Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Galaktoboureko

Galaktoboureko

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 11.12.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Saptamana trecuta am vazut o emisiune din ciclul „The melting pot”, in care gazda emisiunii e, de fapt, invitata in casele celor care gatesc, e o emisiune care prezinta bucatarii etnice. In fine, in emisiunea asta se ospatau cu totii in casa unui grec, iar ceea ce mi-a atras atentia a fost un desert adus de una dintre invitate, care l-a numit „galaktoboureko” – placinta cu lapte, dar a carui reteta nu a fost prezentata in emisiune. Pentru ca galaktoboureko mi-a parut ceva foarte promitator, am scormonit internetul si am gasit o reteta care mi-a facut cu ochiul. Am mai modificat reteta din care m-am inspirat pe ici-pe colo, dar a iesit o placinta extraordinara, perfecta pentru a fi consemnata in randul lucrurilor foarte bune care se pot face fara prea mult efort cu aluatul de placinta de cumparat. Asa arata galaktoboureko al meu:

galaktoboureko 8

Ingrediente Galaktoboureko:

  • 12 foi de placinta
  • 1 litru de lapte
  • 6 oua
  • 130 de grame de gris fin
  • 250 de grame de zahar
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • 150 de grame de unt cu continut de grasime 80%
  • siropul: 1 cana de apa, 1 cana de zahar, coaja de la 1 lamaie, zeama de la 1/2 de lamaie

Preparare Galaktoboureko:

Laptele se pune la fiert intr-un vas incapator. Separat, se mixeaza ouale, grisul si zaharul.

galaktoboureko 2

Cand laptele fierbe, se toarna compozitia de oua si gris si se amesteca constant pana cand da in cateva clocote si se ingroasa. Se trage de pe foc si se adauga esenta de vanilie. Crema va fi destul de consistenta, dar spumoasa.

galaktoboureko 3

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Se alege o tava destul de adanca, cu dimensiuni ceva mai mici decat ale foilor de placinta. Se topeste untul, fara a-l infierbanta. Foile se aseaza pe rand pe un prosop de bucatarie curat si se ung cu unt.

Ultima rețetă publicată
galaktoboureko 4

Se suprapun 6 foi unse cu unt in tava, astfel incat marginile foilor de aluat sa depaseasca marginile tavii.

galaktoboureko 5

Se toarna toata umplutura in tava, iar marginile foilor de aluat se aduc catre mijloc.

galaktoboureko 6

Se acopera crema cu restul de 6 foi de aluat, fiecare bine unsa cu unt. Pe masura ce se adauga fiecare foaie, marginile acesteia se inghesuie intre peretii tavii si placinta, iar daca e posibil, dedesubtul placintei. Se taie galaktoboureko crud, cu un cutit foarte bine ascutit, in portii potrivite, iar restul de unt topit se toarna deasupra.

galaktoboureko 7

Se da la cuptor si se coace in jur de 45-50 de minute (depinde si de cuptor), pana ce se rumeneste frumos. Se fierbe siropul din ingredientele mentionate si se toarna putin cate putin peste placinta. Galaktoboureko se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cateva ore (chiar si peste noapte). Se serveste rece.

galaktoboureko 1

Este un desert usor si foarte placut. Pofta mare!

galaktoboureko
Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

44 comentarii la Galaktoboureko

  1. Codruta spune:

    Multumesc Laura pentru aceasta rețeta grozava. Eu am făcut siropul cu Scorțișoara. A ieșit minunat. Păcat ca nu pot posta o poza. Arată ca de reclama.

  2. doina spune:

    cu ce as putea inlocui foile de placinte pt ca nu gasesc la magazin(nu locuiesc in Romania)?

  3. Adelinaiulia spune:

    Buna ziua!
    L-am facut si a iesit excelent!!! Suuuper bun si fin!!! Exact asa cum l-ati descris!
    Cand am chef sa fac ceva bun, vin la dvs. pe site si incerc retetele. Nu mi s-a intamplat  niciodata sa nu-mi iasa ceva. Excelente retete!!!
    Descriere foarte buna a retetelor, amanuntita, indicatii clare si extrem de folositoare descrise de o doamna deosebita, draguta si gospodina adevarata
    Va multumesc frumos pentru ca impartiti cunostinetele dvs.
    Cu deosebita apreciere,

    Adelina

    • lauralaurentiu spune:

      Adelina, iti multumesc din suflet de aprecieri si ma bucur mult pentru reusita ta! Sa va fie de bine si te mai astept!

      2012/6/3 Disqus

  4. dana spune:

    Buna ziua! As dori sa stiu daca foile de placinta bella sunt bune pt aceasta placinta? Va multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Nu stiu cum sunt foile de placinta bella, nu am folosit niciodata, dar pentru reteta se preteaza acele foi subtiri, una cate una, nu foietaj. Eu am folosit sarbesti, Morarita sau Linco. Daca sunt asemanatoare cu astea, sunt bune.

  5. Cllodettee spune:

    aceste foi pentru placinte se cumpara din magazin? sunt plecata din tara. aveti ideea daca in Spania se gasesc aceste foi pentru placinte? arata minunat si atre as vrea sa incerc reteta.
    multumesc anticipat

    • lauralaurentiu spune:

      Ar trebui sa se gaseasca, cauta sub denumirea phylo, foi phylo, aluat phylo, asa ceva. Sau la un magazin grecesc/turcesc.

    • Ioana spune:

      Si eu locuiesc in Spania :) se gasesc foile astea in lidl, sincer nu mai stiu exact cum se numesc, este un pachetel lunguiet albastru si portocaliu, scrie foietaj sau ceva de genu, cauta-l unde is iaurturile si mezelurile. Sper sa gasesti. :)

      • Ioannaa spune:

        Am uitat sa iti spun ca daca il vei sa stii ca un pachet are 1 foaie mare si grosuta, pe care tre sa o imtinzi tu sa fie subtire ( se intinde ft usor pe masa unsa). Pt aceasta placinta totusi nu iti va ajunge un pachet. :)

      • lauralaurentiu spune:

        Ioanaaaa, din descrierea ta, tu sugerezi foietaj (foaia grosuta pe care sa o intinzi tu), pentru aceasta placinta nu trebuie asa ceva, ci foi de placinta subtiri ca foita de tigara. Nu stiu cum se numesc pe la voi, la un magazin turcesc sau grecesc o gasesti sub denumirea de yufka sau phylo.
        2012/5/16 Disqus

      • Ioana spune:

        Laura eu din ala iau si fac placinte de tot felu, saptamana trecuta am facut placinta cu dovleac, ghidandu-ma dupa placinta ta intinsa. L am intins eu aluatul exact asa subtire cum zici tu, de se vedea masa prin el. Si pe pachet scria ceva de placinte, adevarul e ca si eu ma asteptam sa gasesc foi subtiri inauntru :))) dar e super bun :)

      • lauralaurentiu spune:

        Na, pai, cine stie ce-o fi? Bine ca se intinde bine si subtire :).

        2012/5/16 Disqus

  6. lauralaurentiu spune:

    Alice draga, si eu am primit prin bunavointa unei cititoare o sticluta cu apa de flori de portocal. Vezi, nu mi-a venit ideea sa caut la carrefour (este unul si in Timisoara, e drept ca mai micut si nu il vizitez decat foarte rar). Pe viitor stiu de unde sa iau, iti multumesc!

  7. lauralaurentiu spune:

    Elena Toma, multumesc foarte mult! E o placinta minunata, si mie mi-a placut la nebunie!

  8. Elena Toma spune:

    Superba reteta aceasta! Eu sigur votez pentru pe gustos, la concurs. Un an cu cat mai multe reusite, saanatate si bucurii!

  9. alice spune:

    Apa de portocal,cat si cea de roze,eu am gasit-o acum cateva zile,in magazinul Carrefour.Si nici nu este scumpa.Le-am cumparat imediat!

  10. alice spune:

    Cu ceva timp in urma am incercat si burekul cu branza sarata si cel cu carne…o minunatie de gusturi, rafinate si extraordinare…Daca o sa mai postez din cand in cand vreo reteta de-a dumneavoastra,sper sa nu va suparati,pt ca niciodata nu o sa-mi asum eu meritul pt ele.

  11. alice spune:

    Doamna Laura,sunteti extraordinara.Va urmaresc demult,insa nu stiu dac am mai scris vreodata.Recent am incercat si eu multe din retetele dumneavoastra,si,avand si eu un blog,sper ca nu va suparati daca am postat si eu aceasta minunata reteta,care mi-a iesit extraordinar,binenteles,mantionand si sursa.Retetele dumneavoastra sunt o adevarata sursa de ispiratie pt cei ca mine,destul de noi in ale bucataritului.Nu degeaba se spune ca gatitul este o adevarata arta.

  12. lauralaurentiu spune:

    Aurora draga, sa iti fie de bine, cred ca trebuie sa iti fi fost de ajutor ceva dulce si bun, insanatosire grabnica!

  13. Anonymous spune:

    DUMNEZEU SA TE BINECUVINTEZE ,DRAGA LAURA.MA STAPANESTE O GRIPA CU TOATA FORTA EI URATA,INSA MI-A VENIT O POFTA DE CEVA DULCE.CAND AM VAZUT POZA CU ACEASTA MINUNATIE,NU M-AM PUTUT RABDA.MI-A IESIT DIVIN.EXACT CA SI IN POZA TA.MULTUMESC DIN SUFLET CA EXISTI.
    AURORA.
    .

  14. Sinziana spune:

    Buna,

    eu am gasit apa din flori de portocal la macelarille arabesti.

  15. Nicoleta spune:

    Draga Laura,

    Am gasit cu ceva vreme in urma la un magazin din cartier:-) AROME FLEUR D'ORANGER (Leader Price). Am vazut si in magazinele Mega Image (cel putin in Bucuresti).
    Am achizitionat-o special pentru reteta ta de sarailie :-)
    Daca nu gasesti, da-mi un reply la mailul pe care ti-l trimit acum de pe contul meu, cu adresa postala la care iti pot trimite cu mare placere un pachet!
    Trebuie sa-ti spun ca Galaktoboureko a fost laudat de toti!!

  16. lauralaurentiu spune:

    Nicoleta, sa va fie de bine, ma bucur mult ca ai incercat reteta si ti-a placut! :) Spune-mi, te rog, de unde iei apa din flori de portocal, si eu imi doresc demult o asemenea achizitie?

  17. Nicoleta spune:

    Draga Laura, placinta este EXCELENTA!!!
    Am facut-o in seara aceasta si nu m-am putut abtine sa nu gust dintr-un colt pe care l-am racit in prealabil. EXCELENTA!!!
    Eu am pus si putina apa de flori de portocal in sirop :-)
    Nicoleta

  18. Anonymous spune:

    laura arata nemaipomenit,esti formidabila nu am cuvinte ai niste retete minunate si bine.

  19. Anonymous spune:

    Ioooooooiii da'bun trebuie sa fie,de altfel ca tot ceea ce gatesti tu laura.Claudia

  20. lauralaurentiu spune:

    Liana, ma bucur ca iti place!

  21. lauralaurentiu spune:

    Sara&Miki, daca vei incerca reteta asta, poti sa te consideri grecoaica de-a binelea! Oricum, complimente jumatatii grecesti, conationalii tai au inventat ceva simplu si foarte gustos!

  22. lauralaurentiu spune:

    Lia – sunt sigura ca o sa iti placa, asa cum mi-a placut si mie :).

  23. lauralaurentiu spune:

    Mihaela: da, siropul se adauga dupa ce s-a copt placinta, cate 2-3 linguri deodata, pe toata suprafata si pe masura ce se absoarbe, se tot toarna. Nu va fi absorbit tot deodata, dar pana se raceste, are timp sa-l bea pe tot!

  24. lauralaurentiu spune:

    gaby_d – nu saliva degeaba, apuca-te si fa-l! :P

  25. lauralaurentiu spune:

    Andreea, e super apetisanta aceasta placinta greceasca, ce sa zic! :) E si usor de facut, asa ca… poate o incerci!

  26. lauralaurentiu spune:

    bucataras, multumesc pentru vizita, te mai astept! a fost minunata placinta asta, e adevarat!

  27. Liana10 spune:

    Super faina!

  28. Sara & Miki spune:

    Bunica din partea mamei a fost grecoaica din Salonic. Deci, pot sa ma consider putin grecoaica, dar… nu stiu retete originale. Asa ca ma bucur ca am gasit la tine una care pare tare buna. Pupici!

  29. Lia spune:

    Imi place.Am sa-l incerc.

  30. Mihaela spune:

    Dupa ce s-a copt , cand e gata ,da, atunci se toarna siropul?

  31. gaby_d spune:

    wow! salivez aici!!!

  32. Andreea spune:

    Ce pofta imi e!

  33. Bucataras spune:

    O minunatie !!!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE