Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Merdenele

Merdenele

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 22.02.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Merdenele de casa, reteta explicata cu poze pas cu pas. Cum se face aluatul de merdenele? Merdenele de casa cu branza, cum se fac? Reteta merdenele ca la patiserie. 

Cui nu ii plac aceste pachetele de foi-foite fragede, cu branza savuroasa la mijloc, numite merdenele? Recunoastem sau nu, merdeneaua ramane una din tentatiile pacatoase carora le rezistam cu greu. Gasim tot felul de argumente: iar carbohidrati? Prea multe grasimi! Si totusi, merdenelele sunt cumva parte din copilaria noastra si macar cateodata meritam sa ne rasfatam cu ele. Aici aveti o reteta de merdenele cu carne, iar mai departe vom discuta despre reteta de merdenele cu branza.

merdenele-de-casa-reteta-pas-cu-pas-cum-se-face-aluatul-de-merdenele-reteta-de-merdenele-cu-branza-retetecalamamaro

Aceasta reteta de merdenele am cules-o de pe forumul culinar.ro, pe vremea cand era foarte activ si cand multi din bloggerii de succes de azi erau membri activi. O fata pe nume Lorena Diaconu a postat acolo o reteta, pe care a numit-o „Macedonia”. Citind-o, mi s-a parut ca ar putea fi chiar reteta de merdenele pastrata la secret de patiserii. M-am apucat sa fac reteta Lorenei, cu oarecare modificari, si mi-au rezultat – ce credeti? – niste merdenele de toata frumusetea, exact asa cum le stim dintotdeauna!

Este reteta pe care o fac de vreo doua-trei ori pe an si familiei mele, atunci cand nu mai rezist la insistentele lor, si pe care v-o impartasesc si voua cu tot dragul.

Ingrediente Merdenele:

(cu precizarea ca eu am facut o portie mica, folosind 1/2 din ingredientele recomandate)

  • 1/2 kg faina tip 480 (merge si un amestec de 000 și 550, jumi-juma)
  • 1 ligurita de sare
  • 1/2 lingura de otet
  • 250-300 ml apa
  • 250 grame margarina (pentru prajitura, gen Rama, Unirea etc.) – eu am folosit unt cu 80% grasime, si doar 200 de grame
  • Umplutura: 125 grame branza de vaci, 125 grame telemea rasa, 1 albus crud, marar tocat, ceapa verde dupa gust

Preparare Aluat Merdenele:

1. Din faina, apa, otet si sare se framanta aluat de merdelene. Acesta trebuie sa fie elastic si nelipicios. Odata framantat, se aseaza pe planul de lucru uns bine cu ulei. Se imparte aluatul in 10-12 bucati pe cat posibil egale (cel mai bine sa le cantariti, sa aiba 65-70 de grame). Eu, pentru ca am facut doar 1/2 din reteta, am impartit aluatul in 6 bucati, asa cum se vede mai jos.

Ultima rețetă publicată

2. Pentru merdenele, vom lucra cu fiecare bucata pe rand. Fiecare bucata de aluat in parte se intinde intr-un patrat cu latura de aproximativ 15 cm, apoi se unge abundent cu untul (sau margarina) impartit in prealabil in atatea bucati cate bucati de aluat aveti si care a fost usor framantat ca sa devina maleabil:

3. Se impacheteaza fiecare bucata unsa cu unt (margarina) in trei, pe una din laturi, obtinand un dreptunghi ingust si lunguiet.

4. Apoi vom impacheta acest dreptunghi in patru, efectuand plierile pe latura lunga a acestuia. Pe rand, procedam la fel cu fiecare bucata de aluat in parte, apoi bucatile impachetate se infoliaza cu folie alimentara si se dau la frigider pentru o ora.

Umplerea si modelarea

5. După trecerea timpului de odihnă, fiecare pachetel in parte se intinde pe planul de lucru uns cu ulei, cu ajutorul sucitorului, sub forma unui patrat cu grosimea cat mai mica (poza din stanga, e semitransparent) si latura de aproximativ 20 cm. Ca sa ne fie mai usor, il vom presa mai intai cu sucitorul din loc in loc, abia apoi vom rula. Chiar la mijloc se pune umplutura si se acopera aducand colturile opuse deasupra acesteia si lipindu-le prin presare usoara si formand astfel merdeneaua.

Coacerea

1. Se aseaza merdenelele in tava, cu partea pliata in jos (eu am pus in tava hartie de copt):

merdenele 020

2. Se dau la cuptorul preincins la 220 de grade pana cresc si se rumenesc frumos. Timpul de coacere pentru merdenele e de aproximativ 20 de minute. Le lasam sa se racoreasca putin, pentru ca mai cu seama branza va fi foarte fierbinte, apoi le putem savura. Dupa cum se vede in poza cu sectiunea, de mai jos, merdenelele au sute de foite subtiri si nu sunt cu nimic mai prejos decat cele cumparate. Delicioase au fost, atat calde cat si reci.

merdenele-reteta-pas-cu-pas-cum-se-fac-merdenelele-cum-sa-faci-merdenele-de-casa-retetecalamamaroSpor la framantat merdenele si pofta mare!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 comentarii la Merdenele

  1. Andreea spune:

    Cele mai delicioase!!! Mănânci pana ți se face rău….. O rețetă excelenta!

