
Galaktoboureko





Saptamana trecuta am vazut o emisiune din ciclul „The melting pot”, in care gazda emisiunii e, de fapt, invitata in casele celor care gatesc, e o emisiune care prezinta bucatarii etnice. In fine, in emisiunea asta se ospatau cu totii in casa unui grec, iar ceea ce mi-a atras atentia a fost un desert adus de una dintre invitate, care l-a numit „galaktoboureko” – placinta cu lapte, dar a carui reteta nu a fost prezentata in emisiune. Pentru ca galaktoboureko mi-a parut ceva foarte promitator, am scormonit internetul si am gasit o reteta care mi-a facut cu ochiul. Am mai modificat reteta din care m-am inspirat pe ici-pe colo, dar a iesit o placinta extraordinara, perfecta pentru a fi consemnata in randul lucrurilor foarte bune care se pot face fara prea mult efort cu aluatul de placinta de cumparat. Asa arata galaktoboureko al meu:
Ingrediente Galaktoboureko:
- 12 foi de placinta
- 1 litru de lapte
- 6 oua
- 130 de grame de gris fin
- 250 de grame de zahar
- 2 linguri de esenta de vanilie
- 150 de grame de unt cu continut de grasime 80%
- siropul: 1 cana de apa, 1 cana de zahar, coaja de la 1 lamaie, zeama de la 1/2 de lamaie
Preparare Galaktoboureko:
Laptele se pune la fiert intr-un vas incapator. Separat, se mixeaza ouale, grisul si zaharul.
Cand laptele fierbe, se toarna compozitia de oua si gris si se amesteca constant pana cand da in cateva clocote si se ingroasa. Se trage de pe foc si se adauga esenta de vanilie. Crema va fi destul de consistenta, dar spumoasa.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Se alege o tava destul de adanca, cu dimensiuni ceva mai mici decat ale foilor de placinta. Se topeste untul, fara a-l infierbanta. Foile se aseaza pe rand pe un prosop de bucatarie curat si se ung cu unt.
Se suprapun 6 foi unse cu unt in tava, astfel incat marginile foilor de aluat sa depaseasca marginile tavii.
Se toarna toata umplutura in tava, iar marginile foilor de aluat se aduc catre mijloc.
Se acopera crema cu restul de 6 foi de aluat, fiecare bine unsa cu unt. Pe masura ce se adauga fiecare foaie, marginile acesteia se inghesuie intre peretii tavii si placinta, iar daca e posibil, dedesubtul placintei. Se taie galaktoboureko crud, cu un cutit foarte bine ascutit, in portii potrivite, iar restul de unt topit se toarna deasupra.
Se da la cuptor si se coace in jur de 45-50 de minute (depinde si de cuptor), pana ce se rumeneste frumos. Se fierbe siropul din ingredientele mentionate si se toarna putin cate putin peste placinta. Galaktoboureko se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cateva ore (chiar si peste noapte). Se serveste rece.
Este un desert usor si foarte placut. Pofta mare!
Lasă un răspuns