Panettone
L-am făcut! Pentru mine, prepararerea unui panettone – un aluat dospit dulce, în stil italian, foarte bogat și fin – a fost o mare provocare și în același timp o ambiție personală. Mi se pare forțată denumirea de ”cozonac italian”, atunci când vorbim despre panettone. Cozonacul este un produs tipic românesc, panettone este tipic italian, desertul consacrat al Crăciunului peninsularilor. Putem spune, oare, că involtini sunt niște sarmale italiene sau că celebrul coq au vin e un ostropel franțuzesc? La fel de deplasată mi se pare și traducerea forțată a denumirii produsului panettone, pentru că odată cu explicația termenului se creează și un anumit set de așteptări, care nu pot fi identice niciodată.
Am ales, așadar, o rețetă de panettone de pe un blog italian, La cucina di Federica. Mi-am zis că dacă tot îl fac pentru prima oară, să fie neapărat o rețetă autentică. Am găsit câteva diferite, probabil cu timpul o să le încerc și pe celelalte. Cu toate că procedeul durează în jur de 24 de ore, nu m-a descurajat deloc, va exista și o dată viitoare! Și nu sunt deloc de părere că ar fi fost efortul prea mare, pentru că am reușit un panettone minunat, cu un gust splendid și merita să îl refac!
Ingrediente cozonac italian Panettone
primul aluat (ora 17,30)
- 25 de grame de drojdie de bere proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
- 125 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- 100 de grame de gălbenușuri crude (6 bucăți)
- 2 linguri de albuș proaspăt
- 150 de ml. de apă
- 135 de grame de unt moale
- 500 de grame de făină manitoba – rețeta specifica acest tip de făină, eu nu am avut-o și am folosit o făină tip BL 550 cu 11% proteină
aluatul al doilea (ora 7):
- primul aluat
- 125 de grame de zahăr
- 10 grame de miere de albine
- 50 de grame de apă (sau 50 de grame de albușuri proaspete)
- 100 de grame de gălbenușuri crude (aprox. 6 bucăți)
- 250 de grame de făină
- 10 grame de sare
- 125 de grame de unt moale
- 100 grame de stafide înmuiate în cca. 50-60 ml. de rom sau lichior Grand-Marnier (eu am folosit lichiorul)
- coaja de la 2 portocale bio – eu am folosit 3 linguri cu vârf de coajă de portocală confiată
Preparare cozonac italian Panettone
Din păcate, multe poze din timpul preparării nu am. Procesul s-a desfășurat mai cu seamă la ceasurile când e întuneric, apoi am avut și niste emoții… Sper sincer să reușesc să planific diferit, data viitoare, procesul tehnologic al acestui panettone, așa încât să am posibilitatea să fac și niste poze cât de cât decente cu care să completez aceasta postare. M-am străduit, însă, să explic cât de detaliat am putut fiecare pas al preparării, așa că vă recomand să acordați atenția cuvenită textului ce urmează.
Primul aluat
1. Așadar: se începe în pragul serii, la 17,30, cu prepararea primului aluat pentru panettone. Atenție, în continuare mă voi referi strict la ingredientele de pe prima listă, cea pentru primul aluat. Se dizolvă drojdia în apa călduță. Se amestecă jumătate din gălbenușuri (3 bucăți) cu zahărul și zahărul vanilat, până devin cremoase. Se adaugă peste crema de gălbenușuri apa în care s-a dizolvat drojdia și se omogenizează. Amestecul lichid se pune în cuva mașinii de pâine sau în castronul robotului de frământat. Nu vă recomand să încercați să frământați la mână, nu arată deloc ca un aluat ușor de lucrat. Se adaugă făina (500 de grame).
2. Se setează programul de frământare al mașinii de pâine (mașina mea are un program de frământare de 15 min.). Se frământă până când se încorporează făina complet. Se adaugă imediat celelalte gălbenușuri și 2 linguri de albuș. Se frământă până când se termină programul (de 15 minute). Se setează programul de frământare încă o dată. În timp ce mașina/robotul frământă, se adaugă untul moale, câte o bucățică de mărimea unei alune o dată, până când se termină de încorporat.
3. La finalul celui de-al doilea program (sau 30 de minute la robot) primul aluat este gata. Acesta trebuie să fie neted, nelipicios, foarte elastic și destul de moale. Primul aluat de panettone se răstoarnă într-un castron mare, încăpător. Se acoperă cu un prosop de bucătărie umezit și bine stors și apoi cu o folie alimentară. Se așază castronul în cuptorul într-un loc călduț – 25°C – și cu temperatura stabilă (să se mențină la fel până a doua zi dimineața).
4. Ce-ar mai putea să facem acum? Stafidele se pun la înmuiat în rom sau lichior Grand Marnier. Eu am pus în lichior pentru că întâmplător îl aveam în casă). Bineînțeles, mai putem și să tragem cu ochiul, la fiecare 5-10 minute, la castronul în care aluatul se umfla și se umfla și se tot umfla ! M-am dus la culcare la 1 noaptea și abia am dormit de grija acestui panettone :)).
Prepararea aluatului al 2-lea
Mi-am fixat ceasul la 7 dimineața și când a sunat, am sărit că arsă, grăbindu-mă să finalizez prepararea acestui panettone. Explicațiile de mai jos se referă la aluatul al doilea, pentru care primul aluat, pregătit în seara zilei anterioare, devine ingredient de bază.
5. Se răstoarnă primul aluat de panettone, care între timp se va fi transformat într-o masă plină cu mici bășicuțe de aer, în mașina de pâine sau în vasul robotului. Se adaugă zahărul, cele 50 de grame de apă (sau 50 de grame de albuș de ou crud), mierea și jumătate din gălbenușuri. Se începe frământarea. Deîndată ce primele ingrediente s-au omogenizat, se adaugă făina (250 de grame) și sarea. Se continuă până la finalul programului de frământare (15 minute).
6. Se setează un nou program de frământare și se adaugă restul de gălbenușuri. Se frământă până ce aluatul devine foarte elastic. Dacă prindeți de el și trageți în sus ar trebui să se întindă o coardă de 15-18 cm, fară să se rupă. În acest moment, se începe adăugarea untului moale, bucățică cu bucățică, la fel că la primul aluat. Se frământă până la finele celui de-al doilea program de 15 minute. Se adaugă stafidele bine scurse și date prin făină și coaja de portocală. Se mai frământă încă o data 15 minute și aluatul e gata.
7. În timpul ultimului program de 15 minute de frământare, punem pe foc cam 2-3 litri de apă, într-o cratiță. Când clocotește, băgăm cratița în cuptorul stins și închidem ușa. Improvizăm astfel un dospitor, aburul ajutând mult aluatul la creștere. Când se termină ultimul program de frământare, aluatul se toarnă într-un castron mare și se lasă în cuptorul plin de aburi, descoperit, pentru o oră.
Porționarea
8. După o oră, aluatul se toarnă în forme. Există forme speciale de panettone, cu un inel lateral ranforsat, înalt, care susține aluatul în timpul coacerii și îi permite să crească în înălțime. Eu nu am avut asemenea forme. Am pus împărțit aluatul obținut, 1,96 kilograme, în doua cratițe tapetate cu strat dublu de hârtie de copt.
9. Aluatul de panettone se lasă să crească în forme, descoperit. E esențial să fie așezat într-un loc călduț, fără pic de curent, altfel, creșterea va dura la nesfârșit. Și așa durează timp de 4-5 ore, până când ajunge să umple forma. Când aproape a ajuns până sus, pornim cuptorul și-l setăm la 180°C. Coacem panettone în cuptorul preîncins la 180°C (static) timp de 45 de minute, dacă aluatul este pus în formele speciale. În cratiță, va dura mai mult, mie mi-a luat vreo 50-55 de minute, până când o scobitoare introdusă în aluat iese curată. După 20 de minute de coacere, timp în care ușa cuptorului nu se deschide, panettone se acoperă cu folie de aluminiu și se continua coacerea până când e gata.
10. După coacere, ajutându-mă de hârtia de copt, i-am scos din cratițe și i-am pus pe un grătar special pentru răcirea prăjiturilor. Panettone nu se taie înainte să se răcească bine, lucru valabil și în cazul altor aluaturi dospite. Cât timp sunt fierbinți, aceste aluaturi continuă să se gătească, încă se desfășoară anumite procese esențiale pentru setarea corectă a aluatului. Ceea ce putem face – corect – este să culcăm panettone pe o parte și să-i răsucim tot la 5-10 minute, până se răcesc complet. În final, îi putem finisa cu zahăr pudră sau cu o glazură, dacă preferăm.
Iată mai jos cum arată secțiunea, plină de stafide și coajă de portocală confiată. Aromele din casă nu are rost să vi le descriu, miroase a Crăciun de ți se și pare că auzi colinde!
După părerea mea, chiar a meritat efortul! Sper să vă faceți curaj să încercați și voi rețeta, veți fi recompensați cu un produs delicios!
Lasă un răspuns