Cornuri pufoase cu rahat, rețetă video
Cornuri pufoase cu rahat, rețetă video. Rețetă pas cu pas de cornuri pufoase cu rahat. Cornuri din aluat dospit dulce, umplute cu rahat, rețetă culinară pas cu pas.
Cornuri pufoase proaspăt scoase din cuptor, cafea bună sau un ceai aromat… așa arată în viziunea mea un mic dejun sau o gustare de după amiază perfectă. Cornurile cu rahat sunt pasiunea soțului meu, de aceea le fac destul de des, la cererea dumnealui. Preferatele mele rămân cornurile umplute cu gem.
Rețeta de azi, este, de fapt, despre aluatul dospit dulce din care sunt făcute aceste cornuri minunate, care e inspirată de rețeta mea de cozonac împletit. Un astfel de aluat, aromat și bogat, poate fi umplut nu doar cu rahat, ci și cu alte umpluturi dulci, la alegerea voastră.
Nu e o rețetă dificilă. Nu durează foarte mult iar timpul de preparare indicat, de două ceasuri și jumătate, nu trebuie să-i descurajeze pe cei mai puțin experimentați. Nu vom lucra efectiv mai mult 30-40 de minute. Restul este timpul de odihnă necesar aluatului pentru dospire. În acest timp putem să facem orice altceva, de la alte treburi prin bucătărie până la o plimbare bună sau cititul unei cărți. Și-n timp ce ne vom ocupa cu ceea ce ne place mai mult, cornurile noastre aproape se vor face singure. Ce să ne dorim mai mult?
Așadar, chiar dacă va fi prima dată când vă veți încumeta să faceți un aluat dospit, eu zic să nu ezitați. Rețeta asta o să vă reușească și o să vă dea multă încredere pentru proiecte de patiserie mai complicate. Dacă aveți o mașină de pâine sau un robot, nici măcar frământarea nu vă va solicita prea mult. De data asta, însă, mie mi s-a făcut dor să simt glutenul din aluat dezvoltându-se în mâinile mele. Am optat, așadar, pentru frământarea manuală. Uneori, o astfel de trebușoară poate fi mai eficientă decât aparatele de sală!
[adinsert block=”6″]
Ca să fie totul foarte clar, am realizat pentru voi o rețetă video. O puteți urmări imediat după lista ingredientelor. La finalul articolului veți găsi și modul de preparare al rețetei în format text. Spor la treabă!
Ingrediente Cornuri pufoase cu rahat
- 500 de grame de făină de bună calitate, cu minimum 10% conținut de proteine (procentul de proteine e specificat pe ambalajul făinurilor, în funcție de calitatea făinii folosite dar și de mărimea ouălor, ar putea fi nevoie de 1-2 linguri – maximum 50 de grame – de făină în plus)
- 200 ml. lapte
- 20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
- 3 gălbenușuri
- 1 ou întreg
- 100 de grame de zahăr
- 80 de grame de unt
- 25 ml. ulei + 2 lingurițe de ulei pentru uns planul de lucru și castronul
- coaja rasă (doar partea galbenă) de la 1 lămâie
- 1 lingură de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 200 de grame de rahat colorat
- în plus, 1 gălbenuș bătut cu puțin lapte sau 1 ou bătut sau lapte pur și simplu, pentru uns cornurile deja modelate
Preparare Cornuri pufoase cu rahat, rețetă video
Mod de preparare Cornuri pufoase cu rahat, rețeta în format text (printabil):
Prepararea aluatului
1. Dacă folosiți drojdie proaspătă, aceasta se freacă într-un castronel cu 1 lingură de zahăr (din cantitatea totală de zahăr) până când se lichefiază. Se diluează cu laptele călduț, dar nu fierbinte. În cazul în care folosiți drojdie uscată, aceasta se dizolvă în laptele călduț, deodată cu zahărul.
2. Cele trei gălbenușuri și oul întreg se bat cu furculița până când se lichefiază, împreună cu sarea. Se adaugă peste laptele cu drojdie și se omogenizează. Se adaugă restul de zahăr și se amestecă scurt, nu e nevoie să se dizolve complet zahărul.
3. Se topește untul și se adaugă peste restul ingredientelor lichide (atenție, în niciun caz nu trebuie ca untul să fie fierbinte). Se adaugă cei 25 ml. de ulei și se omogenizează. Se adaugă coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie și se amestecă bine.
4. Făina se cerne într-un castron încăpător. Se face o adâncitură în mijlocul făinii, se toarnă treptat ingredientele lichide, în timp ce se amestecă cu o lingură. După ce lingura nu mai ne este de ajutor în încercarea de a omogeniza cât mai bine făina cu lichidele, începem să frământăm energic.
Chiar dacă aluatul este lipicios și pare prea umed, nu începem să adăugăm făină pentru a rezolva asta. Putem suplimenta cantitatea de făină cu maximum 50 de grame. Dacă facem un aluat vârtos, acesta nu va mai fi pufos. În aproximativ 15-20 minute de frământare energică, rețeaua de gluten din făină se va dezvolta și vom obține un aluat neted și nelipicios, ca o minge. În cazul în care se frământă la robot, se pune mai întâi făina, apoi lichidele și se frământă aproximativ 10 minute. La mașina de pâine vom pune mai întâi lichidele, abia apoi făina și putem porni programul de frământare.
Dospirea aluatului
Aluatul de cornuri bine frământat se modelează în formă de bilă și se așează într-un castron curat, uns cu o peliculă fină de ulei. Se acoperă castronul cu un șervet de bucătărie curat, umed, împăturit în 2 straturi. Se așează într-un loc călduț, ferit de curent, să crească până când își dublează volumul.
Modelarea și coacerea
1. După ce a crescut, aluatul se răstoarnă pe planul de lucru uns cu ulei. Se modelează (cu palmele sau cu sucitorul) într-o foaie rotundă, groasă de aproximativ 1 cm. Se împarte aluatul, cu un cuțit sau o rolă de patiserie, în 12 arcuri de cerc de dimensiune aproximativ egală. Se împarte rahatul în partea mai lată a fiecărei bucăți. Se rulează către vârf, cu umplutura în mijloc, formând cornurile.
2. Cornurile se așează într-o tavă pentru cuptor, acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele. Se ung cornurile pe suprafață cu ou bătut (sau cu gălbenuș sau doar cu lapte). Se lasă să mai crească în tavă timp de 25-30 de minute. În acest răstimp, vom încinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
[adinsert block=”6″]
3. Se coc cornurile în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius, la o înălțime medie, timp de 25 de minute. Dacă au tendința de a se rumeni prea repede, se acoperă lejer cornurile cu o coală de hârtie de copt umezită. Se continuă coacerea până la scurgerea timpului indicat.
Se lasă să se răcească. Aceste cornuri pufoase sunt bune și călduțe, dar atenție cu rahatul de interior, acesta poate fi foarte fierbinte! Opțional, se pot finisa cu zahăr pudră vanilat. Poftă mare!
Lasă un răspuns