Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Vol-au-vent - pateuri usoare ca pana din foietaj

Vol-au-vent – pateuri usoare ca pana din foietaj

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

vol au vent 13

Vol au vent, pateuri fine si usoare din foietaj cu umpluturi diverse

Așa cum v-am povestit acum câteva zile, când am publicat rețeta de aluat foietaj clasic, în aceasta luna septembrie am acceptat provocarea Daring Baker’s. Tema lunii a fost aleasa de Steph, autoarea blogului A whisk and a spoon, si este vol au vent – adica niste pateuri usoare ca pana, ce ar putea lesne pluti pe o adiere de vant, o piesa clasica a patiseriei franceze. Adevarata provocare consta in aceea ca aluatul foietaj din care sunt facute pateurile trebuie prestat de vajnicii patiseri amatori care accepta provocarea.

Marturisesc, pentru mine aceasta provocare nu e chiar o piatra de incercare pentru ca nu e prima data cand fac foietaj de casa, pe deasupra am venit cu o idee inovatoare de aluat foietaj rapid – insa de aceasta data trebuie sa respect cu cat mai mare acuratete reteta propusa de Steph. Reteta de aluat propusa apartine lui Michel Richard, din cartea „Baking with Julia” de Dorie Greenspan.

Vol-au-vent-urile se pot umple cu orice va place, umpluturi dulci (crema de vanilie, frisca si fructe etc.) sau sarate (ciupercile, de exemplu, se preteaza foarte bine). Eu am ales o crema picanta de branza. Hai sa vedem cum se fac!

Ingrediente Vol au vent:

Aluat:

Umplutura:

  • 30 de grame de de unt
  • 2 linguri de faina
  • 450 ml de lapte
  • 100 de grame de cascaval
  • 100 de grame de parmezan
  • sare, piper alb, un varf de cutit de nucsoara
  • felii foarte subtiri de rosie pentru ornat

Asamblarea vol-au-vent-urilor:

  • 1 ou batut

Preparare Vol au vent:

1. Aluatul foietaj rece, din frigider, se intinde pe planul de lucru presarat cu faina, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de 4 mm grosime. Se decupeaza cu forma dorita (cea clasica este rotunda) de trei ori atatea forme cate bucati se doresc (in cazul in care se fac vol-au vent cu 2 straturi suprapuse, daca se doresc mai inalte, se vor taia de 4 ori atatea cate bucati se doreste sa se obtina). Eu am ales o forma de floare:

volent au vent 7

2. Se pastreaza pentru baza un numar de bucati de aluat decupate egal cu numarul de pateuri care se doresc sa obtina, acestea asezandu-se pe o tava acoperita cu hartie de copt.

Din restul bucatilor de aluat se decupeaza mijlocul cu o forma mai mica:

volent au vent 8

3. Se perforeaza bazele de aluat cu o furculita, in cateva locuri; se unge cu o pensula fiecare baza cu ou batut, avand grija sa nu se atinga marginile, caz in care s-ar stanjeni cresterea. Se suprapune un prim strat de forme decupate, deasupra bazei:

volent au vent 9

4. Cu aceeasi grija fata de margini, care nu trebuie atinse cu ou batut, se unge cu pensula al doilea strat de aluat si se suprapune al treilea, presand usor:

volent au vent 10

5. Daca se doreste sa se mai suprapuna straturi (cu cat sunt mai inalte, cu atat sunt mai spectaculoase) se continua la fel. Daca nu, se finiseaza stratul superior cu ou batut si se dau la frigider, cu tot cu tava.

Se aprinde cuptorul si se preincinge la 190 de grade Celsius. Se introduce tava si nu se deschide usa cuptorului pana ce sunt gata, aproximativ 20~25 de minute.

volent au vent 11

6. Capacelele decupate din interiorul formelor se coc separat, unse cu ou si presarate (sau nu) cu ce va place, eu am pus putin susan. Fiind mai mici, vor fi gata in aproximativ 10 minute.

7. Pentru umplutura, am topit untul intr-o craticioara si am adaugat faina, amestecand pana la incorporare. Am adaugat laptele fierbinte amestecand continuu, pana formarea unui bechamel consistent. Am tras vasul de pe foc si in sosul fierbinte am adaugat cascavalul si parmezanul ras, amestecand pana s-au topit complet. Am potrivit gustul de sare, piper si nucsoara si am lasat sa se raceasca complet, acoperit cu o folie alimentara (pentru a preintampina formarea pojghitei la suprafata).

crema de branza

8. Cu aceasta crema am umplut vol-au-vent-urile, am ras putin cascaval deasupra, am asezat frumusel cate o felie foarte subtire de rosie si am pus capacelul:

volent au vent 12

Ultima rețetă publicată

Sunt excelente pentru un bufet sau alaturi de alte aperitive; desemenea, cu umpluturi dulci (de exemplu cu crema de vanilie), pot constitui un desert aspectuos si savuros.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

25 comentarii la Vol-au-vent – pateuri usoare ca pana din foietaj

  1. Elena spune:

    Draga Laura iti multumesc pentru retetele tale minunate, pentru care de fiecare data am primit numai laude. Am facut si aceste delicioase pateuri si tre sa recunosc ca am ramas incintata de foietaj, demult cautam reteta unui asemenea foietaj si in sfirsit am descoperit-o la tine. Eu le-am umplut cu crema de brinza Philadelphia amestecata cu legume proaspete si au fost un succes, abia de am apucat sa le fac o poza, s-au dus toate pe loc. Atasez imediat si poza mea :) Sarbatori fericite iti doresc tie si familiei tale !

    • Ma bucur mult, Elena draga. Nu e un procedeu tocmai facil, asta inseamna ca esti foarte priceputa. Cred ca aluatul foietaj e piatra de incercare a unui patiser, asa ca daca ai reusit asta, sigur o sa iti reuseasca orice! Felicitari, sa va fie de bine si Sarbatori fericite!

  2. Aris spune:

    Si mie imi plac aluaturile de foietaj facute in casa si as vrea sa te intreb …se poate inlocui untul cu osinza ? Ma bucur ca te-am descoperit !

  3. Elena Donisa spune:

    am patit-o si eu, nu am intepat foaia baza, dar la gust si aspect e divin

  4. Adrian Sorin spune:

    Draga Laura imi pare f.f.bine ca te-am descoperit,vad ca am de invatat asa mult de la o GOSPODINA DESAVIRSITA ca tine,iti multumesc ca postezi retete elaborate asa fiind accesibile si celor ca mine adica „nestiutoare”.Vreau sa fac acest tip de aluat deci iese bine chiar daca nu ai folosit toata cantitatea de unt din reteta ?multumesc Any

    • lauralaurentiu spune:

      Nu cred ca iese prea bine :). Impaturirile succesive fac ca untul sa se distribuie in pelicule uniforme, foarte fine, intre straturile de aluat. Daca nu pui suficient, ori trebuie sa renunti la impaturiri, de unde rezulta un aluat mai gros, fara finete, ori se vor lipi straturile intre ele, din nou, rezultatul final fiind afectat.

      2012/3/4 Disqus

  5. Mihaela spune:

    Am facut aluatul asta, sub forma de croissant.Nu e deloc greu. Numai ca mi-a placut mai mult cel cu rama,s-a lucrat mult mai bine decat cel cu unt.

  6. lauralaurentiu spune:

    Mihalea, desigur, acest aluat e unul clasic si il poti folosi pentru o multime de preparate si cu tot felul de umpluturi.
    La a doua intrebare nu as sti ce sa iti raspund, pentru ca eu nu am facut-o decat insiropata :), asa ca neinsiropata nu stiu cum e. Oricum, nu am pus mult sirop, doar o idee.

  7. Mihaela spune:

    Din aluatul asta pot fi facute tot felul de forme cu tot felul de umpluturi, mere, branza?
    La prajitura cu crema de menta, asemanatoare cu Kinder, blatul insiropat sau neinsiropat, cum e spre perfectiune?

  8. madalina spune:

    dumnezeiesc……….

  9. lauralaurentiu spune:

    simona-schwab, desigur, prioritatile tale, mici, dar de o coplesitoare importanta, merita toata atentia ta :). O sa le vina randul si astora :).

  10. simona-schwab spune:

    O bucatareasa minunata! Va admir foarte mult! Mi-as dori sa incerc si eu aceasta reteta intr-o zi, insa deocamdata am trei mici prioritati (intre 1 luna si 3 anisori) :) asa ca ma opresc de cele mai multe ori la mancaruri rapide. Sunt convinsa, insa, ca aceste pateuri v-au iesit foarte gustoase, iti vine sa gusti pozele… :)

  11. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Minunatä Creatiune.
    Calitativ superlativ si optik de minune. Compliment mare

    Multe Salutäri Jacob

  12. laura laurentiu spune:

    Diana Didona, ma bucur mult de vizita ta! Te asigur ca foietajul in casa merita efortul, in primul rand pentru ca stii sigur ce pui in el, desigur, dar iti da si asa un fel de sentiment de implinire – uite, mai, ce am putut eu face cu manutele astea doua! :P Poti face o cantitate mai mare (asta si recomand) si il poti pastra la congelator, portionat dupa necesitati.
    Sunt sigura ca pateurile tale sunt grozave – volent-au-vent-urile clasice se coc goale, se umplu dupa aceea, coapte fara umplutura cresc mai inalte.

    Ma bucur mult ca ai incercat burekul, sper ca ti-a placut, sa va fie de bine!

  13. Diana Didona spune:

    Minunate! Aveam si eu o reteta asemanatoare (o faceam ………in tinerete); le preparam la fel, le decupam si in golul de deasupra le umpleam, inainte de a le da la cuptor, cu ghebe tocate amestecate cu ceapa calita, verdeata si ou. Erau pateurile mele preferate, dar n-am mai facut demult.
    De asemenea, nota 10 plus pentru foitajul facut in casa si nu cumparat; problema e ca foitajul de la magazin e gustos si practic, dar e facut cu margarina si nu e deloc sanatos.
    Si mai am ceva de spus: am facut si eu burek cu branza, urmeaza sa scriu pe blogul meu despre aceasta.

  14. laura laurentiu spune:

    Llacrima, multumesc mult, draga mea, si te mai astept cu drag!

  15. Llacrima spune:

    bravo draga laura te felicit siti doresc mult succes pe mai departe cu drag Llacrima

  16. laura laurentiu spune:

    Thank you so much, Audax. It was my first challenge, but not the last, I'm sure about it. I can't wait the octomber's theme!

  17. Audax spune:

    Wow spicy cream cheese filling sounds delicious. And I love the step-by-step photos. Bravo on a great effort and congratulations on your first Daring Bakers' hope you have many more happy challenges. Cheers from Audax in Australia

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE