
Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră





Ideea de a pregăti o Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră mi-a venit într-un moment în care așteptam niște oaspeți care, în general, sunt curioși să testeze chestii noi, și mă întrebam oare ce aș putea pregăti ca să-i surprind. Momentul a coincis în mod fericit cu prezența atât bine sincronizată, în frigiderul meu, a celor trei elemente principale ale rețetei: 1 bucată destul de măricică de foietaj cu unt, pregătit după rețeta de aluat foietaj clasic, rămasă de la niște vol-au-vent pregătiți pentru o petrecere, apoi brânza de capră și, desigur, dovlecei, care în această perioadă a anului îmi cam prisosesc, de regulă.
Tarta Tatin, evident, este la origine un desert, un preparat simplu și în același timp genial, apărut, ca multe altele, dintr-o eroare. Așa cum veți putea constata în rețeta clasică de tartă Tatin, pe care am publicat-o acum mult timp, la baza desertului sunt foietajul și merele caramelizate cu unt. Ei bine, eu am preluat maniera de asamblare, am păstrat foietajul și am adăugat altfel de ingrediente, pentru a face din binecunoscutul desert… un aperitiv delicios.
V-am făcut curioși? Descoperiți totul în cele ce urmează.
Ingrediente Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră
- 1 dovlecel micuț (cam 250-300 de grame)
- 300 de grame de aluat foietaj
- 5 linguri cu vârf de brânză de capră moale
- 2 linguri de cremă balsamică
- 1 lingură + 1 linguriță ulei de măsline
- 1 cățel mic de usturoi
- cam 1 linguriță rasă de frunze de rozmarin
- sare și piper
- micro plante sau alte verdețuri pentru decor (opțional)
- în plus, făină pentru presărat planul de lucru
Preparare Tartă ”Tatin” cu dovlecei și brânză de capră
1. Se spală bine dovlecelul nedecojit, se zvântă și se feliază în felii cam de 3-4 mm. grosime.
2. Feliile de dovlecel se taie în jumătăți (cel mai simplu e să le aranjați în fișicuri, ca pe niște monezi, și să înjumătățiți mai multe deodată) apoi se aranjează într-un singur strat și se presară cu sare, care nu doar îi va asezona, dar va extrage și multă apă din această legumă (sau fruct?) care conține nu mai puțin de 95% apă! Le lăsăm așa vreo 15 minute, până le va veni rândul să ne ocupăm de ele.
3. Așadar, pornim cuptorul și îl fixăm la 190 de grade Celsius iar între timp ne ocupăm de altele. Pentru început, punem usturoiul și frunzele de rozmarin tocate fin într-un mojar, împreună cu 1 praf de sare grunjoasă și le zdrobim cu pistilul. Adăugăm 1 lingură de ulei de măsline și amestecăm bine.
4. Pe planul de lucru presărat cu făină, așezăm aluatul foietaj, îl întindem până la o grosime de 4-5 mm și apoi decupăm un cerc de aluat după forma pe care o vom folosi. Eu am folosit o formă de tartă din sticlă termorezistentă, cu diametrul de 24 cm.
5. Ungem cu 1 linguriță de ulei de măsline forma de tartă apoi adăugăm crema balsamică și o distribuim peste tot cu o pensulă specială pentru patiserie. Crema balsamică va avea rolul pe care îl are zahărul caramelizat în rețeta clasică de tartă Tatin, caramelizându-se plăcut și oferind dovleceilor un gust dulce-acrișor.
6. Zvântăm bine dovleceii de apa pe care au lăsat-o, tamponându-i cu șervete de hârtie absorbantă, apoi îi aranjăm cât mai frumos în formă.
Alte rețete delicioase cu dovlecei:
7. Cu pensula de patiserie sau pur și simplu cu ajutorul unei lingurițe, distribuim uleiul aromatizat cu usturoi și rozmarin (pregătit la punctul 3) deasupra feliilor de dovlecei.
8. Presărăm deasupra dovleceilor jumătate din brânza de capră, în mici grămăjoare, apoi rulăm aluatul decupat pe sucitor și, cu ajutorul acestuia, îl ducem deasupra formei de tartă, unde îl vom derula, lăsându-l să cadă la locul lui.
9. Presăm ușor marginile aluatului de jur împrejur, apoi îl înțepăm din loc în loc cu o furculiță, ca să nu se umfle exagerat în timpul coacerii.
10. Se coace tarta în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, la o înălțime medie, timp de 30 de minute, până când aluatul este frumos rumenit.
11. Se acoperă forma în care s-a copt tarta cu platoul pe care îl alegem pentru servire, cu partea superioară a platoului înspre tartă. Se apuca ferm, cu ambele mâini, atât forma de tartă cât și platoul (neapărat să vă protejați cu mănuși speciale de bucătărie!) și, cu o miscare scurtă, se întoarce totul exact invers, astfel încât forma de tartă să se sprijine deasupra platoului. Ridicăm cu grijă forma de tartă și… iată minunăția:
Pentru servire, se presară restul de brânză de capră, în mici grămăjoare, pe deasupra, și, dacă doriți, se decorează cu micro plante sau alte verdețuri. Eu am folosit plăntuțe fragede de mazăre și chiar înainte de servire – pentru că am servit tarta călduță – am râșnit piper negru pe deasupra. Tarta Tatin cu dovlecei și brânză de capră a fost un început delicios pentru o seară plină de surprize care mai de care mai gustoase.
Să vă fie de folos și poftă mare!
Lasă un răspuns