Cornulețe sărate – sărățele din foietaj fals cu unt și brânză – rețetă simplă
Cornulețe sărate din foietaj fals, cu unt și brânză, rețetă simplă, foarte ușor de făcut. Sărățele în formă de cornuleț dintr-un aluat de casă foarte ușor de făcut, care crește superb, ca un foietaj. Cornulețe aperitiv, cu brânză și unt, rețeta pas cu pas.
Printre cele mai drăgălașe sărățele din câte am făcut, aceste cornulețe sărate sau cornulețe aperitiv (nu sunt încă sigură ce denumire ar fi trebuit să le dau) au dispărut în câteva clipe!
Sunt aspectuoase, sunt nemaipomenit de fragede și absolut delicioase! Încă un motiv să încercați aceste cornulețe aperitiv este acela că sunt chiar foarte ușor de făcut. Manopera, în sine, durează foarte puțin dar, pentru că nimic nu e perfect pe lumea asta, aluatul fabulos din care sunt făcute are nevoie de un timp de odihnă mai lung. În rețeta de mai jos, aflați toate detaliile.
Ingrediente cornulețe sărate – sărățele din foietaj fals cu unt și brânză
- 250 de grame de făină (eu am folosit tip 650) + făină în plus, pentru presărat
- 250 de grame de brânză de vaci, grasă, scursă de zer
- 250 de grame de unt cu 82% grăsime sau 185 de grame de untură
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 ou mic, bătut cu un praf bun de sare
- 1 linguriță de sare grunjoasă și semințe de chimen sau de mac sau de susan, pentru presărat
Mod de preparare cornulețe sărate – sărățele din foietaj fals cu unt și brânză
Prepararea aluatului
1. Aluatul din care am făcut aceste cornulețe sărate e foarte, foarte ușor de făcut. Totul se întâmplă într-un singur castron, fără împachetări, fără bătăi de cap. În acest castron, am cântărit făina și am amestecat-o sarea. Am adăugat brânza de vaci și untul în fulgi. Am frământat rapid un aluat omogen. Aluatul obținut l-am învelit în folie alimentară și l-am dat la frigider. Repaosul aluatului este obligatoriu și durează minimum 12 ore, maximum 48 de ore. Din experiența mea, vă pot spune că iese mai bine după 48 de ore la frigider decât după 12. Modul de preparare pas cu pas al aluatului îl găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Întinderea aluatului în foaie și decuparea
2. După trecerea timpului obligatoriu de odihnă, am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, căldură de jos și de sus. Am scos din frigider aluatul pentru cornulețe sărate. L-am despachetat de folie și am presărat planul de lucru cu puțină făină. Am întins aluatul într-o foaie dreptunhiulară cu grosimea în jurul a 3 milimetri.
3. Foaia întinsă am porționat-o în triunghiuri. Pentru porționare, eu am folosit o rolă de patiserie, dar aluatul se poate tăia și cu un cuțit. Am căutat să bucăți egale, de forma unui triunghi isoscel cu baza de aproximativ 6 cm și laturile egale de 10-11 cm. Mi-au rezultat 36 de bucăți egale, pentru 36 de cornulețe sărate egale.
Modelarea cornulețelor
4. Începând de la bază către vârf, am rulat bucățile triunghiulare de aluat, așa încât am obținut cornulețe. Sunt mici, dar asta e ceea ce le face aspectuoase. Oricum, în timpul coacerii mai cresc.
5. Pe măsură ce am modelat cornulețele, le-am așezat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele.
Finisarea și coacerea
6. Într-un castronel, am bătut cu furculița un ou mic, cu un praf bun de sare. Nu trebuie bătut foarte mult, doar cât să devină omogen și să formeze puțină spumă la suprafață. Cu o pensulă de patiserie înmuiată în oul bătut, am finisat suprafața cornulețelor.
7. Eu le-am presărat cu sare grunjoasă și chimen dar, așa cum am precizat, se pot presăra și cu alte tipuri de semințe sau se pot lăsa simple, doar finisate cu ou bătut și presărate cu sare. Chiar nu recomand să se renunțe la sare, până la urmă sunt cornulețe sărate.
8. Odată ce am terminat de modelat și finisat cornulețele iar cuptorul a atins temperatura țintă, am așezat tava în cuptor, la o înălțime medie. Temperatura, vă reamintesc, a fost de 190°C, cu căldură de jos și de sus. După 10 minute, am redus temperatura la 180°C, fără să deschid ușa cuptorului, și am continuat coacerea încă 15 minute (25 de minute în total).
9. În final, am obținut niște cornulețe sărate frumos crescute și rumene, pe care le-am transferat, cu grijă, pe un grătar special pentru răcirea produselor de patiserie.
Servirea
După ce sunt complet reci, aceste cornulețe sărate se servesc ca aperitiv, în exact modul în care servim oricare sărățele. Sunt ușoare ca pana și foarte fragede. Sper ca această secțiune să vă convingă de faptul că, în mod paradoxal, sunt la fel de bune pe cât sunt de ușor de făcut. Despre câte produse de patiserie putem spune asta?
MAI MULTE REȚETE DE SĂRĂȚELE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns