Tartă cu mere ca în Normandia
Tartă cu mere și cremă parfumată cu calvados într-o crustă fină cu unt. Reteta de tarta cu mere ca in Normandia. Cum se face un aluat de tarta cu unt, reteta de tarta cu mere.
Am primit de curând o provocare din partea unui brand pe care sunt sigură că și voi îl cunoașteți și îl respectați iar eu îl ador pur și simplu. E vorba despre untul Président. Pe cât de renumit și de calitate este untul lor, pe atât de frumoasă era provocarea: să gătesc o rețetă specifică bucătăriei din Normandia, regiune din Franța. Bineînțeles, trebuia să fie o rețetă cu untul lor cu gust atât de bun și de pur. Evident, o asemenea provocare nu se refuză. Am fost onorată să spun da și bucuroasă să mă documentez puțin asupra bucătăriei normande și despre notele care o definesc în contextul superbei gastronomii franceze, pentru ca mai apoi să vă povestesc și vouă pe scurt despre ea.
Evident, dintre rețetele normande am ales această tartă cu mere cu un gust cu adevărat special. De ce oare? Pentru că, la fel ca francezilor din Normandie, îmi place untul, îmi plac merele, îmi place și cidrul iar calvados-ul e micul meu viciu căruia îi cedez rar, dar cu plăcere, mai ales când vine vorba despre ”le trou normand”, un obicei culinar normand despre care voi scrie ceva mai jos câteva cuvințele.
Acum, despre bucătăria normandă: grație așezării sale geografice, Normandie are parte atât de produse agricole, cât și de produse piscicole de o mare calitate. Untul și smântâna din Normandie sunt produse legendare în Franța și în toată Europa. Acestea sunt oferite ca un amuse-bouche simplu, dar de o calitate excepțională, inclusiv în restaurantele cu stele Michelin din Paris. Majoritatea preparatelor specific normande pe bază de pește și fructe de mare sunt gătite cu unt, nu cu ulei de măsline. În Normandie, marinadele și sosurile pe bază de cidru și calvados sunt extrem de iubite. La fel și merele, care abundă în regiune și care apar atât în deserturi cât și alături de rață, porc, vânat și chiar pește sau fructe de mare.
Bucătăria normandă, ca toate bucătăriile din zonele cu climă destul de rece și umedă, e destul de bogată în calorii, așa că între două feluri de mâncare cu cărnuri grase sau pește și fructe de mare deseori stropite cu unt, în Normandie se dă pe gât un păhărel cu calvados turnat peste o cupă de sorbet de mere. Acest cocktail original este acel „le trou normand” pe care l-am menționat ceva mai sus (trou=gaură în limba franceză) și normanzii cred are efectul de a crea loc suplimentar în stomacul deja prea plin, așa că… putem continua cu un desert cu mere, tot cu unt, n’est ce pas?
Să ne întoarcem, așadar, la tarta noastră cu mere. Ceea ce este special la ea este faptul că într-o crustă de pate brisee plină de unt, merele sunt scăldate într-o cremă aromatizată cu calvados. Nebunie! Pe deasupra, foarte ușor de făcut și parcă încă și mai ușor de mâncat. Ingredientele sunt simple și accesibile, poate calvados-ul să fie ceva mai greu de procurat, dar acesta este până la urmă opțional și îl puteți înlocui cu un brandy sau un lichior de portocale, de exemplu. Desigur, produsul autentic cere câteva picături din acest distilat de mere specific normand.
Să ne apucăm de treabă, zic eu!
Ingrediente tartă cu mere ca în Normandia
crusta:
- 125 de grame de unt nesărat Président
- 1 praf de sare
- 125 de grame de zahăr (brun am folosit eu)
- 250 de grame de făină albă tip 550
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2-3 linguri de apă foarte rece
umplutura:
- 1 kg. de mere acre, cu pulpa tare (reignettes sunt cele recomandate în rețeta originală, în lipsa acestora eu am folosit granny smith)
- 100 de grame de zahăr
- 3 ouă întregi
- 400 de grame de smântână pentru frișcă
- opțional: 50 de ml. de calvados
- 1 linguriță extract de vanilie
- 30 de grame de unt moale
- 1 lingură de zahăr brun
în plus:
- făină pentru presărat planul de lucru
- unt+2 linguri de zahăr tos pentru uns și presărat forma
Preparare tarta cu mere ca în Normandia – crusta
1. Se cerne făina într-un castron. Se adaugă 1 praf de sare, 125 de grame de zahăr (opțional folosiți zahăr brun) și se amestecă bine. Se adaugă 125 de grame de unt rece, tăiat în bucățele. Se încorporează rapid în făină, cu vârful degetelor, fără a insista prea mult. Ultimul lucru pe care îl dorim este să se topească tot untul, caz în care aluatul și-ar pierde din frăgezime.
2. Când amestecul din castron ajunge să aibă un aspect nisipos, exact ca în imaginea de mai jos, se adaugă gălbenușul proaspăt și se incorporează cu vârful degetelor. Extractul de vanilie se adaugă deodată cu prima lingură de apă rece de la gheață și se frământă rapid. Vom adăuga pe rând câte 1 lingură de apă, doar atât cât să înceapă aluatul să se adune.
3. Ceea ce trebuie să obținem este o masă neomogenă cu bulgărași, exact ca în imaginea de mai jos, moment în care ne oprim imediat din frământat. Pur și simplu vom strânge aluatul la un loc, formând un bulgăre mare. Înfoliem cu folie alimentară acest boț de aluat și îl dăm la frigider pentru 20 de minute. În acest timp vom curăța merele de coajă, le vom tăia în sferturi și vom îndepărta căsuța semințelor.
ALTE REȚETE DE TARTE DELICIOASE
- Rețeta de tartă cu caise și cremă cu flori de soc
- Rețeta de tartă cu afine
- Rețeta de tartă cu cireșe
Tarta cu mere ca în Normandie – asamblare
4. Pornim cuptorul și îl fixăm la 180°C. Pregătim o formă cu diametrul de 28 de centimetri, cu pereți detașabili, ungând-o cu unt și presărând pe toată suprafața zahăr tos.
5. După trecerea timpului de odihnă, se presară planul de lucru cu făină. Aluatul se întinde cu sucitorul într-o formă rotundă cu grosimea de aproximativ 0,4-0,5 cm.
6. Se rulează aluatul de tartă pe sucitor și se transferă deasupra formei. Se derulează și aluatul va cădea ușor la locul lui. Procedăm exact cum am arătat în video-ul de la prăjitura ”Frumoasa adormită” (click pe link, procedeul apare în video la minutul 4:35). Se presează ușor aluatul de jur împrejur, la îmbinarea formei. Se ajustează marginile, fie creând un model ondulat fie tăind drept surplusul de aluat la o înălțime de 4-5 cm. Se dă forma la congelator timp de 10-15 minute.
7. După ce aluatul s-a răcit bine, se aranjează sferturile de mere pe toată suprafața tartei, cu partea convexă în sus.
8. Într-un castron se bat cele 3 ouă întregi cu zahărul și extractul de vanilie până se obține un amestec cremos. Se adaugă smântâna pentru frișcă și se bate cu telul câteva minute. Se adaugă opțional și calvados-ul în cremă, din care alcoolul se va evapora complet în timpul coacerii, rămânând doar o aromă deosebit de plăcută.
9. Se toarnă crema deasupra merelor, în formă.
10. Se presară pe deasupra 30 de grame de unt moale, în fulgi. Se presară și 2 linguri de zahăr brun. Se dă imediat forma la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, la o înălțime medie.
11. Se coace tarta cu mere timp de 40-50 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Eu am copt-o timp de 50 de minute, la final fiind îmbrăcată frumos într-un strat fin și lucios de caramel auriu. Am îndepărtat imediat cu multă grijă pereții datașabili, trecând mai întâi un cuțit de jur împrejurul formei, apoi am așezat tarta pe un grătar să se răcească.
Tarta cu mere à la normande este superbă, merele își păstrează textura și sunt învelite într-o cremă delicioasă iar crusta e crocantă cu gust bogat de unt bun. Cel mai bine e să o serviți cât mai e o idee călduță, la fel de bună este, însă, și rece. Pentru un efect deosebit, opțional puteți să flambați tarta cu calvados înaintea servirii. Poftă bună!
Sursa din care m-am inspirat este aici: Tarte normande – Recette par Chef Simon iar aici vă puteți delecta cu o selecție de rețete tradiționale normande: Cuisine Traditionelle Normande.
Lasă un răspuns