Cozonac cu scorțișoară și unt, super pufos și aromat
Cozonac cu scorțișoară și unt, super pufos și aromat, rețetă pas cu pas cu toate detaliile, ingrediente la gram, sfaturi pentru coacere etc.
Vă plac rulourile cu scorțișoară? Noi le adorăm! Și de asta, și pentru că e iarnă, pentru că vine Crăciunul și mi-l imaginez cu parfum de citrice și mirodenii dulci, m-am gândit să fac un cozonac cu scorțișoară și unt, cu glazură dulce și aromă înnebunitoare, ca un imens rulou cu scorțișoară!
M-am gândit eu că, dacă fac acest cozonac cu scorțișoară uriaș, îl vom avea pentru o vreme, numai bun să tai o felie din el la micul dejun, alături de o cană cu lapte. M-am înșelat grav, pentru că l-am copt aseară și tot aseară a dispărut jumătate din el! Se rupea fâșii-fâșiuțe și gustul… exact gustul ăla de scorțișoară și unt, pe care-l adorăm!
REȚETA DE RULOURI CU SCORȚIȘOARĂ – KANELBULLAR – O GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
În fine, în afară de pofta de rulouri pufoase cu scorțișoară, care nu ne părăsește niciodată, am mai avut un motiv serios ca să fac cozonacul ăsta. Am primit spre testare mixerul planetar Fram FPM-K1500M. Cu toate că am deja un mixer planetar în bucătărie, am vrut neapărat să-l pun la treabă și pe acesta, să văd cam ce poate. Impresiile le-am consemnat în continuare.
Mixer planetar de la Fram
Vă anunțam nu demult, cu mândrie patriotică și nostalgie, că s-a relansat vechiul brand de electrocasnice Fram. V-am povestit atunci despre uscătorul de rufe și mașina de spălat Fram, pe care le-am luat pentru fiica mea. Mai târziu, mi-am luat o mașină de tocat carne de la Fram, cea pe care am folosit-o pentru rețeta de cârnați proaspeți, publicată nu demult. Sunt încântată de mașina asta de tocat, merge strună și are tot felul de accesorii.
Când am făcut cârnații, mașina asta a tocat carnea extrem de rapid și de bine și am și umplut intestinele tot cu ajutorul ei.
După această experiență atât de pozitivă cu un electrocasnic de la Fram, m-am așteptat la lucruri bune și de la mixerul planetar. Până una-alta, electrocasnicele Fram au șase ani garanție! Niciun brand nu se hazardează să ofere o garanție atât de extinsă dacă nu are siguranța unor lucruri bine făcute.
Revenind la mixerul planetar de la Fram, mi se pare foarte util, solid și eficient. Un excelent raport preț-calitate, după părerea mea. Un alt mare plus, pentru mine, este castronul de 6 litri. Pentru frământarea aluaturilor, așa cum este cel de cozonac, volumul castronului e foarte important. Cu mixerul planetar Fram, aluatul nu urcă pe cârlig în timpul frământării, ca în cazul mixerelor cu boluri mai mici. Apoi, este puternic – 1500W – și are angrenaje metalice, ceea ce îl ajută să funcționeze perfect, fără să se încălzească. S-a descurcat perfect cu acest aluat de cozonac destul de pretențios.
Ingrediente cozonac cu scorțișoară și unt
aluatul:
- 540 de grame de făină cu conținut de proteină peste 11% (eu am folosit manitoba, cu 14%)
- 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată
- 160 mililitri de lapte călduț (aprox 28-30°C sau neutru la atingerea cu degetul)
- 2 ouă de mărime medie, bătute ușor cu furculița
- 3 gălbenușuri, provenind de la ouă de mărime medie
- 100 de grame de zahăr fin
- 5 grame de sare fină
- coaja rasă fin de la 1 portocală netratată mare (doar partea de la suprafață, intens colorată)
- coaja rasă fin de 1 lămâie netratată mare (la fel, doar partea intens colorată de la suprafață)
- 30 de mililitri de rom
- 10 grame de extract de vanilie
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime, tăiat cubulețe, moale (scos din frigider cu minimum o oră înainte de a ne apuca de treabă)
umplutura:
- 80 de grame de unt
- 120 de grame de zahăr
- 20 de grame de scorțișoară
glazura (opțional):
- 80 de grame de zahăr pudră
- 1-2 linguri de suc de lămâie sau de portocală
Cozonac cu scorțișoară și unt – prepararea aluatului
1. Într-un castron, drojdia proaspătă sau cea uscată, indiferent din care folosim, se dizolvă în laptele călduț (60 ml). Se adaugă făina (40 de grame) și se bate puțin cu o furculiță, până se omogenizează totul. Trebuie să obținem o compoziție de consistența aluatului de clătite. Se lasă deoparte drojdia cam 15 minute, până se umflă bine.
2. Cât timp drojdia a fost în procesul de activare, am pus ouăle și gălbenușurile în castronul de 6 litri al mixerului planetar FRAM FPM-K1500M. Am adăugat zahărul, sarea, romul, coaja de citrice și extractul de vasnilie, am atașat accesoriul pentru spume al mixerului și le-am bătut până când au crescut în volum și au format o spumă.
3. Am schimbat atașamentul pentru spume al mixerului cu cârligul pentru aluaturi. Peste ouăle bătute, am adăugat drojdia activată. Am adăugat făina și de 75 de mililitri de lapte. Dacă e nevoie de mai mult lapte, se adaugă în timpul frământării. Eu am folosit 100 de mililitri de lapte și-aș mai fi putut pune dar asta depinde de tipul de făină folosit. Am frământat aluatul, cam 5 minute, la treapta 4 a mixerului planetar Fram (o viteză medie), până când s-a desprins complet de castron.
5. După ce aluatul s-a format, am adăugat pe rând câte un cub de unt moale și am frământat în continuare cu mixerul, până s-a încorporat complet în aluat. Abia apoi am adăugat următorul cubuleț. Până s-a încorporat tot untul, am mai frământat aluatul încă 20 de minute, destul de energic, pe treapta 4 a mixerului planetar Fram.
Dospire aluat pentru cozonac cu scorțișoară și unt
6. În final, am obținut acest aluat frumos și neted, cu suprafața satinată, vizibil în imaginea de mai jos. L-am modelat rotund și l-am așezat într-un castron uns cu puțin ulei, l-am acoperit bine cu folie alimentară și l-am lăsat într-un loc călduț să crească până și-a dublat volumul. Mi-e greu să estimez asta în timp. În funcție de temperatura din bucătărie, timpul necesar pentru dublarea aluatului poate să difere mult. Puteți accelera procesul dacă aveți un cuptor cu o funcție de dospire sau dacă puneți castronul cu aluatul în cuptorul preîncălzit la 35°C, stins.
7. După vreo oră și jumătate, iată ce frumos a crescut aluatul meu.
Cozonac cu scorțișoară și unt – modelare
8. Am uns planul de lucru cu puțin ulei apoi am răsturnat aluatul pe acesta. L-am tăiat în două bucăți egale.
9. Am întins una dintre bucățile de aluat sub forma unui dreptunghi de aproximativ 30 x 50 cm.
10. Am uns toată suprafața dreptunghiului de aluat obținut cu 40 de grame de unt moale.
11. Am amestecat scorțișoara cu zahăr și am presărat jumătate din acest amestec peste dreptunghiul de aluat uns cu unt.
12. Am rulat aluatul strâns, cu umplutura de scorțișoară în interior, începând din latura mai lungă. Strâns chiar înseamnă strâns, încercați să tensionați un pic aluatul după fiecare rulare.
13. Am repetat pașii de la 9-12, obținând două rulouri identice.
14. Din acest punct, modul în care va modela acest cozonac cu scorțișoară e după opțiunea fiecăruia. Cele două rulouri de aluat se pot răsuci și obținem un cozonac de o formă clasică. Eu am crestat cele două rulouri pe lungime, până la jumătate, cu un cuțit foarte bine ascuțit.
15. Am răsucit imediat cele două rulouri, cu partea crestată în sus, apoi am pus cozonacul într-o formă cu dimensiunile de L=35 cm, l=11 cm și h=8 cm, căptușită cu hârtie de copt. Ideal este ca hârtia de copt să fie în strat dublu și să depășească cu vreo 4-5 cm înălțimea formei. Eu, de data asta am neglijat asta și apoi am regretat, voi explica ceva mai încolo motivul.
A doua dospire
16. Am acoperit forma de cozonac cu scorțișoară cu un șervet de bucătărie curat, gros, în strat dublu. L-am lăsat într-un loc călduț, să crească până a umplut forma. Mai jos vedeți că partea mai înaltă a cozonacului a ajuns la înălțimea superioară a formei.
Coacerea cozonacului cu scorțișoară
17. După ce cozonacul a crescut așa cum am explicat la punctul 16, am pornit cuptorul și l-am setat la 165°C. Am pus pe foc o cratiță (de 2 litri) cu apă. Când a fiert, am oprit focul iar cratița am băgat-o în partea de jos a cuptorului. Dacă aveți, cumva, un cuptor cu aburi nu mai aveți nevoie de cratița aia cu apă. Important este să se creeze un mediu umed în cuptor. Am așezat cozonacul în cuptorul preîncins la 165°C, la o înălțime medie.
După 20 de minute, mi-am pus mănuși de protecție și am scos cratița cu apă. Am încercat să mă mișc repede, să nu țin mult timp cuptorul cu ușa deschisă. Am continuat coacerea încă 50 de minute (1 oră și 10 minute, în total).
VEZI ȘI REȚETA DE COZONAC ÎNSIROPAT CU VINARS – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Dacă, din cantitatea de aluat, faceți doi cozonaci, în forme mai mici, aceștia vor fi gata mai repede, după 55 de minute – o oră. Cel mai sigur este să fie testați – și nu cu scobitoarea, care e un nonsens pentru aluaturile dospite – ci cu un termometru cu citire instantanee. Miezul cozonacului, la mijloc, ar trebui să atingă temperatura de 83°C – 85°C.
După 45 de minute, am acoperit cozonacul cu o coală de hârtie de copt umezită, ca să-l protejeze de ardere. Vă spuneam că am regretat că nu am dublat și supra-înălțat hârtia de copt, iată explicația: cozonacul a crescut mult în cuptor și, la un moment dat, fiind crestat, s-au prelins din formă câteva picături de unt cu zahăr caramelizat. Am observat imediat și am pus în fundul cuptorului o tavă acoperită cu hârtie de copt. Dacă, însă, aș fi căptușit forma așa cum am explicat la pasul 15, asta nu s-ar mai fi întâmplat.
Răcirea cozonacului și glazura
18. Am scos cozonacul din cuptor și l-am lăsat 5 minute în formă. Între timp, am amestecat rapid într-un castronel zahărul pudră cu puțin suc de lămâie, adăugat câte puțin, cât să se formeze o glazură de consistența smântânii.
Am stropit cozonacul fierbinte cu glazura și l-am lăsat să se răcească bine. în formă.
Servirea și impresii finale
E delicios. Sincer, e atât de bun și de aromat, moale, pufos, un ghemotoc de pale fine adunate într-o formă paralelipipedică. Crestele de la suprafață sunt crocante și contrastează minunat cu miezul moale. Un minus are, totuși, alegerea mea de a fi crestat rulourile de aluat, acela că unele felii se cam sfâșie. Cei care doresc felii frumoase și stabile, e mai bine să opteze pentru simpla împletire (torsadare) a cozonacului, fără să-l mai cresteze. Pentru noi a fost perfect așa, chiar ne-am bucurat să-l sfâșiem și să-l devorăm.
MAI MULTE REȚETE DE COZONAC, CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns