Plăcinte de post la tigaie – cu cartofi – rețetă ieftină, prezentată detaliat
Plăcinte de post la tigaie – cu cartofi – rețetă ieftină, prezentată detaliat. Rețeta de aluat și de umplutură pentru plăcinte de post la tigaie umplute cu cartofi.
Mi-am amintit de aceste plăcinte cu cartofi nu cu multă vreme în urmă, povestind cu sora mea. Bunicul meu le adora și îi plăcea în mod deosebit dacă primea și un pahar cu moare de varză alături de aceste plăcinte de post. Moarea era rece, limpede și aromată, mergea perfect cu plăcintele calde!
VEZI ȘI ALTE REȚETE DE PLĂCINTE LA TIGAIE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Rețeta e foarte, foarte ieftină și conține cele mai banale și mai accesibile ingrediente. Sigur că puteți s-o îmbunătățiți, dacă doriți! În umplutura de cartofi ar merge adăugate o mânuță de ciuperci călite, de exemplu. Ideea e că e parcă păcat să complici inutil un lucru atât de simplu și care funcționează perfect așa cum este. Dacă doriți să vedeți și un video cu rețeta asta, puteți accesa un reel pe contul meu Instagram. Oricum, rețeta de mai jos e cum nu se poate mai detaliată și oferă mai multe informații decât acel video scurt.
Ingrediente plăcinte de post la tigaie – cu cartofi
aluat:
- 300 de grame de făină + făină pentru presărat
- 4 grame de drojdie uscată sau 10 grame de drojdie proaspătă
- 10 grame de zahăr (opțional, eu am folosit zahăr brun)
- 6 grame de sare
- 200 de mililitri de apă călduță
- 25 de mililitri de ulei + 1 linguriță pentru uns aluatul + puțin ulei pentru tigaie
umplutura de cartofi:
- 1 legătură mare de ceapă verde
- 2 linguri de ulei
- 500 de grame de cartofi
- sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
Mod de preparare plăcinte de post la tigaie – cu cartofi
1. Am cântărit 300 de grame de făină într-un castron suficient de încăpător ca să-mi permită să frământ în el. Am făcut o adâncitură la mijlocul făinii, în care am adăugat drojdia uscată și zahărul. Eu am pus zahăr brun, dar e bun de oricare sau chiar se poate lăsa deoparte. Rolul zahărului este de a accelera dospirea, deci, dacă îl eliminați cu totul, țineți cont că aluatul e posibil să dospească un pic mai lent. Am adăugat cam 40 de mililitri de apă călduță (din cantitatea totală recomandată). Am amestecat, am acoperit castronul cu un șervet și l-am lăsat deoparte 15 minute.
În cazul în care folosiți drojdie proaspătă, aceasta se freacă cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă 1 lingură de făină (din cantitatea totată) și apă călduță (tot din cantitatea totală) cât să rezulte o compoziție ca de clătite. Se lasă să dospească la fel ca mai sus.
2. În timpul necesar pentru ca drojdia să se umfle, am spălat bine 3 cartofi cu tot cu coajă, pe care i-am ales așa încât să cântărească (împreună) 500 de grame. Am pus cartofii la fiert, într-o cratiță, acoperindu-i cu apă de un lat bun de mână.
3. În același răstimp de 15 minute, am curățat, am spălat bine și am tocat ceapa verde, cu tot cu frunze. Ceapa verde se poate înlocui cu ceapă obișnuită sau cu ceapă roșie, în acest caz recomand să folosiți și 1 legătură mare de pătrunjel sau de mărar, după gust.
4. După 15 minute, plămădeala cu drojdie s-a umflat bine și e plină de bulbuci.
Frământarea aluatului
5. Aluatul pentru aceste plăcinte de post la tigaie se poate frământa și la robot sau mașina de pâine. Este, însă, foarte ușor de frământat și manual. Pentru început, am turnat treptat restul de apă călduță măsurată de la început (160 ml) peste drojdia dospită, în timp ce am amestecat continuu cu lingura de lemn.
7. În scurtă vreme, lingura de lemn nu a mai fost utilă pentru omogenizarea ingredientelor. Am lăsat-o deoparte, am presărat sarea pe toată suprafața castronului și am început să frământ. Imediat ce am obținut un aluat cât de cât omogen, am adăugat cei 25 de mililitri de ulei. Am frământat în continuare până când am obținut un aluat omogen. Am modelat aluatul într-o minge, l-am stropit cu aproximativ 1 linguriță de ulei și l-am lăsat să crească, în castronul acoperit, până și-a dublat volumul.
Observație: pentru a accelera dospirea aluatului, e foarte util programul dedicat de dospire al cuptoarelor (în cazul în care dețineți un astfel de cuptor). Dacă nu, puteți improviza foarte ușor un dospitor. Puneți o cană cu apă în cuptorul cu microunde și încălziți-o timp de 3 minute, la maximum. Împingeți cana cu apă în lateral, puneți castronul cu aluatul pe platan (descoperit) și închideți ușa. Evident, nu mai porniți cuptorul cu microunde! Spațiul fiind mic, se va umple rapid de aburi și va ajuta aluatul să crească mult mai repede.
Pregătirea umpluturii
8. Cât timp aluatul pentru aceste plăcinte de post la tigaie a crescut, am încins o tigaie pe foc mediu. Am adăugat 2 linguri de ulei, apoi ceapa verde tocată. Am presărat de la început sare și am redus focul la mic. Am călit ceapa 5-6 minute, amestecând frecvent, până a pierdut din volum și s-a înmuiat. Am tras tigaia deoparte de pe foc și am trecut la pasul următor.
9. Cartofii puși la fiert la pasul 2 deja erau bine fierți. I-am scurs de apa fierbinte și i-am clătit sub jet de apă rece. I-am decojit, apoi, cât erau încă destul de calzi.
10. Am pus cartofii într-un castron și am adăugat peste ei toată ceapa călită, cu tot cu uleiul din tigaie. I-am zdrobit parțial, am asezonat bine amestecul cu sare și piper proaspăt măcinat din belșug și am omogenizat totul. Amestecul nu trebuie să fie fin, ca pentru un piure, ci mai rustic, să conțină și bucățele întregi.
Umplerea și modelarea plăcintelor
11. Când aluatul a crescut, l-am răsturnat pe planul de lucru presărat cu făină. Am aplatizat aluatul cu palmele, cât să obțin aproximativ un cerc. Cu un tăietor de patiserie, am împărțit aluatul în 7 bucăți egale, dar recomandarea mea este să vă rezumați la 6 bucăți, pentru că veți lucra mai ușor.
12. Am modelat fiecare bucată de aluat în formă de minge. Am acoperit cu un șervet de bucătărie, în strat dublu, toate aceste mingiuțe și le-am lăsat să crească timp 20 de minute, pe planul de lucru.
13. După trecerea celor 20 de minute, am întins, pe rând, fiecare minge de aluat, cu ajutorul sucitorului, până am obținut un disc de aluat. Diametrul discului este cam de 15-16 centimetri. La mijlocul acestui disc, am distribuit, în mod egal umplutura de cartofi.
Observație: dacă nu țineți post, puteți adăuga și brânză sfărâmată, pe lângă cartofi. Vor fi delicioase dar chiar și în varianta simplă, de plăcinte de post cu cartofi, sunt foarte gustoase.
14. Am acoperit umplutura, trăgând marginile de jur împrejur, până la mijloc. Am ținut cont să nu închid mult aer în interiorul plăcintelor, deodată cu umplutura. Le-am presat bine marginile de aluat, să se lipească.
15. În final, m-am asigurat că planul de lucru e presărat cu puțină făină (și subliniez: puțină, nu multă făină!) apoi am întins din nou plăcintele cu sucitorul. Am modelat fiecare plăcintă în forma unui disc cu grosimea de aproximativ 1-1,5 centimetri și diametrul de 16-17 centimetri. Le-am păstrat acoperite cu un șervet de bucătărie curat, până le-a venit rândul să le coc, la tigaie.
Coacere plăcinte la tigaie
16. Am încins o tigaie pe foc mediu – iute și am adăugat doar câteva picături de ulei. Dacă se folosește o tigaie antiaderentă, nici n-ar fi nevoie de ulei, doar că plăcintele vor avea un gust mai bun. Am adăugat imediat în tigaie plăcinta.
17. După 2 minute, am întos plăcinta pe partea opusă, cu ajutorul unei spatule de lemn. După cum se vede, e deja rumenă pe partea care a stat în contact cu tigaia.
18. Imediat ce am întors plăcinta, am acoperit tigaia cu un capac potrivit. Am continuat coacerea încă 2-3 minute, sub capac, care va păstra căldura și aburii în interiorul tigăii, ca într-un cuptor în miniatură.
19. În momentul în care plăcinta s-a umflat ca o pernă, gata să pocnească, am știut sigur că e bine coaptă.
Nu am mai făcut nimic altceva decât să suprapun plăcintele pe o farfurie și să le servim imediat, calde.
MAI MULTE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns