Cautare in site
x inchide
merdenele-de-casa-reteta-pas-cu-pas-cum-se-face-aluatul-de-merdenele-reteta-de-merdenele-cu-branza-retetecalamamaro

Merdenele

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 22.02.2009
Rating
4.9
(362)
SARI LA RETETA
Rating
4.9
(362)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

64 comentarii la Merdenele

  1. Olivia spune:

    Buna ziua, pentru a manca proaspete, se pot congela, crude, necoapte, o parte dintre aceste produse? Daca da, cand vor fi scoase din congelator, se dezgheata inainte de a le pune in cuptor? Multumesc anticipat.

  2. Daniela spune:

    De ce nu se poate imparti aluatul la sfarsit, dupa procedurile de impachetare? Mulțumesc!

  3. Lidia Șerbănescu spune:

    Vă mulțumesc, Laura Laurențiu, mi-au ieșit niște merdenele mult mai bune decât cele de cumpărat. Au fost foarte apreciate de cei care au mâncat, singurul regret fiind faptul că am făcut aluatul pe jumătate. Păcat că nu pot pune o poză, au crescut ca niște gogoși la cuptor, dar le voi posta pe Savori Urbane, ca să le reamintesc și altora cat sunt de bune.

  4. Bigan Carmen spune:

    De ce in timpul coacerii o parte din unt iese dintre foi?

  5. Cristina-Daniela Hrimiuc spune:

    Dacă las aluatul peste noapte e bine? Sau trebuie doar o ora? Vreau sa le fac pt prieteni și ma gândeam sa fac de seara aluatul, sa pun bucățile la rece și a doua zi sa le întind, umplu și coc.. Dar vreau sa îmi și iasa?

  6. Adriana spune:

    In 2 săptămâni le-am făcut de 2 ori. Foarte bune. Excelente. Eu am pus mai multa apa decât scrie în rețetă dar probabil ca faina mea cere mai multa apa.

  7. Cornelia spune:

    Arata senzational. :) M-am apucat sa fac. Dar m-a stricat carantina la cap :)) am citit 1200 grame faina si nu intelegeam de ce punem asa putin lichid. In fine am facut aluatul pana la urma. Acum e la odihna, uns cu unt. Multumesc pentru reteta. Abia astept sa vad cum ies merdenelele

  8. Ofelia spune:

    O intrebare tehnica: aluatul de merdenele trebuie framantat pana cand se formeaza fereastra de gluten?

  9. andreea spune:

    M-a lovit o pofta incredibila acum cateva zile cand vb cu prietenul de merdenele….si fiind in Edinburg…ciuciu aici asa ceva ori asemanator. Asa ca am cautat retete si m-am oprit la asta. Mi-au iesit fff bune si aproape de cele din magazin, dar vreau sa dau niste sfaturi celor care urmeaza sa le faca daca vor sa iasa exact ca cele din magazin.
    Untul sa fie intins cat mai bine, sa nu ramana bucatele ca se sparg buzunarasele cand le intinzi inainte de a pune branza.
    Sa intindeti cat mai subtiri posibile marginile.
    Un pic mai multa sare ar fi mers la aluat si in branzica parerea mea :) o idee doar
    Si ultima, sa le dati cu unt si deasupra inainte sa le bagati la cuptor :)
    In rest…sunt super bune si nu ma mai satur de ele, de asemenea nu imi vine sa cred ca mi-au iesit sincera sa fiu :))

  10. irina spune:

    Bună ziua ,200 g de unt folosim pt 500 g faina sau 250g? Untul trebuie sa fie rece?

  11. Andreea spune:

    Cele mai delicioase!!! Mănânci pana ți se face rău….. O rețetă excelenta!

  12. Alice spune:

    Dragi bucatarasi si mici sau mari gurmanzi,
    Draga Laura,

    Ieri, am descoperit site-ul tau. Si acum, dupa ce am facut aceste merdenele, iti spun ca m-ai cucerit!
    Sunt absolut minunate! Pentru cei mai putini increzatori…..e prima data cand fac merdenele. Si promit, nu ultima data. Ma gandesc sa incerc si alte umpluturi: carne, ciuperci. Recomandari? In curand, voi incerca aluatul de foitaj.
    Repetand ideea unui alt comentariu, m-ai invatat cum sa aduc un pic din patiseria noastra peste ocean.
    Multumesc, Laura!

    Succes si multa sanatate, tuturor!
    Alice

  13. Mihaela spune:

    Am făcut astăzi rețeta. Aluatul este extraordinar. Mai trebuie să lucrez la umplutura de branza…mai multa telemea decât branza de vaci cred ca ar fi mai bine. Multumesc pentru rețeta! Va urmăresc in continuare.

  14. Alina spune:

    Va multumesc din suflet pentru reteta, am reusit sa aduc peste ocean un pic din gustul de acasa, au iesit exceptional de bune, de crocante, exact ca la patiserie. Va urmaresc cu mult interes si va multumesc inca o data.

  15. adriana spune:

    buna seara! va rog sa mi spuneti cit de important este tipul de faina care tb folosit? adica nu ar reusi doar cu faina 000? sau in amestec cu 650?

  16. Mihaela spune:

    Am si eu o intrebare… aluatul poate fi lasat la frigider peste noapte? As vrea sa le fac pentru micul dejun… dar nu vreau sa ma trezesc cu 2-3 ore inainte.

  17. Iulia spune:

    Dupa 30 de ani de dus dorul placintelor cu branza sarata am incercat aceasta reteta. A iesit foarte bine!
    De ce nu am incercat pana acum? Pentru ca iubind la nebunie merdenelele de la Bucuresti (Patiseria Infratirea intre popoare) am ramas cu un „cult” al acestor placinte. Daca as trai 100 de ani as manca zilnic numai merdenele sarate, dupa reteta din anii ’70! In tot acest timp mi-a fost frica sa nu profanez aceea reteta, insa vazand ce merdenele se vand astazi prin patiserii mi-am zis ca asa ceva pot face si eu. Am fost multumita. Trebuie insa respectata intocmai cantitatea de unt.
    Datorita dvs. mi-am realizat visul! Va sunt extrem de recunoscatoare.
    Salut toti fanii care nu pot trai fara merdenele!

  18. Ioana Didac spune:

    Super-multumiri pentru super-retetea de super-merdenele! :)) Mi-am luat inima in dinti si le-am facut, de vreo doua saptamani am pagina cu reteta deschisa in browser! Sunt foarte usor de facut si sunt incredibil de bune! Multam fain!

  19. Simona spune:

    Dna Laurentiu,

    Am o intrebare cu privire la aluatul acesta. Am facut reteta din 500g faina si 300 mL apa. Mi-a iesit un aluat ingrozitor de moale si lipicios. Efectiv imi curgea din castron. Ma uitam la pozele de pe website-ul dvs. si nu mi-ar fi iesit nicicum un aluat care sa stea ca o minge pe plansa de lucru. Nu stiu cam cat trebuie framantat..reteta aici nu precizeaza. Oricat as fi framantat eu nu iesea nicium mai tare. Am riscat si am adaugat faina cam cat am crezut eu ca sa il simt la mana ceva mai tare. Acum sta la frigider si ma intreb oare ce va iesi.. O sa mai scriu.. Simona

    • lauralaurentiu spune:

      Simona, procentul de hidratare nu e deloc mare, e un 60%. De framantat se framanta atata cat sa nu mai fie aluatul lipicios, trebuie sa fie neted si elastic. Evident, daca era chiar curgator, nu cred ca ar fi mers oricat ai fi framantat. Parerea mea este ca ori ai o faina foarte slab calitativa, ori ai gresit la cantarit sau la masuratul apei. Bine ai facut ca ai mai adaugat faina si ai salvat aluatul. Te astept cu vesti bune.

      • simona spune:

        Nu mi-au iesit grozav dar cred ca faina a fost de vina. Nu s-au copt cum trebuie la mijloc. Culmea s-au mancat imediat. O sa mai incerc cu alta faina. Asta cred ca a fost hiba. La gust au fost OK dar se simtea un pic aluatul necopt. Ma bate gandul sa le pliez data viitoare jumatate jus jumatate jos sa echilibrez un pic aluatul. Partea de jos nu s-a copt bine iar cea de sus era aproape arsa. Ma bate la cap familionul sa mai fac. Nu mai scap de ei.

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

  20. Aariadna_75 spune:

    sunt foarte gustoase,le-am facut aseara si au placut la toata lumea.
    a doua zi sunt la fel de gustoase.
    multumesc

  21. Iulia spune:

    Au iesit incredibil de crocante! 
    Pe deasupra nu arata ca in poze, insa am inteles si de ce. Cand am intins foile pentru a pune umplutura, nu le-am intins suficient. Mi-a fost frica sa nu se rupa si le-am lasat mai grosute. 
    Cu toate astea, gustul si consistenta sunt exceptionale. 

    Data viitoare o sa incer sa le intind mai bine (pana sunt aproape transparente). 

    Multumesc din suflet pentru reteta!

    • lauralaurentiu spune:

      Iulia draga, ma bucur foarte mult, sa iti fie de bine si data viitoare sa iti reuseasca mai ceva ca la patiserie :).

      2012/6/25 Disqus

  22. Iulia spune:

    Am trecut de prima etapa. Am guguloaiele la frigider. :) Am folosit cantitati din ochi, pt ca nu am un cantar de bucatarie si am redus totul la jumatate (ca sa evit un rateu prea dur).
    Aluatul are o consistenta catifelata, foarte placuta. Atata vreme cat masa e unsa cu ulei se lucreaza foarte bine. 

    Umplutura – branza feta amestecata cu putin marar. 

    Abia astept sa le dau la cuptor ! :)
    Revin cu rezultatele :* 

  23. Maria spune:

    Chiar acum sinte cale sa le fac, m-am sculat de dimineata cu o poooooooofta imensa ! Sper sa-mi iasa ca in poza, caci nu amde unde sa cumpar aici ! Si sper ca sotul nu o sa fie adept, caci deja cu sarmalele este o misiune ( aproape imposibila ) !

    Pe curind cu rezultatul…

    • Maria spune:

      Se coc in acest moment ! Miaaaaaaaaaam ! Miros fain, atit de fain ca-mi da pofta sa ma duc dupa ele in cuptor ! :)

      • Maria spune:

        Suuuuuuper ! Exact ca in poze ! Gustul ii place sotului. In cazul meu, cred ca brinza care am folosit-o aici nu este la fel ca cea din Ro. Eh, ce sa facem, si cu foile de varza piiiina am reusit sa gasesc pe aici, au trecut ceva ani buni de tot ! Dau eu intr-o zi si pe brinza aia ca in Ro…

        Multumesc mult de reteta … :)

      • Ioannaa spune:

        Unde locuiesti?

  24. Ohabu spune:

    In primul rand ca patratele mici (primele) nu se fac asa usor caci se lipeste facaletul de coca, coca de masa, coca de maini. Apoi untul trebuie topit ca sa se intinda calumea. Apoi cat naiba inseamna 65 de grame? Si intrebarile astea sunt doar la jumatatea procesului. Dati si voi retetele astea calumea, va rog eu…

  25. marcela spune:

    Azi le fac, arata prea bine ca sa le ratez…dar ca de obicei eu trebuie sa dublez portia ! 

    • Anonim spune:

      :) Te astept cu impresii, draga mea! Sunt foarte bune si merita facute in portie duble, dar au la grasimeeee…! Eu prefer sa fac mai putine si daca se termina, iaca, nu mai am de unde :P, ca daca mai sunt stiu sigur ca nu le pot rezista! :=))

      • marcela spune:

        Au fost dementiale, mi-au mai ramas si a doua zi dar avand musafiri … le-au topit in cateva minute asa trecute de o zi. In amestecul de branza pe langa marar am taiat si niste ceapa verde…uffff….durere ce bune au fost !

      • Anonim spune:

        marcela, cred, bine ca ai avut cu cine sa le imparti, eu una ma tem de grasimile alea ca de dracu’ si ele tot se agatza de mineeeee… uf! :=))

      • Maria spune:

        Si de mine se prind… Aie, pai, ce-i bun, fie omoara, fie strica sanatatea … LoL

  26. laura laurentiu spune:

    Aaaa, pai Anonimus = Anoimiss, ahaaaa! :) Simo, daca nu iti place gustul de unt fa-le cu margarina de aia rama sau delma cub, se simte gustul destul de puternic. Te pup!

  27. Anonymous spune:

    Laura sunt perfecte! al meu e innebunit dupa merdenele, poate ma incumet si trec peste „piticul” meu( piticul meu de pe creieras are ceva cu foetajele , cu grasimea multa, :D )si ii fac o surpriza. bravo, esti meseriasha tare!
    Simo (Anomiss)