Galaktoboureko rețetă de plăcintă grecească cu cremă de lapte
Galaktoboureko – plăcintă grecească cu foi subțiri și umplutură de griș cu lapte. Cum se face plăcinta grecească galaktoboureko, rețetă pas cu pas, cu ingredientele la gram și modul de lucru explicat în detaliu.
Săptămână trecută, am văzut o emisiune din ciclul „The melting pot”, în care gazda emisiunii e, de fapt, invitată în casele celor care gătesc. Eo emisiune care prezinta bucătarii etnice. În fine, în emisiunea asta, se ospătau cu toții în casa unui grec. Ceea ce mi-a atras atenția a fost un desert adus de una dintre invitate, care l-a numit „galaktoboureko” – plăcintă cu lapte. Arăta senzațional dar rețeta nu a fost prezentata în emisiune. Pentru că galaktoboureko mi-a părut ceva foarte promițător, am scormonit internetul și am găsit o rețetă care mi-a făcut cu ochiul.
VEZI ȘI REȚETA DE GRIȘ CU LAPTE – DESERTUL COPILĂRIEI – CLICK PE POZĂ
Am mai modificat rețeta din care m-am inspirat pe ici-pe colo, dar a ieșit o plăcintă extraordinara, perfectă pentru a fi consemnată în categoria lucrurilor foarte bune care se pot face, fără prea mult efort, cu aluatul de plăcintă de cumpărat. Galaktoboureko al meu arată așa cum îl vedeți mai jos și vă promit că gustul e mult superior aspectului.
Ingrediente Galaktoboureko
- 12 foi de placinta
- 1 litru de lapte
- 6 oua
- 130 de grame de gris fin
- 120 de grame de zahar
- 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 150 de grame de unt cu continut de grasime 80%
- siropul: 250 ml de apa, 250 de grame de zahăr, coaja de la 1 lamaie, zeama de la ½ de lamaie
Preparare Galaktoboureko
1. Vom începe cu prepararea umpluturii pentru galaktoboureko. Laptele se pune la fiert intr-un vas incapator. Separat, se mixeaza ouale, grisul si zaharul.
2. Cand laptele fierbe, se toarna compozitia de oua si gris si se amesteca constant pana cand da in cateva clocote si se ingroasa. Se trage de pe foc si se adauga extractul de vanilie sau zahărul vanilat bourbon. Crema va fi destul de consistenta, dar spumoasa.
Asamblarea plăcintei
3. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Se alege o tava destul de adanca, cu dimensiuni ceva mai mici decat ale foilor de placinta. A mea este de silicon și are dimensiunile de 26 x 20 cm. Se topeste untul, fara a-l infierbanta. Foile se aseaza pe rand pe un prosop de bucatarie curat si se ung cu unt.
Se suprapun 6 foi unse cu unt in tava, astfel incat marginile foilor de aluat sa depaseasca marginile tavii.
Se toarna toata umplutura in tava, iar marginile foilor de aluat se aduc catre mijloc.
Se acopera crema cu restul de 6 foi de aluat, fiecare bine unsa cu unt. Pe masura ce se adauga fiecare foaie, marginile acesteia se inghesuie intre peretii tavii si placinta, iar daca e posibil, dedesubtul placintei. Se taie galaktoboureko crud, cu un cutit foarte bine ascutit, in portii potrivite, iar restul de unt topit se toarna deasupra.
Coacerea și însiroparea+
Galaktoboureko se da la cuptorul deja incins, la o înălțime medie. Se coace in jur de 45-50 de minute (depinde si de cuptor), pana ce se rumeneste frumos.
Se fierbe siropul din ingredientele mentionate si se toarna, fierbninte fiind, putin cate putin, peste placinta deja răcorită. Galaktoboureko însiropat se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cateva ore (chiar si peste noapte). Se serveste rece.
Este un desert usor si foarte placut. Pofta mare!
Lasă un răspuns