Merdenele
Merdenele de casa, reteta explicata cu poze pas cu pas. Cum se face aluatul de merdenele? Merdenele de casa cu branza, cum se fac? Reteta merdenele ca la patiserie.
Cui nu ii plac aceste pachetele de foi-foite fragede, cu branza savuroasa la mijloc, numite merdenele? Recunoastem sau nu, merdeneaua ramane una din tentatiile pacatoase carora le rezistam cu greu. Gasim tot felul de argumente: iar carbohidrati? Prea multe grasimi!
Si totusi, merdenelele sunt cumva parte din copilaria noastra si macar cateodata meritam sa ne rasfatam cu ele. Aici aveti o reteta de merdenele cu carne, iar mai departe vom discuta despre reteta de merdenele cu branza.
Aceasta reteta de merdenele am cules-o de pe forumul culinar.ro, pe vremea cand era foarte activ si cand multi din bloggerii de succes de azi erau membri activi. O fata pe nume Lorena Diaconu a postat acolo o reteta, pe care a numit-o „Macedonia”. Citind-o, mi s-a parut ca ar putea fi chiar reteta de merdenele pastrata la secret de patiserii. M-am apucat sa fac reteta Lorenei, cu oarecare modificari, si mi-au rezultat – ce credeti? – niste merdenele de toata frumusetea, exact asa cum le stim dintotdeauna!
Este reteta pe care o fac de vreo doua-trei ori pe an si familiei mele, atunci cand nu mai rezist la insistentele lor, si pe care v-o impartasesc si voua cu tot dragul.
Ingrediente Merdenele
(cu precizarea ca eu am facut o portie mica, folosind 1/2 din ingredientele recomandate)
- 1/2 kg faina tip 480 (merge si un amestec de 000 și 550, jumi-juma)
- 1 ligurita de sare
- 1/2 lingura de otet
- 250-300 ml apa
- 250 grame margarina (pentru prajitura, gen Rama, Unirea etc.) – eu am folosit unt cu 80% grasime, si doar 200 de grame
- Umplutura: 125 grame branza de vaci, 125 grame telemea rasa, 1 albus crud, marar tocat, ceapa verde dupa gust
Preparare Aluat Merdenele:
1. Din faina, apa, otet si sare se framanta aluat de merdelene. Acesta trebuie sa fie elastic si nelipicios. Odata framantat, se aseaza pe planul de lucru uns bine cu ulei.
Se imparte aluatul in 10-12 bucati pe cat posibil egale (cel mai bine sa le cantariti, sa aiba 65-70 de grame). Eu, pentru ca am facut doar 1/2 din reteta, am impartit aluatul in 6 bucati, asa cum se vede mai jos.
2. Pentru merdenele, vom lucra cu fiecare bucata pe rand. Fiecare bucata de aluat in parte se intinde intr-un patrat cu latura de aproximativ 15 cm, apoi se unge abundent cu untul (sau margarina) impartit in prealabil in atatea bucati cate bucati de aluat aveti si care a fost usor framantat ca sa devina maleabil:
3. Se impacheteaza fiecare bucata unsa cu unt (margarina) in trei, pe una din laturi, obtinand un dreptunghi ingust si lunguiet.
4. Apoi vom impacheta acest dreptunghi in patru, efectuand plierile pe latura lunga a acestuia. Pe rand, procedam la fel cu fiecare bucata de aluat in parte, apoi bucatile impachetate se infoliaza cu folie alimentara si se dau la frigider pentru o ora.
Umplerea si modelarea
5. După trecerea timpului de odihnă, fiecare pachetel in parte se intinde pe planul de lucru uns cu ulei, cu ajutorul sucitorului, sub forma unui patrat cu grosimea cat mai mica (poza din stanga, e semitransparent) si latura de aproximativ 20 cm.
Ca sa ne fie mai usor, il vom presa mai intai cu sucitorul din loc in loc, abia apoi vom rula. Chiar la mijloc se pune umplutura si se acopera aducand colturile opuse deasupra acesteia si lipindu-le prin presare usoara si formand astfel merdeneaua.
Coacerea
1. Se aseaza merdenelele in tava, cu partea pliata in jos (eu am pus in tava hartie de copt):
2. Se dau la cuptorul preincins la 220 de grade pana cresc si se rumenesc frumos. Timpul de coacere pentru merdenele e de aproximativ 20 de minute. Le lasam sa se racoreasca putin, pentru ca mai cu seama branza va fi foarte fierbinte, apoi le putem savura. Dupa cum se vede in poza cu sectiunea, de mai jos, merdenelele au sute de foite subtiri si nu sunt cu nimic mai prejos decat cele cumparate. Delicioase au fost, atat calde cat si reci.
Lasă un răspuns