
Cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit, un fel de croissante cu nutella





Cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit, un fel de croissante cu nutella – rețetă pas cu pas, cu imagini. Cum să faci acasă delicioase cornuri cu nutella? Ingrediente și mod de preparare cornuri cu nutella, rețeta de aluat foietaj dospit de casă.
Îmi place să-mi răsfăț familia, măcar în weekend, oferindu-le câte un mic dejun îmbelșugat. Nu ne lipsesc niciodată cornurile sau alte produse proaspete de patiserie, musai făcute în casă. Pentru că, dragii mei, niciun produs de cumpărat, chiar din cea mai luxoasă patiserie, nu poate să-ți parfumeze casa așa cum o face o tavă de cornuri pufoase proaspăt scoasă din cuptor. Nu doar că sunt delicioase, ci creează și o atmosferă anume. Mirosul lor dulce îți induce un sentiment plăcut de acasă. Preferințele alor mei se îndreaptă spre cornurile dulci, cum ar fi cele cu magiun, în timp ce eu le prefer pe cele simple, cornurile cu sare pe care le știu din copilărie. Când vine, însă, vorba, despre o șarjă de cornuri cu nutella, foietate, aromate cu unt, pufoase și desăvârșite… nu mai rezistă nimeni.
Frumusețile acestea ajung să fie devorate cât ai clipi! Și, mărturisesc, niciunul nu ne putem mulțumi cu unul singur! Ceea ce face aceste cornuri cu nutella atât de speciale este aluatul nemaipomenit din care sunt făcute. E aproape un aluat de croissant. Totuși, e cu ceva mai rapid și cu un conținut mai mic de grăsimi. Ei bine, din aluatul acesta ies cele mai grozave cornuri din câte am făcut vreodată. Procedeul de lucru este asemănător cu cel al foietajului cu unt, însă simplificat. Evident, puteți umple cornurile făcute din acest aluat cu ce vreți voi, dar parcă cel mai bune ies cu nutella. Nu vă mai țin la povești, să ne apucăm de treabă!
Ingrediente cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit
aluat dospit
- 300 de grame de făină (eu am folosit făină albă simplă, pentru panificație, tip BL550)
- 70 de grame de zahăr
- 1 ou întreg
- 20 ml. ulei de floarea soarelui
- 12 grame de drojdie proaspătă sau 3-4 grame de drojdie uscată (½ de cubuleț respectiv ½ de pachețel)
- 125 ml. de lapte călduț
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
- 1 praf bun de sare
pentru împachetări
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 50 de grame de făină
umplutura și finisare
- 8 lingurițe de nutella
- 1 gălbenuș + 1 lingură de lapte
- făină pentru presărat planul de lucru
Mod de preparare cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit – aluat de bază
1. Dacă folosiți drojdie proaspătă, aceasta se freacă bine, într-o ceșcuță, cu 1-2 lingurițe de zahăr (din cantitatea totală), până se lichefiază. Dacă folosiți drojdie uscată, pur și simplu se amestecă bine cu aceeași cantitate de zahăr. Se diluează amestecul de drojdie și zahăr cu ½ din laptele călduț și se lasă deoparte 10-15 minute, până se umflă și face bulbuci.
2. Într-un castron încăpător, se pune făina și se amestecă bine cu sarea. Oul întreg, uleiul și restul de lapte călduț se omogenizează cu zahărul rămas și cu zahărul vanilat. Se adaugă amestecul de ou, lapte și zahăr, bine bătut, peste făină. Se adaugă și drojdia activată și coaja rasă de lămâie.
3. Se frământă un aluat neted din toate cele adăugate în castron. Aluatul trebuie să fie nelipicios, dar va fi destul de dens, cu ceva mai consistent decât un aluat de pâine. Nu se frământă foarte mult, doar atât cât va fi nevoie ca să se omogenizeze bine. Cu cât se frământă mai mult, se va dezvolta mai tare rețeaua de gluten și ne va fi mai greu să facem împachetările succesive ale aluatului. Odată frământat, aluatul se așează într-un castron uns cu puțin ulei, se acoperă cu un șervet dublu sau se înfoliază. Se lasă deoparte 30-40 de minute, într-un loc cald.
Cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit – pregătirea untului pentru împachetat
4. Untul se amestecă omogen cu cele 50 de grame de făină. Ne folosim pe cât posibil de o lingură sau altă ustensilă de amestecat, dar la un moment nu va mai fi de ajutor și va trebui să-l frământăm rapid cu vârful degetelor.
5. Odată omogenizat untul cu făina, pe o coală de hârtie de copt, se modelează untul sub forma unui aproximativ pătrat cu grosimea de 1 cm. Se ambalează în hârtie și se dă la frigider să se întărească bine.
Cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit – împăturirile succesive ale aluatului
6. Se presară planul de lucru cu făină. Aluatul dospit, lăsat la odihnit 30-40 de minute (vezi punctul 3), se întinde cu sucitorul într-un dreptunghi de aproximativ 40*20 cm. Pe una dintre jumătăți se așează untul pregătit la punctul, bine răcit.
7. Se acoperă untul cu partea de aluat rămasă liberă și se suprapun marginile. Încercăm, pe cât posibil, să închidem cât mai puțin aer în interiorul ”pachetului”, pe lângă unt. Sigilăm marginile aluatului pe cele trei laturi unde sunt suprapuse, presând cu sucitorul deasupra lor.
8. Lovim ”pachetul” astfel format cu sucitorul, tot la 3-4 cm, ca să se subțieze stratul de unt din interior. Se vor forma niște adâncituri paralele, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Rulăm apoi cu sucitorul deasupra aluatului, aplicând o presiune moderată, până obținem un dreptunghi alungit.
9. Pe latura lungă a dreptunghiului, vom plia aluatul în trei, așa cum se vede mai jos. Imediat, înfoliem ”pachetul” cu folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 25 de minute.
Perioadele de odihnă la rece între două întinderi și împachetări succesive sunt absolut necesare. În primul rând, pentru relaxarea glutenului, care, pe măsură ce vom tot împături aluatul, va fi tot mai întins. Veți vedea, aluatul efectiv nu se va lăsa întins fără perioade din ce în ce mai lungi de odihnă. Apoi, ținând pachetul la frigider, ne vom asigura că untul rămâne tare. Dacă se încălzește, va țâșni efectiv dintre straturile de aluat și nu vom mai putea efectua operațiile de împăturire și întindere.
10. După trecerea timpului de odihnă de 25 de minute, aluatul se așează pe planul de lucru presărat cu făină. Pentru ghidaj, se ține cont să se așeze pachetul cu partea pliată în dreapta. Se întinde din nou în formă de dreptunghi, așa cum se vede în imaginea de mai jos.
11. Se pliază din nou în trei, pe latura mai lungă, se înfoliază și se dă la frigider pentru 30 de minute.
12. După trecerea acestui timp, se repetă operațiile de întindere și pliere descrise la punctul 10 și 11. Se înfoliază aluatul și se dă la frigider pentru 45-50 de minute înainte de a-l întinde în foaie.
Preparare cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit – modelare cornuri
13. Se întinde aluatul pe planul de lucru presărat cu făină. Dacă vi se pare rezistent la întindere, probabil mai are nevoie de puțin timp de odihnă, lăsați-l la frigider, înfoliat, încă 10-15 minute. Foaia de aluat trebuie să fie dreptunghiulară, cu lățimea de 15-16 cm și lungimea de 45-48 cm. Grosimea aluatului întins trebuie să fie de aproximativ 6-8 mm. Cu un cuțit foarte bine ascuțit, se taie aluatul în 8 triunghiuri pe cât posibil egale, așa cum se vede mai jos.
Iată cât de frumos se văd straturile formate în interiorul aluatului, în secțiune.
14. Fiecare triunghi astfel format se crestează puțin la bază. Se pune câte o linguriță de nutella la baza triunghiului și se rulează de la bază spre vârf, formând cornurile.
15. Pe măsură ce se formează, cornurile se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele, pentru că vor crește foarte mult la copt. Încercați să vă asigurați că vârful triunghiului de aluat este sub corn, ca să nu se desfacă în timpul coacerii. Se acoperă cu un șervet de bucătărie curat și se lasă să crească în tavă timp de 25-30 de minute.
Un pont: ca să am cornurile acestea la micul dejun, proaspete, în această fază eu înfoliez tava și o dau cu totul la frigider. Cornurile vor crește lent, peste noapte, iar dimineața le coc și le pot oferi calde și proaspete familiei.
Cornuri cu nutella din aluat foietaj dospit – coacere și servire
16. Se pornește cuptorul și se fixează la 200°C (static). Între timp, se bate gălbenușul cu 1 lingură de lapte și se ung cornurile pe suprafață cu această pomadă. Atenție, pe cât posibil feriți-vă să atingeți cu ou marginile tăiate ale aluatului, acesta se va întări rapid și va face aluatul să crească neuniform și chiar să crape în timpul coacerii.
17. Cornurile se coc în cuptorul preîncins la 200°C, la înălțime medie, timp de 25-30 de minute. Vor crește spectaculos în timpul coacerii iar în final trebuie să fie rumene și nemaipomenit de apetisante.
Se lasă să se răcorească, atât cât să fie abia călduțe sau complet reci și se degustă deîndată. Nu ne aventurăm să le mâncăm prea calde, nutella ar putea fi fierbinte și încă într-un mod periculos. Să vă mai spun și cât sunt de gustoase? Nu, asta țin secret, mai bine zis, vă invit să descoperiți voi! Probabil că secțiunea apetisantă de mai jos vă va ajuta să vă imaginați, într-o oarecare măsură, gustul.
Alte rețete de cornuri găsești cu un click pe poza de mai jos!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns