Colac cu mac si mere
Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit frumos si cu doua umpluturi bogate. Colacul cu mac si cu mere e o idee excelenta pentru masa de Pasti, dar e la fel de potrivit pentru un mic dejun de duminica iar daca se-ntampla sa fie marti… parca si mai rasfatati ne simtim :P! Pana la urma, acest colac impletit cu mac si cu mere e tot un cozonac, unul gatit ca pentru o ocazie speciala, cum l-a botezat sotul meu, un cozonac „tras la țol festiv” :)).
Ingrediente Colac cu mac si mere
- 500 de grame de faina
- 20 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata
- 100 de grame de zahar
- 3 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 100 de grame de unt topit, dar nu fierbinte
- 1 praf de sare
- 180 de ml. de lapte caldut (36-38 de grade)
- coaja rasa de lamaie sau portocala
- 30 ml. de rom (bautura, nu esenta)
- 1 lingura extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilinat
- umplutura de mere: 250 de grame mere curatate de coaja si rase pe razatoarea mare (2 mere mari), 3 linguri de zeama de lamaie, 60 de grame de zahar, 20 de grame de praf de budinca de vanilie (1/2 de plic), 1 lingura de stafide, 1 lingurita de scortisoara, 2 linguri de pesmet, 20 de grame de unt, 3-4 linguri de apa
- umplutura cu mac: 250 de grame de mac macinat, 1 plic de zahar vanilinat, 150 ml. de lapte, 20 de grame de praf de budinca de vanilie (1/2 de plic), 80 de grame de zahar, 1 lingurita de esenta de rom
- in plus: 1 galbenus pentru finisat aluatul, zahar praf (optional) pentru pudrat colacul copt
Mod de preparare Colac cu mac si mere:
Inainte de toate, trebuie preparat aluatul de cozonac, a carei reteta detaliata o gasiti la reteta de cozonac impletit (click pe link). Eu o sa va povestesc pe scurt, fara imagini din timpul prepararii, procedeul care trebuie respectat pentru pregatirea acestui aluat.
1. Daca se foloseste drojdie proaspata, aceasta se activeaza frecandu-se cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala recomandata pentru aluat. Daca se foloseste drojdie uscata, se amesteca omogen cu faina.
2. Faina se cerne intr-un castron larg. Galbenusurile si oul intre se bat cu sarea.
3. Laptele trebuie sa aiba temperatura de 36-38 de grade Celsius (sa fie neutru la atingerea cu mana). Zaharul se dizolva in laptele caldut.
4. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca, sa nu fie fierbinte.
5. Se amesteca laptele cu drojdia activata (daca se foloseste proaspata), cu galbenusurile si oul batut cu sarea, cu extractul de vanilie, romul si coaja rasa de citrice apoi se adauga putin cate putin peste faina, amestecand continuu.
6. Cand devine dificil de amestecat, aluatul se ia la framantat. Se framanta pana ce aluatul este deja omogen apoi se adauga treptat si untul topit, framantand energic pana cand aluatul este fin si neted, complet nelipicios, desfacandu-se de pe maini si castron.
Procesul framantarii dureaza in jur de 30 de minute manual si 15 minute la robot sau masina de paine.
7. Aluatul obtinut se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei si se acopera cu folie alimentara sau cu 1-2 prosoape de bucatarie umezite. Se aseaza castronul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (in jur de 1 – 1:30 ore).
Cat timp aluatul creste, se pregatesc umpluturile.
Pentru umplutura de mere se pun intr-o craticioara merele rase stropite cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, zaharul (60 de grame), stafidele si scortisoara.
Craticioara se pune pe foc, amestecand continuu pana se omogenizeaza, apoi se reduce focul si se fierbe la foc mic.
Se omogenizeaza 1/2 de plic de budinca de vanilie cu 3-4 linguri de apa (poza 2), se adauga peste compozitia cu mere care fierbe in clocote mici (poza 1) si se fierbe pana se ingroasa bine (poza 3). Se trage de pe foc, se adauga untul, se amesteca bine apoi se adauga si pesmetul (poza 4) si se omogenizeaza.
Se lasa deoparte umplutura cu mere, sa se raceasca bine, si se pregateste umplutura cu mac.
Pentru aceasta, macul macinat, zaharul vanilinat, zaharul, praful de budinca (1/2 de plic), 1 lingurita de esenta de rom si laptele se omogenizeaza intr-un castron si se lasa deoparte.
Impletirea colacului
Intre timp, aluatul si-a dublat volumul.
1. Aluatul bine crescut se rastoarna din vas pe planul de lucru perfect curat, uns cu o pelicula fina de ulei si se imparte in 4 parti egale (poza 1).
2. Pe rand, fiecare bucata de aluat se intinde sub forma unui dreptunghi ingust de 15-16 cm si lung de aproximativ 60 de cm. Pe fiecare fasie de aluat astfel intinsa se distribuie umpluturile, cate doua se umplu cu mac (poza 2) si cate doua cu mere (poza 3).
3. Fasiile se ruleaza obtinandu-se suluri lungi , care se lipesc la un capat intre ele (poza 4).
4. Se impletesc fasiile dupa un model de impletitura in 4 (click pe link pentru detalii paine impletita in 4).
Cozonacul impletit obtinut se rasuceste sub forma de colac si capetele se lipesc si se trag dedesubtul colacului. Se aseaza colacul astfel format pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Se acopera tava cu un prosop de bucatarie curat, umezit cu apa calda si bine stors si se aseaza intr-un loc caldut, ferit de curent, sa mai creasca timp de 30 de minute. Locul ideal este pentru mine cuptorul incalzit pana la 40 de grade Celsius.
Finisarea si coacerea
Dupa trecerea timpului de asteptare de 30 de minute, colacul se unge cu o pensula moale cu galbenusul de ou batut cu 2 lingurite de apa rece ( cu multa delicatete, ca sa nu impingeti aluatul crescut inapoi) iar cuptorul se porneste si se seteaza la 180 de grade Celsius.
Se coace colacul in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 25-30 de minute. In momentul in care colacul a atins gradul de rumenire dorit, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita si se continua coacerea pana ce aluatul e bine copt la mijloc (daca se infige lama unui cutit in partea cea mai groasa a aluatului ar trebui sa iasa inapoi curata iar aluatul apasat cu degetul trebuie sa revina imediat inapoi).
Se scoate colacul copt din cuptor si se aseaza pe un gratar pentru prajituri, ca sa se raceasca.
Inainte de servire se poate presara cu zahar pudra.
Va ofer deci o felie pufoasa si cat se poate de imbietoare a acestui colac cu umpluturi bogate, foarte, foarte gustos:
Lasă un răspuns