Tartă Tatin cu banane – rețetă detaliată
Tartă Tatin cu banane – rețetă detaliată de patiserie, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de lucru prezentat detaliat, cu imagini pas cu pas. Tartă Tatin cu banane prea coapte, un mod delicios de a reduce risipa în bucătărie.
Cu această rețetă – care e foarte gustoasă, de altfel – vă prezint un viitor nou star al patiseriei, anunțându-vă că Vukomir (bărbatu-meu) s-a apucat de copturi și e plin de entuziasm, dorind să învețe cât mai multe. Deci, dacă nu se va sătura cumva la fel de brusc cum a început, e posibil să apară în curând pe blog și o rețetă făcută de el singur. Această tartă Tatin cu banane s-a făcut la inițiativa lui, pentru că a vrut el neapărat să facă ceva cu un ciorchine de banane prea coapte. Eu i-am propus rețeta, făcută după clasica tartă Tatin cu mere, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ucenicul meu a ajutat foarte mult și multe faze le-a făcut singur, chiar dacă a fost atent, foarte atent supravegheat. Dacă îmi ajunge timpul, mâine – poimâine îl veți putea vedea și pe contul meu de Instagram, filmat, să vedeți că e chiar talentat. E și extrem de doritor de aprobare, în caz că-l veți vedea să nu vă abțineți de la laude😜.
Ingrediente Tartă Tatin cu banane
- 4-5 banane coapte sau chiar prea coapte (după mărime)
- 300 de grame de foietaj + 1 lingură rasă de făină pentru planul de lucru
- 150 de grame de zahăr
- 20 de grame de unt
- sucul proaspăt stors de la 1 portocală mare
Mod de preparare Tartă Tatin cu banane – rețetă detaliată
Precizare: pentru tarta Tatin, fie că e cea cu mere, clasică, fie că e una cu banane sau altceva, aveți nevoie de o formă compactă. Formele de tartă cu inel detașabil nu sunt potrivite pentru această rețetă, pentru că, în timpul coacerii, caramelul s-ar scurge în cuptor. Dacă nu aveți o formă de tartă compactă, puteți folosi o cratiță nu prea înaltă sau chiar o tigaie.
Eu am folosit o formă de tartă din sticlă termorezistentă, aceasta fiind singura pe care o am fără acel inel detașabil. Din acest motiv, am caramelizat zahărul separat, apoi l-am turnat în formă, după cum veți vedea în cele ce urmează.
De la început, am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Aluatul
1. Pentru tarta Tatin cu banane, am folosit aluat foietaj din comerț. Fără îndoială și cu atât mai bine, se poate folosi și foietaj preparat în casă, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Proaspătul și entuziastul meu ucenic, însă, nu a ajuns atât de departe cu tainele patiseriei. El a presărat planul de lucru cu un pic de făină, așa cum i s-a cerut. A așezat pe planul de lucru aluatul foietaj cumpărat și l-a întins un pic cu sucitorul, să aibă minimum 26-27 cm lățime. Deasupra aluatului, a așezat forma de tartă, cu gura în jos. A decupat aluatul cu un cuțit, de jur împrejur, obținând un cerc de aluat de mărimea potrivită. Cercul de aluat l-a înfășurat pe sucitor și l-a pus pe o farfurie, păstrându-l la rece până a fost nevoie de el.
Aluatul rămas se poate folosi pentru saleuri și alte mici produse la care ați folosi în mod obișnuit foietaj.
Caramelul
2. Am pus zahărul, într-un strat uniform, într-o tigaie. Am lăsat tigaia pe foc potrivit până când zahărul s-a caramelizat și a căpătat o culoare brun aurie. Rețineți că nu trebuie să amestecați niciodată în zahărul ars, doar să înclinați vasul stânga-dreapta, pentru ca zahărul să se caramelizeze uniform.
Evident, dacă aveți o formă de tartă metalică (sau dacă preparați tarta într-o cratiță), puteți carameliza zahărul direct în aceasta.
3. Odată zahărul caramelizat, am adăugat untul. Am înclinat tigaia în toate părțile până când untul, sfârâind, s-a omogenizat în caramel.
4. Imediat după topirea untului, am adăugat în tigaie sucul de portocală proaspăt stors. Am lăsat să fiarbă în continuare, de data asta amestecând, până când zahărul ars s-a dizolvat.
5. Am continuat fierberea până când caramelul s-a îngroșat și a început să facă bulbuci mari la suprafață, așa cum puteți vedea în poza de mai jos.
6. Imediat, am turnat acest sos de caramel fierbinte în forma de tartă. Aceasta are diametrul de 24 de centimetri. Am înclinat forma de jur împrejur, pentru ca marginile să fie și ele îmbrăcate în caramel.
Bananele și asamblarea tartei
7. Ca să vă faceți o idee cam cât de coapte au fost bananele pe care le-am folosit, iată-le, în imaginea de mai jos. De la început, am crezut că îmi vor ajunge 3 banane dar până la urmă am folosit 5 bucăți. Evident, nu e obligatoriu să se folosească aceste banane prea coapte, e doar util să le folosim într-o astfel de rețetă, ca să nu le pierdem.
8. Am tăiat bananele pe lungime, cu un cuțit bine ascuțit. De fapt, le-a tăiat Vukomir, ale cărui mâini le vedeți în imagini și care a fost extrem de doritor să se implice.
9. După ce am tăiat bananele, le-am aranjat în forma de tartă, peste caramel. Eu am preferat să le poziționez cu partea tăiată în jos dar nu e obligatoriu.
10. Imediat, același ucenic harnic a înfășurat pe sucitor aluatul deja decupat în formă de cerc. L-a ridicat cu ajutorul sucitorului și l-a derulat deasupra formei de tartă, permițându-i să alunece la locul lui.
11. Am perforat aluatul din loc în loc cu o furculiță și am presat marginile în interior, de jur împrejurul formei de tartă.
Coacerea
12. Am dat forma cu tarta tatin cu banane la cuptorul deja încins la 190°C, la o înălțime medie. Am lăsat tarta în cuptor timp de 43 de minute, până când foietajul s-a umflat și s-a rumenit, devenind auriu. Coacerea ar trebui să se întâmple între 40 și 45 de minute, dar depinde și de cuptor. În principiu, tarta e gata când foietajul e auriu iar caramelul bulbucește de jur împrejur.
13. Am lăsat tarta să se odihnească în formă timp de 5 minute, apoi am acoperit-o cu platou de mărime destul de mare. Alegeți platoul luând în considerare că în formă este mult sirop, nu cumva să se scurgă (mai ales că e și fierbinte).
14. Mi-am pus mănuși termoizolante și am apucat strâns, cu mâinile, atât forma, cât și platoul. Dintr-o singură mișcare rapidă, am întors tarta tatin cu banane cu fundul în sus.
15. Tot cu mănuși, am ridicat forma iar frumusețea de tartă tatin cu banane a rămas pe platou. Câteva bucățele de banană au rămas lipite de formă dar le-am luat imediat cu un cuțit pe care l-am introdus sub ele (să nu le rup) și le-am pus exact de unde lipseau.
Practic, tarta tatin cu banane se poate servi imediat, încă fiind caldă. După gustul meu, e mai corect să fie lăsată să ajungă la temperatura camerei. Astfel, siropul abundent va pătrunde bine foietajul, care va deveni nemapomenit de gustos. Nouă ne place cu o cupă de înghețată de vanilie, dar, evident că e delicioasă și simplă sau cu un sos de vanilie/de ciocolată etc.
Sper să vă placă rețeta și s-o încercați! Eu vă aștept cu impresii.
MAI MULTE REȚETE CU FOIETAJ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns