
Cozonac de post






Cozonac de post pufos – rețetă simplă și ieftină – testată de mulți cititori. Rețeta mamei mele de cozonac de post, cu gramaje exacte și mod de preparare explicat detaliat, cu poze step by step.
Numai ce s-a stins polemica iscată referitor de puținătatea ouălor din cozonacul meu împletit, că am decis să merg chiar mai departe cu blasfemia, făcând un cozonac… fără niciun ou! Fără ouă, fără unt, fără lapte… ce mai, cozonac de post, cu pretenția de a ieși la fel de pufos și de gustos că unul făcut cu toate bunătățile. Iată rezultatul:
Și o secțiune, că să vedeți, înainte de a va apuca și voi de frământat, că n-a fost glumă când am spus că acest cozonac de post e la fel de pufos ca unul de dulce:
E o rețetă foarte veche, pe care mi-a arătat-o mama. Era în vizită la mine și a făcut această rețetă de cozonac de post, doar pentru că a venit vorba. Ea a umplut cozonacul cu cacao amestecată cu zahăr și puteți face și voi așa. Eu am pus rahat colorat – preferatul familiei – și niște paiete de ciocolată neagră, asta după ce am verificat ingredientele de pe ambalaj și am constatat că sunt vegane.
Ingrediente cozonac de post
toate ingredientele la temperatura bucătăriei
- 500 de grame de făină 000
- 40 de grame de drojdie de bere proaspătă
- 250-270 ml. de apă minerală carbogazoasă sau suc carbogazos, de culoare galbenă ( dacă folosiți apă minerală e bine să adăugați câteva fire de șofran pentru a da culoare aluatului)
- 80 de ml. de ulei
- 100 de grame de zahăr dacă folosiți apă minerală, respectiv 60 de grame de zahăr dacă folosiți suc (are zahăr și sucul, nu e nevoie de mai mult)
- 1 lingură de extract de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
- coaja rasă de la 1 lămâie cu coaja netratată (doar partea galbenă, de la suprafață)
- 1 praf de sare
- umpluturi la alegere, eu am folosit rahat și paiete de ciocolată neagră (tot de post)
Mod de preparare cozonac de post
aluatul
1. Într-un castron, am pus drojdia și am adăugat 1 lingură de zahăr (din cantitatea totală folosită). Am frecat drojdia cu zahărul până s-a lichefiat apoi am adăugat și 2 linguri de făină și am diluat cu suc, până la obținerea unei compoziții ca smântâna. Am lăsat castronul pe planul de lucru, până ce drojdia s-a activat, umplându-se de bășici.
2. Am cernut făina în castronul mixerului (sau într-un castron încăpător, dacă lucrați aluatul cu mâna). Am adăugat sarea, restul de zahăr, zahărul vanilat și am amestecat, să se omogenizeze. La final, am adăugat și coaja rasă de lămâie și de portocală (opțiunea mea). Am făcut loc la mijlocul făinii și am turnat în adâncitura creată drojdia activată.
3. Am în castronul mixerului restul lichidelor, adică restul de suc și tot uleiul.
4. Evident, aluatul de cozonac de post se poate frământă și cu mâna dar e mult mai ușor, cu ajutorul unui mixer planetar. Trebuie să se obțină un aluat nelipicios, mai degrabă molcuț decât tare, care începe deja să formeze bășicuțe de aer în interior. Când aluatul e suficient de frământat, dacă prindeți o cantitate mică de aluat cu mâinile și trageți, ar trebui să fie atât de elastică încât să formeze o ”fereastră”, o peliculă aproape transparentă, așa cum puteți vedea în poza de mai jos.
Dospirea aluatului
5. Am uns un bol încăpător cu puțin ulei. Am modelat aluatul frământat într-o bilă și l-am așezat în bol, întorcându-l pe toate părțile, să se acopere cu o peliculă fină de ulei.
6. Am înfoliat bine bolul și l-am pus într-un loc călduț. Am așteptat destul de mult să crească acest aluat pentru cozonac de post, până și-a dublat volumul. Creșterea lui e mai lentă decât în cazul unui aluat obișnuit de cozonac. Nu vă descurajați, e important să fie ținut la căldură (cam 30 de grade), care va accelera creșterea, și să fie bine înfoliat, ca să nu se usuce.
Dacă drojdia a făcut bășici (vezi pasul 1), e imposibil să nu crească aluatul, chiar dacă durează mai mult. Așa cum puteți vedea în poza precedentă, în cazul meu, aluatul a crescut până ce a umplut castronul și s-a atins de folia cu care l-am acoperit.
Umplerea și modelarea
7. Am răsturnat aluatul de cozonac de post pe planșeta de lucru, unsă cu o peliculă fină de ulei. Aluatul e foarte aerat, plin de bășicuțe.
8. Am împărțit aluatul în două părți egale. Pe fiecare am aplatizat-o cu palma în forma unui dreptunghi. Pe una din părți am presărat paietele de ciocolată neagră.
… pe cealaltă cubulețe de rahat.
9. Am rulat strâns fiecare parte, obținând doi cilindri lungi. Am răsucit cele două părți între ele, împletindu-le în doi. Am așezat cozonacul astfel format într-o formă de 36*12*8 cm, căptușită cu hârtie de copt. Dacă preferați, forma în care veți coace acest cozonac de post se poate unge bine cu ulei și tapeta cu făină.
10. Am acoperit forma cu un prosop de bucătărie împăturit în două. Am așezat forma într-un loc ferit de curenți de aer, călduț, timp de o ora încheiată. În final, al nostru cozonac de post trebuie să fi crescut încât să depășească aproximativ cu 1 cm marginea superioară a formei. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Coacerea
11. Am stropit suprafața cozonacului cu puțin suc (din cel folosit și la frământat). Fiind dulce, acesta se va carameliza ușor, oferind cozonacului o suprafață rumenă și lucioasă.
Am dat cozonacul la cuptorul preîncins la 200°C, la o înălțime medie. După 10 minute am redus focul la 180°C și am continuat coacerea încă 30 de minute. În momentul în care mi s-a părut destul de rumen, l-am acoperit cu o coală de hârtie de copt umezită. În total, am copt acest cozonac de post timp de 40 de minute. L-am testat dacă e destul de copt înțepându-l cu un cuțitaș, înfipt pe pliuri unei împletituri, ca să nu las urme inestetice.
Așa arată în final cozonacul copt. L-am lăsat 5 minute în formă, apoi l-am scos ajutându-mă de marginile hârtiei de copt. Am lăsat cozonacul să se răcească pe un grătar pentru prăjituri. Din când în când, l-am mai întors de pe o parte pe cealaltă, ca să nu se taseze.
Abia am așteptat să se răcească, l-am pudrat cu puțin zahăr și l-am tăiat felii.
A două zi (adică azi) a fost la fel de bun, la cafeluță de dimineață. Spor la frământat și copt și poftă mare!
ALTE REȚETE DE COZONACI PUFOȘI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE ORICARE LINK DE MAI JOS
- Rețetă simplă și economică de cozonac pufos cu rahat
- Cozonac pufos cu nucă – rețetă video
- Cozonac împletit – rețetă super simplă!
- Rețeta de cozonac marmorat cu ciocolată
- Rețeta simplă de cozonac cu mac
- Rețeta de cozonac îmbătat cu vinars
Lasă un răspuns