Spirale cu cremă de vanilie și vișine sau alte fructe
Spirale cu cremă de vanilie și vișine sau alte fructe, o rețetă pas cu pas care te ajută să faci un produs de patiserie superb, la tine acasă. Spirale cu vanilie, torsade, răsucite cu vanilie, lista de ingrediente la gram, mod de preparare și număr de calorii.
Povestea acestor spirale cu cremă de vanilie și vișine a început într-un mod amuzant și oarecum în sens invers. Va să zică, în curtea casei avem câțiva vișini mici, plantați anul trecut. Ăștia doi se adaugă celor din livadă, culeși de săptămâna trecută, pe care mi-am petrecut-o mai ales curățind vișine și făcându-le dulceață și sirop. Așa că, mă-nțelegeți, cred, dacă vă spun că m-am cam săturat de vișine. Ei bine, cei doi vișini piticoți au produs și ei, cu mari optinteli, un pumn de fructe. Prea puține de dulceață, prea puține și pentru o prăjitură pufoasă cu vișine dar chiar suficiente pentru o nouă rețetă.
Ideile îmi vin repede, când e vorba să nu irosesc niște ingrediente, chiar dacă nu-s neapărat cele mai însemnate de pe listă, fiind și puține și de înlocuit cu alte fructe, dacă așa se preferă. Dar așa puțin cum a fost, rodul celor doi pomișori m-a inspirat să fac aceste delicioase spirale cu cremă de vanilie și vișine.
Ingrediente spirale cu cremă de vanilie și vișine
aluatul:
- 500 de grame de făină
- 2 ouă de mărime medie, pe cât posibil de la găini provenite din sisteme fără cuști (din motive de etică, nu de alta)
- 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă
- 80 de grame de zahăr
- 10 grame de sare (1 linguriță)
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie (sau portocală)
- 40 ml. de ulei
- 250 ml. de lapte călduț
- pentru uns: 130 de grame de unt moale cu 82% grăsime (atât am folosit eu, merge și 100, dar și 150 de grame)
- în plus, ulei pentru uns planul de lucru
umplutura:
- cremă de vanilie făcută din 250 ml. de lapte, 30 de grame de făină, 3 gălbenușuri, 60 de grame de zahăr și 1 păstaie de vanilie sau 2 linguri de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vaniliat)
- 150 de grame de vișine fără sâmburi (se pot înlocui cu diferite fructe proaspete sau uscate)
pentru finisare:
- 1 ou mic
- opțional, 1 lingură de fulgi de migdale
Mod de preparare spirale cu cremă de vanilie și vișine
Aluatul
1. Ca să facem aluatul pentru aceste spirale cu cremă de vanilie și vișine, mai întâi amestecăm ouăle întregi cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie rasă fin (doar partea galbenă) și uleiul. Drojdia o dizolvăm în laptele călduț și apoi omogenizăm cu ouăle cu uleiul și aromele. Punem făina într-un castron potrivit pentru frământat și o amestecăm bine cu sarea. Facem loc la mijloc și adăugăm treptat lichidele, înglobându-le cu lingura de lemn. Frământăm aluatul până devine elastic, neted și nelipicios (cam 15 minute de frământare, 10 dacă frământăm la robot). Modelăm aluatul într-o bilă și îl punem într-un castron curat, uns cu ulei. Acoperim castronul cu folie și lăsăm aluatul să crească până își dublează volumul.
2. E destul de dificil de dat un timp exact de creștere a aluatului. Acesta depinde de temperatura din casa fiecăruia. În cazul meu, a durat 1:40 ore până când a fost suficient de crescut aluatul. Cel mai corect reper este să vă orientați după volum, când s-a dublat (cel puțin) putem trece la pasul următor. Observație: aluatul se poate frământa de cu seară, folosind doar ingrediente reci (inclusiv laptele) și se poate dospi peste noapte, minimum 8 ore la frigider.
Prima împăturire a aluatului
3. Farmecul acestor spirale cu cremă de vanilie și vișine este nu doar în umplutura gustoasă, cât și în gustul de unt și textura aluatului care se desface în foițe ca un veritabil croasant. Procedeul prin care am obținut acest aluat este, însă, mult mai simplu decât cel prin care se fac în mod clasic croasante. Mai întâi, ne asigurăm că am uns bine planul de lucru cu ulei, ca să nu se lipească aluatul. Răsturnăm aluatul crescut din castron și-l întindem cu sucitorul (uns și el cu ulei) într-o formă de dreptunghi. Eu l-am măsurat pe al meu, a avut 36*46 cm. Vă dau dimensiunile orientativ, nu că e important să fie tot atât.
4. Împărțim mental aluatul în trei, pe latura cea mai lungă a dreptunghiului format. Pe două treimi, distribuim untul moale uniform și îl întindem cu un cuțit de unt.
5. Aducem către mijloc treimea neunsă cu unt a aluatului, acoperind astfel treimea de la mijloc.
6. Pliem treimea unsă cu unt încă vizibilă deasupra celei de la mijloc. Obținem astfel un dreptunghi lung, cu trei straturi de aluat.
7. Apucăm unul dintre capetele înguste ale dreptunghiului obținut la punctul 6 și pliem în trei, pe lungime.
8. Vom obține un ”pachet” de aluat, cum vedeți în imaginea de mai jos. Acoperim aluatul pentru ale noastre spirale cu vanilie cu folie alimentară și îl lăsăm 30 de minute pe planul de lucru.
Crema de vanilie
9. Pentru prepararea cremei de vanilie folosită la aceste spirale cu vanilie și vișine, urmați procedeul descris pas cu pas la rețeta video de cremă de vanilie publicată mai demult. Menționez că ingredientele sunt reduse față de rețeta video, pentru că nu avem nevoie de o porție întreagă de cremă pentru aceste spirale. Ceea ce rămâne neschimbat, însă, e modul de preparare, pe care-l găsiți cu un click aici. Odată gata fiartă, crema de vanilie o transferăm într-un castron curat și o lăsăm să se răcească, în timp ce aluatul de spirale cu vanilie împăturit se odihnește.
10. Ca să ne asigurăm că a noastră cremă nu va forma o pojghiță neplăcută la suprafață, o acoperim cu folie alimentară, aplicată în contact direct cu crema. Putem să grăbim răcirea cremei punând-o într-un castron cu apă rece (atenție, apa nu trebuie să ajungă în cremă!). E important să fie complet rece în momentul în care vom umple ale noastre spirale.
A doua împăturire a aluatului
11. După treizeci de minute de odihnă pe planul de lucru, ungem din nou suprafața planului cu ulei. Presăm cu sucitorul pachetul de aluat obținut la punctul 8, paralel, tot la 5-6 cm, pentur a-l aplatiza. Îl întindem, apoi, într-o formă dreptunghiulară, pe cât posibil asemănătoare cu ceea ce am obținut la punctul 3.
12. Împăturim din nou aluatul în trei, pe latura mai lungă, așa cum am făcut la punctele 5-6. Diferența e că acum nu mai ungem cu unt, pentru că acesta este deja în interiorul aluatului nostru de spirale. Dreptunghiul lung și îngust obținut ăl pliem în trei, pe lungime, la fel ca la punctul 7.
13. Obținem un ”pachet” pe care îl înfoliem bine și-l lăsăm 30 de minute pe planul de lucru, apoi încă 30 de minute la frigider. E important să răcim aluatul înainte de a-l întinde pentru ultima dată. Astfel, untul și aluatul se vor întări și vom lucra mult mai ușor.
Spirale cu vanilie și vișine – umplere și modelare
14. Înainte de a întinde aluatul pentru ultima dată, ne pregătim două tăvi, căptușindu-le cu hârtie de copt. Ungem bine planul de lucru cu ulei. Despachetăm aluatul din folie și-l presăm bine cu palmele, pentru a se dezumfla. Drojdia acționează așa că aluatul va fi umflat ca o bombă. Presăm și cu sucitorul din loc în loc, așa cum am făcut la punctul 11, apoi întindem aluatul de spirale într-un dreptunghi mare, cu grosimea foii de 8 mm-1 cm. Căutăm să-i dăm o formă rectangulară clară și să fie de o grosime uniformă, asta e foarte important că să obținem spirale egale și aspectuoase. Dacă ni se pare că foițele foarte fine de aluat se rup din loc în loc, nu e important, acesta nu este un foietaj, ci un aluat dospit foietat, va fi oricum pufos și gustos.
15. Distribuim uniform crema de vanilie pe toată suprafața aluatului. Atenție, crema trebuie să fie complet rece!
16. Adăugăm vișinele fără sâmburi, întregi sau jumătăți, după cum sunt de mari. Vișinele se pot înlocui cu fel de fel de fructe proaspete sau deshidratate, de exemplu stafide, caise sau prune uscate tăiate bucățele etc.
17. Pliem aluatul în trei, pe lungime. E exact același procedeu de la punctul 6, doar că va fi mai migălos acum, aluatul de spirale fiind deja umplut. Sfatul meu este să pliați pe porțiuni mai mici. În final, obținem un dreptunghi cum se vede în imaginea de mai jos.
18. Aplatizăm ușor cu palmele dreptunghiul de aluat, ca să obținem o grosime uniformă, cam de 2-3 degete. Cu un cuțit lung, uns cu ulei, tăiem câte o fâșie de aluat umplut, lată de aproximativ 4 cm. Din aceasta vom modela pe rând câte una din ale noastre spirale cu cremă de vanilie și vișine. Eu am obținut 18 bucăți.
19. Apucăm capetele fâșiei tăiate și o răsucim de două ori, apoi o punem imediat în tavă. Lăsăm distanță între ele, pentru că vor crește mult la copt. Le ungem, cu o pensulă moale, cu oul bătut și opțional le putem presăra cu fulgi de migdale.
Coacerea
20. Mi-au ieșit două tăvi cu spirale și, după ce am terminat să le modelez, am pornit cuptorul, fixându-l la 180°C, static. Nu mi s-a părut indicat să îmi testez cuptorul cu cele două tăvi în același timp, nu e atât de năzdrăvan. Cu un aluat fraged, niște sărățele sau foi de prăjitură merge cu două tăvi deodată, dar cu aceste spirale din aluat dospit nu m-am aventurat. Așadar, am înfoliat ambele tăvi cu spirale, ținând cont pe care le-am modelat primele. Prima tavă umplută a rămas în bucătărie timp de 25 de minute. A doua tavă am dat-o la frigider, pentru a retarda un pic dospirea.
După ce au trecut 25 de minute, prima tavă am dat-o la cuptorul preîncins la 180°C, static, la o înălțime medie. Imediat, am scos din frigider a doua tavă și am lăsat-o în bucătărie cât s-a copt prima. Timpul de coacere pentru o tavă de spirale cu vanilie și vișine este de 30 de minute. Iată o imagine din cuptor, la jumătatea timpului de coacere.
21. După 30 de minute am scos prima tavă și am dat-o la copt pe a doua. Ale mele spirale cu cremă de vanilie și vișine arătau rumene și apetisante și în bucătărie miroasea divin. Le-am lăsat cam 15 minute să se răcorească, pe un grătar pentru prăjituri, și ne-am năpustit asupra lor fără milă. Să ne fie cu iertare și de bine iar vouă cu folos!
Poftă mare! Mai multe rețete care v-ar putea plăcea găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns