Daneze – danish pastry – tot un fel de croissants
„Danish Pastry” – aluatul danez – este un aluat dulce care a devenit foarte raspandit si agreat in Danemarca si Scandinavia. S-ar parea ca aluatul de croissant si cel danez s-au desprins si evoluat din aceeasi origine vieneza. Ambele sunt aluaturi dospite-foietate, cel danez, la fel de fin, difera de croissant prin aceea ca este dulce (asemanator unui aluat de cozonac); impachetarile succesive cu unt sunt aproximativ identice in cazul ambelor aluaturi. In ce ma priveste, nu este prima data cand imi incerc puterile cu acest aluat, ii rasfat destul de des pe ai mei cu minunate cornuri crocante si pufoase in acelasi timp sau cu alte specialitati umplute ba cu vanilie, ba cu ciocolata, cu gem, rahat sau ce au ei pofta, aluatul de daneze este foarte versatil si se potriveste cu felurite umpluturi. Motivul pentru care reteta nu a fost consemnata pana acum pe blog este ca mi s-a parut destul de anevoios sa fac atatea poze si sa scriu o postare in care sa le includ pe toate… procedeul este destul de laborios, dar cine se incumeta o data, dupa aceea il va reusi fara mari batai de cap. Si merita efortul, pentru ca rezultatul este spectaculos.
Ingrediente Daneze – danish pastry – tot un fel de croissants:
pentru aluat:
- 600 de grame de faina
- 5 galbenusuri
- 4 linguri de zahar
- 1 varf de cutit de sare
- 40 de ml. de ulei
- 15 grame de drojdie proaspata
- 28-300 de ml. de lapte caldut
in plus:
- faina pentru presarat planul de lucru
pentru impachetat:
- 250 de grame de unt
umplutura:
- crema de ciocolata, crema de vanilie, gemul preferat, rahat etc.
Precizare: am folosit pentru aluat ingredientele de mai sus, cu cele 5 galbenusuri, pentru ca imi ramasesera prin frigider si ma grabeam sa le folosesc la ceva; altadata am facut aluatul pentru daneze folosind urmatoarele: 20 grame de drojdie, 600 grame faina, 1 ou intreg, 50 grame unt, 80 grame de zahar, 250 ml lapte – cu rezultate identice, doar ca au iesit ceva mai albe, nu au fost atat de intens colorate in galben in textura aluatului.
Preparare Daneze – danish pastry – tot un fel de croissants:
Drojdia se freaca cu 1 lingura de zahar intr-un castronel si se dizolva in cateva linguri de lapte. Se lasa la temperatura bucatariei, intr-un loc ferit de curent, timp de 10 minute. Se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul ramas, se adauga drojdia si restul de lapte caldut pana la atingerea unui volum total de 350 de ml.
Se toarna ingredientele lichide in vasul pentru framantat (daca framantati la mana, se toarna intr-un castron si se adauga faina amestecand la inceput cu lingura, apoi framantand pana la obtinerea unui aluat neted si elastic).
Se adauga faina si se framanta cateva minute, apoi se adauga uleiul si se continua framantarea.
In scurt timp de la adaugarea uleiului, aluatul va deveni neted, elastic, placut la atingere si nelipicios. Se aseaza aluatul intr-un castron si se lasa la temepratura bucatariei, presarat cu putina faina si acoperit cu un servet, sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Aluatul crescut se rastoarna pe planul de lucru (poza 1) presarat cu faina. Se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 6-8 mm. pe care se distribuie uniform untul rece (poza 2). Pe latura lunga a dreptunghiului de aluat, se pliaza marginile catre mijloc (poza 3, 4), intalnindu-se intr-o linie centrala. Pe acea linie, aluatul se pliaza din nou, inchizandu-se ca o carte (poza 5). Dreptunghiul lung obtinut se pliaza o data de la mijloc, pe latura lunga (poza 6).
Se infoliaza aluatul cu folie alimentara si se da la frigider pentru 30 de minute.
Dupa trecerea timpului de asteptare, aluatul se aseaza din nou pe planul de lucru presarat cu faina, tinand cont ca indoitura sa fie pe partea stanga.
Se intinde in foaie dreptunghiulara, latura lunga a dreptunghiului sa fie de la stanga spre dreapta.Se impacheteaza aluatul in 3, pe latura lunga.
Se infoliaza si se da din nou la frigider pentru 30 de minute, urmand sa mai fie pliat in 3 de inca 3 ori, cu timp de odihna de cate 30 de minute dupa fiecare noua pliere, de fiecare data tinand cont ca la intinderea cu sucitorul a aluatului dupa trecerea celor 30 de minute, sa se obtina un dreptunghi asemanator celui scos din frigider, doar ca mult mai intins (adica latura lunga sa fie tot cea mai lunga samd, sper ca se intelege :P).
Dupa ultima pliere in 3 (a 4-a), aluatul se lasa sa se odihneasca la frigider timp de 30 de minute, apoi se scoate pe planul de lucru presarat cu faina si se incepe sa se intinda cu sucitorul.
Doar pentru a-mi fi mai usor la intins, am taiat aluatul in doua, observati ce frumos se vad straturile de aluatul alternand cu untul, in sectiune.
Se intinde o foaie de 5-6 mm. grosime, care se taie in forme dupa preferinta, iata triunghiurile pentru cornuri:
Pe care le umpleti cu ce va e mai pe plac, eu le-am umplut pe cele mai multe cu crema de vanilie (click pe link pentru reteta completa, inclusiv format video) dar nu am scapat de fiica-mea sa nu ii fac cateva si cu crema de ciocolata.
Se ruleaza cornurile de la baza spre varf, ascunzand bine umplutura si se aseaza in tava cu distanta intre ele, pentru ca vor creste mult la copt.
O alta sugestie de asamblare:
Dupa ce se asambleaza aluatul in forma dorita, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius. In timpul necesar pentru a se incinge cuptorul, tavile cu daneze vor sta la temperatura bucatariei, ferite de curent, iar cornurile (sau ce forma se prefera) vor creste. Se coc la 200 de grade timp de 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea pana se rumenesc frumos (aproximativ inca 10 minute).
Se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar praf si se servesc. Minunate la micul dejun, dar indiferent de ce ora arata ceasul :P, tot e greu sa te abtii sa inhati cate una de pe tava.
Lasă un răspuns