul de apa, iar coca nu se va incruda)

  31. Claudia spune:

    L-am prestat, l-am gustat, confirm: EXCELENT!
    daca n-as fi stiut ce contine nici nu mi-as fi inchipuit ca e de post!
    va felicit pt reteta si va multumesc alaturi de sotul meu care e fff incantat!

    • Anonim spune:

      Claudia, ma bucur mult ca ai incercat reteta si ca a afost un succes! Sa va
      fie de bine! Mie atat de mult imi place cum iese cozonacul asta, mai ca as
      zice ca e mai bun decat cel cu oua si unt :))!

  32. lauralaurentiu spune:

    lauralaurentiu spunea…

    Ionela, cred ca ar iesi, de ce nu? Eu fac transformarea de la drojdie proaspata la drojdie uscata ghidandu-ma dupa acest raport: 25 de grame de drojdie proaspata = 7 grame de drojdie uscata. Cred ca la 40 de grame de drojdie proaspata, cat e necesar pentru acest cozonac, ar trebui vreo 11-12 grame de drojdie uscata, dar nici 14 grame nu cred ca o sa ii dauneze :). Pentru umplutura, amesteca nuca cu putin gem de exemplu. Succes, e un cozonac bun si dulce, mie imi place mai mult decat cele cu oua si unt! :))

  33. Ionela spune:

    Laura,oare ar iesi si cu drojdie uscata? 14 g drojdie uscata ajung? Sau mai bine sa fac rost de drojdie proaspata? Si daca as vrea o umplutura de nuca de post, ce idee imi dai, cum s-o fac?

  34. Anonymous spune:

    buna laura draga , am facut si eu reteta ta si vreau sa-ti spun ca este cea mai buna reteta de post pe care am facut-o
    iti multumsc mult de tot pentru reteta – lidia liana – bucuresti

  35. lauralaurentiu spune:

    Forum – daca in privinta painii sunt de acord, pe gustul meu si al familiei e painea cu coaja crocanta si miezul consistent, fara a fi greu si umed, in privinta cozonacului, insa, sunt de o alta parere: acesta trebuie sa fie usor ca pana, pufos de nu se poate, altfel ar fi doar o paine dulce :) . Daca sotiei dv. i-a iesit pufos, inseamna ca a a facut un cozonac foarte reusit :).

  36. lauralaurentiu spune:

    @Gospodina de Criza – scuze ca raspund atat de tarziu! Stiu ca tu esti cat se poate de reala :P ! Sa iti fie de bine tortul si orice ai mai bucatarit.

    @violette – multumesc frumos

    @Andrei – imi cer scuze, Andrei, ca raspunsul meu vine atat de tarziu. Eu cumpar faina de grau dur din Serbia (tip 400, psenicno brasno).

    @Gabriela – Iti multumesc mult, draga mea!

    @Antzu' – multumesc mult, te pup!

    @vdaiana – iti multumesc mult ca te-ai gandit la mine! :)

    @Antzu' – ma bucur din suflet, sa iti fie de bine!

  37. Forum spune:

    a afcut sotia un cozonac dupa reteta d eaici dar miezul nu pare sa fie la fel ca cel in poza era parca mai pufos, eu unul nu suport paine apufoasa doar cea de casa si cam aplic regula si la cozonaci, stiu ca oricums unt un pic mai pufosi, oricum arata foarte bine.

  38. Antzu' spune:

    am facut laura!sub forma de placinte, a iesit super aluatul imi place si se va face sigur si sub forma de cozonac, multumesc

  39. vdaiana spune:

    Esti o minunata sursa de inspiratie pentru mine! Multumesc!
    Pe blogul meu te asteapta un mic premiu de Florii.

  40. Antzu' spune:

    ce fain arata…mieezul parca e pannetone:D..super

  41. Gabriela spune:

    LAURA,arata senzational! nici nu zici ca e de post.Mi-ai facut o pofta de cozonac ca nici nu-ti imaginezi.Felicitarile mele!

  42. Andrei spune:

    Ce bine arata! Nu am mai vazut cozonac de post atat de pufos! De mult timp caut faina de grau dur, se gaseste in Timisoara? Multumesc!

  43. violette spune:

    Foarte bine arata cozonaculMerita toate laudele! Felicitari!

  44. Gospodina de Criza spune:

    Vaaai, nu ma pot abtine! Am ras cu lacrimi! GDC chiar exista!

    P.S. Apreciez, doamna Laura Laurentiu, faptul ca nu ati pus mac in aceasta compozitie!
    Si, 2. Eu am facut tortul Frankfurter Krone! Parca asa suna!

  45. Ersilia spune:

    Laura ,nu ma pricep sa fac poze pt.mail,habar n-am cum se face. Am camera web. Am si telefon cu camera. spune-mi ,te rog ,tu, cum sa fac si eu fac.!!!!! Ok?

  46. Gospodina de Criza spune:

    I-am vazut de ieri, nu mi-au scapat, dar am revenit, cu "ochii torturati"! Imi place cum suna! Cat am putut rade la comentariul tau!

  47. laura laurentiu spune:

    Ersilia draga, ma bucur nespus ca ti-au reusit si placut! Sunt curioasa de nu mai pot sa ti-i vad, nu-mi trimiti o poza pe mail? Te rog :) .

  48. laura laurentiu spune:

    Lissa draga, multumesc, esti draguta ca de obicei! Sa stii ca si pe mine m-a amuzat doamna respectiva, atata tzafna n-am intalnit decat la… Caragiale! :))

  49. laura laurentiu spune:

    Miha, sunt sigura ca ti-ar place, imi pare rau ca nu am cum sa te servesc cu una!

  50. Ersilia spune:

    Draga Laura,am fost nerabdatoare sa fac cozonacul(cozonacii,ca mi-au iesit 2),asa ca m-am trezit de dimineata si am pus M.P. la lucru, acum trebuie sa-ti spun ca numai tie iti datorez reusita,am urmat toti pasii "de la tine" si mi-au reusit extraordinar,pacat ca tu esti la Timisoara si eu la Arad,ca as veni fuguta la tine sa ma laud,dar….nu se stie niciodata…nu? te astept cu urmatoarele retete !!!

  51. Lissa's Cakes spune:

    Laura draga….cozonacul de post e de nota 10!!!!sincer spun ca nu citisem pana acum comentariile de la celalalt cozonac ,dar chiar m-am amuzat teribil,as mai zice ceva dar trebuie sa ma abtin ca sunt sigura ,dar sigura ca d-na cozonacilor citeste si nu m-am mira sa apara cu un comentariu si la mine despre cum sa fac un tort''bine crescut''…te pup cu drag!

  52. Miha spune:

    Felicitari Laura! Arata super! Desi nu prea mananc cozonac, de la tine as manca macar o feliuta. :))

  53. laura laurentiu spune:

    Ersilia, iti multumesc mult de felicitari si astept cu multa nerabdare impresiile tale legat de aceasta reteta! Stiu ca tu ai incercat mai tot ce am postat pe-aici :) .

  54. ERSILIA spune:

    ESTI TOTALA, A IESIT COZONACUL TAU SUPER.MULTUMESC PENTRU IDEE, MAINE AM SA- L INCERC,DAR STIU SIGUR CA VA FI BUUUUN ,PENTRU CA TOT CE AM"COPIAT" DE LA TINE A IESIT BINE. TE PUP SI TE ROG ,TU, SA TII CONT DOAR DE "NOI" CELE CARE TE VIZITEAZA SI CARE STIU SA APRECIEZE MUNCA CELOR CARE FAC INTR-ADEVAR "CEVA" CU FOLOS.ASTEPT URMATOAREA RETETA CU MARE, MARE INTERES.!!!!!!!

  55. laura laurentiu spune:

    m.t. – multumesc de felicitari!

  56. laura laurentiu spune:

    alison – asa-i? :P Sa stii ca nu doar arata, chiar e foarte bun!

  57. laura laurentiu spune:

    Olgutza, a fost atat de bun si de gustos, se rupea fasii-fasiutze, intr-adevar nu pare de post, cand il mananci! :P

  58. laura laurentiu spune:

    Carmen, te rog si te astept cu impresii!

  59. laura laurentiu spune:

    Niko, multumesc, l-am mancat =)) !

  60. laura laurentiu spune:

    Daniela, ma bucur ca iti place :) . Nu am nimic impotriva, doar sa mentionezi sursa.

  61. m.t. spune:

    Super tare!!! Felicitari pentru incercare si reusita;;)!!!

  62. alison spune:

    arata exact cum ar fi cu de toate -n el,laura,asa blasfemie mai zic si eu!

  63. Olgutza spune:

    Laura, daca n-as citi titlul si reteta, nici n-as zice ca-i de post… Arata suuuuper :)
    Mi-ai facut pofta :P

  64. Carmen spune:

    Wow,felicitari arata grozav!Sa sti ca am sa-l incerc si eu!xxx

  65. Niko spune:

    Felicitari! Chiar arata traznet. Sa-l mancati cu placere!

  66. Daniela spune:

    Arata fuarte bine!
    O copiez si eu, bineanteles cu permisul tau!
    Pe curand!