  2. Alice spune:

    Dragi bucatarasi si mici sau mari gurmanzi,
    Draga Laura,

    Ieri, am descoperit site-ul tau. Si acum, dupa ce am facut aceste merdenele, iti spun ca m-ai cucerit!
    Sunt absolut minunate! Pentru cei mai putini increzatori…..e prima data cand fac merdenele. Si promit, nu ultima data. Ma gandesc sa incerc si alte umpluturi: carne, ciuperci. Recomandari? In curand, voi incerca aluatul de foitaj.
    Repetand ideea unui alt comentariu, m-ai invatat cum sa aduc un pic din patiseria noastra peste ocean.
    Multumesc, Laura!

    Succes si multa sanatate, tuturor!
    Alice

  3. Mihaela spune:

    Am făcut astăzi rețeta. Aluatul este extraordinar. Mai trebuie să lucrez la umplutura de branza…mai multa telemea decât branza de vaci cred ca ar fi mai bine. Multumesc pentru rețeta! Va urmăresc in continuare.

  4. Alina spune:

    Va multumesc din suflet pentru reteta, am reusit sa aduc peste ocean un pic din gustul de acasa, au iesit exceptional de bune, de crocante, exact ca la patiserie. Va urmaresc cu mult interes si va multumesc inca o data.

  5. adriana spune:

    buna seara! va rog sa mi spuneti cit de important este tipul de faina care tb folosit? adica nu ar reusi doar cu faina 000? sau in amestec cu 650?

  6. Mihaela spune:

    Am si eu o intrebare… aluatul poate fi lasat la frigider peste noapte? As vrea sa le fac pentru micul dejun… dar nu vreau sa ma trezesc cu 2-3 ore inainte.

  7. Iulia spune:

    Dupa 30 de ani de dus dorul placintelor cu branza sarata am incercat aceasta reteta. A iesit foarte bine!
    De ce nu am incercat pana acum? Pentru ca iubind la nebunie merdenelele de la Bucuresti (Patiseria Infratirea intre popoare) am ramas cu un „cult” al acestor placinte. Daca as trai 100 de ani as manca zilnic numai merdenele sarate, dupa reteta din anii ’70! In tot acest timp mi-a fost frica sa nu profanez aceea reteta, insa vazand ce merdenele se vand astazi prin patiserii mi-am zis ca asa ceva pot face si eu. Am fost multumita. Trebuie insa respectata intocmai cantitatea de unt.
    Datorita dvs. mi-am realizat visul! Va sunt extrem de recunoscatoare.
    Salut toti fanii care nu pot trai fara merdenele!

  8. Ioana Didac spune:

    Super-multumiri pentru super-retetea de super-merdenele! :)) Mi-am luat inima in dinti si le-am facut, de vreo doua saptamani am pagina cu reteta deschisa in browser! Sunt foarte usor de facut si sunt incredibil de bune! Multam fain!

  9. Simona spune:

    Dna Laurentiu,

    Am o intrebare cu privire la aluatul acesta. Am facut reteta din 500g faina si 300 mL apa. Mi-a iesit un aluat ingrozitor de moale si lipicios. Efectiv imi curgea din castron. Ma uitam la pozele de pe website-ul dvs. si nu mi-ar fi iesit nicicum un aluat care sa stea ca o minge pe plansa de lucru. Nu stiu cam cat trebuie framantat..reteta aici nu precizeaza. Oricat as fi framantat eu nu iesea nicium mai tare. Am riscat si am adaugat faina cam cat am crezut eu ca sa il simt la mana ceva mai tare. Acum sta la frigider si ma intreb oare ce va iesi.. O sa mai scriu.. Simona

    • lauralaurentiu spune:

      Simona, procentul de hidratare nu e deloc mare, e un 60%. De framantat se framanta atata cat sa nu mai fie aluatul lipicios, trebuie sa fie neted si elastic. Evident, daca era chiar curgator, nu cred ca ar fi mers oricat ai fi framantat. Parerea mea este ca ori ai o faina foarte slab calitativa, ori ai gresit la cantarit sau la masuratul apei. Bine ai facut ca ai mai adaugat faina si ai salvat aluatul. Te astept cu vesti bune.

      • simona spune:

        Nu mi-au iesit grozav dar cred ca faina a fost de vina. Nu s-au copt cum trebuie la mijloc. Culmea s-au mancat imediat. O sa mai incerc cu alta faina. Asta cred ca a fost hiba. La gust au fost OK dar se simtea un pic aluatul necopt. Ma bate gandul sa le pliez data viitoare jumatate jus jumatate jos sa echilibrez un pic aluatul. Partea de jos nu s-a copt bine iar cea de sus era aproape arsa. Ma bate la cap familionul sa mai fac. Nu mai scap de ei.

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

      • lauralaurentiu spune:

        Cred ca trebuie sa reglezi altfel cuptorul, ca sa bata caldura si de jos, nu doar de sus. Deasemenea, tine cont sa asezi tava in cuptor la o inaltime medie.

        2013/3/29 Disqus

  10. Aariadna_75 spune:

    sunt foarte gustoase,le-am facut aseara si au placut la toata lumea.
    a doua zi sunt la fel de gustoase.
    multumesc

  11. Iulia spune:

    Au iesit incredibil de crocante! 
    Pe deasupra nu arata ca in poze, insa am inteles si de ce. Cand am intins foile pentru a pune umplutura, nu le-am intins suficient. Mi-a fost frica sa nu se rupa si le-am lasat mai grosute. 
    Cu toate astea, gustul si consistenta sunt exceptionale. 

    Data viitoare o sa incer sa le intind mai bine (pana sunt aproape transparente). 

    Multumesc din suflet pentru reteta!

    • lauralaurentiu spune:

      Iulia draga, ma bucur foarte mult, sa iti fie de bine si data viitoare sa iti reuseasca mai ceva ca la patiserie :).

      2012/6/25 Disqus

  12. Iulia spune:

    Am trecut de prima etapa. Am guguloaiele la frigider. :) Am folosit cantitati din ochi, pt ca nu am un cantar de bucatarie si am redus totul la jumatate (ca sa evit un rateu prea dur).
    Aluatul are o consistenta catifelata, foarte placuta. Atata vreme cat masa e unsa cu ulei se lucreaza foarte bine. 

    Umplutura – branza feta amestecata cu putin marar. 

    Abia astept sa le dau la cuptor ! :)
    Revin cu rezultatele :* 

  13. Maria spune:

    Chiar acum sinte cale sa le fac, m-am sculat de dimineata cu o poooooooofta imensa ! Sper sa-mi iasa ca in poza, caci nu amde unde sa cumpar aici ! Si sper ca sotul nu o sa fie adept, caci deja cu sarmalele este o misiune ( aproape imposibila ) !

    Pe curind cu rezultatul…

    • Maria spune:

      Se coc in acest moment ! Miaaaaaaaaaam ! Miros fain, atit de fain ca-mi da pofta sa ma duc dupa ele in cuptor ! :)

      • Maria spune:

        Suuuuuuper ! Exact ca in poze ! Gustul ii place sotului. In cazul meu, cred ca brinza care am folosit-o aici nu este la fel ca cea din Ro. Eh, ce sa facem, si cu foile de varza piiiina am reusit sa gasesc pe aici, au trecut ceva ani buni de tot ! Dau eu intr-o zi si pe brinza aia ca in Ro…

        Multumesc mult de reteta … :)

      • Ioannaa spune:

        Unde locuiesti?

  14. Ohabu spune:

    In primul rand ca patratele mici (primele) nu se fac asa usor caci se lipeste facaletul de coca, coca de masa, coca de maini. Apoi untul trebuie topit ca sa se intinda calumea. Apoi cat naiba inseamna 65 de grame? Si intrebarile astea sunt doar la jumatatea procesului. Dati si voi retetele astea calumea, va rog eu…

  15. marcela spune:

    Azi le fac, arata prea bine ca sa le ratez…dar ca de obicei eu trebuie sa dublez portia ! 

    • Anonim spune:

      :) Te astept cu impresii, draga mea! Sunt foarte bune si merita facute in portie duble, dar au la grasimeeee…! Eu prefer sa fac mai putine si daca se termina, iaca, nu mai am de unde :P, ca daca mai sunt stiu sigur ca nu le pot rezista! :=))

      • marcela spune:

        Au fost dementiale, mi-au mai ramas si a doua zi dar avand musafiri … le-au topit in cateva minute asa trecute de o zi. In amestecul de branza pe langa marar am taiat si niste ceapa verde…uffff….durere ce bune au fost !

      • Anonim spune:

        marcela, cred, bine ca ai avut cu cine sa le imparti, eu una ma tem de grasimile alea ca de dracu’ si ele tot se agatza de mineeeee… uf! :=))

      • Maria spune:

        Si de mine se prind… Aie, pai, ce-i bun, fie omoara, fie strica sanatatea … LoL

  16. laura laurentiu spune:

    Aaaa, pai Anonimus = Anoimiss, ahaaaa! :) Simo, daca nu iti place gustul de unt fa-le cu margarina de aia rama sau delma cub, se simte gustul destul de puternic. Te pup!

  17. Anonymous spune:

    Laura sunt perfecte! al meu e innebunit dupa merdenele, poate ma incumet si trec peste „piticul” meu( piticul meu de pe creieras are ceva cu foetajele , cu grasimea multa, :D )si ii fac o surpriza. bravo, esti meseriasha tare!
    Simo (Anomiss)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE